Skocz do zawartości
IGNORED

Gdzie legalnie można kupić pliki FLAC?

slaaawek

Rekomendowane odpowiedzi

i to jest własnie Polska nasza... rozmawiamy o PC Audio Dac'ach, wzmacniaczach głośnikach...komputerach itp...a dostępność LEGALNA plików FLAC żadna. Cholera co jest grane?

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Wystarczy wpisać w google odpowiednie polecenie

tu masz kilka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wystarczy wpisać w google odpowiednie polecenie

tu masz kilka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolega raczy sobie żartować? Gdzie mamy tu znanych artystów? To są drugie lub trzecie "garnitury" muzyczne że tak powiem:)

Nie ma w Polsce konkretnego sklepu z legalnymi plikami flac np. Perfect, Abba, Red Hot Chili Peppers, Rush, Depeche Mode, Yellowjackets, The Royal Philharmonic Orchestra i inne...(wymieniłem różne gatunki, raczej znanych "gigantów"). I gdzie to w Polsce kupić? Nigdzie!!!! Dlaczego? Znacie odpowiedź...???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tutaj masz pliki w najwyzszej jakosci

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość spy

(Konto usunięte)

tutaj masz pliki w najwyzszej jakosci

https://www.hdtracks.com/

Ay taki glupek to on chyba nie jest. Poza tym jemu chodzi o cos z PL. Niestety ma przesrane, wladowal sie we flaki a tu taka tragedia.

Ay taki glupek to on chyba nie jest. Poza tym jemu chodzi o cos z PL. Niestety ma przesrane, wladowal sie we flaki a tu taka tragedia.

tu nie ma w co się władować koleżko...tylko możliwość wyboru

Przeciez wiesz, ze w PL tego we flaku nie kupisz, po co trollujesz?

I zmien post otwierajacy bo z niego nie wynika o co ci chodzi.

zadaję pytanie merytoryczne...moja wiedza być moze jest za mała odnośnie zakupu w PL plików flac, stąd pytam...może ktos wie więcej ode mnie. To nie ma związku z trollowaniem.

Zamiast odpowiedzieć krótko i zwięźle, nie wdając sie w zbyteczne złośliwości i przytyki - właśnie Ty bawisz się w trollowanie...

Co prawda nie FLAC ale WMA

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W CHOLERE- CZY TYLKO JA MAM SZUKAĆ????????????????????

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W CHOLERE- CZY TYLKO JA MAM SZUKAĆ????????????????????

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...
Gość masza1968

(Konto usunięte)

Nigdzie nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie...

Wiadomo, że fizyczne nośniki (CD, LP) możemy sobie legalnie odsprzedawać. A jak jest z muzyką legalnie zakupioną w formie plików?

Mogę komuś odsprzedać lub od kogoś odkupić pliki?

Wydaje mi się, że nie. Bo kupując pliki w sklepie internetowym, tak naprawdę kupujesz usługę możliwości ściągania takich plików. Tak jak w przypadku abonamentu za HBO - nie wolno ci potem odsprzedawać takiego sygnału.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

tak naprawdę kupujesz usługę możliwości ściągania takich plików

Usługa zapewne jest wkalkulowana w cenę plików ale na moim HDD jakby nie patrzyć jest towar a nie usługa :)

Nigdzie nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie...

Wiadomo, że fizyczne nośniki (CD, LP) możemy sobie legalnie odsprzedawać. A jak jest z muzyką legalnie zakupioną w formie plików?

Mogę komuś odsprzedać lub od kogoś odkupić pliki?

Teoretycznie jest to możliwe.

Kupując płytę nie kupujesz nagrań, tylko prawo do użytkowania, najczęściej z ograniczonym zakresem poprzez zapis na wkładce płyty formułką w stylu "nagrania są własnością ..., kopiowanie, wypożyczanie, obrót nielegalnymi kopiami, przez internet oraz publiczne odtwarzanie bez zezwolenia zabronione". W przypadku np: HDTrack wygląda to tak:

cyt..."You acknowledge that your use of the Products is limited to your own personal use and the Products shall not be commercially exploited by you in any way and is subject to HD's Usage Rules which you hereby agreed to.

c. Your use of the Products is conditioned upon your prior acceptance of the terms of this Agreement.

d. You shall be authorized to use the Products only for personal, noncommercial use.

Any burning or exporting capabilities are solely an accommodation to you and shall not constitute a grant or waiver ( or other limitation or implication) of any rights of the copyrights owners in any content, sound recording, underlying musical composition, or artwork embodied in any Product.

The delivery of Products does not transfer to you any commercial or promotional use rights in the Products.

e. You agree that your purchase of Products constitutes your acceptance of and agreement to use such Products solely in accordance with the Terms of Use, and that any other use of the Products may constitute a copyrights infringement.

Nikt nie może ci zabronić odsprzedaży nabytych uprawnień. Problem stanowi jedynie możliwość udowodnienia ich posiadania.

Legalnie wydana płyta, z hologramem itp, sama w sobie jest dowodem tego, że wszedłeś (nie pytając nawet o to w jaki sposób) w posiadanie prawa do jej użytkowania, które możesz odsprzedać. W przypadku plików jest to o tyle trudniejsze, że po ściągnięciu, nawet z oficjalnego źródła, trudno jest udowodnić zakres nabytych uprawnień. A skoro nie masz dowodu, że możesz czymś dysponować, to kto będzie chciał to coś od Ciebie odkupić? Gdybyś jednak zachował wszystkie wiadomości od np.: HDTrack potwierdzające zawarcie transakcji, wydrukował regulamin opisujący warunki zakupu (z twoim zakresem uprawnień) i zawarł umowę sprzedaży, to nie widzę problemu.

Choć, HDTrack nie jest tutaj dobrym przykładem, ponieważ zgodnie z ich regulaminem nikt z poza terenu USA nie może ściągać plików z ich strony.:)

11. Territory. The Digital Store is currently available only in the continental United States, and is not available in any other location. You agree not to use or attempt to use the Digital Store from outside of the available territory, and that HD may use technologies to verify your compliance.
Gość masza1968

(Konto usunięte)

Dzięki Adam. Szukałem tego na ich stronie ale nie wpadło mi to w oczy. Nie przechowuję od nich maili z potwierdzeniami ale jest na moim koncie w HDtracks cała historia zakupów więc teoretycznie potwierdzenie legalności jest.

Moje pytanie było oczywiście czysto teoretyczne bo nie zamierzam handlować plikami :) ale warto wiedzieć.

PS. figuruję tam oczywiście jako obywatel US ale pod warszawskim adrem :)

PS. figuruję tam oczywiście jako obywatel US ale pod warszawskim adrem :)

To jest ciekawa sprawa. HDTrack sprzedając Ci pliki, prawdopodobnie działa niezgodnie ze swoimi uprawnieniami. Nabyli pewnie jedynie prawo do obrotu na terenie USA, bez samych praw do nagrań i stąd ten zapis regulaminie. Pieniądz jest pieniądz, więc sami olewają rzetelną weryfikację. Jednak, gdyby właściciel praw do nagrań oskarżył ich o spowodowanie szkody w postaci utraconych korzyści i w wyniku procesu musieliby wypłacić odszkodowanie, to mogliby dochodzić odszkodowania od wszystkich klientów, którzy poprzez postępowanie wbrew umowie sprzedaży spowodowali zaistnienie tej szkody. Biorąc pod uwagę, że zgodziłeś się na jurysdykcję stanu Nowy Jork, to trochę przerażające :). Odszkodowania w USA to nie przelewki. Ciekawe czy to podpada pod umowę o ekstradycji ? :)

23. Governing Law. ...You expressly agree that exclusive jurisdiction for any claim or dispute with HD or relating in any way to your use of the Digital Store resides in the courts of the State of New York.
Gość masza1968

(Konto usunięte)

Biorąc pod uwagę, że zgodziłeś się na jurysdykcję stanu Nowy Jork, to trochę przerażające :). Odszkodowania w USA to nie przelewki. Ciekawe czy to podpada pod umowę o ekstradycji ? :)

Zajebiście :)

Wychodzi na to, że kupując legalne pliki za pieniądze na HDtracks jestem większym przestępcą niż klienci Avaxa :))

Zajebiście :)

Wychodzi na to, że kupując legalne pliki za pieniądze na HDtracks jestem większym przestępcą niż klienci Avaxa :))

Przestępca nie jesteś, ale narażasz się znacznie bardziej :)

HDTracks toleruje zakupy spoza US ( kasa jest kasa ...) , jesli nie przekraczaja jakiegos pulapu ... Obecnie zablokowane sa adresy IP z F i GB dla prob zakupu wszystkich plyt ...

To samo bedzie dla polskich adresow , jesli bedzie duzo kupujacych z Polski ... !!! ( co chyba nie grozi ;-) )

A swoja droga dziwie sie wlascicielom HDTracks ze nie postapili jak inne strony US tzn : 2 ceny jedna ( nizsza rzecz jasna ..) cena dla mieszkancow US i druga wyzsza dla reszty swiata ....

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Neil Young apeluje....

http://www.neilyoung.com/messagepage.html

..jednym słowem...dostaniecie ...tylko mp3.....a o plikach wysokiej jakości zapomnijcie.....to mówi człowiek z branży....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.