Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tez bylem za Czechami. Podoba mi sie ich piłka. Nadal uważam ze gdyby nie gwiazdorstwo Coliny i ogromny pech (Niedzwiedz) to jako jedyni by pokonali greków. W tedy finał byl by znacznie bardziej emocjonujący.

A tak: trzeba im przyznac iz zasłuzenie dostali ten tytuł bo jako zespoł działaja wzorowo a obrone maja niesamowita!

Jest sporo racji w tym co piszesz troy... ale Grecy generalnie imponowali spokojem, a może południową nonszalancją? :) Nie wiem, ale efekt naprawdę robił wrażenie. Zresztą oni już od meczu z Francją byli w pewnym sensie zwycięzcą tego turnieju, więc grali jak gdyby bez presji. Tzn. owszem starali się, ale to co mieli osiągnąc już osiągneli i każde następne zwycięstwo to był bonus. Poza tym imponowali techniką - przyjęcie piłki poprostu marzenie. To samo podania w trójkątach. Niech Rehagel jeszcze popracuje nad grą ofensywną i będzie naprawdę niezła maszynka do mielenia mięsa :))) Szkoda że nie wytrzymali kondycyjnie tych mistrzostw. Gdyby mieli więcej sił, wynik finału mógłby być znacznie bardziej niekorzystny dla Portugalczyków.

Pzdr.

No ja również się zgadzam. Wygrał zespół grający typowo niemiecką piłkę, mało efektowną ale za to efektywną. Dla mnie zespół przeciętny, bez żadnych gwiazd, piłkarze techniką niczym nie błyszczą, ale za to trener zasługuje na wielkie brawa, ze słabego zespołu, który z naszymi zawodnikami przegrał , stworzył zespół który nie dał żadnego pola do gry takim potęgom jak francja, portugalia (2-krotnie) i czechy. Może niektórzy narzekają na grę, że mało efektowna, ale czego się można spodziewać po przeciętnych graczach. Za to gra obronna zasługuje na wyróżnienie - nie stracili żadnej bramki z tymi zespołami, żaden gwiazdor nie dał rady na przeciętniaków.

Kubek

Aby grać taką piłke jaką grali Grecy na ME trzeba na boisku ciężko harować. Żadnego krycia na radar , asekuracja w obronie ,gra z 1 piłki , celne podania na 10-20m przy wyjściu do ataku , przyjęcie piłki w pełnym biegu ( o czym pisał lolo ) i wreszcie wygrywanie pojedynków 1 na 1 . To jest właśnie technika , chociaż nie tak widoczna jak w reklamie Coca-coli ;-).

Dla rozluźnienia znalezione w necie - greckie odpowiedniki nazwisk polskich piłkarzy:

Dudek - Szmatolakis

Rasiak - Drewnopulos

Hajto - Szlugolakis

Olisadebe - Kontuzjopulos

Kosowski - Ławogrzejopulos

Niedzielan - Mamonolakis

Hajto-Papierostes

Karwan-Ławopolidis

Bąk - Pierdaidis

Żurawski - Karnyniestrzelaitis

Janas - Nonsensokopulos

Sypniewski - Shisofrenikis

Kukiełka - Rudysas

Zewłakow - Cienkopoulos

Świerczewski - Zerotechnikeas

Hajto - Fajanopoulos

Olisadebe - Ojjakbolis

Lewandowski - Beznadziejos

Sobolewski - Ocochodzis

Hajto - Fajkohandlis

Glowacki - Kontuzjonis

;-)

Może jeszcze coś dodam o kobietach i piłce... ale tenisowej. Widzieliście to piękne młode dziewczę, które wygrało Wimbledon?

Nazywa się Szarapowa. Przypatrzcie się jej teraz uważnie, bo za kilkanaście lat będzie przypominać dobrze zbudowanego faceta :(

Witam

Dzisiaj startuje Copa America 2004. Na szczęście TVP zdecydowało się transmitować mecze z tego turnieju. Ciekaw jestem jak Szanowni Kibice (obojga płci) odnoszą się do tych rozgrywek. Osobiście bardzo lubię "południową" piłkę i pewnie zarwę niejedną nockę. Z tego co wiem w drużynach nie wystąpi sporo gwiazd grających na codzień w czołowych klubach europejskich. Liczę za to na jakieś nowe talenty i objawienia. Poza tym będzie okazja do porównania z Euro 2004.

Pozdrawiam

Kapelli

prosze bardzo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A jednak to ekran przeskoczyl nie temat ;)

Kapelli: ciag dalszy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

troy... dobrze by było jakby Pogoń sie postarała i tym razem wygrała z Legią bo tu po ostatnich zakupach lekko mocarstwowe nastroje zaczynają panować... a tak kubełek zimnej wody... zawsze to z zaprzyjaźnionych rąk to i mniej boli ;)

Jakieś wzmocnienia w Pogoni?

Pzdr.

lolo

a jakże - po pierwsze primo - młoda czeska myśl trenerska - Pavel Malura - lat 33

po drugie primo - doświadczony starszy junior - Rafał Grzelak (L22), po trzecie primo - uniwersalny Michał Probierz (L32), po czwarte primo - Terlecki junior - (L27), po piąte primo - słynny Giuliano ( L27) i podobno jeszcze jakiś bramkarz i być może napadzior . Casting wciąż trwa i mam nadzieję ,że nowi zawodnicy będą prawdziwymi wzmocnieniami ;-)

Nareszcie i nasi odnoszą sukcesy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Ja dzisiaj planuję zarwać nockę. O skrótach nie ma mowy bo jestem w tym czasie w pracy. Trochę żałuję, że nie oglądałem meczu Argentyny ale myślę, że przed końcem imprezy jeszcze zdążę.

Sovajazz: jakie wrażenia w odniesieniu do Euro? Póki co bramek raczej nie żałują, Columbia trochę oszczędnie ale poza tym chyba kibice narzekać nie mogą.

Pozdrawiam

to poprostu zupełnie inny futbol!

kocham ten w wydaniu południowo-amerykańskim, gdzie gra niczym nie przypomina piłkarskich szachów rodem z rozpiski trenerskiej - tylu ciekawych i zaskakujących zwrotów akcji oraz prostopadłych podań ze strefy pomocy do napastnika przez zdezorientowaną linię obrony nie widziałem przez cały cykl Euro, nie wpominając o cudownych (kilkukrotnie zakończonych powodzeniem) strzałach z dystansu jak też niesamowitych odegraniach piłek do partnerów...

tam sie nie gra - tam się tym żyje...

oby Argentyna wreszcie się podniosła, bo od dobrej dekady jej gwiazda lśni coraz słabszym blaskiem...

kibicuje Argentynie!

w porównaniu z drugą połową, pierwsza wypadła blado, na szczęście wytrwali kibice mieli okazje zobaczyć jak się rozkręca ta bramkostrzelna argentyńska machina... jeżeli w takim samym stylu pokonają Meksyk i Urugwaj to w tej edycji Copa America będą nie do zatrzymania!

>Sovajazz: bardzo ładnie to ująłeś "tam się nie gra, tam się tym żyje". Ja również jestem miłośnikiem futbolu południowoamerykańskiego. Z resztą chyba trudno nie kibicować takim drużynom jak Brazylia czy Argentyna.

Czytałem kiedyś książkę "Pele, Garrincha, piłka" Igora Fiesunienko. Autor opisuje piłkarską rzeczywistość (z lat 50 - 70) w Brazylii i nie tylko. Tam piłka nożna to nie tylko gra czy sport dla mas, to religia. Niektóre zachowania do jakich zdolni byli ludzie pod wpływem sukcesów lub porażek są po prostu zaskakujące. Np. naczelnik więzienia uwalnia wszystkich "lokatorów" i co najciekawsze nie zostaje za to ukarany, ponieważ okolicznością łagodzącą okazuje się miłość do piłki kopanej.

Lolo: to wcale nie jest takie pewne, wielu "Europejczyków" w ogóle nie zostało powołanych ale faktem jest, że Twoja teoria może się sprawdzić. W końcu europejskie kluby raczej nie wyrzucają pieniędzy w błoto i kupują najlepszych. Z drugiej strony taki turniej jest idealną okazją, żeby się pokazać wysłannikom "Wielkich i bogatych" i załapać się na jakiś przyzwoity kontrakt na starym kontynencie.

Dziś nie śpię, oglądam mecze :))

Pozdrawiam

Byłem kiedyś w Kolumbii podczas Copa America... jeździliśmy po ulicach z ochroną bo inaczej się nie dało. Jak mi ktoś napisze że bydło w kibicowaniu jest charakterystyczne tylko dla Europy to polecam spacer po ulicach w czasie Copa America.

Pzdr.

No niestety ale u nas chyba brakuje polityków z jajami. W anglii najlepszym politykiem z jajami była Margaret Thatcher, za jej rządów ukróciło się bydło na stadionach. Niestety u nas raczej wszystkim to wisi więc raczej nie doczekam czasów kiedy będę mógł iść na mecz i na stadionie wypić browarka.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.