Skocz do zawartości
IGNORED

Chcę zorganizować w Krakowie test ABX

Gość discomaniac71

Testy ABX  

121 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy są optymalną metodą doboru sprzętu?

• Tak
      50
    • Nie
      71
  2. 2. Czy jesteś gotów uczestniczyć w teście ABX?

• Tak
      84
    • Nie
      37

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek masz dźwięki po sobie następujące - i tu każdy odróżni c od cis, ale po tym w teście ABX jest przerwa i masz puszczony jeden z dźwięków (losowo cis lub c) i masz napisać co słyszałeś - a tu gwarantuję, że większość polegnie. Dla tego ten test nazywa się ABX - a nie test porównawczy AB.

Mi się zawsze wydawało, że w momencie słuchania dźwięku X i braku pewności masz możliwość wrócenia do dźwięku A i/lub B i posłuchania ich jeszcze dowolnie długo i dowolną ilość razy.

Jeśli się mylę, to proszę mnie poprawić.

A swoją drogą, jeśli jakiś wzmacniacz w czyjejś opinii "zjada na śniadanie" inny, to i tak nie powinno być problemu z ich odróżnieniem w teście ABX z zasadami, które opisałeś.

Ja twierdzę, że różnica między przytoczonymi przez Ciebie dźwiękami C i Cis jest bardzo duża (jeden zjada drugi na śniadanie ;) i jestem w stanie to wykazać w teście ABX na "Twoich" zasadach.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Bardzo chetnie wezme udzial w slepym tescie lub go przeprowadze jak nikt sie nie zglosi.Ciekawi mnie dlaczego w takim odsluchu mozna rozroznic kolumny a wzmacniacze i odtwarzacze juz nie?Czy negujacy slepe testy wiedza,ze wszystkie lekarstwa tak sie bada?czy ktos nie bierze lekarstw bo byly zbadane na podwojnie slepej probie z grupa kontrolna(placebo)?Przeciez zwykly odsluch rozni sie tylko tym od slepego ze nie znamy marki i ceny a ocenia sie tylko dzwiek a nie wyglad i prestiz marki,dlatego w prasie audio nie testuje sie diy.

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 29 Października 2010 - kolejna kłótnia
Ukryte przez Fr@ntz, 29 Października 2010 - kolejna kłótnia

Otóż to!

To tak jak ...Ty, jeśli tylko cię ktoś zaprosi żebyś zatańczył ze swoim miernikiem, to jest zawsze jakieś ale... Ty to potrafisz robić tylko w necie, w sumie nie dziwię się.

Ciekawe, nigdy nie pisałem, że mam miernik, a co dopiero tańczyć z nim... więc przykro mi, ale to jest Twoja konfabulacja...

A przy okazji, Ty jesteś świetnym przykładam takiej żaby (chociaż doceniam odwagę), rzekomo słyszysz wszystko, a publicznie, przy Lutku... no, kupa wyszła.. kum, kum... Teraz rozumiem, że leczysz frustrację z tego powodu ? ;) Że w domu, z kuzynem, to wszystko... taaa, ja też, ze szwagrem po pijaku to niejedno żeśmy zrobili :)))

Aaaaa licznik bije :) już 23 osoby za testami ABX, widzę, że mają sporo zwolenników :))

Ciekawe, nigdy nie pisałem, że mam miernik

A to ciekawe, paweł xyz pisał że ma...;)

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

A to ciekawe, paweł xyz pisał że ma...;)

Pisał,pisał i do tego jeszcze muls posiada.

Bez nich taki test nieważnym jest...nie dostaje się pieczęci(na głowie) o zdaniu.

Ciekawi mnie czy po takim teście słyszy się lepiej czy gorzej?

Ciekawi mnie również,po co krowie rower a audiofilowi test?

Ciekawi mnie również,po co krowie rower a audiofilowi test?

Faktycznie po nic. Na brak pomyślunku jeszcze nikt nie wymyślił skutecznej metody.

Zorganizujcie Avantgardy lub jakies elektrostaty i Wam wskaza roznice pomiedzy wzmakami jak na dloni. Do tego wysokiej jakosci kable i zapoomnijcie o przelaczniku Lutka ktory sam w sobie wyposazony jest w jakis badziewiasty kabelek z tego co slyszalem. Moim zdaniem najprostsza metoda jest nie analizowanie i zapamietywanie poszczegolnych dzwiekow tylko ocenianie ogolnej naturalnosci i muzykalnosci odtwarzanej muzyki w skali do 10. Wtedy nawet gdy bedzie 2 minutowa przerwa w przelaczaniu wzmaka to przeciez noty jaka ktos dal to nie zapomni.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Zorganizujcie Avantgardy lub jakies elektrostaty i Wam wskaza roznice pomiedzy wzmakami jak na dloni. /../

To co piszesz jest oczywiste, ale... jak sam widzisz nie dla wszystkich;) Temat ma swoje własne forumowe życie;)

Trochę sensu poproszę.

Jak coś to podejmę się zrobić przełącznik pełen wypas i profeska.

Junkers Neckar N 19E,LG GB5237TIFW,Bosch HBN 239E1L,Electrolux ESL 65070R

Całość podłogi deska BalicWood Jesion kl.2.

Jak coś to podejmę się zrobić przełącznik pełen wypas i profeska.

Sądzę, że ten mityczny, owiany legendami przełącznik powinien być conajmniej szczerozłoty!

Zorganizujcie Avantgardy lub jakies elektrostaty i Wam wskaza roznice pomiedzy wzmakami jak na dloni. Do tego wysokiej jakosci kable i zapoomnijcie o przelaczniku Lutka ktory sam w sobie wyposazony jest w jakis badziewiasty kabelek z tego co slyszalem. Moim zdaniem najprostsza metoda jest nie analizowanie i zapamietywanie poszczegolnych dzwiekow tylko ocenianie ogolnej naturalnosci i muzykalnosci odtwarzanej muzyki w skali do 10. Wtedy nawet gdy bedzie 2 minutowa przerwa w przelaczaniu wzmaka to przeciez noty jaka ktos dal to nie zapomni.

Na Avantgardach rowniez byly porownywane (jawnie - nie ABX):lampa Prima Luna z tranzystorem Rotela i jakos nie chcialy pokazac roznic jak na dloni. Wprost przeciwnie..., nie pokazaly zadnych roznic w brzmieniu tych wzmakow. A roznice w brzmieniu probowalo wychwycic czterech chlopa :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Na Avantgardach rowniez byly porownywane (jawnie - nie ABX):lampa Prima Luna z tranzystorem Rotela i jakos nie chcialy pokazac roznic jak na dloni. Wprost przeciwnie..., nie pokazaly zadnych roznic w brzmieniu tych wzmakow. A roznice w brzmieniu probowalo wychwycic czterech chlopa :-)

Ukryta Zawartość

Czterech chłopów jak już coś i w dodatku nawalonych jak messerschmity-dobrych,głuchych czterech chłopa i przełącznik i jałopa.

Może tak wieczorne przewietrzenie-wtedy słuch powróci))))

Ukryta Zawartość

Lutek przeciez pislaes mi, ze masz rewelacyjne monobloki do sprzedania, to czemu tak twierdziles skoro nie ma roznicy?

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Lutek przeciez pislaes mi, ze masz rewelacyjne monobloki do sprzedania, to czemu tak twierdziles skoro nie ma roznicy?

Nigdy nie twierdzilwm, ze wszystkie wzmaki w kazdych warunkach graja tak samo. Np. z moimi bylymi trojdroznymi kolumnami na Scan Speakach o niskiej efektywnosci, roznice miedzy wzmakami bywaly wyrazne - przede wszystkim pod wzgledem dynamiki, basu, natomiast bodaj 17-cie roznych wzmakow - od 1,5 kzl za nowy do 30 kzl - wpietych do moich Tannoy-i nie wykazywalo zadnych roznic w brzmieniu, o czym rowniez przekonalo sie sporo sluchaczy. Rowniez na kolumnach podstawkowych B&W "paltona" nie dalo sie wychwycic zadnych roznic. Palton nie byl w stanie rowniez rozroznic przez siebie przywiezionych wlasnych wzmakow (dwie koncowki z preampami) ani na B&W, ani na Tannoya-ch, pomimo, ze wczesniej poinformowal, ktory komplet gra gorzej, a ktory lepiej. No i na Avantgardach tranzystor i lampa zagraly nierozroznialnie. Przypominam, ze wszystkie testy byly przeprowadzane w sposob JAWNY, a wiec uczestnicy wiedzieli, ktory klocek gra (podobnie bylo z cd-kami), jednak z braku jakichkolwiek roznic slusznie rezygnowali z testow slepych, bo zdawali sobie sprawe, ze bedzie to zwykle zgadywanie. Pisalem na forum nie raz, ze jedynie - jak dotychczas - roznice dalo sie uslyszec - na bylej mojej lampie Cayin A88T i to na plus, no i teraz jak pojawily sie monobloki Cayin 860, slychac, ze graja lepiej od mojego Rotela i NVA, a tym samym od wszystkiego dotychczas sluchanego z Tannoy-ami u siebie we wlasnym pokoju. Pisalem wiec do Ciebie, ze sa bardzo dobre, bo jednak graja lepiej od Musicala Fidelity KW250S (za ok. 30 kzl) i Accuphase E-308. Oczywiscie, ze nie mozna mowic o roznicach diametralnych, zjadaniu na sniadanie itp. - jak to wielu kolegow okresla - ale daje sie uslyszen nieco lepsza jakosc brzmienia i czuje sie wieksza przyjemnosc i chec sluchania.

Jutro przyjezdza do mnie kolega forumowy z wlasnej konstrukcji wzmakiem na EL34 w PP klasie A, na wielkich, przez siebie zaprojektowanych trafach. Zobaczymy, jak ten zagra w stosunku do aktualnie stojacych u mnie trzech wzmakow.

Nigdy nie twierdzilwm, ze wszystkie wzmaki w kazdych warunkach graja tak samo. /../ Oczywiscie, ze nie mozna mowic o roznicach diametralnych, zjadaniu na sniadanie itp. - jak to wielu kolegow okresla - ale daje sie uslyszen nieco lepsza jakosc brzmienia i czuje sie wieksza przyjemnosc i chec sluchania.

Lutek, o wielki, odzyskuje wiarę w ludzi! ;)

Trochę sensu poproszę.

• Użytkownicy+

Wojtku, właśnie te jedne jedyne monobloki lampowe są inne/lepsze niż reszta testowanych wzmacniaczy. Może tego akurat nie czytałeś, tak pisał kilka razy Lutek. Widzę że Lutek właśnie wszystko wyjaśnił.

To co napisał, że nie rozpoznałem własnych urządzeń, to prawda. Mimo to nadal uważam, że różnice są, tylko w ABX-ie ja trudno wychwycić.

Bardzo chetnie wezme udzial w slepym tescie lub go przeprowadze jak nikt sie nie zglosi.Ciekawi mnie dlaczego w takim odsluchu mozna rozroznic kolumny a wzmacniacze i odtwarzacze juz nie?Czy negujacy slepe testy wiedza,ze wszystkie lekarstwa tak sie bada?czy ktos nie bierze lekarstw bo byly zbadane na podwojnie slepej probie z grupa kontrolna(placebo)?Przeciez zwykly odsluch rozni sie tylko tym od slepego ze nie znamy marki i ceny a ocenia sie tylko dzwiek a nie wyglad i prestiz marki,dlatego w prasie audio nie testuje sie diy.

Jeszcze raz mój wpis kilka pozycji wyżej :

"Nie podważam tego, że w ABX-ie da się rozpoznać urządzenia, sam zresztą po wielu testach to zrobiłem (o czym pisałem kieeedyś). Jednak metoda ta jest mało precyzyjna, pozwala odróżnić tylko czołg od ścigacza. Niestety golf i A4 są identyczne (a wiemy, że są jedynie z grubsza podobne). Metoda zamazuje szczegóły, więc jak ją nazwać ? Że jest suuper ? "

Inaczej mówiąc (po Twojemu), lekarstwa idzie rozpoznać tylko że jedne musiałby działać jak środki nasenne, a drugie jak amfa. Dlatego kolumny można rozróżnić, bo potrafią mieć kosmiczne różnice.

Ostatnio rowniez robilem porownania 3 wzmakow, mojego Hegla H100 z Mackiem 6900 i phast pre + koncowka lekko ztjuningowanego. Tak sie sklada, ze oboje z kolega (moze sie przyzna;)) slyszelismy roznice w wzmakach bez wiekszych trudnosci. Natomiast jezeli okablowanie systemu jest kiepskie to kazdy wzmak moze zabrzmiec tak samo lub prawie tak samo, powiem wiecej, nie slyszalem zadnego dobrego wzmacniacza zeby zagral dobrze, naturalnie ze zwyklymi tanimi kablami.

Nigdy nie twierdzilwm, ze wszystkie wzmaki w kazdych warunkach graja tak samo. Np. z moimi bylymi trojdroznymi kolumnami na Scan Speakach o niskiej efektywnosci, roznice miedzy wzmakami bywaly wyrazne - przede wszystkim pod wzgledem dynamiki, basu, natomiast bodaj 17-cie roznych wzmakow - od 1,5 kzl za nowy do 30 kzl - wpietych do moich Tannoy-i nie wykazywalo zadnych roznic w brzmieniu, o czym rowniez przekonalo sie sporo sluchaczy. Rowniez na kolumnach podstawkowych B&W "paltona" nie dalo sie wychwycic zadnych roznic. Palton nie byl w stanie rowniez rozroznic przez siebie przywiezionych wlasnych wzmakow (dwie koncowki z preampami) ani na B&W, ani na Tannoya-ch, pomimo, ze wczesniej poinformowal, ktory komplet gra gorzej, a ktory lepiej. No i na Avantgardach tranzystor i lampa zagraly nierozroznialnie. Przypominam, ze wszystkie testy byly przeprowadzane w sposob JAWNY, a wiec uczestnicy wiedzieli, ktory klocek gra (podobnie bylo z cd-kami), jednak z braku jakichkolwiek roznic slusznie rezygnowali z testow slepych, bo zdawali sobie sprawe, ze bedzie to zwykle zgadywanie. Pisalem na forum nie raz, ze jedynie - jak dotychczas - roznice dalo sie uslyszec - na bylej mojej lampie Cayin A88T i to na plus, no i teraz jak pojawily sie monobloki Cayin 860, slychac, ze graja lepiej od mojego Rotela i NVA, a tym samym od wszystkiego dotychczas sluchanego z Tannoy-ami u siebie we wlasnym pokoju. Pisalem wiec do Ciebie, ze sa bardzo dobre, bo jednak graja lepiej od Musicala Fidelity KW250S (za ok. 30 kzl) i Accuphase E-308. Oczywiscie, ze nie mozna mowic o roznicach diametralnych, zjadaniu na sniadanie itp. - jak to wielu kolegow okresla - ale daje sie uslyszen nieco lepsza jakosc brzmienia i czuje sie wieksza przyjemnosc i chec sluchania.

Jutro przyjezdza do mnie kolega forumowy z wlasnej konstrukcji wzmakiem na EL34 w PP klasie A, na wielkich, przez siebie zaprojektowanych trafach. Zobaczymy, jak ten zagra w stosunku do aktualnie stojacych u mnie trzech wzmakow.

A nie mówiłem,że porównywali będąc na gazie.!!!

Lutek-skąd to wszystko pamiętasz-takie bzdety.????Jeśli kolumny nie wykazuja zmiany brzmienia-przy porównaniu wzmacniaczy o takiej dużej rozpiętości

cenowej-to znaczy tylko jedno[przynajmniej dla mnie]są tylko ładnie zrobione-czyli grają do dupy-a może jakieś szczegóły?

Dla mnie zmiana wzmaków -tylko samych wzmaków powoduje odczuwalne dla uszu zmiany.

Lutek dawaj ten przełącznik na tegoroczne audioshow-zrobi się aukcję i już kupisz sobie porządne kolumny za ten przełącznik))))

Ostatnio rowniez robilem porownania 3 wzmakow, mojego Hegla H100 z Mackiem 6900 i phast pre + koncowka lekko ztjuningowanego. Tak sie sklada, ze oboje z kolega (moze sie przyzna;)) slyszelismy roznice w wzmakach bez wiekszych trudnosci. Natomiast jezeli okablowanie systemu jest kiepskie to kazdy wzmak moze zabrzmiec tak samo lub prawie tak samo, powiem wiecej, nie slyszalem zadnego dobrego wzmacniacza zeby zagral dobrze, naturalnie ze zwyklymi tanimi kablami.

Niektórzy uważają kable za voodoo-a to błąd.Nie masz dobrych kabli-system gra żle,bo gra cały system-u niektórych tylko pojedyncze wypasy))))

Ten przełącznik to możecie Panowie dać do testów jakimś ludkom nierozumnym,bądż nowicjuszom lub nieopierzonym Archaniołom niech testują nieszczęśnicy.

Gdyby kable nic nie dawały od siebie bądż nie zmieniały sygnału-to by ich nie produkowano oraz by się nie sprzedawały.

Lutek, nie twierdze, ze te monobloki sa kiepskie, ale twierdze, ze slychac roznice pomiedzy wieloma wzmakami a w szczegolnosci w znajomym sobie systemie.

Ale tak to jest jedni slysza roznice w okablowaniu a inni maja problemy z rozroznieniem klockow. Nie kazdego Bog w ten sam sposob obdarowal. Nie ma sie co spierac. Kazdy w sumie powinien byc zadowolony, jedni ze, slysza wiecej a drudzy, ze nie musza wydawac na drogie klocki bo dla Nich kazdy gra tak samo lub prawie tak samo.

Lutek, nie twierdze, ze te monobloki sa kiepskie, ale twierdze, ze slychac roznice pomiedzy wieloma wzmakami a w szczegolnosci w znajomym sobie systemie.

Ale tak to jest jedni slysza roznice w okablowaniu a inni maja problemy z rozroznieniem klockow. Nie kazdego Bog w ten sam sposob obdarowal. Nie ma sie co spierac. Kazdy w sumie powinien byc zadowolony, jedni ze, slysza wiecej a drudzy, ze nie musza wydawac na drogie klocki bo dla Nich kazdy gra tak samo lub prawie tak samo.

Wojtku

Jest się o co spierać-bo przełącznik do ABX-u,to wymyślił sam diabeł i CI co go używają nie słyszą różnicy.)))

Mi rece opadaja i zastanawiam sie jak mozna nie slyszec roznicy? Wydaje sie to niemozliwe.

Dobrze, jest sie o co spierac, ale ten spor nigdzie nie prowadzi, bo jak mozna wytlumaczyc daltoniscie, ze niebieski to niebieski a nie zielony? Uwierzy? Gdyby roznic nie bylo to juz dawno by to udowodniono. A jednak niemal kazdy producent ma conajmniej kilka roznych wzmacniaczy w swojej ofercie. Zreszta to tyczy sie wszystkiego, sa rzeczy lepsze i gorsze. Dlaczego akurat w przypadku audio mialoby byc inaczej?

@wojtek,niestety,dobrze przeprowadzony,z zachowanymi wszelkimi wymogami test abx...to nie jest bułka z masłem.Chcemy tego czy nie-dramatyczne różnice znikają.

Mnie test dał wiele...wiele do myślenia.

Z mojego punktu widzenia na dzień dzisiejszy,dwa tranzystory (niezależnie od pułapu cenowego) w teście nie wykazują różnic z wynikiem akceptowalnym statystycznie.

Pozostaje jedno krytyczne pytanie do rozważenia:

-dlaczego słuchający w pewnych warunkach (jawnych,dogodnych dla siebie) potrafi te różnice wykazać(a nawet szczegółowo opisać),a w innych (abx) różnice te zacierają się i dążą do wyniku 50/50%,mimo że słuchający za nic w świecie nie chciałby korzystać na co dzień podczas słuchania muzyki (nie testowania sprzętu!) z jednego ze wzmacniaczy A lub B?

l'enfant sauvage

ja stosuje wlasna metode, jak juz opisalem wczesniej. Nie musze porownywac, tylko slucham i ten na ktorym mi sie lepiej slucha wygrywa. Zreszta wiele razy z kolegami rowniez porownywalem wzmacniacze czy kolumny i o dziwo zawsze wychwytywalismy te same roznice brzmieniowe. Jak takie zjawisko wytlumaczyc? Telepatia? Nie wiem odnosnie testow abx, moze metoda jest niewlasciwa.

@wojtku,z całym szacunkiem,nie będę polemizował z teoretykami.Zależy mi wyłącznie w tej chwili na rzeczowej dyskusji z tymi którzy są po teście lub zamierzają taki test przeprowadzić.sorry...

Zachęcam do przeprowadzenia testu-na prawdę fajna zabawa(może być przy odrobinie wyobraźni) i wtedy będzie więcej niż 3 osoby na forum do poważnej rozmowy na temat ABX:-)

l'enfant sauvage

NIe masz za co przepraszac.

Ty juz swoj test przeszedles, skoro twierdzisz, ze jest jak jest to czego chcesz sie wiecej od Nich dowiedziec? Ciesz sie wzmakiem za 300zl i nie mac sobie wiecej w glowie. To tylko taka dobra rada.

Pozdrawiam.

A widzisz,taki jestem co to lubi sobie mącić w głowie i wciąż szukać odpowiedzi na trudne pytania...

A ten sarkazm o przeprosinach to Ci długo nie zapomnę;-)

Tak czy inaczej,zachęcam do testu.Im więcej będzie ludzi "po teście" tym bardziej/szybciej zbliżymy się do prawdy.....tak przypuszczam.

l'enfant sauvage

• Użytkownicy+

NIe masz za co przepraszac.

Ty juz swoj test przeszedles, skoro twierdzisz, ze jest jak jest to czego chcesz sie wiecej od Nich dowiedziec? Ciesz sie wzmakiem za 300zl i nie mac sobie wiecej w glowie. To tylko taka dobra rada.

Pozdrawiam.

Jestem w podobnej sytuacji jak Octavarium (też robiłem kilka testów ABX) i potwierdzam jego słowa. Tak samo i mnie nadal interesuje ten temat, jednak dla mnie przy normalnym słuchaniu różnice są oczywiste.

Jeszce pamiętam jak pewny jechałem do Lutka ...

@wojtku,z całym szacunkiem,nie będę polemizował z teoretykami.Zależy mi wyłącznie w tej chwili na rzeczowej dyskusji z tymi którzy są po teście lub zamierzają taki test przeprowadzić.sorry...

Zachęcam do przeprowadzenia testu-na prawdę fajna zabawa(może być przy odrobinie wyobraźni) i wtedy będzie więcej niż 3 osoby na forum do poważnej rozmowy na temat ABX:-)

Audiofile teściarze wszyscy razem myć uszy,a potem do laryngologa!!

Jaki audiofil podda się testom ABX-ten co ma wzmak za 500 dolarów,i po teście rozpowiada,że wszystko grało bez różnicy-czyli jednakowo......

Po prostu zgroza,a nie zabawa......kupta se po bumboxie i nie piszcie na forum bo obciach na całej linii.Po prostu ciemnogród.

s.a.-nikt nikomu nic nie rozpowiada,wiesz to taka gra,podchody a teoretyków,akademickich rozważań najwięcej;-)

O co chodzi z tym wzmakiem za 500$?

l'enfant sauvage

dla mnie przy normalnym słuchaniu różnice są oczywiste.

Pewnie zagraną Ci na egzaminie z kształcenia słuchu linię melodyczną też byś był w stanie w swojej opinii prawidłowo zanucić. Ale zapisać już niekoniecznie. I winny nie będzie egzamin i jego metodologia...

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.