Skocz do zawartości
IGNORED

Czy SonyTA-F 870 ES nie przegrzeje odtwarzacza CD

Percival

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem tu nowy. Witam wszystkich serdecznie i proszę o poradę.

Nabyłem wzmacniacz Sony TA-F 870 ES. Jedynym dostępnym sposobem ustawienia mojego sprzętu jest postawienie na nim odtwarzacza CD (DCD-3000). Jedno z drugim gra bardzo sympatycznie, jednak odtwarzacz bardzo silnie nagrzewa się wskutek napływu powietrza chłodzącego wzmacniacz.

Mam pytania:

1. Czy to nagrzewanie nie jest szkodliwe dla odtwarzacza?

2. Jeśli nagrzewanie jest szkodliwe, to w jaki sposób można je ograniczyć do dopuszczalnego poziomu?

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

Jest szkodliwe w dłuższej perspektywie, np może spowodować szybsze wysychanie elektrolitów.

Ale nie demonizuj, 870 nie gra w klasie A, więc nie grzeje się wyżej niż na 45-50 st. C.

Ale zawsze można zamienić i postawić Amp na CD i będzie jeszcze lepiej. Gabarytami się za bardzo nie różnią.

Pozdr.

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

Mialem niedawno podobny problem. Moim zdaniem problemem nie jest tu nagrzewanie CDeka tylko nadmierne przegrzewanie sie wzmacniacza na skutek braku przestrzeni. Oczywiscie rozwiazanie jest proste. Postaw CD obok wzmacniacza.

?👈

Dzięki za podpowiedzi, jednak problem pozostaje. Nogi wzmacniacza sięgają poza obrys pudła odtwarzacza czyli odwrotne postawienie raczej nie wchodzi w rachubę, zwłaszcza biorąc pod uwagę jego masę (ok. 25 kg). Gdyby było miejsce obok, nie zawracałbym głowy na forum. Pogłówkuję jeszcze z jakimś sposobem izolacji termicznej.

Czasami dla stablizacji dzwieku odtwarzacze CD sa dociazane, najlatwiej to zrobic ciezkim wzmacniaczem, dodatkowo nie bedzie problemu z nadmiarem ciepla.

A jezeli jest on szerszy i wystaja nozki poza CD ? - poprostu wystarczy przymocowac lub nawet podlozyc podkladki miedzy CD a wzmacniacz. Najlepsze sa zawsze najprostsze rozwiazania,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.