Skocz do zawartości
IGNORED

Po co wzmacniacz dużej mocy do domu?

bravo32

Rekomendowane odpowiedzi

Dlatego nie lubię mini wierz i innych mini mini tyci pici, plastik fantastyk.

Bawi mnie jak widzę na plastykowej mini wierzy napis 2x100W, a patrząc na pobór prądu to skromne 60 a czasem 100W. To niby skąd taka potężna moc takiej mini mini...Na starym radmorze 51xx od skromnych 2x25W ( podpięte są 2x150W -przód i 2x25W - tył )mózg podskakuje i sąsiad z 3-ciej klatki wiedzą że słucham muzyki, czujesz ciśnienie... Może spotkaliście się z taką maszyną jak Amplifikator S, za biedny jestem na nią, kiedyś w Gdyni takie coś sprzedawali za ponad 4.000. Na razie ciesze się z tego co mam, a to forum pomoże mi w przyszłości podjąć właściwa decyzję, co i gdzie kupić.

Po to są właśnie wyliczenia by z nich korzystać, na koniec jednak pozostaje i tak dobór indywidualny kolumn pod wzmacniacz jak i pomieszczenie pod które to się kupuje. Jaki gatunek muzyki słucham, taki dobieram wzmacniacz i resztę.

Andy777: Bardzo dziękuję!!!!

Raczej rodzaj ciekawostki:(

Żeby przy całej zabawie nie przekrzykiwać się pustymi argumentami, proponuję policzyć to:

Efficiency: 87 dB @2.87 volts, 1 meter

Dodam, że sugerowana wielkość pomieszczenia z oryginalnej instrukcji manualnej to - 5x6 max 6x7 m, czyli 30-40 m kwadratowych.

Pokój średnio umeblowany. Słuchający znajduje się w odległości powiedzmy 3-3,5 m od linii kolumn.

Starczy?

Jeśli nie - to spróbuję uzupełnić (lub sam to zrób wg potrzeb).

Podstaw sobie powyższe dane do Waszych/Twoich wzorów.

Jeśli łaska - podaj ile watów potrzeba, żeby rzeczone skrzynki zagrały za dnia np. dużą symfonikę na poziomie powiedzmy 100 dB?

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Tak szczerze to ten kalkulator pokazuje nawet nieco zbyt dużo ;-) Nie mam niestety jak sprawdzić ewentualnych reguł które tam występują w liczeniu (w samym excelu) ale podejrzewam że do wartości w polach wyboru przypisane są na sztywno wartości (bez przeliczania) a dopiero później jest proste sumowanie i odejmowanie oprócz oczywiście przeliczenia dB na W. No ale tak jak piszę nie mam jak sprawdzić nawet reguł dla sumy ;-)

Zrobiłem coś co przelicza na podstawie parametrów wpisanych z palca (czyli nie ma odnośnika dla x masz y tylko jest y=funkcja(x) ) i wychodzi podobnie choć mniej ;-) Gdzie są duże uproszczenia to każdy pewnie kto potrafi liczyć sobie znajdzie szybko. Nie mniej do wstępnego oszacowania maksymalnej potrzebnej mocy dla kolumn kalkulator według mnie jest jak znalazł....

Jest też kwestia dlaczego ktoś zmierzy u siebie 110dB i ten poziom go nie razi pomijając sam fakt że niższe dźwięki są mniej wkurzające od wysokich.

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Czy ktoś ma większe zastrzeżenie do excela podanego przez Andy777? To jest do:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Wyciągnąłbym z niego na logikę formułę która jest w nim zawarta. Ewentualnie gdyby ktoś ze starszym excelem mógłby ją (to jest regułę) skopiować i wysłać na priv to użyłbym do uprzedniej weryfikacji tego co mi łopatologicznie wyszło w formie wzoru...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy ktoś ma większe zastrzeżenie do excela podanego przez Andy777? To jest do:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Wyciągnąłbym z niego na logikę formułę która jest w nim zawarta. Ewentualnie gdyby ktoś ze starszym excelem mógłby ją (to jest regułę) skopiować i wysłać na priv to użyłbym do uprzedniej weryfikacji tego co mi łopatologicznie wyszło w formie wzoru...

Twoje pytanie jest ironią?

Czy kpisz?

Mnie wyszło 8W!!!???

Policzyłeś moje wcześniejsze założenia?

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

"Efficiency: 87 dB @2.87 volts, 1 meter

Dodam, że sugerowana wielkość pomieszczenia z oryginalnej instrukcji manualnej to - 5x6 max 6x7 m, czyli 30-40 m kwadratowych.

Pokój średnio umeblowany. Słuchający znajduje się w odległości powiedzmy 3-3,5 m od linii kolumn."

Nie wiem co rozumiesz przez swoje wcześniejsze założenia jeśli podałeś mi tylko efektywność kolumn a domyślam się tylko że są jakieś niezwykłe... Wiec proszę uzupełnij swoje dane (być może coś będzie na rzeczy) o producenta i model (poszukam sobie manuala sam jeśli nie masz do niego linku), uzupełnij powierzchnię którą posiadasz i bardzo ważne podaj mi w jaki sposób sprawdzisz z rzeczywistością wyliczenia.

Mnie wyszło 8W!!!???

PS. Podtrzymuję swoje pytanie... Ale chyba nie potrafisz nawet podstawić wartości... Wstawiam 87dB dla kolumn 100dB dla poziomu docelowego pełne umeblowanie 30 metrów kwadratowych i 3 metry odległości.

Mnie wyszło 85 Watts Per Channel!!!!!

Problemy z obsługą prostej "aplikacji"? :-D

"Efficiency: 87 dB @2.87 volts, 1 meter

Pokój średnio umeblowany. Słuchający znajduje się w odległości powiedzmy 3-3,5 m od linii kolumn."

Nie wiem co rozumiesz przez swoje wcześniejsze założenia jeśli podałeś mi tylko efektywność kolumn a domyślam się tylko że są jakieś niezwykłe... Wiec proszę uzupełnij swoje dane (być może coś będzie na rzeczy) o producenta i model (poszukam sobie manuala sam jeśli nie masz do niego linku), uzupełnij powierzchnię którą posiadasz i bardzo ważne podaj mi w jaki sposób sprawdzisz z rzeczywistością wyliczenia.

PS. Podtrzymuję swoje pytanie... Ale chyba nie potrafisz nawet podstawić wartości... Wstawiam 87dB dla kolumn 100dB dla poziomu docelowego pełne umeblowanie 30 metrów kwadratowych i 3 metry odległości.

Mnie wyszło 85 Watts Per Channel!!!!!

Problemy z obsługą prostej "aplikacji"? :-D

A kto stwierdził, że te dane są dla mego pokoju?

Nie jesteś zbyt przenikliwy.

Przeceniasz siebie, a nie doceniasz innych...

Liczyłem (dla siebie) dla nieco mniejszego 5-7 dB natężenia, bo jak przypuszczam, trudno uzyskać 100 dB, nie robiąc "hałasu" w stosunkowo niewielkim pomieszczeniu, jak moje. Jak wspomniałem powyżej, chodzi o odpowiednio głośną muzykę (głównie orkiestra, symfonika), o jakości brzmienia, które daje przyjemność - nie męczy i drażni na dłuższą metę. Zresztą u dołu tabelki jest notka...

Kolumny są NORMALNE!

Bądź łaskaw, co to znaczy "niezwykłe" (chodzi o kształt, czy materiał, czy może wagę?:). Tym bardziej, że w kontekście wyliczeń w rzeczonej tabelce, podstawia się tylko skuteczność, jako jedyny parametr kolumn. W tym momencie jest oczywiste, że wyliczenia te są tylko "zgrubne" i mogą zawierać nawet spory błąd.

Zwróć uwagę, że napisałem "średnio umeblowany".

Jeśli dla Ciebie to równoznaczne, co "pełne" - to chyba powinieneś zmienić profesję:)

Jeżeli podam Ci nazwę kolumn, czy manuala - gdzie jest napisane, jaką moc się zaleca do kolumn - nie będzie zabawy (i okazji zdemaskowania niedoskonałości Twoich racji). Może wiesz lepiej jak konstruktorzy?

Co do powierzchni - niech będzie po środku - 35 m (lecz to nie mój pokój!)

Na koniec, kolejna prośba.

Do tabelki z linku, który dostarczył Kolega, SAM SOBIE PODSTAWIĘ. Możesz wątpić - ale na pewno dam radę:)

Z wyzywającego tytułu i kontekstu wątku spodziewałem się, że wymyśliłeś coś bardziej ambitnego, nowego, uniwersalnego i dokładniejszego (wzór).

Uważam (chyba nie tylko ja), że to nie takie proste. Istnieje jeszcze wiele zmiennych i wiele zależności.

Zaryzykuję tezę, że nie wszystko da się wyliczyć:)

A powyższe wzorki, tabelki i wskazane przez nich wyniki, niestety wielokrotnie nie pasują do rzeczywistości.

Pozdrawiam!

Ha ha ha! Nie pominę kwestii że początkowo sugerowałeś żeby ci wyliczyć dla 100dB i podałeś 8W jako wynik :-) No i trzeba było się standardowo unieść i oburzyć:

"Twoje pytanie jest ironią?

Czy kpisz?

Mnie wyszło 8W!!!???

Policzyłeś moje wcześniejsze założenia? "

Teraz mówisz że liczyłeś dla 93dB czy dla 95dB (piszesz o "Liczyłem (dla siebie) dla nieco mniejszego 5-7 dB natężenia," od zakładanych przez siebie 100dB) to dalej wychodzi dla 93dB 2x16W i dla 95dB 2x32W :-) Gdzie te 8W? Pozmieniaj jeszcze te swoje pierwotne założenia sprawdzaj przy okazji w excelu i może w końcu wyjdzie ci dla tych nowych założeń tyle ile ci wyszło początkowo dla pierwotnych tj. 8W :-)

Pomroczność czy próba wykręcenia kota ogonem przy przyłapaniu na "bzdurze"?

Tak przypomnę jeszcze założenia przy których ci wyszło 8W żebyś nie musiał udowadniać że napisałeś coś innego:

Raczej rodzaj ciekawostki:(

Żeby przy całej zabawie nie przekrzykiwać się pustymi argumentami, proponuję policzyć to:

Efficiency: 87 dB @2.87 volts, 1 meter

Pokój średnio umeblowany. Słuchający znajduje się w odległości powiedzmy 3-3,5 m od linii kolumn.

Starczy?

Jeśli nie - to spróbuję uzupełnić (lub sam to zrób wg potrzeb).

Podstaw sobie powyższe dane do Waszych/Twoich wzorów.

Jeśli łaska - podaj ile watów potrzeba, żeby rzeczone skrzynki zagrały za dnia np. dużą symfonikę na poziomie powiedzmy 100 dB?

Pozdr.

Założone mniej: 87dB, 30m2 (a nie 40), 3m od kolumn (a nie 3,5), 100dB... Nie wyszło 8W... Choćbyś nie wiem jak się starał zaklinać :-P

mimo ze nie mam zielonego pojecia co maja wniesc te wasze wypociny to musze przyznac ze z odsluchow najlepiej mi gra moj terazniejszy wzmacniacz, a on jest najmocniejszy z wszystkich jakie mialem do tej pory... ja tam wole odsluchac zamiast analizowac bezsensowne sprawy... (oczywiscie za wyjatkiem peryferiow audio bo peryferia to tylko 2 typy odsluchow powinny miec, 1 jawny a nastepnie KONIECZNIE 2 ukryty (czyli porownania z roznymi nie widzac co gra) - a peryferia to przykladowo: kable, sieciowki, standy itp sprawy)

chwilowy brak działalności w audio.

Ha ha ha! Nie pominę kwestii że początkowo sugerowałeś żeby ci wyliczyć dla 100dB i podałeś 8W jako wynik :-) No i trzeba było się standardowo unieść i oburzyć:

"Twoje pytanie jest ironią?

Czy kpisz?

Mnie wyszło 8W!!!???

Policzyłeś moje wcześniejsze założenia? "

Teraz mówisz że liczyłeś dla 93dB czy dla 95dB (piszesz o "Liczyłem (dla siebie) dla nieco mniejszego 5-7 dB natężenia," od zakładanych przez siebie 100dB) to dalej wychodzi dla 93dB 2x16W i dla 95dB 2x32W :-) Gdzie te 8W? Pozmieniaj jeszcze te swoje pierwotne założenia sprawdzaj przy okazji w excelu i może w końcu wyjdzie ci dla tych nowych założeń tyle ile ci wyszło początkowo dla pierwotnych tj. 8W :-)

Pomroczność czy próba wykręcenia kota ogonem przy przyłapaniu na "bzdurze"?

Co za impertynencja!

8W - to wynik, który wyszedł dla mojego pokoju, przy zakładanym przez twórcę tabelki natężeniu wystarczającemu do uzyskania pełnego brzmienia orkiestry symfonicznej.

Tymczasem, kiedyś z ciekawości podłączyliśmy miernik poboru energii. Przy odsłuchu na rzeczonym poziomie głośności, wskazywał chwilowo ok.

350 W. Sprawność wzmacniaczy w klasie AB to jak wiesz ok. 40%.

Kumasz, że wynik matematycznego działania ma się nijak do tego, co otrzymałem z tabelki w excelu?

Miernik sprawdzaliśmy na różnych urządzeniach. Był OK. Pobór mocy oscylował zawsze w zakresie +-10%, w pobliżu danych, które podawał producent.

Miałeś policzyć inne, przedstawione założenia! Nie mieszaj z tym, co wyszło u mnie.

"Paniał"?

Wstawić dane do tabelki sam umiem:)

Wyobraź sobie, że wiem jaki wynik pokazuje się po wpisaniu odpowiednich danych:)

Policz dla danego przykładu, podaj swój wynik, a ja wtedy wyjawię, ile sugeruje producent. Zobaczymy jak duże są/mogą być rozbieżnosci...

Jest jeszcze kilka kwestii, istotnych dla relacji wzmacniacz - kolumny - natężenie MUZYKI, których nie zamierzam tu podnosić (a o których inni cześciowo wspominali).

W żadnej tabelce ich nie znajdziesz:)

Dyskusja z Tobą zaczyna przypominać historyjkę: "mówił dziad do obrazu, a obraz do niego ni razu..."

Dyskusja z Tobą zaczyna przypominać historyjkę: "mówił dziad do obrazu, a obraz do niego ni razu..."

@zukzukzuk masz z tym racje

daj sobe spokoj

przeciez to temacik dla lamerow

dzieci , korzy ledwo wyszli z przedszkola audiostereo

Co za impertynencja!

8W - to wynik, który wyszedł dla mojego pokoju, przy zakładanym przez twórcę tabelki natężeniu wystarczającemu do uzyskania pełnego brzmienia orkiestry symfonicznej.

To po kiego kazałeś innym sprawdzić dla 87, 30-40m2, 3-3,5m i 100dB? Wiem że się ładnie wykręcasz... Ale przed podaniem 8W nie powiedziałeś że zmieniłeś założenia :-) Przyłapany na błędzie zmieniasz momentalnie założenia....

Tymczasem,

Średnio mnie już obchodzi co tam napiszesz... Za każdym razem będzie to bezładna papka w której nie ma żadnego konkretu....

Wstawić dane do tabelki sam umiem:)

Wyobraź sobie, że wiem jaki wynik pokazuje się po wpisaniu odpowiednich danych:)

Oh drogi przyjacielu. Nie umiesz... To już ustaliliśmy.

I już się pogubiłem czy uważasz że wyliczenia z excela są niepoprawne.... Jeśli są niepoprawne to powiedz dlaczego (tylko podeprzyj się jakimś wzorem a nie tylko "wydaje mi się") i o ile "excel" się pomylił....

Policz dla danego przykładu, podaj swój wynik, a ja wtedy wyjawię, ile sugeruje producent.

Żebyś po podaniu wyliczeń zmienił założenia? :-) Dziękuje postoje. Podaj parametry wszystkie + to co według ciebie stoi w dokumentacji najlepiej z linkiem do jej zawartości.

Wzajemnie.

Michal Stabro: Po wpisie 206 szybko uciąłeś i uciekłeś. Wzorów podobno nie ma i policzyć się nic nie da... Zabrakło wtedy kolegów do klepania po pleckach?

I jeśli to temat dla lamerów to po co tu piszesz Lamerze?

Nie ma z bardzo czasu ale:

Akurat gram kolędy (jak co roku dobieram muzyke do rodzinnej wigilii ;).

Z płyty:

Ewa Małas-Godlewska i Grzegorz Turnau „Witaj Gwiazdo Złota”.

Swoją droga polecam.

Oto zrzut z oscyloskopu napięcia na zaciskach zespołu głośnikowego.

Jest jednym z przciętniejszych.

Napięcia w szczycie przekraczają 12V (na skali ograniczyłem do 2V/div).

Jak ktoś chce niech policzy sobie moc jaka się wydziela na 4 omowych zespołach.

Chętni? ;)

Głośność muzyki na poziomie normalnego odsłuchu. Niestety nie mam teraz decybelomierza. Jest niedziela, więc bez szaleństw.

Przy okazji. Warto zauważyć, że na zrzuconym fragmencie dynamika wynosi przynajmniej 20dB. Na płycie spokojnie sięga 40dB.

Wysoki piki to transjenty wokali Pani Godlewskiej (śpiewaczka operowa dla niewiedzących). W ogóle można wysnuć wiele ciekawych wniosków „obserwując” tak muzykę.

Tak czy owak polecam podany tytuł na wigilię!

Zrzut:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grzegorz7: Sprawdzę się... 12V przy 4Ohm da ok 36W. Pytanie teraz dla ciebie ;-) Jak to 12V będzie się miało w watach do częstotliwości odpowiadającej spadkowi impedancji kolumn czy jej wzroście względem deklarowanych 4Ohm? :-)

PS. Olać decybelomierz. Mogłeś podać wymiary sali efektywność kolumn i ile osób tam słucha i w jakiej odległości jest "normalnie" ;-)

PS2. Mógłbyś korzystając z okazji podać ile masz "średnio" w V? I dla jakiej częstotliwości na oko jest to 12V w szczycie?

Jar1: No nie wiem czy to w domu jest grane czy gdzieś na większej salce ogólnie jak duża jest ta sala... ;-)

Średnia wartość skuteczna to z 2,5V czyli moc dla 4om wyniesie 1,5W. Moc maksymalne dla transjentów 12V wyniesie 36W.

Pogłośnienie troszeczkę powoduje znaczne już wzrosty napięcia. Krótko mówiąc można spokojnie z mocą jechać wielokrotności do góry.

Co z tego, że średnia skuteczna będzie na poziomie np. 15W jak zapotrzebowanie na moc, aby nie zniekształcać przekazu, jest na poziomach kilkuset W!

Nie rozumiem dalszych pytań.

Głośność? Żona nie zgłaszała postulatów o przyciszenie, a zazwyczaj to robi ;).

Kiedyś pomierzę napięcia na głośnikach (nie chce mi się teraz rozkręcać). Zobaczycie wówczas cuda ;).

Niestety mam teraz oprócz jakichś przeciętnych monitorów tylko trójdrożne podłogówki. Chwilowo nie mam nic aktywnego. Ale możecie mi wierzyć, że w aktywnych sprawy wyglądają lepiej.

Bo dalsze pytania nie mają i mają związek z tym co aktualnie słyszycie ;-) Zamieszałem ale o co mi chodzi:

2,5V średnia 1,56W ok. Czyli to jest ten średni poziom który odsłuchujecie. Jesteście w domu więc podejrzewam że masz te 25-30m2. Jest miło i ładnie pomimo piku. Zmień teraz repertuar i puść coś co ma średnią z 10V z momentami na 3V i max 12V czyli o wiele mniejszą dynamikę. Od razu zrobi się mniej przyjemnie i skoki będą mniejsze w mocy. Tu masz od średniej 1,5W do 36W. Przy średnim 10V i piku 12V byłoby już średnio 25-36W. Przydałaby się także skuteczność kolumn i odległość żeby choćby sprawdzić tego excela.... Jeśli mogę ciebie prosić to proszę... ;-)

"Jak to 12V będzie się miało w watach do częstotliwości odpowiadającej spadkowi impedancji kolumn czy jej wzroście względem deklarowanych 4Ohm? :-)" jest poza konkursem.

PS. No i co Michałku (michal stabro) przeglądasz temat i nie wiesz o czym oni do cholery rozmawiają i jak policzyli te W z napięć? A może nie ma nikogo kto by się za tobą ujął? Wybacz złośliwość ale takie typy jak ty zawsze będą mnie drażnić ze swoim "nicniewiedzeniem" a przy okazji robieniem z siebie guru pt. "jestem audiofilem"....

O i zukzukzuk się pojawił może odpisze...

Bravo:

Z tą małą dynamiką masz połowicznie rację.

Jak coś będzie nagrane z mała dynamiką to ogólnie słucha się tego źle. Na tym polega dobre nagranie, że słucha się tego dynamicznie.

Teraz słucham „Brothers In Arms” Dire Straits i stwierdzam również dynamikę na poziomach 30-40dB (napięciowo).

Teraz słucham cicho (nie pytaj co to znaczy; nikomu nie przeszkadzam w mieszkaniu).

Z rzadka któryś pik wychodzi na 7V (utwór nr 8, uderzenia talerzy), mimo, że mieszczą się z reguły w 3V. Średnia skuteczna to z 1V. I wytłumacz to…

Jeszcze raz wrócę do swoich dywagacji z poprzednich stron. Nie jest przypadkiem dlaczego końcówki mocy wyższej klasy mają zasilanie po +- 80 i lepiej V. Dynamika!

Mimo, że mocy średniej RMS nie potrzeba dużo.

Podobne dywagacje można zrobić co do zapotrzebowania na prąd.

Taki wzmacniacz o SR na poziomie 10V/us (tyle przynajmniej powinien mieć) przy obciążeniu pojemnością jedynie 10nF potrzebuje 0.1A aby przeładowywał te pojemności.

Tu zwrotnica jest złożonym układem. Pomiar pojemności na zaciskach jest nie miarodajny, u mnie wychodzi ok. 1uF ;).

Niemniej jednak wzmacniacz nieźle musi tyrać napięciem i prądem aby grała muzyka. Ktoś to nazwał mocą bierną. Niech i tak będzie. W każdym razie rzeczywiście takie rzeczy opisuje się w domenie liczb zespolonych.

Pytałeś o wzrost impedancji zespołów głośnikowych. Nie ma takiego wzrostu widzianego przez wzmacniacz. Nie mówimy o głośniku lecz i całym zespole ze zwrotnicą. Pamiętajmy o układach przeciwdziałających wzrostowi impedancji (np. układ Zobla).

W realu raczej mamy do czynienia ze znacznymi spadkami impedancji.

„…mimo, że mocy średniej nie potrzeba dużo”.

Aby nie łapać mnie za słówka. Tak się składa, że odpowiedni zapas napięcia i wydatek mocy maja końcówki o dużych mocach. To chyba oczywiste.

Grzegorz7: Dynamika... max 7V przeciętny pik 3V i średnia 1V...

7V - 10W w piku maksymalnym,

pik średni 3V - 2,25W

i średnio jest 1V czyli 0,25W... Brakuje tylko wartości minimalnych... na poziomie miliwatów...

(Podaj proszę tą efektywność kolumn nie będę musiał zakładać niczego z sufitu....)

Zauważ jeszcze jedna rzecz. Niektórzy posiłkują się ile wskazuje im miernik... Dla twojego utworu wskaże 81dB średnio dla 0,25W (nie wiem jakie masz kolumny ale przyjmę umownie że 87dB/) mierzone dla jednej kolumny z metra. Dla piku 7W będzie to 95,45dB. I większość ludzi poda ten pik szczytowy.... A domyślam się że ten moment nie jest jakoś bardzo odczuwalny pomimo że różnica wynosi 10dB.... Dlaczego więc przyjmuje się to wyliczone 95,45dB jako faktyczną średnią głośność i jeszcze dodatkowo mówi się o pikach?

Dodatkowo mogą wyjść także błędy spowodowane samym czasem pomiaru w mierniku czy sposobem mierzenia. O pomieszczeniu już nie wspomnę... Chyba 3 raz to tobie sugeruję ale raz jeszcze: jeśli ktoś ma cyferki podane w dBA to ma nie tak pomierzone jak myśli....

Odnośnie zasilania i po co 80V to jak sam pamiętasz nie dało się dojść do sedna i kontynuować tematu zasilania, kondensatorów, wydajności prądowej itd. Z chęcią o tym poczytam i pogadam jeśli tylko będziesz miał czas. Bo jest to dla mnie cholernie ważne! I będzie mi bardzo miło jeśli będziesz chciał częściej tu zajrzeć i podzielić się swoją wiedzą (bo dawno zauważyłem że wiesz dokładnie o czym mówisz a przy okazji jesteś melomanem co raczej jest mieszanką wybuchową jeśli chodzi o argumenty ;-) ).

PS. Może trzeba całkiem zamknąć ten temat bo jego tytuł może być mylący i założyć dwa osobne. Jeden o sposobie wyliczenia nagłośnień i drugi o tym "co w środku wzmacniaczy gra"? Z tym że bazując na samych konkretach....

Mimo, że mocy średniej RMS nie potrzeba dużo.

Podobne dywagacje można zrobić co do zapotrzebowania na prąd.

Taki wzmacniacz o SR na poziomie 10V/us (tyle przynajmniej powinien mieć) przy obciążeniu pojemnością jedynie 10nF potrzebuje 0.1A aby przeładowywał te pojemności.

Tu zwrotnica jest złożonym układem. Pomiar pojemności na zaciskach jest nie miarodajny, u mnie wychodzi ok. 1uF ;).

Niemozliwe 1 uf równolegle do wyjścia zniszczy każdy wzmacniacz.

Pojemności w zwrotnicach mają w szerego oporniki (albo cewkę) - czysta pojemnośc nie jest połączona równolegle do zasisków kolumny.

Bravo:

88dB @ 1W, 1m

Jar:

Przecież napisałem, że nie miarodajne. Jakby kto chciał mierzyć jakimś miernikiem cyfrowym RLC…

A swoją drogą w zwrotnicy dla woofera jest równolegle 100uF do głośnika odseparowane od wyjścia wzmacniacza jedynie cewką 3mH.

Jak przeliczysz to wyjdzie jeszcze gorzej niż w podanym przykładzie ;).

Owe kolumny należą podobno do tzw. trudnych.

Ale nie robią wrażenia na żadnym z moich wzmacniaczy.

Bravo:

88dB @ 1W, 1m

Jar:

Przecież napisałem, że nie miarodajne. Jakby kto chciał mierzyć jakimś miernikiem cyfrowym RLC…

.

Mi nawet nie chodzi, czy miarodajne czy nie. Nie ma zanzcenia, jakie tam sa pojemności, bo nigdy nie są bezposrednio równolegle do zacisków. Wzmacnicz nic nie musi przeladowywać. One są w szeregu a ich pojemność wpływa jedynie na reaktancję dla sygnału wejściowego do kolumny.

One nie stanowią trudnego obciążenia dla wzmacniacza. Tak, jakbyś zasilał kolumny poprzez kondesator 1000uF dołączony na wyjściu wzmacniacza. Tak się nieraz robi, gdy nie ma zera napięcia na wyjściu.

Na prośbę autora tematu - zamykam wątek, bo zrobił się zbyt niejednoznaczny.

W zamian mają powstać dwa inne, lepiej zdefiniowane.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Bravo:

Odpowiedź na 1. pytanie:

Podbicie basów o 10dB spowoduje o tyle większą powiedzmy moc na wyjściu wzmacniacza w zakresie tych basów.

Gałka wzmocnienia nie ma tu nic do rzeczy. To tak jakbyś podłączył dwie gałki głośności jedna za drugą. Ja ruszysz którąkolwiek to zmienisz ogólna siłę dźwięku. Tylko ten jeden potencjometr reguluje tylko basy.

Widzę,że bronisz sie...masz racje.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.