Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  220 członków

McIntosh Klub
IGNORED

McIntosh Club

Rekomendowane odpowiedzi

Skoczę do sklepu i zobaczę czy kabelek faktycznie pomoże. Sądziłem początkowo że jest zbędny. 

Czyli to nie jest tak, że on z tym wejściem 6 ustawionym jako passthrough gra od razu pełną mocą? 

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

Dzięki wielkie za pomoc. Faktycznie po wpięciu kabelka pod trigger wszystko działa. Gałka potencjometru nieaktywna, dźwięk wydobywa się z kolumn. 🙂 

To zadam jeszcze jedno pytanie. Jakich kolumn warto posłuchać z tym wzmacniaczem? Póki co wzmacniacz gra z kolumnami z poprzedniego systemu, a na liście odsłuchowej mam wyłącznie ATC SCM40. Co jeszcze polecicie sprawdzić?

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

7 minutes ago, jackobtone said:

Dzięki wielkie za pomoc. Faktycznie po wpięciu kabelka pod trigger wszystko działa. Gałka potencjometru nieaktywna, dźwięk wydobywa się z kolumn. 🙂 

To zadam jeszcze jedno pytanie. Jakich kolumn warto posłuchać z tym wzmacniaczem? Póki co wzmacniacz gra z kolumnami z poprzedniego systemu, a na liście odsłuchowej mam wyłącznie ATC SCM40. Co jeszcze polecicie sprawdzić?

Generalnie często zestawiają Maca z B&W najlepiej seria d2,d3,d4

Ja mam focal sopra 2 i uwazam że połączenie znakomite.

Fani Sonus Faber i Maca zestawiali je razem na długo wcześniej zanim stały się one jedną firmą.

Często też wysokie zintegrowane Mc oraz dzielonki widziałem zestawiane z Focal od Sopra 2 wzwyż. 

Na fejsowej grupie Sonusa (około 20 tysi użytkowników) zrobiłem kiedyś Ankietę.:  Z jaką marką łączą swoje kolumny najczęściej. Wygrał Mac co nie oznacza że Mac z innymi kolumnami nie zagra jeszcze lepiej. Z Atc też powinno być ciekawie. 

BD0318D3-C3DC-430F-B2BB-2633D23135A3.jpeg

EDA4C6D8-9AF9-4AC3-A1F0-0A2B7993075C.jpeg

8F07CAA6-FA6D-4767-8840-61A7DB68958A.jpeg

774A77D7-1856-46D6-AB11-5F4FAACEF5C5.jpeg

AADDCB78-204B-4629-8DD2-ACD9DB4D27C0.jpeg

1B128757-E9F4-4AFB-B5AF-5B5C506C700B.jpeg

A6D3EF50-2DAF-4148-94B1-3A8E44BA161E.jpeg

6 godzin temu, jackobtone napisał:

uuu, to jeszcze długa droga bo MC potrzebuje troche godzin aby pokazac potencjał. Kiedyś używałem Dali rubicon 8 i było dobrze dopóki nie zamieniłem na sopre 3. Teraz zabawa z kablami i cały czas w stosunku jakości do ceny wygrywa Purist Audio

• 2 tygodnie później...

Testowałem już z moim MA 8950  ,b&w 805 d 4  było fajnie ale trzeba było grać trochę głośniej by monitorki pokazywały swoje walory( a dużo słucham późną porą ) ,potem 804 d 4 ładna góra ,średnica ale bardzo oszczędny bas ,choć pokój 26m więc wydawało mi się ,że dadzą radę i  się rozegrają ,ale po miesiącu dalej musiał bym dodać suba a  to bez sensu i cena już szok w top hi fi 65 tys. Teraz od tygodnia żadna nowość Sopra 2 i gra całym pasmem bardzo melodyjnie a bas Mac trzyma w ryzach i jest dobrze .Dużo osób mnie straszyło Sopry super ale kłopoty z basem itd. U mnie nie ma tego problemu i gra to zajebiscie .B&W 803 też by ładnie pewnie się zgrały i był by dopiero bas w sam raz 😉 😉  ale cena już nowej serii d 4 to jakaś pandemia 100 tys beż rabatu, a od czerwca coś mruczą o podwyżkach nie ważne że kupili pół roku temu I mają na magazynie . Monitory zostały u syna bo są naprawdę super i nawet jego wzmacniacz za 2 tys.potrafi rozkołysać .

37 minut temu, Mariendo napisał:

Testowałem już z moim MA 8950  ,b&w 805 d 4  było fajnie ale trzeba było grać trochę głośniej by monitorki pokazywały swoje walory( a dużo słucham późną porą ) ,potem 804 d 4 ładna góra ,średnica ale bardzo oszczędny bas ,choć pokój 26m więc wydawało mi się ,że dadzą radę i  się rozegrają ,ale po miesiącu dalej musiał bym dodać suba a  to bez sensu i cena już szok w top hi fi 65 tys. Teraz od tygodnia żadna nowość Sopra 2 i gra całym pasmem bardzo melodyjnie a bas Mac trzyma w ryzach i jest dobrze .Dużo osób mnie straszyło Sopry super ale kłopoty z basem itd. U mnie nie ma tego problemu i gra to zajebiscie .B&W 803 też by ładnie pewnie się zgrały i był by dopiero bas w sam raz 😉 😉  ale cena już nowej serii d 4 to jakaś pandemia 100 tys beż rabatu, a od czerwca coś mruczą o podwyżkach nie ważne że kupili pół roku temu I mają na magazynie . Monitory zostały u syna bo są naprawdę super i nawet jego wzmacniacz za 2 tys.potrafi rozkołysać .

Bowers bardzo fajnie zgrywa się z Makiem, wyciągając z głośników co najlepsze, tworząc bardzo spójny przekaz. Słuchałem kiedyś u siebie hybrydy MA252 z 805D3 i byłem zadowolony z tego zestawienia - spokojnie możnaby z tym żyć.

W dniu 28.05.2022 o 16:04, Mariendo napisał:

Ja mam sopre 3 i sądzę że gra lepiej niż bowers. Z mc611 spisuje się świetnie. Kiedyś zastanawiałem się nad Epicon 8 Dali ale sopra wnosi zdecydowanie więcej do przekazu. Nie polecam słuchać świeżej sopry bo to na tyle dziwne kolumny , że zaliczają rolercoster i raz grają fajnie a raz nie da się ich słuchać , natomiast po kilkuset godzinach odwdzięczają się niesamowitym dźwiękiem 

Witam

Czy któryś z kolegów mógłby się wypowiedzieć (z własnego doświadczenia) jakie są różnice w brzmieniu pomiędzy MCD301 a MCD550? Nie chodzi mi o DAC a zwykłe odtwarzanie przede wszystkim z płyty CD? Czy i na ile jest słyszalny progres?

Pozdrawiam

Andrzej

2 godziny temu, mztv napisał:

kiedyś miałem mcd 301 teraz mam mcd 550....bardziej szczegółowy, naturalny dźwięk

Dzięki. A czy cos sie zmieniło w scenie? Szersza, może głębsza? czy jakos zmienił sie zarys basu?

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 5.04.2022 o 21:12, klepek1 napisał:

Miałem jeszcze Dac Vega G2.1, który wg. mnie był gorszym Dac’ em aniżeli DAC2 w Mcintosh. Więc Vega wróciła do sprzedawcy, pomimo wielu zachwytów na jego temat w internecie. 

Tak to jest jak się kupuje sprzęt, cytuję: „powystawowy”…”12tys. taniej”. W takich przypadkach trzeba liczyć się z tym, że sprzedawca chciał się pozbyć „przechodzonego”, a może i zepsutego  sprzętu.

Rozgoryczenie dorabia potem mity i legendy.

25 minut temu, MarekzMarek napisał:

Tak to jest jak się kupuje sprzęt, cytuję: „powystawowy”…”12tys. taniej”. W takich przypadkach trzeba liczyć się z tym, że sprzedawca chciał się pozbyć „przechodzonego”, a może i zepsutego  sprzętu.

Rozgoryczenie dorabia potem mity i legendy.

Co rozumiesz przez zepsuty sprzęt? Jeśli podłączony do prądu działa, łączy z całym torem audio to może być zepsuty i grać inaczej ( w końcu to sprzęt max. roczny). Tu jak coś byłoby uszkodzone to by raczej nie grało, a dodatkowo wspomnę, że na sprzęt była 2-letnia gwarancja od dnia zakupu. To nie lampy, że mogą być już zużyte czy samochód, który poprzednik katował, nie serwisował czy nie wymieniał oleju.  A z drugiej strony szeroko mówi się o wygrzaniu sprzętu, to z drugiej strony i dobrze. Obecnie w internecie pod Poznaniem gość sprzedaje Gryphona Antileon evo stereo za 98tys. (cena nowego 174 tys. )-43% taniej, rozumiem że takie „okazje” z góry omijać szerokim łukiem po jest to zbyt „atrakcyjne” finansowo. 

Edytowane przez klepek1

w klubie albedo pisałem, że nie jestem audiofilskim poetą.....ciężko mi powiedzieć czy zmienił się zarys basu.....ogólnie jest w każdym aspekcie inaczej, lepiej 

39 minut temu, mztv napisał:

w klubie albedo pisałem, że nie jestem audiofilskim poetą.....ciężko mi powiedzieć czy zmienił się zarys basu.....ogólnie jest w każdym aspekcie inaczej, lepiej 

Właśnie takich subiektywnych opinii o tych CD szukam. Przydatne info. Dziękuję Ci bardzo 🤜🤛

W dniu 14.05.2022 o 12:47, jaggo00 napisał:

Po latach, choć nie bez żalu rozstaję się z Mcintoshem. Pewnie będzie brakowało tych wycieraczek no i tego barokowego sznytu:) Jeśli pozwolicie to nie opuszczę tego zacnego klubu. Pewnie bym dalej rozwijał system w  tym kierunku, tyle tylko, że kupione w tym roku paczki mają skuteczność na poziomie 100dB a wygląda, że pozostaną ze mną na bardzo długo. W każdym razie jestem już po testach innej elektroniki, która znacznie lepiej się dogadała z głośnikami. 

Chcę przy tej okazji napisać coś o da2 wbudowanym w świetny przedwzmacniacz c2700. Da2 cieszy się bardzo dobrą opinią i nie ukrywam, że również byłem z niego bardzo zadowolony. Pod nowy system kupiłem zewnętrznego daca: Mertonome Le Dac. Cóż trzeba było przetestować z c2700. Nie miałem jakiś wygórowanych oczekiwań, jednak różnica była bardzo duża na korzyść zewnętrznego urządzenia. Nie będę opisywał różnic bo nie o to chodzi. Myślę, że ta informacja przydać się może np tym, którzy rozważają zamianę da1 na da2. Wiem teraz, że warto potestować przed decyzją coś zewnętrznego. Przy tej okazji c2700 pokazał jakie ma rezerwy:) Podobnie może być np. w przypadku integr Ma8000, 9000.

Jakimi kablami połączonego miałeś  Mertonome Le Dac z Mcintoshem?

W dniu 14.05.2022 o 16:18, jackobtone napisał:

Witaj. Ja słuchałem ATC SCM40 z MA9000 i nie było to co bym chciał.
Też jestem na etapie poszukiwania tych idealnych kolumn i na tą chwile wydaje się najbardziej mi się podobają PMC twenty5.26i. 
Jak nie znajdę nic lepszego a mam jeszcze kilka kolumn w planie odsłuchać to wejdę w te PMC chodź wygląd ich nie przekonywuje mnie wcale.

31 minut temu, mirek80 napisał:

Witaj. Ja słuchałem ATC SCM40 z MA9000 i nie było to co bym chciał.
Też jestem na etapie poszukiwania tych idealnych kolumn i na tą chwile wydaje się najbardziej mi się podobają PMC twenty5.26i. 
Jak nie znajdę nic lepszego a mam jeszcze kilka kolumn w planie odsłuchać to wejdę w te PMC chodź wygląd ich nie przekonywuje mnie wcale.

U mnie z kolei SCM40 zagrało naprawdę dobrze. Na tyle dobrze, że są póki co moimi faworytami. Przerobiłem kilka par kolumn i doszedłem do wniosku, że potrzebuję kolumn o konstrukcji zamkniętej ze względu na nieregularność i wysokość pomieszczenia, w którym sprzęt stoi. Czy bass reflex jest z tyłu, czy z przodu, czy też od dołu to ten cały bas po prostu ginie w czeluściach domu, a nie ma go tam gdzie być powinien - w miejscu gdzie siedzę ja. 🙂 ATC bardzo przypadły mi do gustu ze względu na właśnie ten dół (przyzwoicie dociążony, świetnie kontrolowany, nisko schodzący, zróżnicowany), ale przede wszystkim za niesamowitą scenę. Trochę ubolewam nad górą, która mogłaby być bardziej rozdzielcza. Brakowało mi chociażby wybrzmień talerzy perkusji. Dodatkowy plus - te ATC dobrze tolerują gorsze realizacje, a jak wiadomo te niestety przeważają. Muzykalne z nich paczki, chce się ich słuchać, tylko ta góra... Pożyczę raz jeszcze tę wygrzaną parę, którą dostałem i sprawdzę z innymi kablami głośnikowymi. Może coś się uda jeszcze w tej materii zdziałać. 🙂  Póki co gram na Tara Labs RSC Air 1. Jeśli się nie uda, to będę szukał dalej. 

PMC miałem okazję słuchać z Naimami. Bardzo przyjemne kolumny, je również mam na liście odsłuchowej. 

Edytowane przez jackobtone

Godzinę temu, jackobtone napisał:

U mnie z kolei SCM40 zagrało naprawdę dobrze. Na tyle dobrze, że są póki co moimi faworytami. Przerobiłem kilka par kolumn i doszedłem do wniosku, że potrzebuję kolumn o konstrukcji zamkniętej ze względu na nieregularność i wysokość pomieszczenia, w którym sprzęt stoi. Czy bass reflex jest z tyłu, czy z przodu, czy też od dołu to ten cały bas po prostu ginie w czeluściach domu, a nie ma go tam gdzie być powinien - w miejscu gdzie siedzę ja. 🙂 ATC bardzo przypadły mi do gustu ze względu na właśnie ten dół (przyzwoicie dociążony, świetnie kontrolowany, nisko schodzący, zróżnicowany), ale przede wszystkim za niesamowitą scenę. Trochę ubolewam nad górą, która mogłaby być bardziej rozdzielcza. Brakowało mi chociażby wybrzmień talerzy perkusji. Dodatkowy plus - te ATC dobrze tolerują gorsze realizacje, a jak wiadomo te niestety przeważają. Muzykalne z nich paczki, chce się ich słuchać, tylko ta góra... Pożyczę raz jeszcze tę wygrzaną parę, którą dostałem i sprawdzę z innymi kablami głośnikowymi. Może coś się uda jeszcze w tej materii zdziałać. 🙂  Póki co gram na Tara Labs RSC Air 1. Jeśli się nie uda, to będę szukał dalej. 

PMC miałem okazję słuchać z Naimami. Bardzo przyjemne kolumny, je również mam na liście odsłuchowej. 

Też ten model twenty5.26i? 
Ja już słuchałem i mi się podobało.Słuchałem też monitory 5.22i i też super dźwięk aczkolwiek boję się iść w małe żeby mi też basu nie zabrakło.
Jak się uda to jeszcze chcę Fact 8 przetestować z PMC. 😉

1 minutę temu, mirek80 napisał:

Też ten model twenty5.26i? 
Ja już słuchałem i mi się podobało.Słuchałem też monitory 5.22i i też super dźwięk aczkolwiek boję się iść w małe żeby mi też basu nie zabrakło.
Jak się uda to jeszcze chcę Fact 8 przetestować z PMC. 😉

Z Naimem słuchałem twenty5.24, ale podejrzewam, że charakterystyka brzmienia jest zbliżona.

Z ciekawości sprawdziłem Quadrale Platinum+ Nine i szczerze mówiąc zagrały znacznie słabiej od moich leciwych Focali 836V. 🙂 Przywiezienie Quadrali do domu, wypakowanie i wpięcie w system - zmarnowany czas. 

W dniu 5.06.2022 o 19:33, jackobtone napisał:

Z Naimem słuchałem twenty5.24, ale podejrzewam, że charakterystyka brzmienia jest zbliżona.

Z ciekawości sprawdziłem Quadrale Platinum+ Nine i szczerze mówiąc zagrały znacznie słabiej od moich leciwych Focali 836V. 🙂 Przywiezienie Quadrali do domu, wypakowanie i wpięcie w system - zmarnowany czas. 

Chcę jeszcze wyższy model ATC SCM50 przetestować ja się uda ale nie wiem nawet bo troszkę za wysoki budżet na nie.Musiały by mnie bardzo zauroczyć żebym je akurat kupił a na to nie liczę. 

Do mnie z kolei wróciły SCM40, chciałem sobie przypomnieć ich brzmienie. Dodatkowo wypożyczyłem 3 pary kabli (Supra Sword, Albedo Blue i Audioquest Rocket 88). Posłucham najpierw z moimi kablami - Tara Labs RSC Air1, potem się pobawię w przepinanie.

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.