Skocz do zawartości
IGNORED

Prosty WM_DAC Mk2

Rekomendowane odpowiedzi

Do mnie również. Jeszcze raz Dziękuje !

OSR: x8 (jakie to jest ustawienie zworek) ??

Do masy : "0"

SDIN: Rozumiem w ogóle wywalić zworkę

Tak.

Edytowane przez raven1985

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Ważna informacja dotycząca transformatora!

Ostatnio miałem rozmowę z Robertusem na temat napięć jakie dają te R-Core'y, które zamawialiśmy i przy takich wartościach zaleca na R49, R48 100R przynajmniej 2W, na R54, R55 750R, a BC337 i BC327 zamienić na BD136 i BD135.

Inaczej będzie dym.

Moje pytanie do ludzi, którzy zamówili te transformatory - każdy sobie sam domówi te elementy czy zamówić więcej kompletów i dorzucić do paczki?

Moje pytanie do ludzi, którzy zamówili te transformatory - każdy sobie sam domówi te elementy czy zamówić więcej kompletów i dorzucić do paczki?

Jeśli można, to proszę do paczki. Proszę o info dot. dopłaty.

----------------

Zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy wchodzą często na forum, ale zapisy na te dodatkowe elementy będą trwały do jutra do godziny 22:00. Potem złożę zamówienie. Jeżeli chodzi o dopłatę to załatwimy to po zakupie, bo nie wiem ile wszystko wyjdzie. Chciałbym wziąć ON SEMI z TME, ale jak będzie mało osób to więcej się zapłaci za dostawę niż za elementy.

Odnośnie I zamówienia: Paczkę odebrałem dzisiaj. Wczoraj minąłem się z kurierem. Duże elementów do segregacji nie mam, ale nie chcę podać przybliżonych terminów, bo takich deklaracji w tym zamówieniu było już mnóstwo i żadne się nie spełniły. Najbliższy weekend i 1-ego mam wolne, więc czasu powinno być wystarczająco.

Odezwę się, gdy będę mógł napisać coś konkretnego o terminie nadania paczek.

hej!

A jak tam pierwsze zamówienie?

Kiedy możemy si spodziewać przesyłek?

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Zamówienie I - czekam na elementy, które podobno Wojtek do mnie wysłał w piątek. Welborne Labs się nie odzywa mimo deklaracji, że jak się nie skontaktują ze mną pójdę na policję. Muszę chyba zamówić inne rezystory, a z nimi się kontaktować przez prawnika. Tak będzie najszybciej.

Zamówienie II - czekam na elementy z DACPOL'u, z rezystory.net i z UK HiFi Collective. Paczka z rezystorów została wysłana 20-10, ale do teraz jej nie ma. Z HiFi wysłali 14-10 i też czekam. Wczoraj przyszła paczka z Niemiec ze styroflexami wysłana 17-10, więc coś się na Poczcie musi dziać. Nie możliwe, żeby nagle paczki tyle szły.

Wszelka korespondencja ze sklepami jest do wglądu. Byłem optymistą i myślałem, że mając elementy Wojtka u siebie wszystko pójdzie już z górki. Myliłem się. Obecnie twierdzę, że jakieś fatum nad tym zamówieniem krąży. Nigdy nie miałem problemu z pocztą. Zaginęła mi parę lat temu jedna paczka, a odbieram ich dziesiątki. A teraz, jakimś cudem znika 6 paczek na raz. Znajomy też coś zamówił z Allegro i obecnie czeka drugi tydzień na poleconego. ktoś z Gdańska ma podobnie? Może to problem z sortownią?!

Zamówienie I - czekam na elementy, które podobno Wojtek do mnie wysłał w piątek. Welborne Labs się nie odzywa mimo deklaracji, że jak się nie skontaktują ze mną pójdę na policję. Muszę chyba zamówić inne rezystory, a z nimi się kontaktować przez prawnika. Tak będzie najszybciej.

Zamówienie II - czekam na elementy z DACPOL'u, z rezystory.net i z UK HiFi Collective. Paczka z rezystorów została wysłana 20-10, ale do teraz jej nie ma. Z HiFi wysłali 14-10 i też czekam. Wczoraj przyszła paczka z Niemiec ze styroflexami wysłana 17-10, więc coś się na Poczcie musi dziać. Nie możliwe, żeby nagle paczki tyle szły.

Wszelka korespondencja ze sklepami jest do wglądu. Byłem optymistą i myślałem, że mając elementy Wojtka u siebie wszystko pójdzie już z górki. Myliłem się. Obecnie twierdzę, że jakieś fatum nad tym zamówieniem krąży. Nigdy nie miałem problemu z pocztą. Zaginęła mi parę lat temu jedna paczka, a odbieram ich dziesiątki. A teraz, jakimś cudem znika 6 paczek na raz. Znajomy też coś zamówił z Allegro i obecnie czeka drugi tydzień na poleconego. ktoś z Gdańska ma podobnie? Może to problem z sortownią?!

Mi osobiście się nie piekli więc cierpliwie poczekam. Ale takiej jazdy z przesyłkami to chyba bym nie zdzierżył, dlatego respekt za organizację tej drobnicy. Proszę o namiar na tego r cora i dopisać mnie do listy na el korygujące... Dzięki!

Zaraz zamówię dodatkowe elementy i dam znać ile wychodzi dopłaty.

R-Core braliśmy stąd:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Każdy chętny na dodatkowe elementy powinien dostać ode mnie maila.

Kupiłem trochę więcej sztuk, aby TME dało lepszą cenę, dlatego mam wolne 4 pełne komplety. Każdy jeden zawiera 2xBD135; 2xBD136; 2x750R; 2x100R 3W. Cena jednego kompletu to 4,99zł.

Gdyby ktoś potrzebował jeszcze te elementy to proszę pisać.

Ukryta Zawartość

Ale 4x BD nie są potrzebne i niepotrzebie komplikują montaż. BD135 , BD136 należy wstawić za tranzystory wykonwcze odpowiednio T6 i T5. Oczywiście należy przy tym wyprofilować odpowiednio nóżki, bo niestety mają one bazę od prawej strony !

Reszta tranów jest standardowa jak w liście, którą otrzymaliście.

Edytowane przez Robertus

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Musiałem źle zrozumieć. Myślałem, że BC trzeba zastąpić BD.

Nie będę już nic zmieniał, bo dostałem pierwsze wpłaty, także każdy kto zamówił te elementy otrzyma komplet który zawiera to co wcześniej wypisałem.

No rozumiem. Ale tak czy owak proszę zastąpić tymi BD135, BD136 tylko T6 i T5. Reszta jak w projekcie.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

W temacie poczty: maja jakas wielka reorganizacje i straszny dym (sam czekalem na czesci z rezystory.pl prawie 2 tygodnie i juz chcialem reklamowac a tu dzisiaj przyszly - dla jasnosci wyslane tez dwa tygodnie temu) - pozostaje cierpliwosc ..

OSR musi być ustawiony odpowiednio do częstotliwości próbkowania sygnału na wejściu !! Inaczej modulator nie działa poprawnie a na wyjściu pojawia się mnóstwo śmieci w.cz.

44.1/48 x8

96 x 4

192 x 2

SDIN:

Zalecam zostawianie wiszącego w powietrzu czyli włączony anty clip.

gdy jest stara płyta z demfazą powinno być 1

A filtr wybierz na słuch jaki Ci pasuje :)

Pobawiłem dziś się troszkę zworkami rozumiejąc co robie.

Jeśli chodzi o OSR, FSEL wszystko jest tak jak powinno.

Jednakrze, jeśli DEEMPH na anty clip to kompletnie siada dynamika.

Zostawiłem na wartości "0"

Dłubiąc w płytce u kolegi (bo moja czeka an analogówkę :/) stwierdzam, że 470uF na zasilaniu części analogowej Daca powoduje wystąpienie pisków. Przy wartości 1000uF już tego nie ma. ale tak gdybam... może 1000uF jest wartością min. a nie optymalną?

Ja wydałem koło 500zł, zamawiając grupowo praktycznie wszystko. Indywidualnie liczyłbym +30%, wyższe ceny bez rabatów, dziesiątki przesyłek. Z obudową, gniazdami itp pewnie koło 800zł wyjdzie.

Hej.

Analog odpalony i po niewielkiej walce ze wzbudzeniem wszystko ma się dobrze. Stała na wyjściu 1,5 i 3,5mV. Na trafie 2x18V nic się zbytnio nie grzeje. Wielkiego porównania nie mam, wcześniej poprzedni DAC kolegi pkrecz na analogu lampowym na 6N1p/6n6p, gościł Kustagon, słyszałem Stelmacha... Wszystko zależy od konfiguracji całego sprzętu, oczywiście, ale ten analog u mnie sprawdza się znakomicie :-) Wielkie dzięki za zorganizowanie i przeprowadzenie tego projektu!

Teraz składam część cyfrową, dziś polutowałem wszystkie smd, jutro mam nadzieję reszta. Trafiłem tylko na mały problem i chciałbym prosić o pomoc w rozpoznaniu elementów.

Części przyszły razem, ale bez oznaczeń.

Potrzebuję, wg spisu:

a- DAL - dławik 10uH SMD 1206

b- L1 - 47uH SMD 1206

c- L2, L3 - 22uH SMD 1206

d- L4 - 47uH przewlekany

Załączam zdjęcie elementów. To co dość jasne

4 to c - jedyny podwójny

1 to a

3 to b - bo raczej SMD?

2 to d - tylko on został?

Może ktoś mnie upewnić, proszę :-)

Pozdrawiam

Łukasz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Potrzebuję, wg spisu:

a- DAL - dławik 10uH SMD 1206

b- L1 - 47uH SMD 1206

c- L2, L3 - 22uH SMD 1206

d- L4 - 47uH przewlekany

Załączam zdjęcie elementów. To co dość jasne

4 to c - jedyny podwójny

1 to a

3 to b - bo raczej SMD?

2 to d - tylko on został?

2 to na 90% "b" choc "d" tez ma taka sama wartosc i zaden z nich nie jest przewlekany. wprzewlekany ma wyglad normalnego rezystora - po prostu ma nozki, ktore przewlekamy przez pcb.

1 to "a" i ten montujemy od spodu pcb.

Pozycja 2 to L1, pozycja 3 to dławik który ma być lutowany na drugiej stronie płytki, pozycja 4 to L2 i L3.

Nie mogę skojarzyć natomiast pozycji nr 1. Masz ją na pewno z grupowego zamówienia?:) Może lepsze zdjęcie tego elementu coś mi pomoże.

Dotarły kondy z DACPOLu, ale w tym przypadku opóźniło się strasznie nadanie paczki przez sklep. Długo ściągali towar, ale wysłany był kurierem więc otrzymałem go na drugi dzień.

Brakuje rezów z HIFICOLLECTIVE i 150nF Wimy z rezystory.net. Ostatnio pytałem sąsiada o paczki to mówił, że dzień wcześniej odebrał list nadany miesiąc temu. Znajomy też czeka 3-ci tydzień na przesyłkę z Allegro. Coś musi być nie tak na Poczcie, która oczywiście do niczego się nie przyznaje, bo nawet rachunki za internet, które dostałem zawsze 3 dnia miesiąca, teraz nie przyszły w ogóle. A wysyłane są z miasta w którym mieszkam (Gdańsk).

Może ktoś ma jakiś pomysł gdzie uderzyć z tym problemem? W oddziale Poczty mówią, żeby reklamować, a jak naskoczyłem na sortownię to Pani z pełną powagą odpowiedziała, że to na pewno nie wina sortowni, bo tam wszystko pracuje wzorowo:)

Dotarły kondy z DACPOLu, ale w tym przypadku opóźniło się strasznie nadanie paczki przez sklep. Długo ściągali towar, ale wysłany był kurierem więc otrzymałem go na drugi dzień.

Brakuje rezów z HIFICOLLECTIVE i 150nF Wimy z rezystory.net. Ostatnio pytałem sąsiada o paczki to mówił, że dzień wcześniej odebrał list nadany miesiąc temu. Znajomy też czeka 3-ci tydzień na przesyłkę z Allegro. Coś musi być nie tak na Poczcie, która oczywiście do niczego się nie przyznaje, bo nawet rachunki za internet, które dostałem zawsze 3 dnia miesiąca, teraz nie przyszły w ogóle. A wysyłane są z miasta w którym mieszkam (Gdańsk).

Może ktoś ma jakiś pomysł gdzie uderzyć z tym problemem? W oddziale Poczty mówią, żeby reklamować, a jak naskoczyłem na sortownię to Pani z pełną powagą odpowiedziała, że to na pewno nie wina sortowni, bo tam wszystko pracuje wzorowo:)

Dzięki za info. Wydaje mi się, że to problem lokalny poczty, 3 dni temu zamówiłem z allegro towar przez pocztę polską i dostałem go wczoraj. No nic, pozostaje uzbroić się w cierpliwość i poczekać jeszcze trochę.

Zamówił bym jeszcze raz te elementy, ale problem nie dotyczy paczek nadanych w jakimś konkretnym czasie. Nie mam paczki nadanej miesiąc temu i nie mam rachunku nadanego dwa tygodnie temu. Nie chcę potem nagle dostać kilku tych samych części:)

Jeżeli ktoś już chce zacząć składać DAC'a to mogę wysłać to co mam. Resztę doślę drugą przesyłką. Oczywiście ten ktoś musi się liczyć z dopłatą 5 czy 6 zł na drugi list.

Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Pozycja "1" jest, o ile pamiętam, z pierwszego zamówienia i to był "ELLVGG3R3N (cewka pod układem U2)". Czyli wygląda, że mam dwa dławiki, i to się chyba zgadza, czy któryś jest lepszy?

Czy z zamówień forumowych (mam części tylko z tych źródeł) był zamawiany ten przewlekany? Muszę jeszcze raz przejrzeć części, jak on wygląda?

A przy okazji pytanie. Co ma wpływ na offset? Niby 1,5 i 3,5 to nie tak dużo, ale po przejściu przez końcówkę to już trochę podbija. Czy warto powalczyć z różnymi NE5534? Mam dwie pary i na jednej, pomimo kondów na rezystorach przy wej., na jednym kanale 10V a drugi "pływał", na drugich, jak napisałem, OK.

Co do Bradleyów 9K1 chcę zamówić z Hificollective dla siebie i kolegi, jak komuś się nie chce czekać, mogę wziąć więcej, 0,5W są za 0,44GBP.

Pozdrawiam

Łukasz

Edytowane przez ja_brzoza

Zamówił bym jeszcze raz te elementy, ale problem nie dotyczy paczek nadanych w jakimś konkretnym czasie. Nie mam paczki nadanej miesiąc temu i nie mam rachunku nadanego dwa tygodnie temu. Nie chcę potem nagle dostać kilku tych samych części:)

Jeżeli ktoś już chce zacząć składać DAC'a to mogę wysłać to co mam. Resztę doślę drugą przesyłką. Oczywiście ten ktoś musi się liczyć z dopłatą 5 czy 6 zł na drugi list.

jeśli o mnie chodzi to mogę poczekać, nie chcę Ci dodatkowej pracy przysparzać, sam nie cierpię chodzić na pocztę.

• Pokaż nowe odpowiedzi