Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny mission m35i ustawienie w pokoju 21m kw.

lucin713

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jak w temacie. Zakupiłem kolumy podłogowe mission m35i i chiałbym je ustawić w miarę optymalnie.

Powierzchnia mojego pokoju to 21 m kw.

Tak naprawdę jedyne ustawienie jakie wchodzi w grę to naroża krótszej ściany.

I teraz moje pytanie: producent podaje odległośc kolumn od ściany (tylny bass refleks) minimum 30 cm. Czy jest to liczone bezpośrednio od naroża, czy może od brzegów kolumny (front) do najbliższej ściany?

Najlepiej jest samemu eksperymentować. Kolumny nie są ciężkie, pomieszczenie nie jest wielkie więc chyba kilka chwil znajdziesz, aby kolumny sobie poprzestawiać. Nikt na odległość lepiej CI nie pomoże niż osobiste testy.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Kiedys mialem M33i, M35i ma zdecydowanie wiecej basu. Wg. mnie abolutne minimum wolnego miejsca to ~50cm od scianek do scian pomieszczenia/sprzetow. Optymalne prawdopodobnie byloby ustawienie ~70cm od scian, tylko pytanie, czy nie bedziesz mial wtedy za waskiej bazy do stereo :)

Tak jak Kolega kivlov napisal - musisz pojezdzic, i poeksperymentowac, ale 1 warunek jest raczej sine qua non - odleglosc z tylu. Cala seria M mocno dmucha z bas refleksu, a M35i najbardziej :).

Primodium. Medium. Finis.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Witam!

W pokoju o pow. ok. 22 m2 miałem Mission M34i. Stały na krótszej ścianie o dł. ok. 3,5 m. Im bliżej rogu i ścian tylnej i bocznej, tym (moim zdaniem) gorszy dżwięk, nie mogły też być zbyt szeroko rozstawione. Skręcanie w osi pionowej w kierunku słuchającego powodowło zmiejszenie ilośći wysokich tonów. Najlepsze brzmienie uzyskałem w następującym ustawieniu: odległość od ścian tylnej i bocznej w granicach 80(b)-110(t) cm; rozstawienie 170 cm: skręcenie w osi 0 st. Ze względów praktycznych optymalne ustawienie nastałe nie było możliwe.

proponuję także poczytać o akustyce pomieszczeń, w sumie nie jest tego dużo a może sporo poprawić w jakości dźwięku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nastaw sobie jakiś kawałek z mocnym, cyklicznym basem i posłuchaj. Ja musiałem swoje M35i mocno odsuwać od ścian, bo wzbudzały mi wszystko - ścianę, szklanki a nawet kieliszki sąsiada. Mordowalem się tak jakiś czas az w końcu musiałem sprzedać i kupuć inne kolumny, bo z tymi subami nie szło wytrzymać. Tzn ja mogłem (bo lubię basicho) :)))) sąsiedzi nie mogli z nimi wytrzymać.

Fakt, że M35 na wszelki wypadek grają basem zawsze - nawet wówczas, gdy tylko im się wydaje, że powinien być :))))

Ale to sympatyczne kolumny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.