Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  288 członków

ATC Klub
IGNORED

Klub Posiadaczy Zacnych Głośników ATC

Rekomendowane odpowiedzi

Kennijczyku, a czy uda Ci się jutro wybrać na prezentację nowych modeli atc?

http://www.dbhifi.co.uk/db-hifi-open-event-2nd-april-2016/

Gdybyś dał radę to koniecznie opisz tu Swoje spostrzeżenia. Niewielu z nas miało lub ma możliwość bezpośredniego posłuchania kolumn aktywnych i pasywnych lub edycji specjalnych tym bardziej wersji limitowanych tych kolumn.

ps. Popieram przedmówców: muzykalny dac/pre i mocna końcówka mocy.

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Kennijczyku, a czy uda Ci się jutro wybrać na prezentację nowych modeli atc?

http://www.dbhifi.co.uk/db-hifi-open-event-2nd-april-2016/

Gdybyś dał radę to koniecznie opisz tu Swoje spostrzeżenia. Niewielu z nas miało lub ma możliwość bezpośredniego posłuchania kolumn aktywnych i pasywnych lub edycji specjalnych tym bardziej wersji limitowanych tych kolumn.

ps. Popieram przedmówców: muzykalny dac/pre i mocna końcówka mocy.

Pomyśle, ponad 160km na motorze przy 10 stopniach już mnie jakoś nie kreci szczerze mówiąc, ale zobaczymy ;) Cos trzeba porobić w sobotę. Dzięki jeszcze raz za cynk.

Ciekawe z tym gubieniem instrumentów, u mnie jest hologram 4K:-) jeszcze takiego grania u siebie nie miałem, perfekcyjna lokalizacja instrumentów osadzonych na wielkiej przestrzeni. Co się tyczy zbytniej analityczności to zwolennikom typowego lampowego brzmienia z basem miękkim jak kaczuszka się podobać nie będzie, tu jest właśnie czyste transparentne granie (kennijczyk) z porywającą dynamiką. Oczywiście moim zdaniem naturalne ciepło też jest, ale, nie jest ono dopalone jak w systemach lampowych.

Kiedy kupiłem 11 i posłuchałem kilka dni grały one przestrzenie , z duzo ilości detali ale kiedy kupie harberthy i zrobiłem porównanie w tym samym czasie to na harbertach uslyszalem więcej , grały pełniejszym dźwiękiem - ale pamiętaj ze to moje spostrzeżenia i każdemu będzie grać inaczej

:)

Kolego kennijczyk, walnąłem babola przy podawaniu położenia mojego systemu, błąd jak z przedszkola;-) kolumny stoją na dłuższej ścianie a nie na krótszej. Rozstawienie kolumn to 2.2m licząc od kopułek wysokotonowych, ja siedzę w odległości 185cm od kolumn, odległość kolumn od tylnej ściany 65cm, licząc od tylnej ścianki kolumn. Dogięcie kolumn, osie przecinają się przed moim nosem:-)

Kiedy kupiłem 11 i posłuchałem kilka dni grały one przestrzenie , z duzo ilości detali ale kiedy kupie harberthy i zrobiłem porównanie w tym samym czasie to na harbertach uslyszalem więcej , grały pełniejszym dźwiękiem - ale pamiętaj ze to moje spostrzeżenia i każdemu będzie grać inaczej

Ale piszesz o ATC11 tych nowych z obłą obudową, czy o starszych z kwadratową?
Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Kolego kennijczyk, walnąłem babola przy podawaniu położenia mojego systemu, błąd jak z przedszkola;-) kolumny stoją na dłuższej ścianie a nie na krótszej. Rozstawienie kolumn to 2.2m licząc od kopułek wysokotonowych, ja siedzę w odległości 185cm od kolumn, odległość kolumn od tylnej ściany 65cm, licząc od tylnej ścianki kolumn. Dogięcie kolumn, osie przecinają się przed moim nosem:-)

Ale piszesz o ATC11 tych nowych z obłą obudową, czy o starszych z kwadratową?

Dzięki :) U mnie chyba główny problem to prawie kwadratowy pokój, stad tez fale prawo-lewo, przód-tył podwójnie się anulują ;( U ciebie przy bardziej prostokątnych proporcjach ten problem nie istnieje.

Pytanko, czemu tak bardzo doginasz kolumny? Ja mam tylko delikatnie w moim kierunku. Tweetery strzelają 10cm od moich uszy.

Edytowane przez kennijczyk

Pytanko, czemu tak bardzo doginasz kolumny? Ja mam tylko delikatnie w moim kierunku. Tweetery strzelają 10cm od moich uszy.

Na stronce Audio Systemu, jest ciekawy artykuł poświęcony ustawieniu kolumn, piszą tam, że kolumny powinny być dogięte tak, aby osie przecinały się za głową, jak u Ciebie, albo przed, jak u mnie, ale nigdy kopułki nie powinny strzelać prosto w uszy. Przerabiałem wszystkie opcje i u mnie najlepiej sprawdziło się właśnie takie ustawienie. Tu nie tylko brałem pod uwagę wysokie tony, ale i bas a także lokalizację zródeł pozornych, w tym ustawieniu w zasadzie każdy aspekt jest najkorzystniejszy. Ale tu można powiedzieć nie ma żadnych reguł, co pokój to będzie się sprawdzać co innego...
Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Rozumiem, protestuje jutro :) Te 30 kilowe standy fajnie się osadzają w dywanie i dobijają do deski podlogowej, nic nie trzeba wbijać. Łatwo się dzięki temu przestawia i od razu jest stabilnie.

szwagier83

Piszesz, że kupiłeś ATC SCM 11, później kupiłeś Harbeth, które zagrały Tobie lepiej, więc ATC sprzedałeś, a teraz chcesz powrócić do ATC SCM 11? Dlaczego jeśli Harbethy bardziej Ci pasowały? No przyznaj się, że jednak nie znalazłeś nic lepszego od ATC:) Myślę, że w naszym klubie nikt nie będzie miał Ci za złe chwilowe porzucenie ATC dla Harbetha. Każdy ma prawo popełniać błędy:)

Edytowane przez Mario3456

szwagier83

Piszesz, że kupiłeś ATC SCM 11, później kupiłeś Harbeth, które zagrały Tobie lepiej, więc ATC sprzedałeś, a teraz chcesz powrócić do ATC SCM 11? Dlaczego jeśli Harbethy bardziej Ci pasowały? No przyznaj się, że jednak nie znalazłeś nic lepszego od ATC:) Myślę, że w naszym klubie nikt nie będzie miał Ci za złe chwilowe porzucenie ATC dla Harbetha. Każdy ma prawo popełniać błędy:)

Sprzedałem harberthy bo były kilka powodów ale lepiej grały niz 11

Szukam kolumn na przeczekanie na kilka miesięcy żebyś posłuchać , czekam aż okazja sie zdarzy na harberthy 30.1 to tyle w temacie . Nie mam nic do kolumn bo za taka cene to swtenie paczki ale wiem ze mozna lepiej ale drożej

Pozatym w klubie harbertha opisałem dlaczego sprzedałem harberthy

Witam wszystkich klubowiczów

jako nowy użytkownik monitorów ATC SCM 7 chciałbym się zameldować w klubie i pozdrowić wszystkich posiadaczy tej zacnej marki .

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Witam wszystkich klubowiczów

jako nowy użytkownik monitorów ATC SCM 7 chciałbym się zameldować w klubie i pozdrowić wszystkich posiadaczy tej zacnej marki .

Powitać :)

Pytanie, czy ktoś testował może tellurium q black głośnikowy z atc scm 7, 11, 19 czy 40?

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Powitać :)

Pytanie, czy ktoś testował może tellurium q black głośnikowy z atc scm 7, 11, 19 czy 40?

Po paru godzinach słuchania, mogę spokojnie napisać ze tellurium q black do scm11 to bardzo dobrze połączenie. Kabelek rytmicznym, muzykalny, dobrze zbalansowany, pełny i rozdzielczy bas. Te wszystkie elementy łącza się w bardzo dobrze ułożoną całość i to sprawia ,ze mogę słuchać każdej muzyki ,a nie jak wcześniej omijać niektóre piosenki. Może kontury mogły być bardziej zarysowane i więcej przejrzystości by się przydało, ale za te pieniądze nie ma się do czego przyczepić. Taki kabelek do którego można się szybko przyzwyczaić i zapomnieć o nim.

I komentarz mojej dziewczyny: 'Ta muzyki dzisiaj mi się lepiej podoba'. Noga jej chodzi, śpiewa sobie hehe, wcześniej się to nie zdarzało.

Edytowane przez kennijczyk

Rany ale te ATC SCM 19 są świetne. Dziś się pobawiłem mikrofonem pomiarowym i wtyczką MathAudio Room EQ do foobara i jestem zachwycony. Opanowałem wzbudzający się bas, poprawiła się stereofonia i dźwięk dostał powietrza. To już niedługo będą chyba 3 lata z ATC SCM 19....nie wiedziałem ,że można tak długo wytrzymać z jednym sprzętem :) Rewelka!

Rany ale te ATC SCM 19 są świetne. Dziś się pobawiłem mikrofonem pomiarowym i wtyczką MathAudio Room EQ do foobara i jestem zachwycony. Opanowałem wzbudzający się bas, poprawiła się stereofonia i dźwięk dostał powietrza. To już niedługo będą chyba 3 lata z ATC SCM 19....nie wiedziałem ,że można tak długo wytrzymać z jednym sprzętem :) Rewelka!

Witaj

W ilu metrach grasz na tych 19? Zakładam że dużego pomieszczenia niemasz skoro był problem z basem.Una 16m2 z scm7 jest jednak za mało,jak myślisz Konto scm 11 z nowej serii by wystarczyły? Bo cena nowych 19 jest niestety poza moim zasięgiem

Witaj

W ilu metrach grasz na tych 19? Zakładam że dużego pomieszczenia niemasz skoro był problem z basem.Una 16m2 z scm7 jest jednak za mało,jak myślisz Konto scm 11 z nowej serii by wystarczyły? Bo cena nowych 19 jest niestety poza moim zasięgiem

Przepraszam za błędy pisałem szybko z telefonu

U mnie niestety mega klitka tzw. pokój wagon w bloku 8-9m2 wprawdzie tylko i wyłącznie pod audio ale sporo problemów w takim metrażu. Myślę ,że SCM-11 spokojnie dadzą radę. Może i z siódemkami warto poeksperymentować i inne ustawienie pozwoli niskim tonom zabłysnąć.

Edytowane przez Konio
Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Witaj

Mam scm11 w 16metrach słucham własnie bejamina clementine i gra to bardzo dobrze myślę w tym metrażu. Mam wrażenie ,że to są głośniki ,które docenią każdą poprawę w torze. U mnie kabelek głośnikowy dużo poprawił.

Byłem z kolegą na odsłuchu scm40 i scm7 ja wróciłem z 7kami a on z shl 5 plus więc to kwestia gustu akustyki i elektroniki która wysteruje te niełatwe kolumny u mnie z passem aleph5 a u niego z krellem ks50 jest naprawdę sympatycznie

Byłem z kolegą na odsłuchu scm40 i scm7 ja wróciłem z 7kami a on z shl 5 plus więc to kwestia gustu akustyki i elektroniki która wysteruje te niełatwe kolumny u mnie z passem aleph5 a u niego z krellem ks50 jest naprawdę sympatycznie

Ma czym polega różnica w brzmieniu ? Tak w kilku słowach?

Mam pytanie czy ktoś porównywał kolumny ATC SCM 40 z Harbeth SHL 5 plus?

Plus nie słuchałem ale miałem shl5

Sa to konstrukcje angielskie ale maja rożne brzmienia

Harberth shl5 to wysunięta słodka średnica , bas ktory nie schodzi nisko i nie jest szybki ale nie brakuje go ,wysokie sa dobre ale to nie super przejrzystość

Atc 40 (ten starszy model ) to mocny twardy bas , średnica tez wysunięta ale tak nie ma żadnego dobarwienia na średnicy , dla mnie gra surowo technicznie ale wciaz muzykalnie , wysokie jak wiadomo w starszych atc nie były za dobre , w nowszej wersji włożyli lepszy tweeter

Jeśli lubisz słodkie miłe i muzyczne granie kosztem szczegółowości to harberthy shl5 - jeśli lubisz bardziej czyste nie dokolorowne brzmienie z twardym basem to atc

A najlepiej posłuchać samemu :))

Odsluchy zakończone. Sprzęt towarzyszący to wzmacniacz ECI5 oraz DAC hegel HD 20 i laptop. Cóż i Harbeth i ATC zagrały super. W niektórych utworach średnica ATC robiła większe wrażenie. Jednakże Harberthy budował większą scenę i były bardziej muzykalne. Bas w Harbecie schodził niżej w ATC były momenty lekiem zadudnienia. Kurcze ciężki wybór.

Podzielam zdanie Szwagra83 co do charakteru obu głośników za wyjątkiem stwierdzenia że atc grają technicznie są to z pewnością kolumny które grają zupełnie naturalnie bez kolorowania i dodawania czegoś od siebie nie są przy tym surowe ale też nieocieplaja i ten charakter jak ktoś polubi to najpewniej zagoszczą u niego na dłużej co do basu to trzeba się przyzwyczaić jest zupełnie inny niż z basreflexu szybki i punktowy, natomiast nowy wysokotonowiec jak dla mnie to bardzo dobra zmiana na plus szczegółowy i przejrzysty chętnie bym je jednak porównał z

harbeth 30.1

Myślę, że charakter brzmienia ATC trafniej można określić jako nie tyle techniczny, ile studyjny (w dobrym tego słowa znaczeniu). Bo muzykalne to one są (między innymi za sprawą niezwykle naturalnego oddania barw).

Myślę, że charakter brzmienia ATC trafniej można określić jako nie tyle techniczny, ile studyjny (w dobrym tego słowa znaczeniu). Bo muzykalne to one są (między innymi za sprawą niezwykle naturalnego oddania barw).

Zgadzam sie, ale przy kiepsko zrealizowanych plytach ATC sa przeklenstwem, co i tak nie zmienia faktu, ze chyba wroce do 40-ek;)

Edytowane przez twinslaver

Naim CD5x + Flatcap 2x + NAC 72 + NAP 135 + KEF 105.2 Reference

Zgadzam sie, ale przy kiepsko zrealizowanych plytach ATC sa przeklenstwem, co i tak nie zmienia faktu, ze chyba wroce do 40-ek;)

Niestety albo wyraziście albo totalna kaszanka. Przy Harbecie jest podobnie, choć więcej wybacza....

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Ja rozmawiałem z jednym specem co miał tez ATC głośniki pare lat i powiedział jedna rzecz. Bardzo dobre głośniki, ale trzeba umieć dobrać towarzyszący sprzęt i okablowanie.

Popieram uwagi kolegów dodałbym do tego wydajny piecyk grający ciepłym brzmieniem w najlepiej w czystej klasie A + źródło z lampką typu Ayon i może być już mniej "studyjnie czy jak kto woli Technicznie" co do kabli to niemoge narazić zawiele powiedzieć ale jak uda mi się pożyczyć od kumpla eqilibrium Sun reye to wtedy coś skrobne

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.