Skocz do zawartości
IGNORED

Alternatywne standy pod monitory

soundchaser

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

bardzo proszę zerknąć na te zwykłe, ale solidne stołki barowe:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Posiadam aktywne monitory studyjne Yamaha, które obecnie leżą (w tej pozycji grają lepiej)

na zwykłych, prymitywnych i niestabilnych standach.

Te stołki pasowałyby idealnie do moich monitorów.

Czy Waszym zdaniem zastosowanie tego typu "standów" pod moje monitory jest dopuszczalne?

Nie spotkałem się nigdy z takim rozwiązaniem, stąd moje pytanie do fachowców:

czy tradycyjne standy metalowe, składające się z dwóch blatów i jednej nogi (lub więcej)

są lepsze niż te solidne stołki barowe? Jeśli tak, to na czym polega ich wyższość?

Chodzi oczywiście o zapewnienie stabilności i optymalnej jakości dźwięku.

Bardzo proszę o Wasze opinie w tym temacie.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/75108-alternatywne-standy-pod-monitory/

Standy powinny ważyć jak najwięcej (50 kg na sztukę to dobry wynik). Te stołki będą "tańczyć", przenosić drgania itp. W metalowych standach jeśli są zbyt lekkie można napakować ołowiu do "nogi".

Witam,

bardzo proszę zerknąć na te zwykłe, ale solidne stołki barowe:

Ukryta Zawartość

Posiadam aktywne monitory studyjne Yamaha, które obecnie leżą (w tej pozycji grają lepiej)

na zwykłych, prymitywnych i niestabilnych standach.

Te stołki pasowałyby idealnie do moich monitorów.

Czy Waszym zdaniem zastosowanie tego typu "standów" pod moje monitory jest dopuszczalne?

Nie spotkałem się nigdy z takim rozwiązaniem, stąd moje pytanie do fachowców:

czy tradycyjne standy metalowe, składające się z dwóch blatów i jednej nogi (lub więcej)

są lepsze niż te solidne stołki barowe? Jeśli tak, to na czym polega ich wyższość?

Chodzi oczywiście o zapewnienie stabilności i optymalnej jakości dźwięku.

Bardzo proszę o Wasze opinie w tym temacie.

Zbyt wysoko umieszczony środek ciężkośći całego zestawu moim zdaniem grozi łatwym wywróceniem. To na pierwszy rzut oka minus tego pomysłu. Choć drugiej strony pole podstawy dość duże. Cienkie i lekkie nóżki mogą wpadać w drgania.Nie zastosowałbym osobiście.

Ukryta Zawartość

Zbyt wysoko umieszczony środek ciężkośći całego zestawu moim zdaniem grozi łatwym wywróceniem. To na pierwszy rzut oka minus tego pomysłu. Choć drugiej strony pole podstawy dość duże. Cienkie i lekkie nóżki mogą wpadać w drgania.Nie zastosowałbym osobiście.

O wywrócenie raczej nie martwiłbym się. Monitory ważą 12 kg każdy.

Myślę, że rozwiązanie górnego blatu jest dodatkowym zabezpieczeniem przeciwko przypadkowemu strąceniu,

czego nie można powiedzieć o tradycyjnych standach, w których blat ma często taką samą lub mniejszą powierzchnię niż podstawa monitorów.

Natomiast padł tu argument maksymalnego obciążenia i metalowej konstrukcji. Czy to rzeczywiście ma taki wpływ na dźwięk?

Jak zawsze w audio - muszą być przynajmniej dwie szkoły: jedna, ze standy powinny być ciężkie i masywne, aby tłumić drgania i wygaszać rezonanse?

No i druga - kiedyś zwłaszcza brytyjczycy stosowali relatywnie lekkie i przestrzenne standy, wykonane z delikatnych profili, całkowite przeciwieństwo tych pierwszych... Uzasadnienie? Nie wiem, chyba taka konstrukcja (przestrzenny, "przelotowy" kształt) miała w minimalnym stopniu zaburzać obraz stereo, a lekkośc - może dlatego, że w niektórych brytyjskich monitorach "grała" obudowa i lekkie standy w minimalnym stopniu ingerowały w te, w zamyśle kontrolowane, drgania obudowy?

Na pewno powinny zapewniać stabilność!

Stand, jakiej by nie miał konstrukcji ma za zadanie tłumić drgania własne kolumny, może być ciężki wypełniony balastem, może być "ażurowy" ale wtedy koniecznie na kolcach. Jedno jest pewne, Bas każdych kolumienek na dobrych podstawkach jest zdecydowanie precyzyjniejszy i warto w takie podstawki zainwestować.

Cze

Stand powinien spełniać wszystkie przywołane tu sprawy. Tłumić drgania ,izolować itd. Ale powinien też wyglądać i tworzyć całość z monitorami. Ważne tez są proporcje , wysokość itd.Więc nie ma co oszczędzać tylko zakasać rękawy!!!

Pozdr

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.