Skocz do zawartości
IGNORED

Pomóżcie, ale nie bijcie :-)

runforestrun

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem totalnym laikiem więc wybaczcie.

Planuje zakup (jeśli można nazwać zakupem wydanie 500 zł na sprzęt) używanych kolumn i zmachora. Sytuacja wygląda tak:

Mam kompa z dobrą kartą dzwiękową 3xanalog, 1xcyfrowe, 1xmic, 1xLine-in, 1xoptyczne (sorki ale nie wiem co ważne) i dobre (jak na komputerowe) głośniki w systemie 6.1 o mocy(prawdziwej): sub 45W, central 30W, 5xsatelitki po 15W i mi to wystarcza... prawie :-), poprostu chcę mieć jakiś zapas mocy. Postanowiłem więc zakupić stare kolumny i (pewnie zabytkowy) zmachor. Znalazłem takie kolumienki:

1. Altus 140 (300zł)

2. Altus 110 (250zł)

3. Altus 75 (220zł)

Mam przywiązanie do Tonsila ;-)

Kolumny są w (miare) dobrym stanie, nie wiem natomiast, które wybrać bo w sumie dysponując 150-200zł na wzmacniacz nie jestem z stanie kupić taki, który wicisnął by wszystko ze 140, prawda?

Ale pomińmy kwestie kolumn, te jakoć dobiore, ważniejsza jest dla mnie kwestia wzmacniacza. Co można za tak śmieszne pieniądze kupić i ile obsłużą? Mieszkam w Poznaniu, czy w moich okolicach jest komis gdzie można coś ciekawego (uczciwie) kupić? Nie zależy mi na tym by one były bardzo głośne, mają jedynie wspomóc (choć pewnie i zagłuszyć :-) ) głośniki 6.1.

Co doradzacie?

Z góry dziękuje za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/7471-pom%C3%B3%C5%BCcie-ale-nie-bijcie/

Możesz powiedzieć o nich coś więcej? 2,3,4-drożne, wielkość, moc... CENA. :-( Może jakiś link na parametry, foto?

Dziękuje za szybką odpowiedź!!

PS. Co do podanych cen altusów to są one podane na zasadzie: "Dam X zł". Wżeczywistości chcą ok. 50-80 zł więcej, ale da się dogadać.

Dzięki za zainteresowanie! Pomyśle nad nimi choć pięć stówek będę musiał za nie na bank dać. Co ze wzmacniaczem i podłączeniem. Jeszcze jedna prośba może ktoś zna adres jakiegoś dobrego komisu ze straszym sprzętem w Poznaniu.

Z góry wielkie thx!

Jeden jest w audiomedia 70 na głogowskiej 70 w sklepie, nie wiem jak ceny ale coś tam do wyboru chyba jest. Czasem mają też coś w komisie we frippie - szewska 17a - tam wybiją ci z głowy altusy, być może będą tam tannoye do posłuchania

Tannoye to male monitorki .... ktore ladnie graja ... i nic wiecej ... a tobie zalezy na glosnemu waleniu jak sie domyslam ... . altusy o ktorych mowiles doskonale sie nadadza do tluczenia walkiem w pudlo .... bo innego brzmienia z nich nie wyciagniesz .....

w przyszłości można by dokupić dedykowany subwofer ale to już kwota około 1000 zł. W każdym bądź razie sam kiedyś zastanawiałem się nad takim połączeniem. Ale, że mieszkam w bloku to dałem jeszcze trochę odpocząć sąsiadom :) Aha nie napisałeś jaki masz pokój ???

[obrazekLUKASZ-106270_1.jpg]

Faktycznie trafiliście w dziesiątke, te kolumny mają robić "bum-bum" jak 6.1 (które będzie od jakości) nie da rady. Dzięki za adresy sklepów, w piątek się tam wybiore. Co do pokoju to ma on 24m2, na podłodze panele z twardego litego drewna (niezłe pole do popisu dla sub-a). Nadal nie wiem co ze zmachorem. Czy stara diora ;-) powiedzmy za 150 zł, w miare pociągnie altusy 60-75. Jeszcze jedna sprawa na co zwracać uwagę przy kupnie. Sprawdzenie membran, spójności obudowy i...??

O jakie wzmacniacze mam się pytać? Amplituner nie jest mi potrzebny, a wyjście wystarczy na 2 głośniki. Wiem, że nie popieracie mojego toku myślenia, ale altuski i wzmacniacz Diory to taka klasyka. Aż się łezka w oku kręci ;-). Pozatym nadal jestem pod wrażeniem 4x350W na Altusie mojego kuzaja. Ale na jego sprzęcik (nagrywara, zmachor, CD, "kaseton" Techniksa i radyjko Diory) będzie mnie stać pewnie za jakieś 25 lat :-)

Jeszcze raz dziękuje za pomoc! I czekam na odp. w sprawie taniego zmachora. Nie jestem pedantem, który musi mieć ładny sprzęt, bo nie chodzi o to jak sprzęt wygląda, ale jak gra!

Pozdrawiam!

no to Tannoyki mamy z głowy :) znikłyby w tak dużym pokoju. Chociaż wiem, że są osoby, które słuchały ich w 20 metrach i nie narzekały. Ale tobie zależy na potędzę brzmienia i tutaj pies pogrzebany, Tannoyki grają fajnie ale srednio głośno, no i w takim pokoju nie stworzyłyby odpowiedniego ciśnienia. Jeżeli chodzi o mnie to wolę jakość przekazu a nie ilość i głośność tak więc w stronę Altusów bym nawet nie spojrzał, ale o gustach się nie dyskutuje. Może koledzy coś doradzą ja już umywam ręce.

Pzdr.

Ja się z tobą Rogus w 99,9% zgadzam, ale musisz zrozumieć, że za 500zł nie da się kupić głośników i wzmacniacza, o wysokiej jakości i dobrej po prostu dobrej mocy. A Tannoyki w moim pokoju poprostu zginą. Zwracam się z ponowną prośbą o pomoc. Jaki wzmacniacz do kolumn 60-75 za 150 zł by się nadał.

Z góry wielkie THX

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.