Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  134 członków

Chario Klub
IGNORED

Klub Chario

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie. Chciałem się przywitać i pochwalić nowym nabytkiem-chario silhouette tower 100, towarzyszy im nad c375BEE, nad C568. Przesiadłem się z monitor audio rs1 i na gorąco granie wydaje się dużo dojrzalsze i mniej efekciarskie. Ogólnie muzyka nie męczy przy dłuższych odsłuchach na czym mi zależało, pozdrawiam.

11 godzin temu, Paranoj napisał:

Witam wszystkich serdecznie. Chciałem się przywitać i pochwalić nowym nabytkiem-chario silhouette tower 100,

Witaj w klubie .

Dobry wybór !!!

KALIBER vel rydz .

10 godzin temu, KALIBER napisał:

Dobry wybór !!!

Porównywałeś Silhouette Tower 100 do Syntar 100 Tower ? Jeżeli tak , napisz moze jakie różnice.

Sansui 907XR ,Meridian 508.20/24,Audiobyte Black Dragon,PMC fb1i, Zu Audio Libtec, Audioquest. 

Dziękuje serdecznie za okazaną pomoc.

W żadnym klubie nie spotkałem sie z taką pomocą.

Sansui 907XR ,Meridian 508.20/24,Audiobyte Black Dragon,PMC fb1i, Zu Audio Libtec, Audioquest. 

Godzinę temu, misiek x napisał:

Dziękuje serdecznie za okazaną pomoc.

W żadnym klubie nie spotkałem sie z taką pomocą.

Niestety Chario to raczej niszowa marka. Modele o które pytałeś nawet w ramach samej marki są mało popularne. Najwięcej osób zetknęło się z seriami Constellation, Academy, Aviator ... nie dziw się więc, że nie uzyskałeś żadnych informacji ...

23 godziny temu, szpakowski napisał:

Niestety Chario to raczej niszowa marka.

Starszymi modelami Syntar o które zapytał misiek nie było

większego zainteresowania .

Seria Chario wypuszczona ostatnimi laty cieszy się 

już większym zainteresowaniem , tańsze  podłogowe Silhouette czy Silverette 

to dobre kolumny z charakterem .

Sporadycznie widać je  na aukcjach , mało kto się pozbywa .

KALIBER vel rydz .

Chario zawsze robiło dużo modeli, od najtańszych po hiend. Mówiąc szczerze to nie spotkałem się z przypadkiem gdy ktoś wybiera Chario jako początek drogi ze sprzętem, może we Włoszech, częściowo w Niemczech, ale nie u nas. A jak ktoś kupuje 3,4 czy 7 kolumny to siłą rzeczy z tych bardziej zaawansowanych i droższych. Nabywa też doświadczenia i opinie innych nie mają już takiego znaczenia jak własna. Trudno się więc dziwić, że na audiofilskim forum trudno znaleźć ocenę kolumn entry level, do tego tak w gruncie rzeczy egzotycznej u nas marki.

22 minuty temu, KALIBER napisał:

Raczej 4 , a nawet niżej .

W między czasie znalazłem jakąś dokumentację i tam jest 8 ohm.. kurcze ..

http://www.charioworld.com/uploads/1/6/5/4/16540830/data_sheet_silhouette.pdf

Edytowane przez Hubert 9999
Teraz, Hubert 9999 napisał:

W między czasie znalazłem jakąś dokumentację i tam jest 8 ohm.. kurcze ..

Chario raczej większość konstrukcji robi 4 omowe ...

Tylko czy to ma jakieś większe znaczenie?

22 minuty temu, szpakowski napisał:

Chario raczej większość konstrukcji robi 4 omowe ...

Tylko czy to ma jakieś większe znaczenie?

Zastanawiam się czy nie spale ich? Mam denon dra 735r. 

To impedancja tzw. znamionowa, która z rzeczywistością ma niewiele wspólnego. Istotny jest przebieg impedancji w funkcji częstotliwości. Przy niskich - bo chodzi o niskie, impedancja kolumn znamionowo 4 ohmowych spada częstogęsto i do 2 ohmów. W moich 1 przy bodaj 35 Hz jest wedle karty pomiaru 1.8. Ta sama polka z niby 8 ohmowymi. Nie zmam tańszych modeli, ale wszyskie wyższe mają impedancje dużo niższą niz znamionowa i w związku z tym wymagają mocnego i wydajnego prądowo wzmacniacza. Nie sądzę by niższe serie się w tej kwestii jakoś rózniły. Wszykie wzmacniacze które mają problemy z podwajaniem mocy ze spadkiem impedancji o połowę, a to cecha powszechna w tanszych konstrukacjach będą miały problemy z Chario. Przy amplifikacji lampowej wygląda to trochę inaczej, ale to temat na inną dyskusję.

Nie sugerować się impedancją znamionową i nie zestawiać Chario ze słabowitymi wzmacniaczami. I tyle.

32 minuty temu, szpakowski napisał:

Bez obaw. Dlaczego miały by się spalić?

Nie da się "spalić" kolumn za mocnym wzmacniaczem (tranzystorowym), da się natomiast to zrobić w drugą stronę. W przypadku wzmacniacza znacznie mocniejszego od "mocy" (to nie moc, a zdolność do przyjecia sygnału o jakiejś mocy bez uszkodzenia przy pracy ciągłej) kolumn, przy zwiekszaniu głośności dochodzimy do momentu w którym pojawiają się dobrze słyszalne zniekształcenia dzwięku kolumn. Cofamy trochę volume, nie dajemy głośniej i już. W drugą stronę gorzej, bo przester wzmacniacza tranzystorowego słyszalny tuż przed zadziałaniem zabepieczenia lub dymkiem z urządzenia. Przester tranzystora bywa też zabójczy i dla głośników. To tak w pewnym skrócie i uproszczeniu.

Ów dra 735 jak na szybko znalazłem ma teoretycznie w sinusie 90 W przy 8 i tylko 120 przy 4. I to jest niestety słabowity wzmacniacz. Naprawdę porządny wzmacniacz powiniem mieć parametry powiedzmy 90/160-170/300-330 przy 8/4/2 ohmach, a te najlepsze dokładnie podwajają moc, czasem aż do 1 czy nawet 0,5 ohma.

Oczywiście można używać tych kolumn z tym wzmacniaczem, ale rozsądnie z głośnoscią i z całą pewnością głośnej imprezy na tym zastawie bym nie urządzał.

Edytowane przez Adalbert95
11 godzin temu, KALIBER napisał:

Raczej 4 , a nawet niżej .

12 godzin temu, Hubert 9999 napisał:

Witam serdecznie,

chciałbym zapytać ile ohm mają kolumny chario shlhuette 200?

tu podają że 4 https://audio.com.pl/testy/stereo/kolumny-glosnikowe/213-silhouette-200

a tu że 8 http://www.comparestoreprices.co.uk/audio-&-home-cinema-speakers/chario-silhouette-200-bookshelf-speakers-cherry.asp

IMiałem dwa razy chario shlhuette 200, obie pary były bardzo łatwym obciążeniem dla wzmacniacza u mnie grały w 14m2 z dayensem ampino custom a on ma tylko 40/4ohm i nie miał nigdy z nimi zadyszki.

Edytowane przez kaaapa
12 godzin temu, Adalbert95 napisał:

To impedancja tzw. znamionowa, która z rzeczywistością ma niewiele wspólnego. Istotny jest przebieg impedancji w funkcji częstotliwości. Przy niskich - bo chodzi o niskie, impedancja kolumn znamionowo 4 ohmowych spada częstogęsto i do 2 ohmów. W moich 1 przy bodaj 35 Hz jest wedle karty pomiaru 1.8. Ta sama polka z niby 8 ohmowymi. Nie zmam tańszych modeli, ale wszyskie wyższe mają impedancje dużo niższą niz znamionowa i w związku z tym wymagają mocnego i wydajnego prądowo wzmacniacza. Nie sądzę by niższe serie się w tej kwestii jakoś rózniły. Wszykie wzmacniacze które mają problemy z podwajaniem mocy ze spadkiem impedancji o połowę, a to cecha powszechna w tanszych konstrukacjach będą miały problemy z Chario. Przy amplifikacji lampowej wygląda to trochę inaczej, ale to temat na inną dyskusję.

Nie sugerować się impedancją znamionową i nie zestawiać Chario ze słabowitymi wzmacniaczami. I tyle.

Nie da się "spalić" kolumn za mocnym wzmacniaczem (tranzystorowym), da się natomiast to zrobić w drugą stronę. W przypadku wzmacniacza znacznie mocniejszego od "mocy" (to nie moc, a zdolność do przyjecia sygnału o jakiejś mocy bez uszkodzenia przy pracy ciągłej) kolumn, przy zwiekszaniu głośności dochodzimy do momentu w którym pojawiają się dobrze słyszalne zniekształcenia dzwięku kolumn. Cofamy trochę volume, nie dajemy głośniej i już. W drugą stronę gorzej, bo przester wzmacniacza tranzystorowego słyszalny tuż przed zadziałaniem zabepieczenia lub dymkiem z urządzenia. Przester tranzystora bywa też zabójczy i dla głośników. To tak w pewnym skrócie i uproszczeniu.

Ów dra 735 jak na szybko znalazłem ma teoretycznie w sinusie 90 W przy 8 i tylko 120 przy 4. I to jest niestety słabowity wzmacniacz. Naprawdę porządny wzmacniacz powiniem mieć parametry powiedzmy 90/160-170/300-330 przy 8/4/2 ohmach, a te najlepsze dokładnie podwajają moc, czasem aż do 1 czy nawet 0,5 ohma.

Oczywiście można używać tych kolumn z tym wzmacniaczem, ale rozsądnie z głośnoscią i z całą pewnością głośnej imprezy na tym zastawie bym nie urządzał.

Myślałem że będzie dla nich za mocny 😉 nawet.

Czy byłbym w stanie dobrać jakiś sensowny wzmacniacz lub amplituner do 1000 PLN? 

28 minut temu, Hubert 9999 napisał:

Czy byłbym w stanie dobrać jakiś sensowny wzmacniacz lub amplituner do 1000 PLN? 

Arcam solo mini polecam też grał u mnie z shlhuette 200, poległ dopiero na syntar 520r

15 minut temu, kaaapa napisał:

Arcam solo mini polecam też grał u mnie z shlhuette 200, poległ dopiero na syntar 520r

Tez o nim myslałem ale nie widać go na aukcjach a z drugiej strony ile moze kosztować właśnie na rynku wtórnym? 

3 minuty temu, Hubert 9999 napisał:

Tez o nim myslałem ale nie widać go na aukcjach a z drugiej strony ile moze kosztować właśnie na rynku wtórnym? 

Jak kiedyś go sprzedawałem to dostałem 2,5k, ale to było lata temu. Myślę że do 1,5k byłaby dobra cena za niego.

2 godziny temu, Hubert 9999 napisał:

Zaraz, zaraz. Impedancja, jej przebieg, moc wzmacniacza, kolumn, etc. to jedno, ale w praktyce jeszcze istotniejsze jest co innego. To efektywność (sprawność) kolumn. Podaje się to w dB, a definicja to: poziom głośności (wyrażony w dB) mierzony w odległości 1 m od kolumny przy dostarczeniu do nich standardowego sygnału o mocy 1W. Czym wyższa sprawność tym kolumna gra głośniej przy takiej samej mocy sygnału ze wzmacniacza. Efektywność powiedzmy powyżej 90 dB w zasadzie pozwala wszelkie dywagacje o impedancji czy mocy wzmacniacza sobie podarować. De facto każdy da radę. Gdy efektywność niższa, czy dużo niższa dopiero wtedy zaczynają się schody. S. 200 mają efektywność 85 dB czyli powiedzmy średnią i minimum impedancji 4 ohm, mimo, że deklarowane są jako znamionowo 8 ohmowe. Efektywność (katalogowa) też, mówiąc szczerze jest nagminnie zawyżana, ale w praktyce istotniejsze dla końcowego efektu dźwiękowego nie są kwestie mocowo-impedancyjno-efektywnościowe, a to jak dany wzmacniacz gra. Nie ma też czegoś takiego jak za mocny czy za dobry wzmacniacz do nawet tych tańszych kolumn. Czasami dopiero podłączenie pieca kosztującego 10 czy i 50 razy tyle co kolumny pokazuje na co naprawdę je stać. Słyszałem kiedyś Academy 1 Millenium (których jakoś specjalnie nie poważam) napędzane najdroższą ówcześnie istniejącą amplifikacją Krella (w cenie nie mieszkania, a domu). I choć znam dźwięk tych kolumn, to gdybym wtedy ich nie wiedział to byłbym się założył, że to nie one, a jakieś wielo, wielokrotnie droższe monitory. Także wszystko jest w tej zabawie względne, płynne i zależne od okoliczności 🙂

50 minut temu, Adalbert95 napisał:

Efektywność powiedzmy powyżej 90 dB w zasadzie pozwala wszelkie dywagacje o impedancji czy mocy wzmacniacza sobie podarować. De facto każdy da radę.

W tym przypadku nieco przesadziłeś ... 😉 powiedzmy większość da radę ...

Z jednym się zgodzę. Do Chario można podłączać bardzo dobre i drogie wzmacniacze odwdzięczą się.

8 godzin temu, szpakowski napisał:

W tym przypadku nieco przesadziłeś ... 😉 powiedzmy większość da radę ...

Z jednym się zgodzę. Do Chario można podłączać bardzo dobre i drogie wzmacniacze odwdzięczą się.

Tutaj się w pełni zgadzam ghibli u mnie w połączeniu z gato amp 150ae grają swobodnym potężnym brzmieniem, ale charakteru brzmienia tych kolumn nie zmieni żaden wzmak. 

Oczywistym jest, że żadna elektronika nie zrobi z Ghibli Wilsonów czy tym bardziej Loganów, ba nie zrobi i najlepszych podstawkowców. I nie o to przecież chodzi. Ghibli i Gato to połączenie wedle dominującej zasady, że kolumny, źródło i wzmacniacz powinny kosztować pi razy drzwi tyle samo. I Szapakowski i ja mówimy o wzmacniaczach wielo, wielokrotnie droższych. Podłącz G. do np. potężnego amerykańskiego pieca czy końcówek Burmestera, a zobaczysz jak się zdziwisz. 

12 godzin temu, kaaapa napisał:

Tutaj się w pełni zgadzam ghibli u mnie w połączeniu z gato amp 150ae grają swobodnym potężnym brzmieniem, ale charakteru brzmienia tych kolumn nie zmieni żaden wzmak. 

A tak z ciekawości jakbyś opisał ich charakter? 

Co prawda będą u mnie w czwartek i sam się przekonam ale jestem ciekaw 😉

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.