Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Sędzia niestety wypaczył wynik meczu i jak dla mnie to powinni go zdyskwalifikować za takie sędziowanie. Przynajmniej trzy rzuty karne powinien podyktować dla Chelsea. Chyba by nikt nie miał pretensji gdyby to zrobił, bo dwa przypadki zagrania ręką w polu karnym były ewidentne, plus jeszcze co najmniej jeden faul. Mimo że moja sympatia była po stronie Barcelony, to jednak uważam że Chelsea może uważać się za pokrzywdzoną w tym meczu.

Smutne sędzia raczej z premedytacją wypaczył mecz.Tak jak przypuszczałem Barca rządzi w Primera División lecz w konfrontacji z czołówka Premier League miała poważne problemy.W finale zagra z najlepszą z Primera Division i po lekcji z Chelsea raczej ma większe szanse na zwycięstwo.Wszystko zależy od Josep Guardiola czy na początku kariery trenerskiej wytrzyma presję konfrontacji z najlepszym z najlepszych A.Fergusonem.

Niesamowita końcówka meczu!Barca awansowała dzięki cudownemu zrządzeniu losu!I bardzo dobrze!

Trochę szkoda Chelsea.Wczorajszy mecz mógłby być finałem ale wtedy byłby inny przebieg gry.

to nie było zrządzenie losu...no może w 20%.Ponowny finał z angielskimi drużynami jest mniej marketingowy od meczy Barcy z MU...To jest ogromna kasa i jeżeli można fortunie pomóc to UEFA pomogła w miarę swoich możliwości obsadą sędziowską.

Może tak, może nie. W każdym razie cieszy, że nie zobaczymy dwóch angielskich drużyn. A dziś rewanż P. UEFA...

Z krajowego podwórka - w ŁKSie już w kranach woda, można grać! I to jest panowie polska rzeczywistość!

I za takie mecze cię lubię, piłko kopana!

TO wisiało w powietrzu mniej więcej od momentu, gdy sędzia dał się nabrać Anelce i wywalił z boiska Abidala. Barcelona bezradna, Barcelona na deskach, Barcelona już nawet bez wiary, dla przyzwoitości jedynie próbująca atakować i Chelsea nie potrafiąca dobić rywala. Grzech śmiertelny!

Ostatnie minuty (80-te i początek doliczonych) podskórnie zwiastowały grom z jasnego nieba. Katalończycy ruszyli wreszcie solidniej do przodu i parę (nieudanych wprawdzie i niegroźnych) akcji, gdy z przodu było więcej zawodników Barcelony pokazało, że luka może zaistnieć.

I stało się: jeden drobny kiks Essiena; Messi we właściwym miejscu, w samą porę i podający we właściwym kierunku; Iniesta wkładający całą rozpacz i serce w jedno kopnięcie; lot piłki śledzony z nagłym niepokojem przez jednych, z wzbudzoną na nowo nadzieją przez drugich; nie mająca już szans powodzenia interwencja Cecha; piłka w siatce; niebiescy z nieba do piekła, żółci w przeciwną stronę. Pogoń nie mogła już dać rezultatów, potrzeba była jeszcze tylko ostatnia kontrowersyjna sytuacja w polu karnym, kłótnie z sędzią, czas gry przedłużony o przeszło siedem minut, Cech dwukrotnie pod bramką Valdeza, dramat musiał się dopełnić i się dopełnił, jak to wielokrotnie wcześniej już się zdarzało.

Czy rozstrzygnięcie było sprawiedliwe? W futbolu nic nie jest proste i tak właśnie bywa z tzw. "one-goal games", tzn. grami, w których o wyniku do końca może decydować jedno (choćby przypadkowe) trafienie. Wbrew pretensjom Chelsea pierwsza poważna sędziowska krzywda w dwumeczu spotkała Barcelonę (nie podyktowany karny w pierwszym meczu, sytuacja czystsza niż wszystkie z rewanżu), a do dramatycznej końcówki Anglicy dopuścili trochę na własne życzenie. To samo mogło równie dobrze spotkać Manchester w Portugalii (mecz podobnie pozornie kontrolowany do samego końca) i równie dobrze mogliśmy teraz czekać na finał Chelsea - Porto.

I za to cię lubię, piłko kopana!

wladz, 7 Maj 2009, 09:16

>Gdy Anelka ogrywał Pique sędzia doskonale widział zagranie ręką i nie podyktował karnego który

>pogrzebałby Barcę.

I wg mnie dobrze zrobił. Pamiętacie aferę jaka była po MŚ jak któryś zawodnik celowo zagrał w rękę zawodnika w polu karnym ? Po tym zagraniu uefa zmieniła chyba przepisy dotyczące zagrania ręką i sędzia mógł nie uznać karnego jak w jego opinii nie było ruchu ręki w kierunki piłki. No i piquet nie dotknął celowo piłki, Anelka nabił jego rękę. Za drugim razem (w 95 minucie) podobnie - piłkarz był odwrócony plecami i dostał w łokieć. I moim zdaniem sędzia dobrze postąpił w obu przypadkach. Może skończą się biadolenia, przewracania i szukanie karnego zamiast gry w piłkę nożną.

Kubek jeżeli dla ciebie to nie był ewidentny pozadyskusyjny karny to inaczej interpretujemy przepisy w kopanej.To nie było nastrzelenie tylko z premedytacja zatrzymanie piłki omijającej Pigue po genialnym zagraniu Anelki.

Przy strzale Ballacka było nastrzelenie.

wladz, 7 Maj 2009, 12:22

>Kubek jeżeli dla ciebie to nie był ewidentny pozadyskusyjny karny to inaczej interpretujemy

>przepisy w kopanej.To nie było nastrzelenie tylko z premedytacja zatrzymanie piłki omijającej Pigue

>po genialnym zagraniu Anelki.

>

>Przy strzale Ballacka było nastrzelenie.

Bardziej to bym nazwał tym że inaczej widzieliśmy. Ty widziałeś premedytację Pique a ja nastrzelenie.

Ale zauważ czym taka gra się kończy - Anelka zamiast dalej walczyć o piłkę, stanął w miejscu i wołał sędziego. Jak nic przypominają mi sie mistrzostwa świata i akcja z nabiciem celowym ręki i polowaniem na karnego.

wladz :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przewiń do 2:45 . Jak dla mnie Piquet nie zagrał celowo. Dopiero jak dotknął piłki to spojrzał w jej kierunku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Odnośnie wszystkich komentarzy sugerujących, że Chelsea bardziej zasłużyła na finał: zobaczmy podsumowanie statystyk strzeleckich DWUMECZU.

Barcelona - Chelsea

bramki 1-1 (0+1)-(0+1)

strzały 34-15 (20+14)-(3+12)

strzały celne 7-5 (6+1)-(1+4)

Statystyki oczywiście nie grają... ale jeżeli wytyka się Barcelonie, że wyrównała z jedynego celnego strzału, to co powiedzieć o bilansie Chelsea w pierwszym meczu?

Błędy sędziowskie w skali dwumeczu również z grubsza się bilansują.

Faktem jest, że w obu spotkaniach Chelsea NIEMAL sparaliżowała Barcelonę... ale ta POMIMO to potrafiła utrzymać się w grze i w ostatniej akcji przechylić szalę zwycięstwa. Szczęście czy determinacja i konsekwencja?

A w kwestii spiskowych teorii Hiddinka i jego wielkich krzyków oburzenia: pamiętacie może, kto był trenerem reprezentacji Korei podczas MŚ 2002 i w jaki sposób ta drużyna dotarła do półfinału? :)

Od razu widać kto komu kibicował.

Może trochę obiektywizmu.

Sparaliżowali Barcę.

A co to z Łosiem Wasilków grali.

Jak dotąd to Barca paraliżowała.

Nie dali im pograć.

Jacy biedni.

Sędzia im za to dał awans.

Wiadomo psycholog.

Od razu wiedział kto ma wygrać!!!

kubek

"- Uczciwie mówiąc, piłka dotknęła mojej ręki - powiedział. - Ale nie chciałem jej dotknąć. Sędzia może orzec, co chce, a ponieważ orzekł, że to nie był karny, nie należy podważać jego decyzji - powiedział piłkarz. - Czasami decyzja jest zła, ale ja jestem zwyczajnie zadowolony z finału. Nad innymi sprawami nie mamy władzy. Nie ma słów, żeby opisać, jak szczęśliwi jesteśmy - dodał Pique."

mniej dyplomatycznie to zatrzymałem piłkę ręką a sędzia nie podyktował karnego

MU potrafi zagrać jak Chelsea i zablokować Barcelonę lecz również zagrać z polotem i finezją Barcelony w meczu z Realem.Stawiam na ofensywną Barcelonę i wypośrodkowany MU w finałowym meczu.

wladz, 7 Maj 2009, 17:48>

"- Uczciwie mówiąc, piłka dotknęła mojej ręki - powiedział. - Ale nie chciałem jej dotknąć."

Więc moim zdaniem karnego nie ma. Nie ma celowego zagrania i ruchu ręką w kierunku piłki to nie powinno być karnego. Jeszcze raz przypominam sytuację z MŚ kiedy któryś z piłkarzy celowo zagrał w rękę zawodnika który był w polu karnym. Ile wtedy było gadania że takich sytuacji nie powinno być. No i mamy podobną sytuację i nagle wszyscy mówią odwrotnie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.