Skocz do zawartości
IGNORED

Konwerter USB-I2S-SPDIF na TAS1020B tryb asynchroniczny 24bit/96kHz

JarekC

Rekomendowane odpowiedzi

Z CD,DVD nie ma problemu bo one pracują w trybie 16-bitowym, czyli mieszczą się w podstawowym formacie S/PDIF 20bit.

I prawdopodobnie taki tryb nadajnika jest wykorzystywany.

To jest moja hipoteza ale nie mam jej jak zweryfikować.

Z informacji zwrotnych od osób które wykorzystują konwerter problem pojawił się tylko w przypadku DACów opartych o YM3623.

Opisany problem wystąpił w Twoim Sansui i w Denon DCD-3000 (CD pracujący w trybie DACa).

Musiałbym mieć DACa na YM3623 i złożyć konwerter w wersji ze programowym trybem pracy WM8804 aby spróbować czy rzeczywiście format

24-bitowy SPDIF jest przyczyną tych problemów.

Przestudiowałem cała kartę katalogową YM3623A ale poza wzmianką o 16-bitowym formacie wyjściowym nie ma innych informacji na temat

obsługiwanego formatu S/PDIF.

JarekC

Dzięki :)))

Jakby ktoś był zainteresowany to została 1 sztuka z ostatniego zamówienia grupowego.

Wersja COAX + TOSLINK, bez izolacji galwanicznej.

Pozdrawiam

JarekC

jestem zainteresowany.

poproszę o szczegóły na PW.

Da się przerobić na wersję z izolacją galwaniczną?

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

• 2 tygodnie później...

JarekC

Kasa poszła, kiedy wysyłka?

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Trochę to trwało ... ale dziś ostatecznie uruchomiłem konwenter - wersja z izolacja galwaniczną

Zasiliłem to zasilaczem z forumowego projektu Bodo_z Stabilised Feeder II

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Napięcie ustawiłem na 7,8V - zejście niżej było dla mnie problematyczne ze względu na użyte w zasilaczu elementy a 7,8V to według mnie tak akurat - nie widać aby któryś z regulatorów SMD miał problem z nadmiarem napięcia lub z jego niedostatkiem.

Jeśli ktoś zna powód dla którego warto ustawić więcej lub mniej proszę o info.

Instalacja w Win7 automatyczna, po podaniu zasilania na starcie miga zielona dioda, po zainstalowaniu sterowników zielona pali się na stałe oraz zapala się skrajna czerwona (ta najdalej od zielonej) , po uruchomieniu pierwszego utworu w playerze (foobar2000) czerwona skrajna dioda gaśnie a zapala się czerwona dioda obok zielonej - później już tak pozostaje. Na razie korzystam z połączenia toslink.

Przydałby się opis co która dioda oznacza, jakoś nie mogę tego znaleźć, choć wiem że już było ...

Co do dźwięku w stereo nie mam zastrzeżeń. Zero zakłóceń z kompa - jakość jak z CD. Nie testowałem dźwięku z filmów - AC3, DTS, HD itp.

Ukryta Zawartość

Poszukaj kilka stron wcześniej, to znajdziesz opis sygnalizacji "świetlnej" .

Można dojść do tego samemu.

Najprościej jest sprawdzić z jaką częstotliwością jest próbkowany odtwarzany utwór w Foobarze i notować która dioda świeci , wraz ze zmianą częstotliwości próbkowania będą się zmieniać "układy świateł".

Wielu byłoby Ci wdzięcznych za opis dźwięku z użyciem konwertera i bez (jeśli jest taka techniczna możliwość), bo to że działa, to rzecz pewna w przypadku produktów od JarkaC.

Pozdrawiam

Pygar

Gra czysto i bez zakłóceń. Za brzmienie odpowiada DAC. Nie ma trzasków, pyrkania, brumu czy przesterów a takie zjawiska występowały gdy podłączyłem toslinkiem integrę.

Gra praktycznie tak samo jak po wyjściu cyfrowym z CD.

LED zielony

- migający - konwerter zasilony nie podłączony do USB

- zapalony - konwerter zasilony,podłączony do USB i rozpoznany prze HOSTa

LEDy czerwone (w kolejności od zielonego) sygnalizują częstotliwość próbkowania

odpowiednio 44.1 kHz, 48 kHz, 88.2 kHz, i 96 kHz

Pozdrawiam

JarekC

LEDy czerwone (w kolejności od zielonego) sygnalizują częstotliwość próbkowania

odpowiednio 44.1 kHz, 48 kHz, 88.2 kHz, i 96 kHz

Dzięki, jakoś nie mogłem tego odszukać.

Proszę, napisz coś o źródle i reszcie konfiguracji.

Trzaski po światełku, bardzo dziwne.

Źródło: Win7 + foobar2000, 95% to pliki to flac 16/44.1

Co dziwnego w trzaskach po światełku ? W końcu to tylko połączenie optyczne wykluczające jedynie problemy z różnicą potencjałów źródła i DAC'a a wszystkie słyszalne zakłócenia generują się w "napędzie" nadajnika. Karta to zintegrowana karta muzyczna realtek'a na płycie asrock.

Różnicy tonalnych (inne brzmienie) jakoś nie słyszę między konwenterem a integrą (oba połączone po światełku) , natomiast na integrze pojawiały się zakłócenia i trzaski np. przy starcie odtwarzania, na koniec utworu gdy robiła się ponownie "cisza" , czasem w mniej lub bardziej zaskakujących momentach. Teraz jest spokój.

Konwentera używam w stacjonarnym PC oraz czasem do laptopa (mam wzmacniacz słuchawkowy z wbudowanym DAC'iem z wejściem SPDiF) i w laptopie różnica między słuchawkami podpiętymi do wzmacniacza z sygnałem pobranym z karty zintegrowanej w laptopie a pobranym z konwentera jest olbrzymia - to jak porównać stereo do mono.

Jak na razie to nie udało mi się wyciągnąć dźwięku z konwentera w jednej grze, ale to pewnie lipnie napisana gra i tyle)

JarekC

czy ryzykowne jest użycie do konwertera zasilacza 7V, 150mA ?

Moze byc.

Konwerter z izolacją wymaga zasilania najlepiej z zakresu 5-7V DC, max pobór prądu nie przekracza 100mA.

Info 2 str wczesniej...

Konwerter pobiera ok 80mA z czego ok 60 mA przypada na TASa.

Na konwerterze są zainstalowane stabilizatory LowDrop 3.3V wymagające na wejściu napięcie wyższego 0.3V w stosunku do napięcia wyjściowego.

Czyli mamy 3.3V + 0.3V + 0.7V(szeregowa dioda zabezpieczająca) = 4.3V (minimum) + zapas mamy optymalnie 5V.

Stabilizatory maja max. dopuszczalne napięcie wejściowe 16V, ale należy pamiętać też o max dopuszczalnej mocy rozpraszanej na stabilizatorze.

Przez stabilizator zasilający TAS1020 płynie ok 60mA

Przy 7V mamy do wytracania moc 7V-3.3V-0.7V * 60mA = 180mW.

Przy założeniu pracy urządzenia w temp do 40 stopni i temperatury stabilizatora nie większej niż 80 stopni mamy Pmax = 80[C]-40[C] / 220[C/W] = 181mW

czyli OK, szczególnie że będziemy głównie pracować w temperaturze pokojowej (ok 25[C]) a struktura stabilizatora może pracować do 125[C] więc mamy zapas.

7V-150mA będzie OK.

Pozdrawiam

JarekC

dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, miłego wieczoru!

• 2 miesiące później...

Dopiero dzisiaj uruchomiłem ten konwerter i mam mały problem.Podczas odtwarzania występuje przerywanie a właściwie to takie pyrkanie jakby układ był przesterowany.Na początku myślałem ,że zbyt słaby zasilacz ale na 3 różnych to samo.Dzieje się tak na każdej czestot.

Dodam że układ instaluje się poprawnie,wybór częstot. i ich przełączanie działa poprawnie.Odziwo ze 2 razy po upływie 2-3h działał idealnie,tzn garał czysto,itd.na każdej częstot.Wystarczyło że wył Dac albo laptopa i znowu to samo. Mam Windows Vista,konwerter wersja 3 z ADUM + generatory

• 2 miesiące później...

Z synology 213j również, pewnie z każdym na którym idzie DSM 4.3 fajnie to działa, sterowanie via komputer lub telefon :)

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Jarek masz chyba zapchaną skrzynkę PW

Jest jeszcze szansa zdobyć od Ciebie PCB lub gotowy układ konwertera? Ew. projekt pcb np w eaglu?

Pozdrawiam

Skrzynka się zapycha bo dawniej była na 500 a teraz jest na 300 wiadomości.

A nie mam czasu na przeglądanie i selektywne kasowanie, a nie chciałbym stracić ważnych PW, więc kasuje tylko po kilka aby ją odetkać.

Na początku marca powinna dotrzeć do mnie następna partia pytek (tym razem inny producent i dla rozróżnienia czerwona soldr maska)

Jeżeli ktoś jest zainteresowany to tutaj aktualny arkusz:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

JarekC

Ukryta Zawartość

Na początku marca powinna dotrzeć do mnie następna partia pytek (tym razem inny producent i dla rozróżnienia czerwona soldr maska)

Oczywiście chodziło o początek lutego a nie marca.

JarekC

Znaczy może doprecyzuje pytanie poprzednika ile dodatkowo za aes/ebu i wejscie toslink ?

Czy w jednym konwerterze mogą być te oba wejścia ?

Co polecasz JarekC (inni też mogą dać propozycje co stosują lub mają zamiar stosować) na zasilanie do konwertera z izolacją ?

• 2 tygodnie później...

Witam,

Płytki dotarły.

Jeszcze teraz tylko znaleźć wolną chwilę na montaż :-))

Dzisiaj postaram się zaktualizować arkusz tak aby automatycznie wyliczał koszt konwertera.

Ukryta Zawartość

>piotrek_poz

Konwerter ma tylko wejście USB a wyjścia COAX, TOSLINK i AES/ABU.

Pozdrawiam

JarekC

post-3707-0-74052400-1392108683_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak przejęzyczyłem się :) ale nie ma problemu aby konwerter posiadał wyjścia każdego typu czyli COAX, TOSLINK i AES/ABU ?

Tak może mieć wszystkie 3 wyjścia.

Przy czy w przypadku AES/EBU gniazdo trzeba dołożyć samemu.

Pozdrawiam

JarekC

Już wpisałem się na listę. Proszę później o informacje kiedy pieniądze wpłacić.

a mam pytanie ponieważ wybrałem wersje z izolacją galwaniczną , to czym polecacie zasilić. Są może jakieś zasilacze ktore polecacie ?

Czy taki się nada

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub taki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Czy może coś innego ale wolałbym żeby był dostępny już ten zasilacz polutowany .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.