Skocz do zawartości
IGNORED

Clon accu E-305v

tomek0104

Rekomendowane odpowiedzi

trany poparowane, wzmak na nich odpalony

w punkcie pomiarowym przy prądzie 0,28A - 40mV

bias po nagrzaniu radiatorów (tak około 45'c) 36mV

tak więc myślę, że jest OK (grunt, że w górę nie idzie)

co do dźwięku - na razie nie słuchałem (brakuje mi pary 2sj74 do 2 kanału....)

dziękuje raz jeszcze za pomoc ! POZDRAWIAM

szakal

Dosc szybko udalo ci sie to ogarnac. Jak juz wsadzisz wzmak w bude to mozesz ponownie sprawdzic kompensacje temperaturowa bo bedzie wygladac troszke inaczej niz w wersji ''free air''

Pozdr

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

• 7 miesięcy później...

dla potomnych ---> 305V na IRF 240 / 9240 przy biasie 100mV gra wybitnie (genialny dół i góra - średnica ciepła troszkę oddalona, ale z resztą bardzo fajnie się łączy) - naprawdę polecam !

tylko mała uwaga - trany te przy tym biasie wydzielają dość sporo ciepła - należy zadbać o dobre chłodzenie....

pozdrawiam

No bias akurat bardzo wazny przy mosfetach, kiedys robilem sporo testow i zawsze udawalo sie znalesc tak zwany ''sweet spot''. Dla IRFP to okolicie wlasnie 100-150mA, dla popularnych toshib 201/1530 minimum 150mA. Wazna tez jest transkonduktancja, im wieksza tym lepiej. Niestety cos za cos, napiecie zasilania * bias * ilosc tranow = wielki radiator (na zimowe wieczory jak znalazl).

Pozdr

Kiedyś zastanawiałem się nad miniaturyzacją końcówki opartej o topologię ACCU. Na wejściu planowałem MMBT5551 a wyjściowe IRF640, ciekawe czy te ostatnie wytrzymałyby pracę z biasem ok. 100mA?

Zamiast 2SA970/2SC2240 możesz wstawić 2SA1312/2SC3324. Mnie natomiast męczy jaki może być odpowiednik pary 2SA1145/2SC2705 w smd. Support Toshiby odpowiedział, że z ich robaczków nie będzie odpowiedników...

• 2 miesiące później...

Idąc w ślady kol. Jaskiniowca i Borysgo2 zrobię sobie układy do eksperymentów z topologią ACCU, tylko wcześniej muszę pokończyć rozgrzebane zabawki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Po kilku przemyśleniach OPS mógłby z grubsza tak wyglądać:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

korkoczong

Jeszcze troszke pracy przed toba z tym OPSem. Generator Vbe w takiej konfiguracji nie bedzie dzialal, brakuje mu dodatkowych okolo 7V do zbiasowania mosfetowych driverow (w sumie to dlaczego mosfetowe drivery zastosowales ? ). Daj indywidualne odsprzegi nisko i wysoko czestotliwosciowe przy kazdym drenie (tak z 22uF + 100nF nawet wystarczy). Zasilacz do zasilania stopni wejsciowych bedziesz mial osobny chyba tak ?

Moze zrob jakis odddzielny stabilizowany albo dobrze odfiltrowany na cale sterowanie przed koncowymi mosfetami.

Zanim prad przeplynie przez glosnik to trzeba go skads wziac, czyli trzeba by sie skupic mocno nad zasilaniem bo to wazna sprawa. Uklady accu maja raczej slaby PSRR i klonujac/projektujac (nie wiem sam jak to nazwac :D) pamietaj o tym. Dobrze rozplanuj druk i rozmieszczenie tranzystorow koncowych na radiatorze.

Robilem juz stopnie sterujace na IRFach, lateralach (BogdanOPS) takze jak bedziesz potrzebowal to jak mi czas pozwoli moge ci cos podpowiedziec.

Pozdr

EDIT:

Wlasnie zobaczylem kolejny post z niesymetryczna iloscia tranzystorow (czy sie po prostu nie chcialo narysowac wiecej ).

Ponizej masz przyklad jak wyglada liniowosc w takim przypadku.

Odradzam stosowania mosfetow w TO220, ja juz przerabialem temat i nie za bardzo chce do niego wracac.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za cenne wskazówki. Nie mam wystarczającej wiedzy i doświadczenia do projektowania i modyfikacji wzmacniaczy. Przy pomocy tego dziwadła chciałem odpowiedzieć sobie na kilka nurtujących pytań. ACCU w starszych modelach stosowało MOSFETY sterujące 2SK213/2SJ76, zastanawiam się czy można je zastąpić znacznie łatwiej dostępnymi IRF610/IRF9610 w tym przypadku zasilanymi wyższym napięciem +/-80V niż końcowe +/-66V. Następnym zagadnieniem jakie mnie nurtuje to czy różnice parametrów pomiędzy MOSFET z kanałem typu n i typu p można skorygować przez zróżnicowanie ich ilości w obu gałęziach tranzystorów końcowych. Kiedyś robiłem wzmacniacze na BD911/BD912 w obudowach TO220 i hulały dość długo bez awarii. Chciałem sprawdzić jak tranzystory w TO220 będą się zachowywać przy wyższych napięciach zasilania, chciałbym też wypróbować IRF530/IRF9530 przy niższy m napięciu ze względu na ich niską pojemność wejściową. Sprowadziłeś mnie na ziemie jak znajdę chwilkę to zrobię twojego OPS5 MOSFET z rozdzielonym zasilaniem na tranzystory sterujące.

Mnie już te wzmacniacze znudziły.

Na dźwięk wpływa całość od zasilania 230V, po kolumnę i zwrotnice i elementy tam pracujące.

To jest zabawa specyficznym układem elektrycznym niczym klockami lego . Zabawa oddziaływanie tego układu elektrycznego i

przezeń produkowanymi zniekształceniami poprzez oddziaływanie .

Tak samo jest z tymi pcb z wymiennymi stopniami vas. Gra to w dużym stopniu na jedno kopytko.

Wpływ stopni vas jest mocno ograniczony sama pcb bazową z tymi sami elementami i ścieżkami .

Równie dobrze można dawać te same pcb vas a inne pcb bazowe :) z innymi układami zasilania i innym układem ścieżek .

Też będzie grało inaczej .

Co do accu to jest tak samo. Nowe modele muszą być, na czymś trzeba kasę trzepać.

Dziwi cię to ze włożyli tam takie a nie inne trany. Mnie nie. Statek z klocków lego można pookładać na rożny sposób.

Nie da się zrobić idealnego wzmaka . Można wymienić co-najmniej kilkanaście powodów. Można zrobić tylko inaczej grający dla kilku będzie lepszy dla kilku gorszy.

Moim najlepszym wzmakiem to jest układ z regulowanymi punktami pracy, ale także ten układ przez to ze jest tylko jeden układ połączeń ( jedna pcb ) regulacja ma tylko pewien określony wpływ.

Czyli po powyższym rozumiem nie będzie już tej "super" końcówki i nie ujrzy światła dziennego ?

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

Czyli po powyższym rozumiem nie będzie już tej "super" końcówki i nie ujrzy światła dziennego ?

Może i ujrzy, po prostu wyluzowałem z tym wszystkim :) .

Nie dojdziesz z tym nigdy do skutku . Zawsze pozostaje jeszcze wariant ludzki . W pewnym gronie nie chodzi żeby to dobrze grało, chodzi o prestiż i markę, szpan . Walka z wiatrakami .

Jak mniemam pewnie "audiofile" wyśmiali twoje wzmacniacze twierdząc że grają słabo.....

Jesli tak to nie przejmowałbym się tym wcale. Znam to środowisko doskonale i jest tak jak piszesz. Musi kosztować i musi być ze sklepu. Byłem niedawno u dwóch takich . Systemy po 100tyś a granie za 5tyś , ale weź coś powiedz to cię zabiją . A ślepego testu boja się jak diabeł swięconej wody :)

Poza tym wyśmieją cię również salony audio bo przecież dyskredytujesz klocki ktore oni sprzedają.

Może i ujrzy, po prostu wyluzowałem z tym wszystkim :) .

Nie dojdziesz z tym nigdy do skutku . Zawsze pozostaje jeszcze wariant ludzki . W pewnym gronie nie chodzi żeby to dobrze grało, chodzi o prestiż i markę, szpan . Walka z wiatrakami .

Jak chcesz wysyłaj sztukę, sprawdzimy jak to gra i "klocek" zacznie oglądać trochę osób które mnie odwiedza ;)

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

Ogólnie najlepsze systemy maja tacy " długoletni audiofilscy dłubacze z DIY ".

Którzy lubią sobie sami coś zbudować, poeksperymentować, z długoletnim doświadczeniem.

Systemy po 100tyś a granie za 5tyś , ale weź coś powiedz to cię zabiją .

Najlepiej jak podmieniasz 1:1 różnica kolosalna w pełnym spektrum na moja korzyść.

Gość się zachowuje jak by do niego to nie docierało, albo nie mógł uwierzyć.

A potem ci i tak powie że ten jego jest 2 razy lepszy.

Co tu dyskutować wyluzować i olać sprawę :) :) .

Panowie, "lepszosc" to bardzo subiektywna rzecz i sam byłem uczony przez znajome mi osoby na, co powinno zwracać się uwagę. To nie jest wcale takie proste, że sobie powiemy moje gra lepiej i już :-) poza tym dla każdego "lepszosc" może oznaczać zupełnie co innego. Powinnismy mieć dystans do tematu i szacunek do innych, że nie muszą zgadzać się z naszym tokiem rozumowania.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.