Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

I juz tak na sam koniec: Zidane został piłkarzem mistrzostw nawet mimo incydentu w jakim uczestniczył i mimo wielu wielu idiotycznych komentarzy umoralniajacych społeczeństwo dziennikarzy, którym sport popieprzył sie z działalnością misyjną ( wychodzi poziom polskiego dziennikarstwa), futbol to gra twardych facetów, futbol to nie transmisja z pielgrzymki papcia Benedykta...

Belial => masz racje , przeczytaj co napisałem wyżej,

ale jest coś takiego w nas, że chcemy mieć idoli, bohaterów.

Wielkie indywidualności ,które w pojedynkę potrafią rozstrzygnąć losy meczu - to jakby ukryta tęsknota do antycznych herosów, mitów czy legend historycznych.

Przypomnij sobie westerny - jeden przeciwko wszystkim ;-)

I wielu z nas szuka tego na boisku, jesteśmy trochę jak małe dzieci - lubimy się bawić ,

tylko nie każdy chce się do tego przyznać ;-)

Najlepiej to postrzegają nasze kobiety ;-)

A gdy te tęsknoty znajdują potwierdzenie w konkretnej postaci.........to się tego uczepimy i będziemy bronić do upadłego - choć w tym wypadku to chyba nie jest konieczne bo ładnie napisałeś ,że Zidan jest wielki i żadna kartka tego nie zmieni ;-)

Dla mnie Zidane nie jest tak wielkim piłkarzem. Walnięcie z byka w wykonaniu Zidana nie było jego pierwszym walnięciem z dyńki na meczu. Jednym z poszkodowanych był nawet Świerczewski tyle że on Zidanowi oddał. Dla mnie klasa piłkarza nie tylko objawia się tym jak gra piłką. Zachowanie w meczu też jest bardzo ważne. Tymbardziej że to kapitan zespołu.

Co do naszych chłopaków to czytałem ostatnio wywiad z lekarzem naszej reprezentacji i tu się dziwię że wszyscy jechali po Janasie a nikt nie zwrócił uwagi na to co mówił lekarz kadry. Wg wywiadu z lekarzem, cała nasza reprezentacja nie była przygotowana do imprezy takiej jak mistrzostwa. Piłkarze dostali wytyczne - ćwiczenia jakie mają wykonywać przed zgrupowaniem oraz to, że na zgrupowanie mieli przyjechać z wynikami wydolnościowymi. Takie wyniki przekazał tylko Frankowski i Dudek (pewnie również przez te wyniki Franek nie pojechał). Do tego zawodnicy przed zgrupowaniem mieli ćwiczyć i uzgadniać ćwiczenia z lekarzem telefonicznie. ŻADEN z piłkarzy nie zadzwonił. W wyniku tego przyjechali na zgrupowanie totalnie nieprzygotowani a w 10 dni jakie mieli nic nie mogli już zdziałać nasi spece od kondycji i fizycznego przygotowania zawodników - stąd niektórych pretensje że zgrupowanie było zbyt ciężkie. I co tu ma zdziałać nowy trener Beenhakker ??

A oto nowy ranking FIFA - jesteśmy na 30 miejscu - za Egiptem, Gwineą,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kubek => czy to tak trudno zrozumieć ;-)

Załóżmy ,że na treningach i w lidze podnosisz na sztandze 150 kg i jeśli pojedziesz na mistrzostwa świata to choćbyś się skichał 220 Kg

nie podniesiesz.

Jeśli biegasz powyżej 10s na 100m to nie ma cudów ,abyś zszedł poniżej 9.8s i wygrał coś na mistrzostwach.

Inaczej to jakbyś chciał żeby Cambridge zagrał jak McIntosh.

A to o czym piszesz to poważne podejście do profesjonalistów , w dzisiejszym sporcie o ogólne przygotowanie muszą dbać sami,

czyli o własną formę - w końcu są zawodowcami.

Polską reprezentację można podsumować jednym stwierdzeniem, BRAK UMIEJĘTNOŚCI PIŁKARSKICH NA POZIOMIE MISTRZOSTW ŚWIATA

I chyba dość szczęśliwy awans z eliminacji na te mistrzostwa ,zresztą już po raz drugi.

Zidana tak bardzo nie usprawiedliwiam staram się sprowadzić to do poziomu, może nie normalnych .

ale też nie nadzwyczajnych zajść na boisku.

W meczu Holandii z Portugalią wszyscy powinni wylecieć z boiska, a jakoś się o tym dużo nie mówi.

Takie postacie jak Zidane są pod szczególnym obstrzałem dziennikarzy i opinii publicznej.

gutekbull -> co jak co ale ciężko mi to zrozumieć (nawet naszych zawodników) ;). Taki turniej jak MŚ to dla większości takich słabeuszy jedyna okazja żeby się pokazać na świecie. Przykład - Jeleń - nawet nic rewelacyjnego nie pokazał poza zaangażowaniem i już ma kontrakt z Auxerre a z nim dom, brykę i kasę o której większość leszczy z reprezentacji może pomarzyć. Bosacki się dobrze pokazał i już ma podobno oferty z ligi włoskiej.

W jednym masz rację - w naszej reprezentacji nie ma profesjonalistów. Dziwię się że strajku o kasę wogóle nie zrobili jak piłkarze Togo.

Witam

pawcio, trzeba było uprzedzić, że to film dla ludzi o mocnych nerwach.

Abstrahując od "afery Zidane'a" to na podstawie ujęć z tego filmu uważam, że Materazzi powinien mieć absolutny zakaz gry w piłkę. Tak w meczach oficjalnych, towarzyskich, a zwłaszcza podczas zabawy z dziećmi. Tak złośliwych i brutalnych zagrań, prezentowanych przez jednego zawodnika to jeszcze nie widziałem. Na podstawie zapisu wideo powinien być dożywotnio zdyskfalifikowany.

Włosi będą mieć nowego trenera. Jednym z faworytów na to stanowisko jest Claudio Gentile. To był podobno kawał rzeźnika. Tata opowiadał mi, że w jednym ze spotkań, kiedy wszedł z ławki rezerwowych, pierwszą rzeczą jaką uczynił było "ścięcie" zwodnika drużyny przeciwnej. Zagranie na tyle brutalne, że dostał za nie czerwoną kartkę, a dawniej sędziowie nie sypali kartkami jak z rękawa. Piłki w tym meczu pan Gentile dotknąć nie zdążył :). Oczywiście nie może to podważać jego trenerskich zdolności. Chodzi mi tylko o to, że Włosi raczej nie zmienią swojej filozofii futbolu :).

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ciekawy artykuł, aczkolwiek uważam że odebranie mistrzostwa włochom przy zielonym stoliku działaczy przypominałoby mi nasz pzpn. Ale zgodnie z tym art.55 - jeśli kibic ubliża zawodnikowi przeciwnej drużyny to jego zespołowi mogą być odebrane 3 punkty lub dyskwalifikacja to prosta metoda jest na zdobycie mistrzostwa świata - ubieram się w koszulkę przeciwnej drużyny - siadam w sektorze blisko sędziego liniowego i głośno bluzgam na Polaków ;) Mistrzostwo mamy załatwione ;)

Ukryta Zawartość

Idąc tym tropem opracowujemy (tzn. Francuzi) przed finałem scenariusz. Wygrywamy w polu i po meczu, a jeśli nie, to realizujemy plan awaryjny. Włosi, wiadomo mistrzowie prowokacji (to z gazet), wyprowadzą z równowagi gwiazdę zespołu Francji, która sieknie widowiskowo wytypowanego z góry zawodnika drużyny przeciwnej (chodzi o uwiarygodnienie). Gwiazda nic nie powie na temat utarczki słownej zakończonej bykiem i zacznie się dziennikarska kołomyja. Po pewnym czasie złamana/załamana gwiazda omdlewącym głosikiem przeprosi fanów i niefanów futbolu i powie, że obrazono ją, rodzinę i naród, co podpada pod art. 55 regulaminu FIFA.

W ten oto sposób obojętnym bykiem (nomem omen) mamy MŚ.

Czy piłka nożna to jeszcze sport?

Kubek, 13 Lip 2006, 09:09

>

Ukryta Zawartość

"(...) informuje , powołując się na niemiecki " - dla mnie wszystko jasne...

Ukryta Zawartość

FIFA wszczęła postępowanie dyscyplinarne wobec Materazziego, PAP /16:02

Ukryta Zawartość

Jeśliby Materazzi strzeliłby z bysia Zidana, to czy powyższy tytuł PAP-owski brzmiałby "FIFA wszczęła postępowanie dyscyplinarne wobec Zidana"?

Ukryta Zawartość

mciej, 13 Lip 2006, 17:28

Przykro mi koleś, że piszesz nie myśląc przy tym. Gdzie tu widzisz teorię spiskową brachu? Czy to Materazzi uderzył z byka?

Myśl chłopie!

.

.

.

Już?

.

.

Nie?

Objaśniam. Jeśli PAP nic nie pokręciła, to tytuł powinien brzmieć "FIFA wszczęła postępowanie dyscyplinarne w sprawie zajścia między Zidanem a Materazzim"? Bardziej łopatologicznie nie potrafię, bom nie nauczyciel.

>>>Przykro mi koleś, że piszesz nie myśląc przy tym. Gdzie tu widzisz teorię spiskową brachu? Czy to Materazzi uderzył z byka?

Myśl chłopie!

Jakbyś myślał "koleś" to byś zapewne zgadł że mój wpis się dotyczył twojego z 10:56, nie artykułu prasowego który z takim artyzmem wkleiłeś. Wracaj trenować przenoszenie myślą kaspli od piwa.

Witam

Mi również nie podchodzi tutaj "teoria spiskowa". "FIFA wszczęła dochodzenie w sprawie Materazziego" - jeśli chodzi o Zidane'a to moim zdaniem sprawa jest klarowna. Zachował się fatalnie i powinien ponieść karę, tym surowszą, że przydarzyło się to zawodnikowi powszechnie podziwianemu, będącemu w jakmiś stopniu wzorem dla dzieci, które zaczynają swoją piłkarską przygodę. Zrezygnował już z kariery piłkarskiej więc myślę, że kara powinna być finansowa. Np. duże ilości Euro przeznaczone właśnie na potrzeby dzieci.

Co do Materazziego, to póki co pozostaje on całkowicie bezkarny. A przecież zachodzi "podejrzenie", że mógł Zidane'a prowokować aż do zamierzonego skutku. I co w takim razie powinna zrobić FIFA? Zostawić sprawę tak jak jest, mając świeżo w pamięci mistrzostwa na których prowokacje i symulanctwo były chlebem powszednim?. Na mój gust każda tego typu sprawa powinna być dokładnie rozpatrzona, a prowokacje, mimo, iż nie wyglądają tak brutalnie jak strzał z "byka" powinny być karane bardzo surowo. Nie tylko podczas meczu, gdzie bardzo trudno to wychwycić ale nawet po meczu.

>Nowy2,

>"Włosi, wiadomo mistrzowie prowokacji (to z gazet)..."

Nowy2, nie tylko z gazet. Staram się oglądać jak najwięcej meczy i wierz mi, opinii o Włochach nie wyrobiłem sobie na podstawie tekstów w gazetach. Nie wiem czy zadałeś sobie trud by obejrzeć film, do którego link podał Pawcio? Jeśli nie, to polecam. Ten film to przykład bardzo jaskrawy ale śledząc np. Ligę Mistrzów można zauważyć wiele paskudnych zachowań, co prawda nie tylko Włochów, ale moim zdaniem Włochów i piłkarzy grających we włoskich klubach w szczególności.

Są różne faule. W różny sposób popełniane. Dla mnie normalną rzeczą są te, które wynikają z gry, walki, rywalizacji o każdy centymetr boiska. Są też takie, które mają przeciwnika wyeliminować albo przez kontuzję albo przez wywołanie w nim chęci rewanżu. Często ten rewanż zostaje dostrzeżony przez sędziego. Włosi sztukę faulowania opanowali do perfekcji. Przy tym często faulowany jest nie zawodnik posiadający piłkę ale ten do którego za moment byłaby adresowana. Zalety z takiej taktyki są oczywiste.

Wiem, że faulują wszyscy ale mnie dobija to, że niektórzy z fauli uczynili niemal sztukę i poświęcają im się z zapałem większym niż ten, który wykazują np. w grze ofensywnej.

Wiem, że przez lata nabrałem do Włochów uprzedzenia ale mam nadzieję, że w tym przydługim (i pewnie nudnym) poście, choć momentami udało mi się zachować obiektywność.

Pozdrawiam

Drogi Hermesie zgadzam się i w odpowiedzi autocytat z 10 Lip 2006, 01:56.

>...FIFA musi jak najszybciej znaleźć sposób na ukrócenie działań zawodników mających na celu pozbawienie

>przeciwnika ochoty do gry. Im stanie sie to szybciej, tym lepiej dla piłki, tym lepiej dla nas.

>...FIFA musi jak najszybciej znaleźć sposób na ukrócenie działań zawodników mających na celu pozbawienie

>przeciwnika ochoty do gry. Im stanie sie to szybciej, tym lepiej dla piłki, tym lepiej dla nas."

Tak tak, pilka to cholernie "meski sport" ! :)

Wystarczy cos powiedziec, a przeciwnik calkowicie traci ochote do gry i FIFAK musi interweniowac !!!

(i ustalac wynik meczu po tym, co kto - powiedzial ! :)

Juz sobie wyobrazam, te mistrzostwa za 4 lata :

Dluga (22 osobowa kolejka do sedziego (siedzacego na srodku boiska w konfesjonale) i sluchajacego tekstow w rodzaju :

"Prose Pana, a on powiedzial, ze jestem glupi" !

"Prose Pana, a ten w czerwonej koszulce z "czworka", powiedzial, ze moja siostra ma podarte majtki i wszystko jej widac" !

"Prose Pana a on obrazil moja Mamusie" !

"Prose Pana, a on powiedzial "spieprzaj dziadu" !

A FIFAK bedzie pozniej miesiacami obradowal, ktore sformuowania byly bardziej obrazliwe i wg. tego - ustalal wynik meczu ! :)

Miałam dziś spotkanie w Sheratonie, w którym dziś odbywało się także jakieś posiedzenie zarządu PZPN. Pan Andrzej Strejlau dyskretnie udzielał zaś w kuluarach wywiadu jakiemuś dziennikarzowi sportowemu, podkreślając, że o sprzedawanych meczach i skorumpowanych sędziach to on wie hoho... od bardzo, bardzo dawna. To są jednak dobrzy ludzie i nie jemu ich oceniać. Ręce opadają.

Messer -> Nie wiadomo kto będzie grał w Juve. Propozycje do odejścia mają najlepsi gracze Juve: Cannavaro, Ibrahimovic, Camoranesi, Emerson, Zambrotta, Vieria, Trezeguet, Buffon, Thuram.

Szok - 8 piłkarzy mistrzów świata gra w II lidze.

No i prezes Rusko wprowadził przepis o którym pisałem w tym wątku (11 Cze 2006, 12:19)

Stawiamy na młodzież w extraklasie ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i znowu skandal we włoszech. Tym razem czuć działania berlusconiego. Sąd apelacyjny zmienił wyrok - w serie b zostaje tylko Juve.

Co do Milanu - będzie grał w LM - zacznie od 3 rundy eliminacji (nie sądzę żeby do fazy grupowej nie awansował) i w lidze nie odejmą im 15 punktów tylko 8, co milan zapewne szybko nadrobi, szczególnie że najgroźniejszy przeciwnik - Juve - gra w II lidze.

najlepsze jest to ze to nie koniec odwolywania sie, wyjdzie na to ze i Juve nie spadnie i tak naprawde zadnych powaznych kar za to nie bedzie:)

no coz, kolejne wielka kasa sie mogla posypac:))

Mag

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.