Skocz do zawartości
IGNORED

BR jako odtwarzacz CD ?

Fryc32

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Posiadam ampli Onkyo 905 kolumny MA RS5 teraz szukam jakiegoś rozwiązania.

Co myślicie o odtwarzaczu BR jako o odtwarzaczu CD dokłądnie chodzi mi o Onkyo BD SP 808, lub opcja druga ciutkę drooższa ONKYO CS5VL CD/SACD i jako BR PS3? Jak byście to porównali...wiem opcja druga zdecydowanie lepsza ale czy ten BR nie da sobie rady jako CD? Jeśli nie to będę za opcją 2.

Z góry wszystkim dziękuje Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/74952-br-jako-odtwarzacz-cd/

Bardzo kombinujesz,po co ci blu-rey jako cd.Kup np do kompletu blu-reya tez Onkyo ale tanszy model,a za pieniadze które ci zostana zwykły CD moze byc np Onkyo 7711,7911,luib innej firmy kazdy taki cd sredniej klasy zagra duzo lepiej niz nawet blu-rey za 5000 tys.Mam Oppo który miał zekomo byc kilerem CD ,ale nie wyszło mu to dobrze,jest ostry jak zyleta nie idzie go słuchac,duzo lepiej gra CD Marantz CD 7003.

tez uwazam wez model 308 i do tego CD osobno.

808 Jest swietnym odtwarzaczem BR ale ejdnak jak kolega wyzej wspomnial moze sie okazac ze rozdzielenie tych rzeczy nie ebdzie specjalnie drozsze a lepsze.

2700 za 808

999+1299=2300 powiedzmy za BR plus CD :)

dzięki chłopakki, też tak myślałem ale lepiej się upewnić bardziej doświadczonych kolegów,a co myślićie o tym CD ONKYO CS5VL CD/SACD

Raczej nie polecam ,to nowy model ,ale napewno 7711,7911 sa duzo lepsze,a o laser nie ma sie co bac bo jest tani i dostepny.

Nie mogę zgodzić się z niektórymi Przedmówcami. Cambridge Audio Azur 650BD (BD/DVD/CD/SACD/DVD-A) znakomicie spisuje się na płytach CD. Po co mnożyć ilość elementów? Napisalem już raz w innym wątku, że były czasy gdy modne były "wieże Hi-Fi". Im więcej pudełek - tym większy szpan. Rekord z którym ja miałem okazję zetkąć się osobiście - to 14 (słownie: czternaście). Nie licząc głośników.

ODTWARZACZ BLU-RAY ONKYO BD-SP 308 SUPER RATY D5%,845 pln i jest na allegro 7711 za 600 pln.Razem1465 pln.

Nie mogę zgodzić się z niektórymi Przedmówcami. Cambridge Audio Azur 650BD (BD/DVD/CD/SACD/DVD-A) znakomicie spisuje się na płytach CD. Po co mnożyć ilość elementów? Napisalem już raz w innym wątku, że były czasy gdy modne były "wieże Hi-Fi". Im więcej pudełek - tym większy szpan. Rekord z którym ja miałem okazję zetkąć się osobiście - to 14 (słownie: czternaście). Nie licząc głośników.

Chwalisz go bo go kupiłes,ja jednak wole prawde nawet bolesna,naciołem sie na Oppo który miał miazdzyc wszystkie Cambridge Marantze Pioneery,ale prawda jest taka ze to koleny mit i bajka,gra duzo gorzej od zwykłego cd Marantza 7003 SA.Jedynie ma wysmienity obraz.

ODTWARZACZ BLU-RAY ONKYO BD-SP 308 SUPER RATY D5%,845 pln i jest na allegro 7711 za 600 pln.Razem1465 pln.

Chwalisz go bo go kupiłes,ja jednak wole prawde nawet bolesna,naciołem sie na Oppo który miał miazdzyc wszystkie Cambridge Marantze Pioneery,ale prawda jest taka ze to koleny mit i bajka,gra duzo gorzej od zwykłego cd Marantza 7003 SA.Jedynie ma wysmienity obraz.

Najpierw miałem okazję się nim pobawić i osobiście przekonać o jakości obrazu i dźwięku. Dopiero na tej podstawie podjąłem decyzję o zakupie. Gdyby wstępnego "egzaminu" nie zdał - to bym go nie miał, mimo że srebrny. Czekałbym nadal. Co do Oppo to jesteś absolutnie odosobniony w jego (negatywnej) ocenie.

Najpierw miałem okazję się nim pobawić i osobiście przekonać o jakości obrazu i dźwięku. Dopiero na tej podstawie podjąłem decyzję o zakupie. Gdyby wstępnego "egzaminu" nie zdał - to bym go nie miał, mimo że srebrny. Czekałbym nadal. Co do Oppo to jesteś absolutnie odosobniony w jego (negatywnej) ocenie.

Powiem ci dlaczego bo wiekszosc osob nie chce sie przyznac ze to zadna rewelacja.Mam na szczescie nastepnego chetnego na ta rewelacje.

Na jakiego Oppo ?? SE, NuForce ? Bo jakieś bajki opowiadasz....

Powiem ci dlaczego bo wiekszosc osob nie chce sie przyznac ze to zadna rewelacja.Mam na szczescie nastepnego chetnego na ta rewelacje.

Ja jednoznacznie stwierdzam, że NuForce to rewelacja. Jak się naciąłem na słuchawki HD800 to otwarcie o tym pisałem i piszę.

Na jakiego Oppo ?? SE, NuForce ? Bo jakieś bajki opowiadasz....

Ja jednoznacznie stwierdzam, że NuForce to rewelacja. Jak się naciąłem na słuchawki HD800 to otwarcie o tym pisałem i piszę.

BDP 83

Podstawowa wersja po HDMI nie wierzę, ze gra źle...po analogu może szału nima.

Chodziło mi głownie o SACD,po to go kupywałem ,obraz jest fantastyczny,ale ja raczej nie jestem wideofilem,lecz bardziej interesuje mnie muza,byłem pewien ze SACD bedzie na wysokim poziomie,a tu nie których płyt nie da sie słuchac.Dlatego nie chce go miec ani dnia dłuzej.

Chodziło mi głownie o SACD,po to go kupywałem ,obraz jest fantastyczny,ale ja raczej nie jestem wideofilem,lecz bardziej interesuje mnie muza,byłem pewien ze SACD bedzie na wysokim poziomie,a tu nie których płyt nie da sie słuchac.Dlatego nie chce go miec ani dnia dłuzej.

Do SACD kupuje się wersję SE lub NuForce, albo po jeszcze innych modach...na pewno nie podstawowy model....poza tym wiele też zależy od sprzętu towarzyszącego....

Wyznajesz Waćpan spiskową teorię dziejów :) Oppo zbyt dobre zbiera opinie, aby miał być taki kiepski jak piszesz. Wiem: ortodoksi stereo nie zaakceptują (choćby najlepszego) BD w roli odtwarzacza CD, gdyż jest on obarczony (w ich oczcah) "grzechem pierworodnym" innych formatów.

Wyznajesz Waćpan spiskową teorię dziejów :) Oppo zbyt dobre zbiera opinie, aby miał być taki kiepski jak piszesz. Wiem: ortodoksi stereo nie zaakceptują (choćby najlepszego) BD w roli odtwarzacza CD, gdyż jest on obarczony (w ich oczcah) "grzechem pierworodnym" innych formatów.

Nic bardziej mylnego.Wcale tak nie uważam,nie mam klapek na oczach ani waty w uszach.Miałem sporo tanich ale naprawde dobrze grajacych dvd,nie ustepowały one cd.Przykład Philips 9000,grał naprawde dobrze.Wada bardzo długo wczytywał płyty zamulał i strasznie głosny naped.Samsung HD 950,945,jak to Samsungi dosc awaryjne,Marantz 7600,Denon 3800,wszystkie grały jak niezłe Cd,ale Oppo nie był wcale tani i w tej cenie nie jest to dla mnie urzadzenie wybitne,i jest sporo sterszych DVD które graja lepiej,a mozna je kupic taniej.Chociazby Marantz 9600 w SACD gra pieknie na kazdej płycie nie jak Oppo,jedne płyty znosnie inne naprawde słabo.

Wreszcie ktoś o tym "super kilerze" Oppo napisał prawdę.

Własne uszy najlepszym testerem.

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Jesteś naprawdę odosobniony w swojej opinii nt. Oppo.

Pisze co słyszę i uwierz mi ze pare osób na tym forum odnisło podobne wrazenia odsłuchowe.Nie chcę po prostu rozpetac burzy ,ja zreszta tez nie.Dla mnie nie jest to rewelacja i na tym proponuje zakonczyc dyskusje,i powrocic do watku.Pozdrawiam.

Pisze co słyszę i uwierz mi ze pare osób na tym forum odnisło podobne wrazenia odsłuchowe.Nie chcę po prostu rozpetac burzy ,ja zreszta tez nie.Dla mnie nie jest to rewelacja i na tym proponuje zakonczyc dyskusje,i powrocic do watku.Pozdrawiam.

Mam jak wiesz CA 650BD. Niektórzy mówią, że to Oppo, producent oficjalnie zaprzecza wskazując że ma inne elementy w torze video i (zwłaszcza) audio. Nie interesuje mnie to. Jedno wiem: że z dźwięku jestem bardzo zadowolony, po jakim wyjściu by nie było. Jako odtwarzacz CD spisuje się również znakomicie.

Również pozdrawiam.

Wreszcie ktoś o tym "super kilerze" Oppo napisał prawdę.

Własne uszy najlepszym testerem.

A co to jest prawda ? Subiektywne odczucie jednostki ? Prawda o Oppo jest brutalna - zrobiono kuku gigantom, za ułamek ich ceny.....przynajmniej w wersjach SE i modowanych....choć wątpię by podstawowe Oppo spisywało się źle.....ale oczywiście gusta są różne...te całe larum o Oppo na zachodnich forach nie wzięło się jednak znikąd.....

Co znaczy zwykły CD? Ja myślałem, że to dobry CD. Ile kosztuje oppo w porównaniu do tego cd bo szczerze mówiąc się nie orientuję.

A dla Fryc32 mam propozycję. Wybierz się na odsłuch z kolegą. Ty usiądź i zamknij oczy a on niech ci przełącza między BR i CD (tak żeby były dobrane cenowo) Jeżeli nie zauważysz różnicy to znaczy, że jeszcze nie pora na rozdzielanie DVD i CD jak zauważysz to wtedy będziesz się martwił.

Nie piszę tu, że np dariusz nie ma racji bo pewnie ma. Ja osobiście z przykrością się ostatnio przekonałem, że nie mam (albo jeszcze nie mam) takiego słuchu żeby usłyszeć na tyle wyraźną różnicę między DVD i CD (a mam CD deklasujący mój dvd nawet pod względem ceny :,( Póki co trzymam CD skoro już go kupiłem z nadzieją że kiedyś wsadzę do niego płytkę i mi szczęka opadnie, że brzmi tak dobrze w porównaniu do DVD (oby jeszcze w tym życiu ;p

Nie ma co się porywać na głęboką wodę i kupować zaraz to co inni z kilkuletnim doświadczeniem tylko po to żeby zaoszczędzić sobie kłopotu w przyszłości. Dodatkowo koniecznie przesłuchaj BR i CD. Wielu nowych użytkowników zdaje się po prostu na opinie bardziej doświadczonych forumowiczów a im samym nie chce się przetestować tego o co pytają a przecież to jest najważniejsze. Bo co ci po tym, że ktoś inny słyszy różnicę między A i B jak sprzętem masz się cieszyć ty a nie on.

A dla Fryc32 mam propozycję. Wybierz się na odsłuch z kolegą. Ty usiądź i zamknij oczy a on niech ci przełącza między BR i CD (tak żeby były dobrane cenowo) Jeżeli nie zauważysz różnicy to znaczy, że jeszcze nie pora na rozdzielanie DVD i CD jak zauważysz to wtedy będziesz się martwił.

dokladnie tak. A jesli nie bedzie roznicy to wowczas:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co znaczy zwykły CD? Ja myślałem, że to dobry CD. Ile kosztuje oppo w porównaniu do tego cd bo szczerze mówiąc się nie orientuję.

Nie piszę tu, że np dariusz nie ma racji bo pewnie ma. Ja osobiście z przykrością się ostatnio przekonałem, że nie mam (albo jeszcze nie mam) takiego słuchu żeby usłyszeć na tyle wyraźną różnicę między DVD i CD (a mam CD deklasujący mój dvd nawet pod względem ceny :,( Póki co trzymam CD skoro już go kupiłem z nadzieją że kiedyś wsadzę do niego płytkę i mi szczęka opadnie, że brzmi tak dobrze w porównaniu do DVD (oby jeszcze w tym życiu ;p

Nie ma co się porywać na głęboką wodę i kupować zaraz to co inni z kilkuletnim doświadczeniem tylko po to żeby zaoszczędzić sobie kłopotu w przyszłości. Dodatkowo koniecznie przesłuchaj BR i CD. Wielu nowych użytkowników zdaje się po prostu na opinie bardziej doświadczonych forumowiczów a im samym nie chce się przetestować tego o co pytają a przecież to jest najważniejsze. Bo co ci po tym, że ktoś inny słyszy różnicę między A i B jak sprzętem masz się cieszyć ty a nie on.

Bardzo madra rada,jak masz mozliwosc to tak zrób niech ktos zapoda muzyke z CD ,a potem z blu-rey ,jak nie usłyszysz róznicy bierz blu-reya.Amplituner masz dobry i nie musisz wcale kupywac wzmacniacza stereo.

kiedyś robiłem porównanie DVD Philipsa z CD Yamahy.

Różnicę jaką zauważyłem po analogu to że philips grał jakoś trochę ciszej jakby brakowało mu mocy... pierwsze co pomyślałem, CD jednak lepszy :),

ale CD ma regulację głośności sygnału wychodzącego... obniżyłem głośność do poziomu DVD i różnic żadnych nie było...

tak więc może warto sprawdzić czy owa różnica nie wynika z poziomów głośności

123... test

U mnie ani DVD ani CD nie ma regulacji głośności a też mam ten sam efekt. DVD daje słabszy sygnał niż CD. Przy porównaniu jednak po włożeniu płyty do DVD podkręcałem trochę potencjometr żeby wyrównać poziom i do końca nie wiem czy jest różnica czy sobie ją wmawiam. Postaram się zrobić z kumplem ślepy test to coś napiszę.

już to gdzieś pisałem ale Onkyo BD-Sp 308 to klon LG 550...

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.