Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  289 członków

ATC Klub
IGNORED

Klub Posiadaczy Zacnych Głośników ATC

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, PanAntoni napisał:

Głównym czynnikiem wyboru powinien być repertuar jakiego słuchasz

Płyty mam poukładane w "chronologii muzycznej", jak kiedyś to określiliśmy z Tatą:

jazz (od Jarretta, przez Stańkę, Metheny'ego i klimaty Gondwana Records po naszego Latarnika i Echo Collective, Możdżer) -> rock muzyka świata (Dead Can Dance, Lucatic Soul) -> rock progresywny (Yes, Focus, Riverside, Arabs in Aspic, Tool, A Perfect Circle, Porcupine Tree) -> rock & blues (Red Hot Chilli Peppers, Jack White, Bad Company) -> jazzo-soul-pop (Sade, Michael Kiwanuka) -> pop (Vaya con Dios, Michael Jackson, Coldplay, Dawid Podsiadło, Raz Dwa Trzy, Lana del Rey, Billie Eilish)

Tak o tak z grubsza 🙂

Ale jeśli piszecie, że 20-tki będą bardziej szczegółowe, a 40-tki bardziej dociążone z szerszym, równym pasmem - zdaje się, że bardziej pasowałoby mi iść w stronę podłogówek.

W międzyczasie też będę musiał pomyśleć o wzmacniaczu... Marzy mi się taki Densen B200 + 2 x B300 do tego... <rozmażony>

22 godziny temu, chcheckitout napisał:

ATC CDA2 + 40A

Podpinasz CDA2 do C4 Sub MK2 poprzez XLR, z później z subwoofera do aktywnych SCM40a, poniżej podsyłam link z rysunkiem. Jeśli byłbyś chętny na zakup, to zapraszam do zapoznania się z ofertą na priv.

ATC-C4-Sub-Mk2-12-Inch-Subwoofer-SUBWOOF

23 godziny temu, Szczepan_27803 napisał:

Dzięki, @Planeta Dźwięku!

W perspektywie owych dwóch lat przeniosę się z 25 w miarę zamkniętych w jednym pomieszczeniu metrów kwadratowych do ok. 50 m2, z czego część salonowo-odsłuchowa będzie miała ok. 30 m2 (ale pozostałe 20 metrów, czyli kuchnia z wyspą, też powinna być "wypełniona" dźwiękiem z salonu, choć tu już wymagania "jakościowe" są mniejsze - nie muszę słyszeć, że gitarzysta schylił się czy kontrabasiście mały palec musnął niezamierzenie strunę). No i już teraz mam rozkminy, bo filozofia dźwięku ATC bardzo mi leży, tylko nie wiadomo do końca w którą stronę będzie najlepiej pójść...

Na szczęście mam jeszcze trochę czasu 🙂

W takim przypadku z tych dwóch opcji myślę że SCM40 będą lepszym rozwiązaniem na takiej powierzchni, można również pomyśleć o SCM50, ale wiadomo cena jest sporo wyższa :)

Od wczoraj są ze mną tak bardzo uwielbiane i szanowane ATC SCM7, które swoją kompaktową bryłą idealnie wkomponowały się w moim niewielkim pokoiku. Do największych ich atutów zdecydowanie należy zaliczyć średnicę, która swoją plastycznością, barwą i szczegółowością po prostu urzeka. Góra raczej dopełnia całości i jest w dobrej proporcji. Jedynie mogłaby być bardziej wyrafinowana, ale to raczej moje czepialstwo, bo ogólnie ani nie męczy, ani nie ma jej za mało, jest w sam raz. Bas z kolei jak na wielkość skrzynki oraz przetwornika też jest ok i zaraz po jakości średnicy zrobił na mnie równie duże wrażenie. Ponieważ to obudowa zamknięta to jest fajnie wykonturowany i szybki co bardzo mi się podoba w metalu tym bardziej, że używam REL'a, który też jest w obudowie zamkniętej, więc jakość basu bardzo zyskała i ogólnie bardzo fajnie zszyły się te monitorki z moim subem. Ogólnie jestem z nich bardzo zadowolony 🙂 

clO8Os6.jpeg

Odnośnie mojego czepialstwa co do wysokich tonów, jeden z użytkowników grupy na Facebooku tak napisał:

"Ten tweeter (SH25-76) co jest w serii Entry jest już naprawdę świetny, docenia się go na spokojnie z czasem, ten drobny brak wyrafinowania o którym mówisz, DOKŁADNIE to wszystko daje flagowy tweeter (SH25-76S) niestety, dostępny tylko od wyższej seri Classic. (od SCM20 w górę). Dopóki się tego nie porówna osobiście to można spać spokojnie. Ja zrobiłem porównanie SCM40 i SCM20 pod tym kątem i różnica na górze to był opad szczęki, szok i niedowierzanie. Absolutnie nie ujmując niczego serii Entry to tweetery dzieli przepaść wyrafinowania i szlachetności grania, czysta referencja i autorytet. Tylko to już inne koszty i też na większe metraże, SCM20 by tam przytłoczyły a SCM7 z REL są idealne., sam bym tak zrobił! Reasumując - bardzo dobrze wybrałeś!"

D9BB3ABA-515E-4F4F-8050-52E446382AD8.thumb.jpeg.7a66bfddd5fba2a86c21029bc9b9a684.jpeg

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

A co ja tu widzę 🙂 Idealny monitor do małego pokoju. To mogę już gratulować czy decyzja jeszcze nie zapadła? 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

1 minutę temu, Adam 38 napisał:

A co ja tu widzę 🙂 Idealny monitor do małego pokoju. To mogę już gratulować czy decyzja jeszcze nie zapadła? 

Są już moje 🙂

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Gratki!
Nie jestem obiektywny ponieważ je uwielbiam ale to bez ściemy zajefajny monitor. W małym pokoju do tańca i do różańca 😉

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

2 godziny temu, Tal napisał:

Od wczoraj są ze mną tak bardzo uwielbiane i szanowane ATC SCM7,

Genialne głośniki na tym pułapie cenowym nie ma nic lepszego 🙂 Miłego zasłuchania...

21 godzin temu, Szczepan_27803 napisał:

jazz

Zwłaszcza do takiej muzyki 20 🙂 + mała elektrownia.

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

W dniu 12.03.2025 o 16:31, Tal napisał:

Odnośnie mojego czepialstwa co do wysokich tonów, jeden z użytkowników grupy na Facebooku tak napisał:

o to nawet byłem ja na FB 🙂 miłego słuchania, pozdrawiam 🙂 

W dniu 12.03.2025 o 16:31, Tal napisał:

Od wczoraj są ze mną tak bardzo uwielbiane i szanowane ATC SCM7, które swoją kompaktową bryłą idealnie wkomponowały się w moim niewielkim pokoiku.

No i proszę, jaki ładny systemik, oraz pomieszczenie. Widać drobiazgowe podejście do detali. Lubię, gdy oprócz nacisku na dzwięk, przywiązuje się też uwagę do wyglądu systemu, tak żeby ładnie grało i wyglądało.

Jeżeli miałbym coś doradzić, to wyrzucił bym te standy Vapa.., przez okno (tak żeby nie zabić sąsiada) a jeszcze lepiej, oddać na złom. Tylko do tego się te standy nadają. Są lekkie, wiatrem podszyte, grają marnym basem i także lekkim dzwiękiem.

Tutaj proponuję coś z tej samej stajni, czyli standy Rogoza, będzie komplet ze stolikiem a do tego rozniosą te Vapy na strzępy. Będziesz miał na nich taki bas, oraz całą resztę, że może się okazać, iż sub Rela już nie będzie potrzebny. Wiem co mówię, bo posiadam zarówno stolik Rogoza, jak i standy. Miałem też kiedyś owe Vapy i wiem jakie są różnice..

P1050469.JPG

Edytowane przez mariush74
3 godziny temu, mariush74 napisał:

No i proszę, jaki ładny systemik, oraz pomieszczenie. Widać drobiazgowe podejście do detali. Lubię, gdy oprócz nacisku na dzwięk, przywiązuje się też uwagę do wyglądu systemu, tak żeby ładnie grało i wyglądało.

Jeżeli miałbym coś doradzić, to wyrzucił bym te standy Vapa.., przez okno (tak żeby nie zabić sąsiada) a jeszcze lepiej, oddać na złom. Tylko do tego się te standy nadają. Są lekkie, wiatrem podszyte, grają marnym basem i także lekkim dzwiękiem.

Tutaj proponuję coś z tej samej stajni, czyli standy Rogoza, będzie komplet ze stolikiem a do tego rozniosą te Vapy na strzępy. Będziesz miał na nich taki bas, oraz całą resztę, że może się okazać, iż sub Rela już nie będzie potrzebny. Wiem co mówię, bo posiadam zarówno stolik Rogoza, jak i standy. Miałem też kiedyś owe Vapy i wiem jakie są różnice..

P1050469.JPG

A jakie właściwości posiadają standy Rogoża, że z małych pierdziawek, schodzących do 50 Hz, wyczarują bas niższy niż z subwoofera Rela? 

14 godzin temu, seba3002 napisał:

A jakie właściwości posiadają standy Rogoża, że z małych pierdziawek, schodzących do 50 Hz, wyczarują bas niższy niż z subwoofera Rela?

To nie tak... Nie chodzi tu o licytację o niższy bas a o poprawę basu samych SCM7 w czym to standy Rogoza pomogą a w czym standy Vapa ograniczają.. 

Przez tą poprawę może się okazać, że już potrzeba użycia Rella nie była by taka oczywista.  Osobiście, nie jestem zwolennikiem łączenia suba do stereo..

3 godziny temu, mariush74 napisał:

To nie tak... Nie chodzi tu o licytację o niższy bas a o poprawę basu samych SCM7 w czym to standy Rogoza pomogą a w czym standy Vapa ograniczają.. 

Przez tą poprawę może się okazać, że już potrzeba użycia Rella nie była by taka oczywista.  Osobiście, nie jestem zwolennikiem łączenia suba do stereo..

A czym standy Rogoza różnią się od standów VAP? Widziałem kilka modeli podstawek tej drugiej firmy i są to naprawdę dobrze wykonane akcesoria. A jeśli ktoś czuje potrzebę ich dociążenia, może je zasypiać kwarcem, ołowiem czy czymkolwiek innym. Moim skromnym zdaniem dużo większy wpływ na poprawę basu ma ogarnięcie akustyki (na co niestety nie każdy może sobie pozwolić).  A nawet "wędrówki" po pokoju z kolumnami. Sam miałem kilka standów (obecnie b&w FS 600 S3) i poza aspektem wizualnym (który wg mnie ma ogromny wpływ na odbiór muzyki), poprawy basu nie uświadczyłem. 

Kolego @mariush74, możesz powiedzieć dlaczego jesteś przeciwnikiem suba w stereo? 

7 godzin temu, seba3002 napisał:

A czym standy Rogoza różnią się od standów VAP? Widziałem kilka modeli podstawek tej drugiej firmy i są to naprawdę dobrze wykonane akcesoria.

Dobrze wykonane są, to trzeba przyznać..  Standy VAP są też bardzo ładne, kupowałem je oczami ze względu na wygląd. Waga sprzętu zawsze pozytywnie wpływa na dzwięk, zwłaszcza standów.

Standy VAP są zrobione ze cienkiej stali, co wpływa na ich wagę. Po zasypaniu piaskiem, (bo bez niego, to się bałem przechodzić obok nich, aby podmuch wiatru ich nie przewrócił) ważyły ok 11 kg. Standy Rogoz, są już w fabryce zasypane piaskiem i to nie pod sam sufit, tylko do pewnej wysokości..  Rozmawiałem telefonicznie z właścicielem firmy, nie powiedział ile tego piasku wchodzi, ale nie może być go za dużo, jak i za mało. W każdym razie, waga standu Rogoz to 32 kg sztuka.

Widocznie to ma kluczowy wpływ na dzwięk kolumny, która nich nich stoi. Nie wiem, nie jestem konstruktorem, ale wieże w to co słyszę.

Piszesz, że miałeś kilka standów i że różnicy nie wychwyciłeś i pewnie masz rację.. Pytanie, jakie to były standy i czy były w podobnej wadze co te Vapy.

8 godzin temu, seba3002 napisał:

Kolego @mariush74, możesz powiedzieć dlaczego jesteś przeciwnikiem suba w stereo?

Trzeba dopasować kolumny tak, aby były nie za duże i nie za małe do pomieszczenia. Jeżeli powiedzmy mamy monitory ATC7 i grają nam zbyt szczupło, to zmieniamy na SCM11, albo SCM19 a jeżeli budżet wytrzyma to SCM20.

Po co subwofer, żeby potem się martwić sklejeniem basu suba  z monitorem. To jedno, drugie to ile instrumentów będzie grało tak nisko, aby uruchamiać bas suba. Perkusja to energia, bębny to wyższy bas, stopa perkusji to 50 plus minus Hz. (Oczywiście samą stopę perkusji, perkusista może stroić do wyższych lub niższych uderzeń, ale to nie są 25Hz.)To wszystko obrobią dobre monitory. Subwofer da tylko zbędną powalinę basowa. No chyba że właściciel lubi bas i podkręci sobie suba tak, że bas będzie stale obecny, bo tak lubi.. Fortepian to co innego, tu jest potęga, monitory kompletnie nie oddają potęgi fortepianu. Mówimy tu oczywiście o najniższych tonach. Tutaj subwofer może faktycznie trochę pomóc. Ale w większości, to będzie szkodnik.

Moi znajomi mają naprawdę drogie systemy, subwofer to ostatnia rzecz, jaką by u siebie chcieli widzieć.

Co oczywiście nie znaczy, że monitory mogą się równać z kolumnami trójdrożnymi, tak absolutnie nie jest. No ale przecież, nie wstawimy sobie ATC 50 do 10 mk aby się cieszyć dzwiękiem podłogówek.

Przy monitorach zawsze będą kompromisy, tu trzeba się z tym pogodzić. Trzecia sprawa to wzmacniacz, takie ATC11 zasilane monoblokami Classe wbiły mnie w fotel! Energia, siła basu, dynamika w ślepych odsłuchach nie powiedział bym że grają monitory. Te same ATC11 na wzmacniaczu Hegla H100 grały dzwiękiem z dość szczupłym basem bez wypełnienia. Mocne, wydajne prądowo wzmacniacze, końcówki mocy, to jest sposób na szczupły dzwięk a nie subwofer..

Godzinę temu, mariush74 napisał:

co subwofer, żeby potem się martwić sklejeniem basu suba  z monitorem. To

Bez pośpiechu, trzy dni "sklejałem" suba do moich atc scm 7.  Brzmienie jest zajefajne. Czy to z braku kasy, czy miejsca na 11-stki, czy 19-stki jest to świetne rozwiązanie. 17427682515277346164304732708028.thumb.jpg.c6d984084d531cec8aee06c4ed5eebb1.jpg17427682515277346164304732708028.thumb.jpg.c6d984084d531cec8aee06c4ed5eebb1.jpg

17427685208864917040782596744168.thumb.jpg.68953e1e420c09c849be82fe8dbbee96.jpg

• 4 tygodnie później...

Bardzo mało informacji jest na temat aktywnych kolumn ATC i kto z czym to połączył. Nic się dowiedzieć nie mogę 😞

Aktualnie testuję aktywne 40stki z Ferrum Wandla. Sprzęt działa jako DAC i PRE. Bardzo minimalistycznie na razie. Będę dopisywał jaki sprzęt przytargałem i jak to wyszło. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.