Skocz do zawartości
IGNORED

Wytlumienie drzwi-doswiadczenia

Glurak

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze o wypowidz ludzi ktorzy wytlumiali drzwi pomieszczen. Chce wytlumic drzwi tak by jak najmniej dzwiekow wydostawalo sie z pokoju na korytarz. Oczywiscie uszczelki itp pozakladalem. Kupilem tapicerski skay z pianak do wytlumiania drzwi, pianka jest cienka, ma moze 2 cm... czy lepiej dac grubsza ? Mam ze starego materaca ;) Do tego na same drzwi pod pianke chce przykleic filcowa wykladzine podlogowa. Teraz zasadnicze pytanie, z ktorej strony drzwi to wszystko przymocowac, od pokoju czy od korytarza ?

https://www.audiostereo.pl/topic/74128-wytlumienie-drzwi-doswiadczenia/

2 mm płytę ołowianą od środka pomieszczenia. a w piankę to sobie możesz jajka do wysyłki pakować.

Ogólnie jest zasada czym więcej warstw tym lepiej i powinno być na zmianę układane materiały o dużej masie i małej masie.

W solidnych drzwiach w studiach nagraniowych też są uszczelki na bazie ołowiu.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

2 mm płytę ołowianą od środka pomieszczenia. a w piankę to sobie możesz jajka do wysyłki pakować.

Ogólnie jest zasada czym więcej warstw tym lepiej i powinno być na zmianę układane materiały o dużej masie i małej masie.

W solidnych drzwiach w studiach nagraniowych też są uszczelki na bazie ołowiu.

A do tego jeszcze lepiej, drugie drzwi, czyli podwojne. Wtedy tworzy sie zamknieta przstrzen. Jesli drzwi sauszczelnione to ta zamknita masa powietrza tworzy dodatkowa bariere. Wprawdzie na drzwiach ta teorie sie sprawdzalem, ale na oknach tak: pojtrojne oszklenie z odlegloscia miedzy oknami 15cm.

Tak, jak mowi Rafael, pianke mozesz sobie conajwyzej zastosowac dekoracyjnie ;)

nsnotes

Przyłączę się do pytania. Chcę wymienić drzwi do swojego pokoju w którym słucham muzyki, są jakieś sprawdzone, ale tanie firmy robiące dźwiękoszczelne drzwi ?

I love the sound of crashing guitars

Tak, aby drzwi same nie stały się źródłem dźwięku, to powinny być jak najcięższe. Chyba lepsze będą jedne ciężkie niż podwójne ale zwykłe lekkie. Dociśnięcie do twardych uszczelek (wspomniano ołów) zapobiegnie poddawaniu się drganiom całości, co mogłoby mieć miejsce przy zwykłych uszczelkach. Ale za to spasowanie z futryną drzwi musi być b.dobre. Po za tym sztywność. Drzwi to duża płaszczyzna a wiecie jak się zwraca uwagę na sztywność obudów kolumn i o ile są w nich mniejsze powierzchniowo ścianki. Ciężar, sztywność i szczelność. :) Do tego dobre zawiasy CIASNE i zamek też zamykający się CIASNO aby to wszystko nie miało sposobności na kolebanie się, co przy uszczelkach twardych może łatwiej wystąpić. Na miękkich niejako można domykać lekko na siłę na ciut grubszych uszczelkach niż są wstawiane normalnie. Od jakiegoś czasu też myślę o drzwiach wejściowych do mieszkania właśnie i takie mi się zebrały m.in wnioski plus te tu już wymienione, które też mi się przydadzą.

J

A.. no i mocne zawiasy ;) aby ciężar wytrzymały długo długo, ewentualnie rolka wspierająca całe drzwi od dołu o ile jest na nią miejsce.

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Prosze o wypowidz ludzi ktorzy wytlumiali drzwi pomieszczen. Chce wytlumic drzwi tak by jak najmniej dzwiekow wydostawalo sie z pokoju na korytarz. Oczywiscie uszczelki itp pozakladalem. Kupilem tapicerski skay z pianak do wytlumiania drzwi, pianka jest cienka, ma moze 2 cm... czy lepiej dac grubsza ? Mam ze starego materaca ;) Do tego na same drzwi pod pianke chce przykleic filcowa wykladzine podlogowa. Teraz zasadnicze pytanie, z ktorej strony drzwi to wszystko przymocowac, od pokoju czy od korytarza ?

Ja dałem na swoje maty bitumiczne, do dostania na allegro, samoprzylepne. Dosyć skuteczne. Plus podwójne uszczelki.

Ja dałem na swoje maty bitumiczne, do dostania na allegro, samoprzylepne. Dosyć skuteczne. Plus podwójne uszczelki.

Maty bitumiczne sa w porzadku, chociaz maja swoje wady: po jakims czasie sztywnieja i zacznaja pekac, tym samym stajac sie bardziej przezroczyste akustycznie. Idealny material do tlumienia akustycznego to taki, ktory ma duza mase i nie jest sztywny. Jesli stosowac maty, to lepiej winyl wymieszany z barium. 8kg/m2 powinno juz dac troche tlumienia, aczkolwiek nie oczekiwalbym zbytnio cudow z takich mat. Zysk pewnie nie wiecej jak 6-10dB. Innymi slowy bedzie ciszej, ale i tak bedzie slychac.

nsnotes

Maty bitumiczne sa w porzadku, chociaz maja swoje wady: po jakims czasie sztywnieja i zacznaja pekac, tym samym stajac sie bardziej przezroczyste akustycznie. Idealny material do tlumienia akustycznego to taki, ktory ma duza mase i nie jest sztywny. Jesli stosowac maty, to lepiej winyl wymieszany z barium. 8kg/m2 powinno juz dac troche tlumienia, aczkolwiek nie oczekiwalbym zbytnio cudow z takich mat. Zysk pewnie nie wiecej jak 6-10dB. Innymi slowy bedzie ciszej, ale i tak bedzie slychac.

nsnotes

te z allegro to nie są czysto bitumiczne, tylko jakiś kompozyt, zapomniałem z czym ;) to wytłumiania samochodów.

Wiadomo, że to półśrodek. Najlepiej wymienić drzwi na specjalizowane :) ale pytkowi chyba nie o to chodziło ;)

A porady z gatunku blacha ołowiana na drzwi to normalnie sc-fi jest :)) ołów jest toksyczny... tak by the way ;)

A porady z gatunku blacha ołowiana na drzwi to normalnie sc-fi jest :)) ołów jest toksyczny... tak by the way ;)

No, chyba że będzie lizał te drzwi :)))

Wędkarze też umierają od ołowiu? Nie przesadzajmy panowie. Jak ktoś przetapia i są opary to co innego. Nawet rybom w akwarium nie szkodzi jak jest już przyciemniały. Jak tak dalej pogadamy to sprzęta vintage trzeba będzie wyrzucić bo tyle w nich ołowiu przecież. ;))

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Archanioł

Proszę poinformować kolegów jakie drzwi są u Ciebie do wytłumienia??

oczywiście anielskie... to proste.

No, chyba że będzie lizał te drzwi :)))

to jest duża powierzchnia, a każdy materiał wydziela opary. Nie chciałbym mieć coś takiego w domu. trochę lutu to co innego.

Wątek ciekawy, niedługo i ja zapewne będę wytłumiał, śledzę z ciekawością. Uszczelki - mają sens, łatwe w użyciu i dość skuteczne. Mata bitumiczna do samochodów - chyba nie za bardzo, wg mnie drzwi to zbyt duża powierzchnia żeby mata mogła ją skutecznie usztywnić. Ołów - to był jakiś żart mam nadzieję? Już chyba lepiej blachą obić a na wierzch dać jakąś okleinę.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Brak szpar, to podstawa i całą resztę można sobie darowac, przynajmniej w warunkach powiedzmy "domowych" a nie dyskoteki, klubu czy studia.

Ja tam mam najzwyklejsze drzwi ze sklepu bez żadnych udziwnień i jeśli chodzi o przepuszczalnośc czy rezonanse, to bardziej podatna jest betonowa ściana, niż same drzwi z jakiegoś pomielonego badziewia za niecałe 1.000 zeta w pierwszym z brzegu sklepie. Tylko powtórzę jeszcze raz, podstawa to maksymalna szczelnośc. Jeśli mamy idealne pasowanie skrzydła i ościeżnicy (bez przekoszeń czy wypaczeń) to fabryczna uszczelka w zupełności wystarczy. Trzeba jedynie pokombinowac ze szparą przy podłodze (jeśli takowa występuje) z tym że docinanie skrzydła "na styk" nie jest akurat dobrym pomysłem.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Skoro kupiłeś już skaj z pianką, to najprościej będzie jak teraz kupisz samoprzylepne maty bitumiczne i ponaklejasz to na drzwi pod skajem. Naklej na siebie ze dwie warstwy, razem da ci to ok 4mm.

Pamiętaj, że aby wytłumić drzwi musisz potrzebna ci dodatkowa MASA, do tego materiały o wysokim tłumieniu wewnętrznym (dlatego maty bitumiczne sprawdzają się idealnie). Sama gąbka i skaj dadzą bardzo mało.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Skaj kupilem po to, by drzwi jako tako wygladaly po przerobkach. Podwojne drzwi, olow, nowe zawiasy itp. nie wchodza w gre. Wiec teraz do wyboru mam nakleic na drzwi gruba, dywanowa wykladzine podlogowa, plyty z korka lub bitumiczne. Z tym ze te ostatnie musialbym dopiero zamowic. Najchetniej posluzylbym sie materialami dostepnymi w kazdym skladzie budowlanym typu Praktiker. No i zdaje sobie tego sprawe ze nie wycisze calkiem pokoju, chodzi o polepszenie tlumienia zwyklych drzwi o co najmniej 6 dB.

• 2 tygodnie później...

Może warto spróbować okleić całą powierzchnie drzwi gąbką piramidką, coś w tym stylu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Taka gąbka nie tylko by tłumiła, ale również rozpraszała dźwięk.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Skaj kupilem po to, by drzwi jako tako wygladaly po przerobkach. Podwojne drzwi, olow, nowe zawiasy itp. nie wchodza w gre. Wiec teraz do wyboru mam nakleic na drzwi gruba, dywanowa wykladzine podlogowa, plyty z korka lub bitumiczne. Z tym ze te ostatnie musialbym dopiero zamowic. Najchetniej posluzylbym sie materialami dostepnymi w kazdym skladzie budowlanym typu Praktiker. No i zdaje sobie tego sprawe ze nie wycisze calkiem pokoju, chodzi o polepszenie tlumienia zwyklych drzwi o co najmniej 6 dB.

Ok, moja rada taka:

1. Zapomnij o korku. Potrzebujesz masy mechanicznie odlaczanej od powierzchni drzwi ( na ile to mozliwe). Sa produkty, ktore Ci w tym pomoga: mata winylowa lub bitumiczna najlepiej pomieszana np z barium. Taka mata przyklejona jest na cienka warstwe gabki. Sa juz gotowe produkty, ale w Polsce musisz sobie sam poszukac. Czyli mamy tak, w konfiguracji kanapkowej: twoje orginalne drzwi + powiedzmy 5mm gabki + mata (zazwyczaj 5-6mm, waga na tej powierzchni jakies 16 kg - 8kg/m2). Do klejenia mozesz uzyc tzn: green glue, pomaga (sprawdz jak bedzie pracowal z gabka, ewentualnie gren glue zamiast gabki).

2. Na to mozesz przykleic grubsza gabke i obic skajem, coby to mialo jakis wyglad i skaj sie nie zapadal. Akustycznie ta warstwa nie zrobi wielkiej roznicy, ale za to bedzie jakos wygladac i ukrywac to co pod spodem.

3. Jak ktos wspomnial wczeniej porzadne uszczelnienie. I nie mam tu na mysli samoprzylepnej gabki,ale porzadne aluminiowe "uszcelnniacze" w postaci listy wokol drzwi (wlaczajac prog) i to zarowno na ramie, jak i na drzwiach. Jak zamykasz drzwi do te listwy sie razem dopasowuja/zakleszczaja i nie ma prawa byc zadnej szpary. Ponownie, w Polsce musisz sobie sam poszukac, ale na "zachodzie" jest masa takich rozwiazan.

To jest najnizszy koszt. Srednie i wysokie tony beda stosunkowo mocno tlumione. Nizsze juz niekoniecznie. Do efektywengo tlumienia nizszych tonow potrzebujesz grubosci w postaci a) super grubych akustycznych drzwi (150mm+) lub b) tzw airlock (przepraszam za angielszczyzne), czyli podwojne drzwi ( i jeszcze lepiej oba skrzydla akustyczne, z kanapkowa konstukcja bla bla bla)

W Twojej sytuacji, gdy nie chcesz za duzo remontowania to jest najlepsze wyjscie. Bedzie zauwazalnie ciszej.

nsnotes

A jakby upchnąć pod skaj wełnę mineralną (ociepleniową)? Chyba jest gęstsza i lepiej tłumi od pianki.

Teoretycznie tak. W praktyce typowa wata mineralna to gestosc rzedu 24-42kg/m3 (mozna kupic ciezsza, stosowana w przemysle, np do izolowania generatorow nuklearnych ;). Przy gruposci kilku milimetrow to nic nie znaczy. Zreszta nawet kupic taka grubosc to cud, minimum to 25mm. Akustyczne maty winylolwe/bitumiczne/ect to gestosc rzedu kilkuset kilogramow na m3. Po to, zeby wlasnie uzyskac dobre tlumienie przy tak minimalnej grubosci. Zazwyczaj wate mineralna stosuje sie w grubosciach minimalnie 50mm, 75mm lepiej, 150mm jeszcze lepiej. I wtedy jest to efektywne, ale jak widzisz na drzwi to nie bardzo ;-)

Zreszta sama wata minerlana to nie wszystko. Podstawa to kostrukcja kanapkowa. Po to zeby dzwiek wytracal swoja energie przechodza z jednej gestosci do drugiej. Polecam standardy architecktoniczne, aczkolwiek opis zalecanych konstrukcji jest troche po lepkach, na "odczep sie", a i tak chodzi o sciany i sufity, a nie drzwi ;)

nsnotes

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.