Skocz do zawartości
IGNORED

Tor analogowy do Gramofonu Technics SL 1210 MKV

leik

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że planuję już od dawna złożenie toru i nie chce żeby gramofon stał bez ruchu potrzebuję reszty komponentów. Nie ukrywam że konkurs Primissima ewidentnie przyśpieszył moje zapytanie, ale i dopiero w nadchodzącym miesiącu będę miał odpowiednie fundusze. Zatem co byście doradzili jak w tytule tematu. Chciałbym zamknąć się w kwocie 5k ze wszystkim oprócz ramofonu.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

Jako że planuję już od dawna złożenie toru i nie chce żeby gramofon stał bez ruchu potrzebuję reszty komponentów. Nie ukrywam że konkurs Primissima ewidentnie przyśpieszył moje zapytanie, ale i dopiero w nadchodzącym miesiącu będę miał odpowiednie fundusze. Zatem co byście doradzili jak w tytule tematu. Chciałbym zamknąć się w kwocie 5k ze wszystkim oprócz ramofonu.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

wkładka jest ?

audiokarma.org

Jak duże masz pomieszczenie? Czego słuchasz? Jak chcesz aby grało?

Czy chcesz kupić raz i mieć wszystko, czy możesz potem dokupować kolejne elementy? Np. kupic wzmacniacz z wbudowanym phono pre i potem dokupić osobne?

Wyrzuć do koszta ta wkładkę, albo oddaj komuś na mikołajki. Kompletnie nie nadaje się to tego gramofonu i zakładanego budżetu.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Pomieszczenie to niewielki pokój ok. 15m2, muzyka głównie instrumentalna akustyczna i filmowa. Teoretycznie nie słucham nic mocnego i z łupnięciem, ale czasem w muzyce filmowej potrzeba trochę basu jak jakieś bębny wchodzą. Chciałbym żeby całość grała naturalnie i czysto, żeby wiele instrumentów podobnego typu się nie zlewało (orkiestra, Goran Bregovic), chciałbym żeby instrumenty smyczkowe brzmiały precyzyjnie i czysto.

Co o zakupów, to wolałbym kupić wszystko na raz, ale nie mówię że nie będę mógł w przyszłości ulepszać zestawu. Jednak sprawę postawię tak, mam wiele różnych zainteresowań i hobby i raczej nie mam zamiaru ulepszać zestawu analogowego w nieskończoność, nie chce żeby się za trzy lata okazało że już w rezultacie 20.000 wpompowałem. Chciałbym żeby te 5000 było docelową kwotą na kilka lat, chyba że akurat konkretne komponenty zestawu sprawią że warto będzie dołożyć. Co do wbudowanego pre, a potem dokupienia oddzielnego to nie widzę problemu, ale zn wolę od razu dołożyć na zewnętrzne pre niż potem dokupować.

Co do wkładki - nie ma sprawy mogę z niej spokojnie zrezygnować na rzecz lepszej.

Aha, rzecz o której nie wspomniałem. Fajnie by było żeby do zestawu można było podłączyć np laptop żeby odtwarzacz pliki bezstratne w różnych formatach. Ewentualnie podpiąć odtwarzacz z twardym dyskiem który odczytuje formaty bezstratne.

Nie wiem co może dobrze zagrać w takim pomieszczeniu w podanym budżecie. Jak ktoś coś poradzi to mogę podpowiedzieć w sprawie doboru wkładki.

Może KEF - w akustycznej będzie bdb, ale w filmowej raczej słabo.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Wyrzuć do koszta ta wkładkę, albo oddaj komuś na mikołajki. Kompletnie nie nadaje się to tego gramofonu i zakładanego budżetu.

P.S. jakbyś kolego miał się pozbyć wkładki to ja się na nią piszę!

Tobie pewnie przyda się shure m97xe albo ortofon 2m blue

Pomieszczenie to niewielki pokój ok. 15m2, muzyka głównie instrumentalna akustyczna i filmowa. Teoretycznie nie słucham nic mocnego i z łupnięciem, ale czasem w muzyce filmowej potrzeba trochę basu jak jakieś bębny wchodzą. Chciałbym żeby całość grała naturalnie i czysto, żeby wiele instrumentów podobnego typu się nie zlewało (orkiestra, Goran Bregovic), chciałbym żeby instrumenty smyczkowe brzmiały precyzyjnie i czysto.

Wymagania na wierne odtwarzanie instrumentów akustycznych, a więc takich jak fortepiany, celesta, klawesyn, klarnet, fagot, obój, harfa, flety, instrumenty blaszane dęte, gitary, a szczególnie smyczkowych,skrzypce, altówki, wiolonczele, kontrabasy, wiole da gamba itd itp hm, to są wymogi ekstremalne, tylko dla wkładek z najwyższej półki.

Wkładka Lyra Argo za 5000 zł i wyższe odmiany Lyry. Odmiany Lyry za ok. 10 000 zł podobno pozwalaja odróżnić skrzypce Stradivariego od Amatiego.

Do tego są potrzebne jednak jeszcze co najmniej odpowiednie kolumny.

Mówiąc serio i realnie, konieczny jest jakiś kompromis, przy tym budżecie i wymogach ja bym sie rozglądał raczej za wkładkami japońskiej Audiotechniki. Mają ewidentne cechy płynno muzyczne przy bardzo dobrej szczególowości i lokalizacji w przestrzeni. 440 ML może byc OK, hm, albo trochę za mało, może coś z półki Audiotechniki za ok 1500 zł.

Chociaz sam używam ostatnio w swoim podstawowym gramofonie wkłądki MC Benz Micro Glider z półki za ok. 3,5 kpln, to byłem mocno zaskoczony wysoką jakością prostej wkładeczki Audiotechniki 120 E, za kwotę dokladnie 10-krotnie mniejszą, mam ją w swoim trzecim gramofonie, do odtwarzania bajek na winylach dla dzieci. Czasem, rzadko, wrzucam tam poważną płytę, np. ciężką operę, albo jazz i nie do wiary ale autentycznie, zawsze jakimś ogólnym odczuciem jest pozytywne zaskoczenie.

Ja słuchałem Grado Black na podobnym gramiaku tyle że na akrylowej macie z pre CA i było naprawdę spoko. Tylko do rocka lepiej pasował Goldring czy Sumiko, natomiast Davis zachwycał. Myślę że najpierw powinieneś zestawić cąłośc, nie wyobrażam sobie rozpoczęcia wydatków od wymiany wkładki zanim wogóle cokolwiek posłuchasz, to bezsens. uzbierasz wszystko, zacznie grać, przetestujesz 3-5 wkładek i po sprawie.

Ok, ale zauważyłem że wkładka jest bardzo ważna i jak do tej pory tylko o niej piszą inni forumowicze. Ja chętnie bym zacząl od tej wkładki którą mam osłuchał się i mierzył dalej. Toteż może za radą abandona, doradźcie jaki wzmak, przedwzmak i kolumny, a potem będę myślał o wyrzuceniu Grado :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.