Skocz do zawartości
IGNORED

Phast i konfiguracje

Rekomendowane odpowiedzi

No tak, wygląd inny, ale konstrukcja pewnie ta sama.

coście tak jak te muchy napstrzyli

Robert - ani pewnie ani prawie - Waldek na razie jeszcze się nie powtarza

właśnie w ogłoszeniach wstawił nowy komplet

Edytowane przez mamel

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• Użytkownicy+

coście tak jak te muchy napstrzyli

Robert - ani pewnie ani prawie - Waldek na razie jeszcze się nie powtarza

właśnie w ogłoszeniach wstawił nowy komplet

Janku, oczywiście Maciej wykonał to pre sam, ale z tego co wiem, to według wskazówek i schematu p.Waldka.

Co do ogłoszenia, to mam teraz Phasta, więc całość mnie nie interesuje. Zresztą muszę przesłuchać jeszcze kilka innych pre, zanim się zdecyduję.

Utopia, nie przejmuj sie.

Stary audiofilu, coś się tak czepił Utopii? To już staje się niesmaczne i w Twoim wieku to już lekka przesada.

Audioshow to loteria brzmieniowa i nawet największe gwiazdy potrafią marnie zaświecić.

Znam Utopie od dawna i wiem ze jest w gorącej wodzie kompany, ale zarazem posiada niesamowitą determinację i umiejętność skracania czasu w osiąganiu celu ;)

Miałem pożyczony ten preamp p.Waldka co posiada Utopia i uważam jest świetny, najlepszy jaki podłączyłem w domu a miałem tego trochę, nawet BAT,a VK-30.

Obawiam się ze ten pre nowy p.Waldka spokojnie może konkurować z najdroższymi konstrukcjami, słuchałem go również i jestem w trakcie jego budowy. Jest to bardzo podobna konstrukcja do tego jaki ma Utopia. Czy lepszy? To się okaże..

Pozdr

Maciek

Edytowane przez Matthew

Utopia, nie przejmuj sie.

Stary audiofilu, coś się tak czepił Utopii?

Pozdr

Maciek

Nie wiesz,że kto się czubi-ten się lubi))pozdrawiam.

Panowie jakie beda absolutnie najlepsze lampy do najnowszego pre phasta? Wiem, ze wymienic nalezy wszystkie oprocz mocy. Probowalem KenRad, szarakow. Bylo dobrze, czuje, ze moze btc lepiej. Zalezy mi na cieple wokali, przestrzeni

, dobrym konturom zarazem i poukladanej scenue. Basik jak najbardziej kontrolowany, nie musi schodzic do piekla. Czy Sylvania 6sn7, metalowa podstawa i niclowana gora sie nada? Czy moze jakis Tung sol lub Mullard? Cena nie gra roli, niemniej jednak dobrze by bylo gdyby nie przejroczyla ceny pre;)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Panowie jakie beda absolutnie najlepsze lampy do najnowszego pre phasta? Wiem, ze wymienic nalezy wszystkie oprocz mocy.

W preampach z reguły nie ma lamp mocy

McGyver mialem na mysli, ze wszystkie z koncowki rowniez. W pre sa 3 i dwie chce wymienic. Ale dzieki za konkretna pomoc;)

Prince, tak Anniversary, oczywiscie ustawialem bias kilkukrotnie poniewaz mialem troche problemow z koncowka na poczatku, wiec nawet juz w Nim grzebalem.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Gdy zmierzylem prad w scianie i wyszlo, ze jest 235 Volodia powiedzial mi, ze z tego wzgledu powinienem ustawic na godzine 11. Co do wplywu ustawienia to sie narazie nie wypowiem bo Phast gra zaledwie kilkadziesiat godzin na lampach od producenta.

ludzie _ bias mierzy się w Votach nie w godzinach, kupcie sobie po mierniku i kształtujcie brzmienie, w tolerancji punktu pracy lampy, do woli

moim zdaniem Anniversary to pierwszy Phast który zagrał jak należy na oryginalnym ruskim komplecie lamp (a ruskich nie trawię)

ale bawcie się, te lampki zawsze da się dobrze sprzedać

pr1nce - bo CCa to elektrycznie bardzo "powolna" lampka jest a red był do gitary na "milion" godzin

(potrafisz określić różnice 6SU7 vis 6SL7 -moja to Sylv GT, cieka jest)

Mamel, nie zgodze sie. Anniversary na ruskich gra jedynie przecietnie i juz wlozenie szarakow w pre znacznie poprawil brzmuenie.

nie było jeszcze i nie będzie takiego pre które poprawiłoby cokolwiek

każdy stopień po za koniecznym degraduje sygnał, niekiedy tak jak lubimy

dla mnie wzmacniacz to końcówka z 1-szym stopniem - koniec, END, to ma grać!

a jak mam się podpierać preampami, puszkami etc. to mogę sobie od razu postawić stary ampli Marantza i też jest pięknie

Mamel, skoro znasz Anniversary to wiesz ze nie ma w nim mozliwosci pomiaru biasu bez rozkrecania wzmaka, natomiast wskazniki na froncie tez nie podaja wartosci w Voltach o ile dobrze pamietam. W ostatnim zdaniu pytasz mnie o roznice pomiedzy RedBase a Philipsem?

i dla tego żadem mój wzmak nie ma przykręconej spodniej blachy

(różnice pomiędzy Philipem 6SU7/6188 a 6SL7 Sylvania)

Edytowane przez mamel

Stalo sie, zakupilem Tung Sol oval plates, przez wielu uwazane za najlepsze 6sn7! Wieczorem odbieram i mam nadzieje, ze spasuja sie z reszta systemu;) Oczywiscie to dopiero pierwsz parka, ale stopniowo bede dobieral reszte.

Stalo sie, zakupilem Tung Sol oval plates, przez wielu uwazane za najlepsze 6sn7! Wieczorem odbieram i mam nadzieje, ze spasuja sie z reszta systemu;) Oczywiscie to dopiero pierwsz parka, ale stopniowo bede dobieral reszte.

Chciałes powiedzieć round plate-owszem do 300B są świetne-teraz zaczęła się zabawa z lampami-cena duża,bo na ebay-u 400 usd para-to tyle co Yakin))

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Z tymi lampami to też można popaść w schizę. Mam teraz świeżo przywieziony od Włodka zestaw oczywiście na ruskich lampach i nie odbiega to drastycznie od mojego poprzedniego zestawu ze świeczkami za pierdylion zł.

tyle co Yakin))

Piotrek, wiesz jakie było moje nastawienie do wzmacniaczy robionych z ryżu i bambusa? :)

Teraz u mnie stoi Phast i Żaklina postawiona na KT77 i... można się zdziwić :))

Piotrek, racja round;) Zobaczymy, jak sie zgra z diabelkami i reszta. Ano cena nie mala;) Z drugiej strony ni jak sie ma do ceny kabelkow a wplyw slyszalnie wiekszy.

Masza...chyba dawno nie slyszales Phasta na dobrych lampach, ze porownujesz do standardowych ruskich., Przeciez na ruskich to jak budzetowka brzmi i mowie to z pelna swiadomoscia.

Edytowane przez Wojtek76

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Masza...chyba dawno nie slyszales Phasta na dobrych lampach, ze porownujesz do standardowych ruskich., Przeciez na ruskich to jak budzetowka brzmi i mowie to z pelna swiadomoscia.

Może i dawno, może i na kiepskich. Wydałem na lampy do niego przeszło 2k zł i z pełną odpowiedzialnością twierdzę, że lampy za 25usd potrafią lepiej zagrać od wymlaskanych lamp za 150usd. Trzeba tylko wiedzieć jakie a do tego trzeba dojść samemu wydając oczywiście przy okazji tonę złota aby mieć to porównanie.

Pamiętaj, że tam nie tylko lampy grają. Warto w nim jeszcze zainwestować w jedną istotną rzecz a lampy staną się drugorzędne. Parę godzin konsultacji telefonicznych i wspólnych przemyśleń z producentem daje znaczniejszy efekt niż obwieszanie go Bóg wie jakimi lampami :)

Wojtek -to dzieki za te lampy do mojego 300B)))....dla Ciebie coś złozymy,tylko nie graj na nich!!

Ciekawe rzeczy piszecie Panowie-a mi tylko przychodzi na myśl jedna rzecz-czy wszyscy byliśmy i jestesmy

głupimi baranami lekko nas nazywając-dlatego,ze kupiliśmy i gramy lub graliśmy na tak drogich lampach??

Podobnież made in CCCP jest po prostu the best??......ja po prostu w to nie wierzę,a wy robta co chceta))

może phasty wywiezione na daleką północ zaczynają grać gorzej jak w kraju a może konfiguracja systemu tak wpływa

potwierdzam uwagi Maćka i powtarzam - Anniversary zagrał na komplecie ruskich porównywalnie ze starszym phastem na pełnym wypasie

pomijam, bo Wam nie chce się blach rozkręcać, że regulując prądy można uzyskać lepsze efekty niż za te setki dolków

Edytowane przez mamel

Masza, lampy za 25 USD moge dobrze zagrac gdy sa dobre i dobrze dobrane, ale te ktore Volodia daje standardowo to kaszna. Nie mam o to do Niego najmniejszych pretensji, bo za ta cene to warto nawet bez lamp brac. Wiem o tj zmianie, ale narazie mi sie nie spieszy, zreszta, nie bede latal z prawie 30kg z Oslo na ukraine ani do Polski zeby konda wymieniac;) Poprostu jak mi sie ten Phast co mam znudzi, zamowie nowego maks wypasionego;)

"Podobnież made in CCCP jest po prostu the best??......ja po prostu w to nie wierzę,a wy robta co chceta))"

- to i diabełki w końcu wymień a usa

ja też nie lubię ruskich (ale jak ustawię to gram)

Janek, U mnie Phast na ruskich lampach brzmi poprostu kaszaniasto, to samo u Piotrka bylo z jego, wiec...Sluchalem rowniez mojego Phasta u Piotrka i wcale lepiej nie bylo.

Na szarakach w pre czy na Philipsach, Ken Radach bylo wyraznie lepiej niz na standardowych, rowniez Sylvania lepeij zagrala ale dzwiek roche malo poukladany byl i ogolnie chaotyczny. Widocznie to nie miejsce dla tej lampki.

• Użytkownicy+

W moich monoblokach, siedzą kondy AN. To o to chodzi, czy są jeszcze inne zmiany ?

Lampy mam szaraki i metal base. Mam też ruskie i GE, ale grają znacznie gorzej.

W moich monoblokach, siedzą kondy AN. To o to chodzi, czy są jeszcze inne zmiany ?

Lampy mam szaraki i metal base. Mam też ruskie i GE, ale grają znacznie gorzej.

Jakie ruskie-radzieckie)

Jest to tak mają dostęp do CCCP -to na takich klepią i dobra-chcesz inaczej-lepiej dla siebie to kombinuj.

Zauważam,że także mcintosh w swoich pre ma ecc83 chińskie tylko brendowane logiem mcintosha..i tez tak sprzedaje i ..tez to gra,....ale można lepiej.

Zresztą kazdy model Phasta jest troszkę inny-nie ma powtarzalności w 100%-więc nie na kazdych lampach jest jednakowo-należy dzwięk podpasować tylko

wyłącznie pod siebie.Można to robić w wieloraki sposób-lampami jest łatwo,ale i drogo-bo najwieksza mozliwość kombinacji istnieje.....ale nikt do

tego nie ma iluś tam kompletów lamp.Aha trzeba to robić już na docelowym wymarzonym zestawie-wtedy róznice wymiany lamp sa według mnie najbardziej

zauważalne.

Opowiem jeszcze pewną historię-w zeszły piątek słuchałem gm70-siedziały tam 300b ruskie sovteki i 6sn7 metal base też radzieckie....i postanowiliśmy

wymienić na 300b na sophia electric princess carbon,oraz 6sn7 na rca szaraki i zrobił się przekaz i wzmachol nie z tej ziemi.

Uwazam,że radzieckie lampy dobrze że są ...takie tanie,bo to uczciwa ich cena,i prawidłowy stosunek wartość/jakość.

Jakie ruskie-radzieckie)

Jest to tak mają dostęp do CCCP -to na takich klepią i dobra-chcesz inaczej-lepiej dla siebie to kombinuj.

Zauważam,że także mcintosh w swoich pre ma ecc83 chińskie tylko brendowane logiem mcintosha..i tez tak sprzedaje i ..tez to gra,....ale można lepiej.

Zresztą kazdy model Phasta jest troszkę inny-nie ma powtarzalności w 100%-więc nie na kazdych lampach jest jednakowo-należy dzwięk podpasować tylko

wyłącznie pod siebie.Można to robić w wieloraki sposób-lampami jest łatwo,ale i drogo-bo najwieksza mozliwość kombinacji istnieje.....ale nikt do

tego nie ma iluś tam kompletów lamp.Aha trzeba to robić już na docelowym wymarzonym zestawie-wtedy róznice wymiany lamp sa według mnie najbardziej

zauważalne.

Opowiem jeszcze pewną historię-w zeszły piątek słuchałem gm70-siedziały tam 300b ruskie sovteki i 6sn7 metal base też radzieckie....i postanowiliśmy

wymienić na 300b na sophia electric princess carbon,oraz 6sn7 na rca szaraki i zrobił się przekaz i wzmachol nie z tej ziemi.

Uwazam,że radzieckie lampy dobrze że są ...takie tanie,bo to uczciwa ich cena,i prawidłowy stosunek wartość/jakość.

6sn7 metal base

to 3x droższa od szaraków i 3 x lepsze :)

wiem bo mam szaraki :)

• Pokaż nowe odpowiedzi