Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  220 członków

McIntosh Klub
IGNORED

McIntosh Club

Rekomendowane odpowiedzi

Czy szanowni klubowicze mogą podpowiedzieć czy warto uzbroić integrę w streamer ms500? Czy lepiej coś innego? Eversolo, Lumin, dCS? Zależy mi kompromisie cena/jakość i z wygody chciałbym mieć jedno urządzenie.

Dziękuję.

Wymiana lamp w MA12000: czy ktoś się orientuje jak zaprojektowany jest układ w kontekście tego że zakładając że mam dwie sparowane pary (ale nie kwadrę) to jak wsadzać lampy w gniazda: jedna para na lewo a druga na prawo czy rozdzielić każdą parę na lewo i prawo (zakładam że symetrycznie)?

W dniu 30.03.2024 o 16:09, CwanyGapa napisał:

Mam pytanie. Do jakich odczepów w Mc nalepiej podłączyć Focale Scala Utopia ( 4 czy 8 ohm ). Z tego co widzę producent podaje impedancję 8 ohm a testy labolatoryjne wskazują na 4 ohmy.

Zdecydowanie na 4 ohm 

W dniu 4.05.2024 o 19:02, jaxcek napisał:

Czy szanowni klubowicze mogą podpowiedzieć czy warto uzbroić integrę w streamer ms500? Czy lepiej coś innego? Eversolo, Lumin, dCS? Zależy mi kompromisie cena/jakość i z wygody chciałbym mieć jedno urządzenie.

Dziękuję.

Jaką integrę?

Moje doświadczenia z DAC Meitner MA1v2 vs Dac wewnątrz Maca (wykorzystany transport to Sotm SMS200):

- MA 8900 (DA1): różnica na plus Meitnera ale niezbyt duża, niekoniecznie warta zewnętrznego DAC-a.

- MA 12000 (DA2): różnica duża, szkoda nie mieć zewnętrznego DAC-a bo zmarnujemy potencjał wzmacniacza.

Wynika to prawdopodobnie z tego że MA8900 miał znacznie ciemniejszą sygnaturę niż MA1200, "maskował" szczegóły i "lepszość" zewnętrznego źródła.

Wniosek: o ile sygnatura MA8950 jest podobna do MA8900 poszedł bym w Blusound Node 2i jako transport z wyjściem coax - za 2500 zł super jakość, świetny soft - logiczny, intuicyjny, stabilny z bardzo dobrą obsługą serwisów strumieniujących i obsługą lokalnego dysku (nie trzeba NAS-a).  A Sotm SMS200? Chyba nawet i lepsze brzmienie ale: brak natywnego softu (przy korzystaniu z NAS-a to nie problem ale obsługa serwisów streamingowych - przynajmniej w przypadku iPhone to tragedia), jakość z Tidala o kilka klas niżej niż z NAS-a, praktycznie brak możliwości użycia dysku podłączonego bezpośrednio do niego (konieczny NAS). Choć dźwiękowo - daje radę w porównaniu z kilkukrotnie droższymi (np. od Simaudio (też testowałem) które ponoć jest bardzo dobre).

Reasumując: kup za grosze Blusound lub sotm i będzie super a potem możesz czegoś szukać. Sam bym chętnie przeskoczył z Sotm SMS200 na coś lepszego ale nie wiem na co a czasu na testy brak - Lumin U2? Rose RS130? Nie do końca jestem przekonany że będzie istotnie lepiej - o ile wogóle.

21 godzin temu, Miltoniusz napisał:

Moje doświadczenia z DAC Meitner MA1v2 vs Dac wewnątrz Maca (wykorzystany transport to Sotm SMS200):

- MA 8900 (DA1): różnica na plus Meitnera ale niezbyt duża, niekoniecznie warta zewnętrznego DAC-a.

- MA 12000 (DA2): różnica duża, szkoda nie mieć zewnętrznego DAC-a bo zmarnujemy potencjał wzmacniacza.

Wynika to prawdopodobnie z tego że MA8900 miał znacznie ciemniejszą sygnaturę niż MA1200, "maskował" szczegóły i "lepszość" zewnętrznego źródła.

Wniosek: o ile sygnatura MA8950 jest podobna do MA8900 poszedł bym w Blusound Node 2i jako transport z wyjściem coax - za 2500 zł super jakość, świetny soft - logiczny, intuicyjny, stabilny z bardzo dobrą obsługą serwisów strumieniujących i obsługą lokalnego dysku (nie trzeba NAS-a).  A Sotm SMS200? Chyba nawet i lepsze brzmienie ale: brak natywnego softu (przy korzystaniu z NAS-a to nie problem ale obsługa serwisów streamingowych - przynajmniej w przypadku iPhone to tragedia), jakość z Tidala o kilka klas niżej niż z NAS-a, praktycznie brak możliwości użycia dysku podłączonego bezpośrednio do niego (konieczny NAS). Choć dźwiękowo - daje radę w porównaniu z kilkukrotnie droższymi (np. od Simaudio (też testowałem) które ponoć jest bardzo dobre).

Reasumując: kup za grosze Blusound lub sotm i będzie super a potem możesz czegoś szukać. Sam bym chętnie przeskoczył z Sotm SMS200 na coś lepszego ale nie wiem na co a czasu na testy brak - Lumin U2? Rose RS130? Nie do końca jestem przekonany że będzie istotnie lepiej - o ile wogóle.

Polecam aurender N200. Jest duuuużo lepiej. Ale należy "polować" na egzemplarze z rynku wtórnego, bo cena nowego jest daleka od tego co nazwałbym okazją. -:)

To ja od siebie polecę Linn Selekt DSM , najlepiej w wersji z Katalyst DAC a jak budżet pozwoli to z Organik DAC. 
Funkcjonalność, dźwięk, możliwość konfiguracji pod swoje potrzeby itp.

warto też dodać że producent nie zapomina o starych Klientach i jest wsparcie nawet dla kilkunastoletnich urządzeń. 

Edytowane przez McGege

there are no answers, only choices ....

W dniu 14.05.2024 o 20:08, CwanyGapa napisał:

Polecam aurender N200. Jest duuuużo lepiej. Ale należy "polować" na egzemplarze z rynku wtórnego, bo cena nowego jest daleka od tego co nazwałbym okazją. -:)

Aurender bezpośrednio do Maka, tak? Bo z tego co widzę to jest to tylko transport.

A co powiecie na Roon Nucleus bezpośrednio do McIntosha? Licencja trochę droga, ale jak ma zagrać to może warto?

2 godziny temu, jaxcek napisał:

Aurender bezpośrednio do Maka, tak? Bo z tego co widzę to jest to tylko transport.

A co powiecie na Roon Nucleus bezpośrednio do McIntosha? Licencja trochę droga, ale jak ma zagrać to może warto?

Tak to czysty transport ( bez daca). Ma swoją dedykowaną aplikację conductor. Zresztą wyśmienitą, która umożliwia nawet dekodowanie rdzenia MQA.

Do tej pory uważałem, że streamery nie "grają" bo to przecież pasywne komputery. Muszę przyznać jednak, że bardzo się myliłem. Używam go z DA2 przez coax i z zewnętrznym przetwornikiem R2R po USB.

4 minuty temu, CwanyGapa napisał:

Tak to czysty transport ( bez daca). Ma swoją dedykowaną aplikację conductor. Zresztą wyśmienitą, która umożliwia nawet dekodowanie rdzenia MQA.

Do tej pory uważałem, że streamery nie "grają" bo to przecież pasywne komputery. Muszę przyznać jednak, że bardzo się myliłem. Używam go z DA2 przez coax i z zewnętrznym przetwornikiem R2R po USB.

Czy nie jest zbytnio analogowy jak na McIntosha? Recenzenci się rozpływają, ale właśnie piszą o brzmieniu jak z gramofonu. 

On 5/14/2024 at 8:21 PM, McGege said:

To ja od siebie polecę Linn Selekt DSM , najlepiej w wersji z Katalyst DAC a jak budżet pozwoli to z Organik DAC. 
Funkcjonalność, dźwięk, możliwość konfiguracji pod swoje potrzeby itp.

Tylko jak tego posłuchać, w Top Hi-Fi kompletna posucha, jakby wycofywali się ze sprzedaży Linn-a.

1 minutę temu, RadeX napisał:

Tylko jak tego posłuchać, w Top Hi-Fi kompletna posucha, jakby wycofywali się ze sprzedaży Linn-a.

To mnie zaskoczyłeś . Jakiś czas temu były, przynajmniej w Warszawie. Po kupnie już się nie interesowałem dostępnością ale nie chce mi się wierzyć że nie mogą czegoś ściągnąć na odsłuchy. Tym bardziej że Selekt jest modułowy więc do prezentacji wystarczy jedno urządzenie, które doposażasz w konkretnego DAC (standard, Katalyst, organik), linę out, końcówki mocy czy też switcha HDMI
Jeśli nie to znowu mam wrażenie że Linn nie ma szczęścia do dystrybucji. 

12 godzin temu, jaxcek napisał:

Czy nie jest zbytnio analogowy jak na McIntosha? Recenzenci się rozpływają, ale właśnie piszą o brzmieniu jak z gramofonu. 

Aurender -przynajmniej w moim systemie ( C53 DA2 ) -  zagrał równiej w całym paśmie w porównaniu do Auralica Ariesa. Auralic w bezpośrednim porównaniu eksponował górne pasmo, grał bardziej technicznie ( cyfrowo ). Aureneder prezentuje zdecydowanie wyższy poziom odwzorowania średnicy i góry nie tracąc nic ze  szczegółowości. Nie porównywałbym jednak tego brzmienia do brzmienia gramofonu - zresztą takie porównania nie mają sensu...

On 5/18/2024 at 8:44 PM, McGege said:

To mnie zaskoczyłeś . Jakiś czas temu były, przynajmniej w Warszawie. Po kupnie już się nie interesowałem dostępnością ale nie chce mi się wierzyć że nie mogą czegoś ściągnąć na odsłuchy. Tym bardziej że Selekt jest modułowy więc do prezentacji wystarczy jedno urządzenie, które doposażasz w konkretnego DAC (standard, Katalyst, organik), linę out, końcówki mocy czy też switcha HDMI
Jeśli nie to znowu mam wrażenie że Linn nie ma szczęścia do dystrybucji. 

Użyłem na stronie Linn-a opcję "Book a Demo" i na drugi dzień miałem telefon z TopHifi, że mogę miec urządzenie na testy, mają się odezwać w poniedziałek, czemu to nie zadziałało telefonicznie wcześniej, dziwne.

On 5/14/2024 at 8:21 PM, McGege said:

a jesteś w stanie określić tę różnicę pomiędzy Katalyst a Organic DAC?

32 minuty temu, RadeX napisał:

a jesteś w stanie określić tę różnicę pomiędzy Katalyst a Organic DAC?

Niestety nie . Wprawdzie miałem dwa razy zaproszenie na prezentację ale że jeszcze z rok czasu mam wydatki związane z nowym lokum i za chwilę z jego urządzaniem to grzecznie podziękowałem bo znając siebie pewnie bym był chory po odsłuchach 😀 a upgrade nie jest tani bo to ok .4 tys euro 

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Cześć 

Trudno zaleźć coś na forum o modelach 5200/5300. Wiem, że utarło się, że jak Maka to tylko wyższe modele na autoformerach.

No ale jak grają najniższe serie ? Konkretniej taki 5200/ 5300 w budżecie do 15 tys to warte uwagi klocki względem nowej konkurencji pokroju Copland CSA100 itp. 

dzieki 🙂

Michał

Edytowane przez micmus
W dniu 13.05.2024 o 22:26, Miltoniusz napisał:

Etap Bluesound mam już za sobą. Używałem go od wersji Node 2, a skończyłem na N130. W tej cenie to jest bardzo dobre urządzenie ze świetnym oprogramowaniem. Ale jak się zwiększy budżet (i to żadna nowość) to można mieć o wiele, wiele lepszy dźwięk.

Od mojego ostatniego wpisu przesłuchałem z 5 różnych urządzeń w dużym zakresie cen i coś mi tam po głowie już chodzi.

Ostatnio z moim MA8950 gra Auralic Aries S1. Aplikacja DS Lightning wcale nie ustępuje BluOS, a dźwięk jest o wiele lepszy (nawet z DA2). 

• 1 miesiąc później...

MA7000 nie , ale ... kolega (nie ma konta na AS) chce sprzedać MA9500

chyba lepszy, z DAC DA2, roczny, pierwszy właściciel, karton,

w mocno dumpingowej cenie (prawie połowa nowego). 

Price: 35K

Telefon: 662 548 492

IMG_1573.JPG

W dniu 2.08.2024 o 20:36, feluś napisał:

Koledzy  czy ktoś ma do sprzedania MA7000, wiadomość na priv.

Jest MA7000 na audiomarkt.de za 3800 euro to ca 16 000 zł wg dzisiejszego kursu.

W dniu 12.08.2024 o 11:13, mztv napisał:

cena chyba lekko przesadzona nie wiem czy nie dołożyć do MA8000 jest za 25800 , wisi już sporo i nikt się nie interesuje, pewnie pójdzie za 24 kzł, więc 19 kzł za MA7000 wydaje się sporą przesadą.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.