Skocz do zawartości
IGNORED

Blu-Ray z wyjściem analogowym i SACD

sybic

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - nie ma co marudzić, a kupić taką maszynę....nawet FLAC czyta...ma wszystko i jeszcze więcej.... i kosztuje w USA grosze jak na swoją jakość i możliwości.....przez to cholerstwo, chyba już jedynie jakiś porypany snob sprawi sobie topowego Denona czy Marantza za kilka tysiaków Euro.....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poczekam, aż OPPO BDP-93/BDP-95 będzie z modem region free ;o)

Tylko, kto w tej sytuacji przygarnie mojego "nędznego" BDP-83 :o(

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Jakis naiwniak sie znajdzie,druga sprawa nie tak dawno nie mozna był nigdziem kupić tych Oppo,teraz jednak sporo osób odsprzedaje te cuda na allegro,fascynacja mija i pozostaje rzeczywistość.

Sprzedają ze względu na przesiadkę na nowy model.

Ukryta Zawartość

a te sporo osób - to słownie: dwóch :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - na Audiogonie też są, schodzą na pniu :) Rzeczywistość jest taka, że totalną durnotą jest kupowanie drogiego odtwarzacza multiformatowego mówiąc bezpośrednio i bez owijania w bawełnę :D

Jak ktoś jest niezadowolony z Oppo, to albo ma wadliwy egzemplarz, albo sam nie wie czego chce, albo wydaje się mu on za mało prestiżowy i nie może błysnąć przed gośćmi wypasionym kombajnem ;P

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No tak a co maja napisac ,ze kupili stary model za ponad 3 tys i teraz sa gotowi stracic z 1000 tylko po to aby sie pozbyc 1 rocznego starocvia,bez przesady.Kupe ludzi kupiło te OPPO ze wzgledu na super opinie w prasach zagranicznych i Polskich.Tak samo było z Sonym ES 5000 .Takie cudo a teraz nikt tego nie chce nawet za 3000 pln.Mam sporo znajomych nawet na tym forum,którzy mysla podobnie.Pozdrawiam.

Kupę ludzi nie wie czego chce.....tak jest to cudo, mam NuForce'a od sierpnia, kupę ludzi go u mnie słuchało ze szczeną na podłodze...nie muszę się oszukiwać i nie było to w moim przypadku pierwsze wrażenie, bo cokolwiek na nim słucham czy oglądam to wierzyć mi się nie chce, że tak to gra......na dodatek miałem bolida Marantza topowego do porównania, więc mam punkt odniesienia....

Jak to nikt nie chce ??? Ludzie licytują - oba na Allegro się sprzedadzą bez problemu. Ci sprzedający nic nie tracą, bo zakupili Oppo zagranicą.....Sony ES 5000 nie może stanąć obok Oppo, choćby z tego powodu, że to nie jest multiformatowiec.....

No tak a co maja napisac ,ze kupili stary model za ponad 3 tys i teraz sa gotowi stracic z 1000 tylko po to aby sie pozbyc 1 rocznego starocvia,bez przesady.Kupe ludzi kupiło te OPPO ze wzgledu na super opinie w prasach zagranicznych i Polskich.Tak samo było z Sonym ES 5000 .Takie cudo a teraz nikt tego nie chce nawet za 3000 pln.Mam sporo znajomych nawet na tym forum,którzy mysla podobnie.Pozdrawiam.

Myślą powiadasz ... a ja myślę, że nie mają za bardzo o czym myśleć, bo nikt z nich nie dotykał nawet przez szybę produktu OPPO ... i myślę że to zwykłe brednie wypływające po trosze z zazdrości.

Miłych pogadanek za znajomymi ... nawet z tego forum ;o)

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Widzisz ja tez miałem tego Oppo tylko zwykłego 83.Kupiłem go dosc tanio ,i nie straciłem wiele na odsprzedazy.Dla mnie wcale sie nie sprawdził.Mówie tu głównie o SACD i CD,bo obraz naprawde żyleta,i w kinie bardzo dobrze,ale jak piszesz sam miał to byc odtwarzacz wieloformatowy.Miałem Denona i Marantza nie bede pisał jakie to modele aby nie wywołac burzy i grały zdecydowanie lepiej ,nie tak ostro jak te Oppo.Moze faktycznie cena te 3000 pln,to nie wiele za nowy odtwarzacz,ale uwierz mi że za ta kase jest sporo paroletnich wieloformatowców,lepszych od tego Oppo.

Nikt nie kupuje podstawowego Oppo do odsłuchu po analogu, nie wierzę jednak że źle gra po HDMI....ba, nie wierzę, że jest to jakaś żyleta po analogu...raczej konfiguracja sprzętowa nie była dla niego.....miałem topowego Marantza i nie grał nawet 5 % lepiej do Oppo 83SE NuForce...by nie powiedzieć, że był gorszy.....o jakiejkolwiek ostrości nie ma mowy, chyba że ktoś lubi tony mułu w dźwięku....Oppo SE testował też Wolf, który przerzucił mnóstwo wieloformatowych playerów i był zachwycony.....u siebie dodatkowo miałem doskonałego Primare DVD 30...Oppo także był lepszy....recenzje recenzjami, marketing marketingiem, ale w przypadku Oppo to nie tylko recenzje, a rzesze zadowolonych użytkowników, którym nic się nie wydaje....bo stworzono urządzenie niemal idealne za grosze....na dodatek dorzucają do pudła 2 płyty sprzedawane osobno za 25 $/szt. i solidny kabel HDMI..., na taki gest nie stać gigantów śrubujących ceny za własne, mulaste playery z ułamkiem funkcji Oppo z porównywalnym lub gorszym obrazem i dźwiękiem.....dlatego Oppo 95 3D z XLR-ami i funkcją serwera czytającego FLAC, Wav ukrzyżuje gigantów na dobre.....oczywiście zawsze się znajdą snobistycznie nastawieni klienci, którzy nie skalają się jakimś tam Oppo....

Nikt nie kupuje podstawowego Oppo do odsłuchu po analogu, nie wierzę jednak że źle gra po HDMI....

Zaraz,

Czy specyfikacja HDMI w ogóle dopuszcza przysyłanie sygnału SACD czyli tego DSD?

Przeczytawszy całą dyskusję zastanawiam się, czy jest sens pchać się w odtwarzacz wieloformatowy.

Mam CD, który lubię, mam SACD na którego tez nie narzekam... więc chyba dam sobie spokój z blu-ray który będzie wszystko odtwarzał. Nie jestem zwolennikiem mnożenia paczek ale trudno...

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

za ta kase jest sporo paroletnich wieloformatowców,lepszych od tego Oppo.

?????

Wieloformatowce mające również BD to wynalazek (chyba nic nie pomyliłem) roku 2009. Wtedy kosztowały 22000. Teraz ceny tyuch rocznych klocków spadły do 3000? Chyba coś Ci się pokręciło.

Nikt nie kupuje podstawowego Oppo do odsłuchu po analogu, nie wierzę jednak że źle gra po HDMI....ba, nie wierzę, że jest to jakaś żyleta po analogu...

przerzucił mnóstwo wieloformatowych playerów i był zachwycony.....rzesze zadowolonych użytkowników, którym nic się nie wydaje....

Ja może nie mnóstwo, ale trochę też przerzuciłem i zdecydowałem się na mojego CA Azur 650BD. I też jestem nim zachwycony. Powiadacie, że to klon Oppo. Niech Wam będzie.

Sam mam audio podłączone po analogu, jako że mój amplituner (Pioneer VSX-915) nie ma HDMI. Ale próbowałem mojego CA na amplitunerze mającym HDMI i porównywałem audio HDMI/analog. Ja twierdzę, że po analogu to JEST żyleta. Perfekcja dźwięku. Może jacyś złotousi usłyszą rożnicę - ja nie zauważyłem. Chwilami nawet wydawało mi się, że po analogu jest lepiej. Może to tylko moja autosugestia. Jest zresztą taka szkoła myślenia, która powiada że jeśli na pokładzie odtwarzacza konwertery D/A są klasy takiej samej lub lepszej niż w amplitunerze (zwłaszcza w tym ostatnim przypadku) - to audio należy wypuszczać po wiekonałowym analogu. Chyba w instrukcji do Twojego Oppo 83 SE NU też jest tak napisane.

A z całą rzesztą Twojego wpisu się (jak zazwyczaj) całkowicie zgadzam.

Tak, jeśli ampli przyjmie taki sygnał.

No i HDMI jest wg specyfikacji conajmniej 1.3. Niższe generacje nie przepuszczą sygnału DSD.

Zaraz,

Przeczytawszy całą dyskusję zastanawiam się, czy jest sens pchać się w odtwarzacz wieloformatowy.

Mam CD, który lubię, mam SACD na którego tez nie narzekam... więc chyba dam sobie spokój z blu-ray który będzie wszystko odtwarzał. Nie jestem zwolennikiem mnożenia paczek ale trudno...

Warto jest mieć wieloformatowy BD z dwóch powodów:

(1) Jeżeli interesują Cię filmy na BD oraz nowe BD Pure Audio (których jest jak na razie tyle co kot napłakał).

(2) Czasy, kiedy to "wieża Hi-Fi" im więcej miała elementów składowych tym większy był szpan są passe. Napisałem przy innej okazji i w innym wątku, że rekord z którym kiedyś miałem okazję się osobiście zetknąć - to było 14 (słownie: czternaście) pudełek. Nie licząc głośników. Czyżbyś Sybicu nadał w tym gustował?

No właśnie nie!

Nie mam tego nawet gdzie ustawiać, ale... jak widzę wyboru dużego nie ma.

Bo cały czas nie wiem, jak CA 650 (tylko to biorę pod uwagę) zagra w porównaniu do mojego Sony XE597

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

No właśnie nie!

jak CA 650 zagra w porównaniu do mojego Sony XE597

Wszystkie recenzje, jakie miałem okazję czytać podkreślają niebywałą perfekcję i doskonałość dźwięku z CA 650BD.

Ja nie jestem żadnym autorytetem, ale na mój gust - nie są to oceny przesadzone. Podpisuję się pod nimi.

A czy w środku CA 650 jest jakieś dedykowany dla SACD dekoder DSD?

A czy w środku CA 650 jest jakieś dedykowany dla SACD dekoder DSD?

Dekoder DSD jest. SACD możesz wypuścić albo jako DSD po HDMI albo po wielokanałowym analogu. Ustawiasz to w menu. Poczytaj sobie instrucję użytkowania:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?????

Wieloformatowce mające również BD to wynalazek (chyba nic nie pomyliłem) roku 2009. Wtedy kosztowały 22000. Teraz ceny tyuch rocznych klocków spadły do 3000? Chyba coś Ci się pokręciło.

Ja może nie mnóstwo, ale trochę też przerzuciłem i zdecydowałem się na mojego CA Azur 650BD. I też jestem nim zachwycony. Powiadacie, że to klon Oppo. Niech Wam będzie.

Sam mam audio podłączone po analogu, jako że mój amplituner (Pioneer VSX-915) nie ma HDMI. Ale próbowałem mojego CA na amplitunerze mającym HDMI i porównywałem audio HDMI/analog. Ja twierdzę, że po analogu to JEST żyleta. Perfekcja dźwięku. Może jacyś złotousi usłyszą rożnicę - ja nie zauważyłem. Chwilami nawet wydawało mi się, że po analogu jest lepiej. Może to tylko moja autosugestia. Jest zresztą taka szkoła myślenia, która powiada że jeśli na pokładzie odtwarzacza konwertery D/A są klasy takiej samej lub lepszej niż w amplitunerze (zwłaszcza w tym ostatnim przypadku) - to audio należy wypuszczać po wiekonałowym analogu. Chyba w instrukcji do Twojego Oppo 83 SE NU też jest tak napisane.

A z całą rzesztą Twojego wpisu się (jak zazwyczaj) całkowicie zgadzam.

No i HDMI jest wg specyfikacji conajmniej 1.3. Niższe generacje nie przepuszczą sygnału DSD.

Warto jest mieć wieloformatowy BD z dwóch powodów:

(1) Jeżeli interesują Cię filmy na BD oraz nowe BD Pure Audio (których jest jak na razie tyle co kot napłakał).

(2) Czasy, kiedy to "wieża Hi-Fi" im więcej miała elementów składowych tym większy był szpan są passe. Napisałem przy innej okazji i w innym wątku, że rekord z którym kiedyś miałem okazję się osobiście zetknąć - to było 14 (słownie: czternaście) pudełek. Nie licząc głośników. Czyżbyś Sybicu nadał w tym gustował?

Nie chce cie urazic ,i nie twierdze że Cambridge Audio to zły player,ale tak naprawdę to jak mozesz pisac ze dzwiek po analogu to żyleta.Amplituner który posiadasz Pioneer 915 to straszna .......abys naprawde mógł cos stwierdzic o grze Cambodzy to powinienes ja podłaczyc pod coś bardziej odpowiedniego,moze nawet jakis taniutki wzmacniacz po analogu,lub zdecydowanie lepszy amplituner.Tutaj nawet jak byś podłaczył żródło za 30000pln to i tak nie wychwycisz róznicy miedzy nim ,a np Mantą.

Nie chce cie urazic ,i nie twierdze że Cambridge Audio to zły player,ale tak naprawdę to jak mozesz pisac ze dzwiek po analogu to żyleta.Amplituner który posiadasz Pioneer 915 to straszna .......abys naprawde mógł cos stwierdzic o grze Cambodzy to powinienes ja podłaczyc pod coś bardziej odpowiedniego,moze nawet jakis taniutki wzmacniacz po analogu,lub zdecydowanie lepszy amplituner.Tutaj nawet jak byś podłaczył żródło za 30000pln to i tak nie wychwycisz róznicy miedzy nim ,a np Mantą.

Rozumiem Darku, że nie jesteś miłośnikiem amplitunerów albo firmy Pioneer?

Przecież mówiłem, że próbowałem również z innym sprzętem. Inaczej nie miałbym porównania jak CA gra po HDMI (bo VSX-915 takowych wejść nie posiada), a jak po wielokanałowym analogu.

VSX-915 nie jest bynajmniej zły i w żadnym razie nie zasługuje na tak surową ocenę jak Twoja. Wiem, że to nie są żadne Hi-Endowe wzloty, ot po prostu dobrej klasy amplituner, bodaj czy nie jeden z bardziej udanych tego producenta. Wcale nie miał złych ocen w testach, wprost przeciwnie. Późniejsze modele Pioneera z serii VSX wydają się być gorsze. Jestem z niego bardzo zadowolony, szczególnie od niedawna, gdy sobie sprawiłem nowe głośniki Monitor Audio.

I wcale nie trzeba doń podłączać sprzętu za 30000 zł. Ćwiczyłem z nim różne odtwarzacze i różnice są z łatwością zauważalne.

Rozumiem Darku, że nie jesteś miłośnikiem amplitunerów albo firmy Pioneer?

Przecież mówiłem, że próbowałem również z innym sprzętem. Inaczej nie miałbym porównania jak CA gra po HDMI (bo VSX-915 takowych wejść nie posiada), a jak po wielokanałowym analogu.

VSX-915 nie jest bynajmniej zły i w żadnym razie nie zasługuje na tak surową ocenę jak Twoja. Wiem, że to nie są żadne Hi-Endowe wzloty, ot po prostu dobrej klasy amplituner, bodaj czy nie jeden z bardziej udanych tego producenta. Wcale nie miał złych ocen w testach, wprost przeciwnie. Późniejsze modele Pioneera z serii VSX wydają się być gorsze. Jestem z niego bardzo zadowolony, szczególnie od niedawna, gdy sobie sprawiłem nowe głośniki Monitor Audio.

I wcale nie trzeba doń podłączać sprzętu za 30000 zł. Ćwiczyłem z nim różne odtwarzacze i różnice są z łatwością zauważalne.

Wcale tak nie jest Pioneer miał bardzo dobre amplitunery 908,909,czy wzmacniacze kina AX7,AX10i to super klocek,lecz razem z Sonym bardzo poszli w dół.Odtwarzacze Cambridga sa napewno dobre miałem i CD 640 i dvd 640 i dosc długo u mnie gosciły.Spróbuj podpiac swój odtwarzacz pod jakis dobry wzmacniacz,to wredy usłyszysz porażajaca róznice.

Wcale tak nie jest Pioneer miał bardzo dobre amplitunery 908,909,czy wzmacniacze kina AX7,AX10i to super klocek,lecz razem z Sonym bardzo poszli w dół.Odtwarzacze Cambridga sa napewno dobre miałem i CD 640 i dvd 640 i dosc długo u mnie gosciły.Spróbuj podpiac swój odtwarzacz pod jakis dobry wzmacniacz,to wredy usłyszysz porażajaca róznice.

Wydaje mi się, że 915 jeszcze się załapywała na koncówkę starych dobrych lat. Niektórzy tu na Forum mówią (z czym się początkowo nie zgadzałem), że waga też ma swoje znaczenie. Otóż nowe modele ważą (z tego co wiem) mniej i spadek mocy przy wszystkich kanałach wysterowanych jest znacząco większy. Piszesz aby podpiąć odtwarzacz pod jakiś dobry wzmacniacz. Jaki? Podpowiedz proszę, pamiętaj że jestem miłośnikiem 5.1, taka też jest konfiguracja głośników Monitor Audio, więc wzmaczniacz musi być 5-kanałowy. Jeśli nie masz nic "na podorędziu" to jaki amplituner Twoim zdaniem? Ze swej strony raz jeszcze podkreślam, że z 915 jestem zadowolony. W rodzinie są dwa nowe amplitunery Pioneera i brzmią dużo gorzej.

Wydaje mi się, że 915 jeszcze się załapywała na koncówkę starych dobrych lat. Niektórzy tu na Forum mówią (z czym się początkowo nie zgadzałem), że waga też ma swoje znaczenie. Otóż nowe modele ważą (z tego co wiem) mniej i spadek mocy przy wszystkich kanałach wysterowanych jest znacząco większy. Piszesz aby podpiąć odtwarzacz pod jakiś dobry wzmacniacz. Jaki? Podpowiedz proszę, pamiętaj że jestem miłośnikiem 5.1, taka też jest konfiguracja głośników Monitor Audio, więc wzmaczniacz musi być 5-kanałowy. Jeśli nie masz nic "na podorędziu" to jaki amplituner Twoim zdaniem? Ze swej strony raz jeszcze podkreślam, że z 915 jestem zadowolony. W rodzinie są dwa nowe amplitunery Pioneera i brzmią dużo gorzej.

Tak jest niestety kazdy nowy amplituner jest gorszy od poprzednika i to nie tylko Pioneer.Myślałem abys tak dla checy podpioł Cambridga pod jakis wzmacniacz stereo po analogu jako zwykłe CD.Na swojm amplitunerze pewnie tez słuchasz płyt CD,czy SACD,wiem ze nie osiagniesz dzwieku wielokanałowego,ale to bedzie test dla twojego odtwarzacza.A moze pomysl o którymś wzmacniaczu 51 własnie Pioneera dlatego ze sa najtansze i nie odbiegaja od Denonów czy Yamah.Kolumny masz naprawde dobre,odtwarzacz mysle ze tez ponad przecietny,mysle że moze grac nawet lepiej od sławnego juz Oppo.Mówie tu o modelu zwykłym 83.Ja takiego miałem i nie przypadł mi do gustu.Słuchałem go na wzmacniaczu lampowym Music Angel 800 mk3 i na amplitunerach Marantz Sr-6003,Yamaha az7,Pioneer AX10,kolumnach B&W CDN7,CDM!,CC,oraz Mordaunt Short Avant 906i,902,905.i sub.

@ Dariusz 964

Wzmacniacz 51? Przejrzałem spis starych modeli Pioneera, nie było czegoś takiego. Czy chodzi Ci o amplituner VSX-LX51, którego aktualnym następcą jest model 53? Tylko że on majedną "wadę": jest wyłącznie czarny. Ja już kiedyś stwierdziłem na Forum, że sprzęt ma nie tylko dobrze grać i cieszyć ucho, ale również cieszyć oko i być ozdobą pokoju. Cała reszta mojego sprzętu jest srebrna, zresztą taki wolę. Nie akceptuję sytuacji "jedno od Sasa, drugie od Lasa", bo to się robi jakaś przypadkowa zbieranina.

Bardzo często mieszanie różnych klocków pozwala znaleźć idealną równowagę, niestety dla niektórych nieakceptowalną za sprawą wyglądu. Tak to już jest, że nie każdy producent w danym segmencie ma najlepsze wzmacniacze, amplitunery czy odtwarzacze dlatego eksperymentowanie często daję wymierne efekty. Co do Pioneera to te najfajniejsze modele były jednak przed VSX-915. Do ostatnich udanych i naprawdę dobrze grających nawet w stereo można zaliczyć VSX-2014, VSX-AX5 no i oczywiście wspomniany przez kolegę Darka VSX-AX10i ale to już inna para kaloszy niż te poprzednie wymienione. Waga ponad 30kg. Sam zasilacz waży dobre 10kg (czyli tyle ile większość współczesnych amplitunerów), kondensatory wielkości sporych literatek, podział na specjalne komory wewnątrz, których znajdują się sekcje analogowa, cyfrowa, zasilanie, Video. Po podłączeniu odtwarzacza analogiem do takiego wzmaka od razu słychać czy ma dobrą czy kiepską sekcję analogową.

Bobcat, Dariusz dobrze radzi. Amplituner jest teraz wąskim gardłem.

Zerknij na link.

Ukryta Zawartość

Wygląda to skrajnie budżetowo. Końcówki na scalakach, zasilacz z tych mniejszych, waga 9,6 kg.

Nie oszukujmy się, to głąboka budżetówka, co w przypadku amplitunera nie wróży dobrze.

Jesteś zadowolony, OK, ale jak wymienisz to na coś mocniejszego będziesz zadowolony dużo bardziej.

I nie doszukuj się tu złośliwości. Sam też byłem baaardzo zadowolony z Onkyo 676 (a był tu już wysoki model, wtedy nad nim był tylko 777, nie licząc serii integra, wszędzie zbierał świetne recenzje). Do czasu, gdy dane mi było przepiąć głośniki pod mój obecny ampli. Różnica bardzo znacząca, a nie należę do tych, co to wzruszają się przy kazdym wyłapanym niuansie.

Ukryta Zawartość

@ Dariusz 964

Wzmacniacz 51? Przejrzałem spis starych modeli Pioneera, nie było czegoś takiego. Czy chodzi Ci o amplituner VSX-LX51, którego aktualnym następcą jest model 53? Tylko że on majedną "wadę": jest wyłącznie czarny. Ja już kiedyś stwierdziłem na Forum, że sprzęt ma nie tylko dobrze grać i cieszyć ucho, ale również cieszyć oko i być ozdobą pokoju. Cała reszta mojego sprzętu jest srebrna, zresztą taki wolę. Nie akceptuję sytuacji "jedno od Sasa, drugie od Lasa", bo to się robi jakaś przypadkowa zbieranina.

Nie dałem przecinka chodziło mi o wzmacniacze 5,1 starze modele AX7,AX10

Oceny (415 / 915):

4.5/5 -- 4/5.5 -- 4/5 -- 4.5/6 -- 4/5 -- 4.5/5.5 -- 2.5/3.5 -- 6/6

Czyli chyba tak źle z tą 915 nie jest :) Jeżeli już mówimy o głębokiej budżetówce - to raczej 415? Chyba że coś jest w tekście (niemiecki nie jest moją najmocniejszą stroną).

Przejdźmy do konkretrów. Co Waszmościowie radzicie? Musi tylko spełniać kilka warunków:

* 7.1 abym miał możliwość bi-ampingu kolumn L/R

* srebrny

* nówka, niekoniecznie model 2011, ale ze sklepu (nie second hand)

* cena w granicach rozsądku, nie przebijająca pułapów absurdu

* moc ok. 100 W na kanał

* oporność głośników 8 ohm (bo takie są moje Monitor Audio)

* amplituner mile widziany, jeśli to ma być sam wzmacniacz - wtedy również tuner FM/AM/DAB+ (jaki?)

Z wielkim zaciekawieniem będę czekał na rady.

Oceny (415 / 915):

4.5/5 -- 4/5.5 -- 4/5 -- 4.5/6 -- 4/5 -- 4.5/5.5 -- 2.5/3.5 -- 6/6

Czyli chyba tak źle z tą 915 nie jest :) Jeżeli już mówimy o głębokiej budżetówce - to raczej 415? Chyba że coś jest w tekście (niemiecki nie jest moją najmocniejszą stroną).

Przejdźmy do konkretrów. Co Waszmościowie radzicie? Musi tylko spełniać kilka warunków:

* 7.1 abym miał możliwość bi-ampingu kolumn L/R

* srebrny

* nówka, niekoniecznie model 2011, ale ze sklepu (nie second hand)

* cena w granicach rozsądku, nie przebijająca pułapów absurdu

* moc ok. 100 W na kanał

* oporność głośników 8 ohm (bo takie są moje Monitor Audio)

* amplituner mile widziany, jeśli to ma być sam wzmacniacz - wtedy również tuner FM/AM/DAB+ (jaki?)

Arcam AVR300 cena sklepowa to 8900pln!!!!!!!!!!!Kliknij, by powiększyć

powiększ Kliknij, by powiększyć

DENON AVC-A10 SE !!!! ZLOTY !!! B.C.M. OKAZJA !!!!Denon AVC-A11sr AVC a11 sr kino dvd waw potwórDENON AVR-2310 Bi-Amping 3D USB kraków PROMOCJA!!!Marantz SR5004 i inne te.665 801 500

Z wielkim zaciekawieniem będę czekał na rady.

Panowie,

Krytykować to wszyscy chyżo bieżyli na wyprzódki. Gdy poprosiłem o konkretną radę, precyzując uprzednio swoje oczekiwania - otrzymałem coś, co traktuję w kategoriach żartu.

Denon AVC - cena w okolicach 28000, AVR-2310 już go nie ma, zresztą był tylko czarny.

Marantz 5004 też już nie ma, jest 5005, cenę (ok. 4000) jakoś można łyknąć, ale kolory tylko czarny i szampański (więc nie pasuje do reszty).

Arcam Diva 300 i 350 - produkty wycofane. Obecnie jest 600 za 13000 zł.

Na "placu boju" pozostaje więc Onkyo ze swoimi TX-SR 508 i 578. Ważą ok. 9 kg co w oczach niektórych nie jest zaletą, pozatym brak im wielokanałowego wejścia analogowego audio (zapomniałem wczoraj dodać: to także mój warunek).

Yamaha odpada z uwagi na kolor (tylko czarny i tytanowy). Wielokanałowe wejścia analogowe audio zaczynają się od modelu 667 w górę.

Zostanę więc ze swoim ulubionym Pioneerem VSX-915. Jak wspominałem - jestem z niego zadowolony. Nie piszczie proszę, że gdybym postawił w jego miejsce 5 monobloków i podłączył do nich kolumny po 150000 zł sztuka oraz subwoofer za 250000 zł - to bym dostał lepszy dźwięk. Wiem o tym bez Was. Jestem tylko zwyczajnym miłośnikiem słuchania muzyki (wielokanałowej) z dobrą i bardzo dobrą jakością, nie żadnym zakręconych fanatycznym audiofilem. Dlatego uważam, że zakupy sprzętowe to powinno być optimum w przestrzeni n-wymiarowej (bo każdy z nas ma n swoich wymagań, oczekiwań i możliwości). Czyli mówiąc mniej matematycznym językiem: poszukiwanie "złotego środka" pomiędzy wymogiem jakości dźwięku, wyglądu, móżliwościami finansowymi i zwyczajnym zdrowym rozsądkiem. Ponadto nie wydaje mi się, że gdybym wygrał nagle kumulację w Lotto (czego każdemu, w tym sobie, życzę) - to bym poleciał kupować Ultra-Hi-End w wydaniu 5.1.

Marantza 5004 można łyknąć na portalu aukcyjnym ( nowe ) za 1799 zł ( polecam mam identyczny 5003 - cenia min. za dekoder HDCD ) W najbliższym czasie ma byc Arcam AVR 400 ( połowa ceny 600 setki )

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Panowie,

Krytykować to wszyscy chyżo bieżyli na wyprzódki. Gdy poprosiłem o konkretną radę, precyzując uprzednio swoje oczekiwania - otrzymałem coś, co traktuję w kategoriach żartu.

Denon AVC - cena w okolicach 28000, AVR-2310 już go nie ma, zresztą był tylko czarny.

Marantz 5004 też już nie ma, jest 5005, cenę (ok. 4000) jakoś można łyknąć, ale kolory tylko czarny i szampański (więc nie pasuje do reszty).

Arcam Diva 300 i 350 - produkty wycofane. Obecnie jest 600 za 13000 zł.

Na "placu boju" pozostaje więc Onkyo ze swoimi TX-SR 508 i 578. Ważą ok. 9 kg co w oczach niektórych nie jest zaletą, pozatym brak im wielokanałowego wejścia analogowego audio (zapomniałem wczoraj dodać: to także mój warunek).

Yamaha odpada z uwagi na kolor (tylko czarny i tytanowy). Wielokanałowe wejścia analogowe audio zaczynają się od modelu 667 w górę.

Zostanę więc ze swoim ulubionym Pioneerem VSX-915. Jak wspominałem - jestem z niego zadowolony. Nie piszczie proszę, że gdybym postawił w jego miejsce 5 monobloków i podłączył do nich kolumny po 150000 zł sztuka oraz subwoofer za 250000 zł - to bym dostał lepszy dźwięk. Wiem o tym bez Was. Jestem tylko zwyczajnym miłośnikiem słuchania muzyki (wielokanałowej) z dobrą i bardzo dobrą jakością, nie żadnym zakręconych fanatycznym audiofilem. Dlatego uważam, że zakupy sprzętowe to powinno być optimum w przestrzeni n-wymiarowej (bo każdy z nas ma n swoich wymagań, oczekiwań i możliwości). Czyli mówiąc mniej matematycznym językiem: poszukiwanie "złotego środka" pomiędzy wymogiem jakości dźwięku, wyglądu, móżliwościami finansowymi i zwyczajnym zdrowym rozsądkiem. Ponadto nie wydaje mi się, że gdybym wygrał nagle kumulację w Lotto (czego każdemu, w tym sobie, życzę) - to bym poleciał kupować Ultra-Hi-End w wydaniu 5.1.

Jezeli koniecznie nowy to czemu nie ten Cambridge Audio 650R !! Nowy, Gwar, Srebrny !!!na Allegro nowy za 3599 troche drogo ale to dobry amplituner i z twojm BLU-rey grałby napewno rewelacyjnie.Kolor srebrny to faktycznie jakies ograniczenie tylko Pioneery,Onkyo,Cambridge i Arcamy.Pomysl o tej Cambodzy,lub faktycznie nie zawracaj sobie głowy

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.