Skocz do zawartości
IGNORED

Prosty WM_DAC Mk2

Rekomendowane odpowiedzi

Już tłumaczę. Do analogówki z pierwszego zamówienia brakuje rezystorów 1k2, 22k, 9k1, 390r, 200r. Są to wartości tych DALE, których nam nie przysłali. Zostaną one zastąpione Welwynami. 100nf Wima MKS2, 3k6 mmelf są do DAC'a. Tych elementów nie przesłał mi Wojtek, dlatego są zamawiane. Jeżeli chcesz elementy do samego DACa to wychodzą one 2,78zł. Jak komplet do DACa i Analoga to 6,70zł. Jak do samego analoga to 3,92zł.

Trochę mi niewygodnie prosić o przelewu na takie małe kwoty, ale zamówienie z Farnella tych pozornie drobnych elementów wyniosło 400zł, więc muszę Was prosić o te małe przelewy.

Trochę mi niewygodnie prosić o przelewu na takie małe kwoty, ale zamówienie z Farnella tych pozornie drobnych elementów wyniosło 400zł, więc muszę Was prosić o te małe przelewy.

Wystarczy, że wkładasz swój czas i energię w organizację tych trudnych do ogarnięcia zamówień.

Nie sądzę, by ktokolwiek liczył na przesyłkę brakujących części za friko.

No nie żartuj sobie, mów ile płacić i od razu przelewam kasę.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Wartość napięć powinna być mierzona względem tzw. masy układu. Na Twojej fotce to np ta szeroka scieżka pomiędzy C69 i C70, lub np dodatnia końcówka C60.Napięcia stabilizowane na wyjściu U5 i U6 należy mierzyć pomiędzy ową MASĄ a środkowymi nóżkami LM117 i LM317 ( lub wygodniej na radiatorach stabilizatorów). To tam powinno występować napięcie +15V i -15V. Na wejściu tych stabilizatorów ( nóżka prawa patrząc od strony napisów) powinno być co najmniej +18V i -18V. Stabilizator wstępny zbudowany na tranzystorach T3 - T6 to stabilizator równoległy. Jeżeli taki stabilizator nie jest obciążony, to prąd który normalnie płynąłby do obciążenia wpływa do tranzystorów T5 i T6, (dlatego tak się grzeją bez obciążenia).

Ja wczoraj odpaliłem analogówkę bez podpiętego wm-a. Napięcia na wyjściu +13,94 i -13,76. Stałe na wyjściu w obu kanałach ok. 4,7mV z kondem na R5 i R23. T5 i T6 nie da się dotknąć. Powie mi ktoś jak jest u was? Acha.. led od strony ujemnego zasilania gaśnie chwilę później niż na dodatniej.

Ja również odpaliłem analog trafo 2x18v napięcia coś koło +12,64 i -12,70 dokładnie nie pamietam, na wyjściu bez wm-a 4,3mV i 1,5 mV.oczywiście z kondensatorem. Śmiga aż miło bez przerwy od dwóch dni spięty z wm-mem, T5 i T6 ledwo ciepłe, rezystory na zasilaniu takie jak w pierwotnym założeniu.

homodelfinus z tego co się orientuje to dodatnia strona obciążona jest dodatkowo przekaźnikiem dlatego dioda gaśnie szybciej

T5 i T6 nie da się dotknąć.

A jakie masz rezystory i realne napięcie na zaciskach od trafa.

homodelfinus z tego co się orientuje to dodatnia strona obciążona jest dodatkowo przekaźnikiem dlatego dioda gaśnie szybciej

Zgadza się u mnie tez tak jest i chyba u każdego.

Edytowane przez baxteros

jeszcze jedno małe pytanie

zamawiał ktoś może R-Cora 2x9V+2x18V np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

chodzi mi o to jakie faktycznie ma napięcia, jak wiadomo ten 2x24 miał coś około 2x28V

jeszcze jedno małe pytanie

zamawiał ktoś może R-Cora 2x9V+2x18V np:

Ukryta Zawartość

chodzi mi o to jakie faktycznie ma napięcia, jak wiadomo ten 2x24 miał coś około 2x28V

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszystkie zamówienia już popakowane (Ugoda, Zamówienie I i II WM_DAC). Dzisiaj wysłałem paczki do następujących osób:

mirfak

siwuss

phoros

marvel

Reszta jutro, najpóźniej w sobotę.

Kolejne przesyłki, które dzisiaj nadałem poszły do:

deuter, gaballus, zbuj, twonk, pyza666, lagmar01, rob2, rodmen, woytek, p0ducha, avs, audiophill666, WAGNEROSSS, le_g, romi, ROBIKJOHN, MARCINEKS, jacek-k-wawa, JA_BRZOZA, Malongi, daru0105, CROSSOVER64, CELDUR, ROGALAF, marekzawa, GZESEJK, jaco2346, Zigi, masakrator, yogi7, M0TY1, omirp, theoevo, PRZEMEKKA, peja, INDIAN53, hdfan, buzer

Czekam jeszcze na 8 adresów i będzie można oficjalnie zakończyć te zamówienia.

Dzisiaj i w sobotę nadałem wszystkie pozostałe przesyłki, jakie miałem do wysłania. Poniżej lista osób, którym owe przesyłki zostały nadane: pablo231, zero79, klejd, piotr14, sonet, rosenblat, rambo, loszmi, nsk, robi68

Również otrzymałem. Bardzo dziękuję!

:)

Przy okazji zapytam: kiedy i jaką drogą będzie dostępna dokumentacja?

Chciałbym uruchomić układ w ramach autoprezentu pod choinkę ;)

Osoby potrzebującę spis części do analogówki proszę na PW.

Schemat jak i spis elemntów do płytki DACa jest na pierwszej stronie tematu.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

mate_ous - wielkie podziękowania za przesyłkę i uznanie dla ogromu pracy!

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

• Pokaż nowe odpowiedzi