Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki sprzęt dla idealnej słyszalności smaczków gitarowych

zefka

Rekomendowane odpowiedzi

Poprawcie mnie najwyższej jeżeli błędnie mniemam ale wydaje mi się, że gitary nie bez powodu wspomagają się piecami lampowymi. A brzmienie takich pieców odtworzyć może poprawniej lampa.

Piece gitarowe mają za zadanie wnieść swój wkład w brzmienie instrumentu ... jak to dodatkowo odtwarzasz na lampie (wzmacniacz lampowy do kolumn) to już całkowicie wykrzywiasz całość.

... te gitary z piecami lampowymi odtworzysz dokładnie tylko na dokładnym sprzęcie = nie bardzo na wzmacniaczach lampowych, które nierzadko przy mocy kilku W mają aż kilka % THD "wkładu własnego"

To co gra ładniej :) A APS'y Aeon grają faktycznie poprawnie (profesjonalnie) ale czy właśnie ładnie?

To już kwestia gustu, czy ktoś chce mieć ... tak na dobrą sprawę naturalnie (AEON), czy może woli dobarwić sobie harmonicznymi (wzmacniaczem lampowym) + np. kolumnami z podbitym dołem albo/i górą.

Ja z praktyki wiem, że "ładnie" dla każdego znaczy co innego, a ze smaczkami pieców gitarowych jest jak Kyle napisał - trzeba je dokładnie odtworzyć z płyty bez doprawiania, wtedy będą smakować zgodnie z zamysłem "kucharza". W jednej i drugiej technice można znaleźć urządzenia przeźroczyste psychoakustycznie, bo metrologicznie to jest bez znaczenia - słuchamy uszami, a nie miernikiem.

A propos piekna.

Kobiety czasami przesadzaja z makijazem, a jakze czesto te naturalnie piekne sa madre i fascynujace.

Ale i te naturalnie piękne często podkreślą delikatnie tą kredką, uśmiechem farbą na włosach czy wdziankiem, swój urok i dlatego są jeszcze bardziej pociągające :))). Jak ta lampka wieczorową porą. :)

Ja z praktyki wiem, że "ładnie" dla każdego znaczy co innego, a ze smaczkami pieców gitarowych jest jak Kyle napisał - trzeba je dokładnie odtworzyć z płyty bez doprawiania, wtedy będą smakować zgodnie z zamysłem "kucharza".

Pod warunkiem że CEDEK nie doprawi dodatkowo tego jeszcze od siebie, co w tych przedziałach cenowych jest raczej mało realne do uniknięcia. Nie idealizujmy, tylko doradzajmy coś co ładnie zagra te gitary a nie pokaże ładne cyferki w specyfikacji. :)

Szukałem czegoś o tym CD Gemini zefki ale nic nie ma może coś wiecie o nim więc pytam Was, bardziej doświadczonych. CZy profesjonalne i dokładne APS'y nie pokażą wszystkich słabości tego CD? I co wtedy będzie z gitarami? A lampa może być tu właśnie doskonałym lekarstwem.

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Fakt, monitory studyjne szybciej zaciekawia kogos kto juz wie czego chce.

Nowicjusz moze sobie nie poradzic z calym torem.

I takiego (taka) latwiej urzeknie lampa.

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Szukałem czegoś o tym CD Gemini zefki ale nic nie ma może coś wiecie o nim więc pytam Was, bardziej doświadczonych. CZy profesjonalne i dokładne APS'y nie pokażą wszystkich słabości tego CD? I co wtedy będzie z gitarami? A lampa może być tu właśnie doskonałym lekarstwem.

A moze chodzi o to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? Lub cos z tej rodziny? Zefka?

A JESLI TAK, JESLI... no to z APSami jestesmy w domu :)

nsnotes

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ciekawe to gemini technicznie.

Ale pewnie jakosc niezbyt porywajaca.

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Ciekawe to gemini technicznie.

Ale pewnie jakosc niezbyt porywajaca.

Z wpisow na intenecie wynika, ze to jest taki studyjny przecietniak. Pewnie cos, jak moj DAC Behringera, tez bardzo przecietny, niby. Tylko... jesli tenGemini gra tak, jak ten Behringer, ktory notabene kosztowal mnie grosze, to ja chce i tego Gemini i Behringera, zamiast wydawac 10x, 20x, 50x razy wieciej na odrobine wiecej muzyki i 10cm glebsza scene ;-) Zaoszczedzone 98% funduszy chetnie wydam na muzyke i koncerty. Przy okazji, do mojej miesciny przyjezdza Stanko (Zefka - trabka i gitary). Bedzie okazja porownac to, jak bedzie gralo na koncercie z tym, jak najnowszy "Dark eyes" (pewnie to bedzie promowane) gra u mnie. Sam z wielka ciekawoscia przekonam sie, jak daleko APSy i reszta majdanu jest od wrazen koncertowych. Muzyk ten sam, material ten sam. Tylko elektonika i pomieszczenie odsluchowe inne. Zaprawde, muzyczna i audiofilska uczta w jednym ;-)

Nsnotes

Fakt, monitory studyjne szybciej zaciekawia kogos kto juz wie czego chce.

Tak się każdemu wydaje do puki nie usłyszy innego ciekawszego/lepszego systemu :) Ale to taka "wada" tego hobby.

Nowicjusz moze sobie nie poradzic z calym torem.

No właśnie, dlatego APS'y nowicjuszom ułatwiają to kręciołkami na tylnej ściance.

I takiego (taka) latwiej urzeknie lampa.

Lampa ma dwie zalety :)

1. urzeka nowicjuszy w segmencie w połączeniu ze sprzętem budżetowym,

2. urzeka jeszcze bardziej w segmencie Hi-End'owym.

Ale może starczy już tego przekomarzania :))) Niech zefka wypożyczy sobie APSy na miesiąc od producenta (nie ma z tym problemu) i posłucha ze swoim cedekiem. Może nie wyjdzie z tego zbytnia techniczność i się jej to spodoba. Dobrze by było aby i trąbki (w tym sax) nie drążyły mózgu z tego zestawienia, bo tak sax jak i trąbki, szybko wtedy dadzą się znienawidzić. Oczywiście lampy jakiejś też mogłaby posłuchać aby potem mieć lepsze pole do dobrego wyboru.

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Dobrze mili państwo.

Dzięki uprzejmości jednego z forumowiczów (na którego trafiłam w google) miałam przyjemność posłuchać kolumn Orion. Moje uszy zostały zgwałcone. Nie chcę nic innego. Nirvana unplugged brzmiała tak, że nawet pierwszy krzyk nowonarodzonego dziecka nie jest w stanie przyćmić tej muzyki. (A wiem co mówię, bo dzieci posiadam)

Nadal nie mogę się pozbierać. Wiem, że chyba moje środki są niewystarczające na taki sprzęt. Trudno będę kupować po kawałku.

Jestem zdruzgotana, bo nigdy nie słyszałam w ten sposób muzyki a swoje lata już mam.

Także. Dziękuje za wszystkie porady :)

Wybieram Oriony.

?

Dlaczego?

Ja się nie znam na tych sprzętach, ale to co usłyszałam rozłożyło mnie na łopatki. Mogło czy nie mogło?

Nie rozumiem jaka ściema?

Ja jestem polonistka a nie reżyser dźwięku.

?

Dlaczego?

Ja się nie znam na tych sprzętach, ale to co usłyszałam rozłożyło mnie na łopatki. Mogło czy nie mogło?

Nie rozumiem jaka ściema?

Ja jestem polonistka a nie reżyser dźwięku.

Zefka vel Paweł

Oriony to tandeta przegrały z Voice Kraft w ślepym.

?

hm, w internecie na wszystkich forach na których się udzielam, mam takiego samego nicka. Więc nie rozumiem za bardzo o co chodzi.

A na imię mam Joanna.

Nie rozumiem czegoś, ale ok.

Rozumiem tyle, że te oriony to chyba niezbyt lubiany tutaj sprzęt?

Aha. A po co niewidomy?

I tak właśnie wygląda współczesny marketing. Niedługo na allegro i innych serwisach pojawią się kolumny Orion za 5-8 tys. zł. Zainteresowany znajdzie ich rekomendację na audiostereo.

Dziwię się tylko ich twórcy że zażąda za nie takich pieniędzy, skoro twierdzi że w testach ABX nie ma różnicy w dźwięku pomiędzy tanim sprzętem a drogim. Idąc za jego rozumowaniem nie ma różnicy w dźwięku pomiędzy jego kolumnami Orion a tanimi Tonsilami. Po co więc przepłacać za Oriony, skoro testy ABX wykażą że brzmią one tak jak tanie Tonsile ? Lepiej więc kupić Tonsile - będzie taniej a równie dobrze !!! Prawda ?

Chyba testy ABX nie kłamią ... co twórca kolumn i bloga stara się od kilku lat udowodnić ... po co więc przepłacać ???

Kup zefka tanie Tonsile - one zgwałcą Twoje uszy dokładnie tak samo ... testy ABX to potwierdzą ...

Zefka:

Niewidomy, bo jak przymkniemy oczy to lepiej słyszymy.

Okazuje się, że wzrok obciąża mózg w 80%. Jeżeli zamkniemy oczy wówczas więcej możemy poświęcić uszom.

Zefka. Ty chyba przymykasz oczy jak słuchasz muzyki?

APS, Rotel, Creek, Epos, Yamaha. Kef, Aplifon, Acoustic Energy, Dynaudio, Naim tylko z połowy pierwszej strony.

Jest wszystko.

Jeszcze tylko Palton powinien polecić jakiś swój kabel co go wszystkim próbuje do odsłuchów wysłać ;)

Jak to wszystko nadawałoby się to i chyba te Oriony się nadadzą! Co nie?

;D

Gorzej nie mozna trafic. Toz to audio ortodoks. Wspolczuje. Minie bardzo duzo czasu zanim otrzasniesz sie z jego zgubnego wplywu. :)

Grzegorz- tak zamykam. Ale nic mi to nie dało :P szkołę muzyczną skończyłam na trójach. Widocznie słoń na ucho mi nadepnął.

No dobra. Nadal nie czaję po co ten niewidomy - ocenić ma czy sprzęt się nadaje czy nie, czy co?

Gitarowiec mówi, że kable odgrywają mega znaczenie - a raczej wtyczki. Pozłacane najlepsze. Ponoć. Bo ja tam różnicy nie słyszałam jak grał na zwykłym kablu a na jakimś niezwykłym. Różnicę widziałam jak się dziecko wplątywało w te kable, jedne były poskręcane jak dna a inne nie.

DNA, nie dna. Dna może być moczanowa, może być też osiągnięcie dna…

Gitarowiec mówi, że kable? Hm. Myślałem, że struny. Ale ze 25 lat temu ostatni raz grałem w kapeli… Może coś się zmieniło?

Jak już kupisz sprzęta to wejdź tu jeszcze i popytaj o kable.

Koledzy coś doradzą…

No gitary do wzmacniacza strunami nie podłączasz...

Że najlepsze lampowe to wiem i marshalla. No. Wzmacniacze.

A ten Paweł to ten? -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) google tak twierdzi.

Ukryta Zawartość

No gitary do wzmacniacza strunami nie podłączasz...

Że najlepsze lampowe to wiem i marshalla. No. Wzmacniacze.

A ten Paweł to ten? -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) google tak twierdzi.

Nie to ten...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?

No i nabijają się.

Co za ludzie.

No nic.

Nie przejmuj się. Krzykaczy i węszycieli ukrytych interesów tu sporo, ale i właściwą informację też można znaleźć ;)

Dzięki uprzejmości jednego z forumowiczów (na którego trafiłam w google) miałam przyjemność posłuchać kolumn Orion. Moje uszy zostały zgwałcone. Nie chcę nic innego. Nirvana unplugged brzmiała tak, że nawet pierwszy krzyk nowonarodzonego dziecka nie jest w stanie przyćmić tej muzyki. (A wiem co mówię, bo dzieci posiadam)

Możesz zdradzić z jaką elektroniką grały Oriony, że aż tak Cię zauroczyło?

Jeżeli chcesz posłuchać w Poznaniu ciekawego sprzętu, polecam kontakt z p. Kamilem (koris.pl) - jeżeli stoją jeszcze w Korisie Vandersteeny to też mogą Cię zauroczyć, choć pewnie inaczej niż Oriony. Jeżeli nie da się już posłuchać Vandersteenów, to i tak warto z Kamilem porozmawiać (sama się przekonasz dlaczego). Na drugi rzut polecam posłuchać zestawu Regi na ul. Szewskiej - to też może być ciekawe doświadczenie. Jeżeli się okaże, że oczekujesz dźwięku bardziej naturalnego (myślę, że przy poszukiwaniach smaczków gitarowych może się to okazać dość ważne[*]) niż z Orionów, Vandersteenów czy Regi, daj znać w prywatnej wiadomości - myślę, że da się zorganizować w Poznaniu niejeden fajny odsłuch (Thiele, Magnepany czy dobrze (wzorowo) zestrojone dipole).

[*] Moim skromnym zdaniem, szukasz szybkich, neutralnych, dość (ale nie za bardzo) szczegółowych kolumn z dobrze pasującą do nich elektroniką - tylko tyle, albo aż tyle :)

Możesz zdradzić z jaką elektroniką grały Oriony, że aż tak Cię zauroczyło?

Jeżeli chcesz posłuchać w Poznaniu ciekawego sprzętu, polecam kontakt z p. Kamilem (koris.pl) - jeżeli stoją jeszcze w Korisie Vandersteeny to też mogą Cię zauroczyć, choć pewnie inaczej niż Oriony. Jeżeli nie da się już posłuchać Vandersteenów, to i tak warto z Kamilem porozmawiać (sama się przekonasz dlaczego). Na drugi rzut polecam posłuchać zestawu Regi na ul. Szewskiej - to też może być ciekawe doświadczenie. Jeżeli się okaże, że oczekujesz dźwięku bardziej naturalnego (myślę, że przy poszukiwaniach smaczków gitarowych może się to okazać dość ważne[*]) niż z Orionów, Vandersteenów czy Regi, daj znać w prywatnej wiadomości - myślę, że da się zorganizować w Poznaniu niejeden fajny odsłuch (Thiele, Magnepany czy dobrze (wzorowo) zestrojone dipole).

[*] Moim skromnym zdaniem, szukasz szybkich, neutralnych, dość (ale nie za bardzo) szczegółowych kolumn z dobrze pasującą do nich elektroniką - tylko tyle, albo aż tyle :)

Orionów nigdy nie słuchałem ale za to słuchałem wszystkie wymienione wyzej przez ecamela modele: thiel 1.6, rega RS3 i RS5, Magnepany 1,7 i Vandersteeny 1ci (2Ce Mk2 urzekły mnie na AS 2009, a słuchałem potem model 2ci u kogoś z allegro). Oprócz tych wiele innych dobrych kompaktowych podłogówek Vienna Acoustics, PMC, B&W itd itd.

Vandy na pewno spełnią twoje oczekiwania a jak zapolujesz na używki to masz je za pół ceny. 2 tyg. temu były na allegro Vandy 1c (poprzedmni model) za 3,2 kpln. Nowe V1ci to 6,2 + 4 stówy za standy ale pewnie można utargować. Cenowo tylko Regi są "lepsze" ale... ja kupiłem nowe Vandy i nie myślę na razie o zmianie głośników, chyba, że będzie upgrade całego systemu.

Proponuję zakończyć ten wątek - zefka już wybrała kolumny Pawła. A przecież o to chodziło by Paweł mógł je sprzedać za dobre pieniądze. Mimo że testy ABX u Pawła wykazują że różnicy nie ma ... więc po co za nie przepłacać.

Zefka to XYZPawel vel Archaniol??

Czy Oriony wkrotce pojawia sie na allegro???

Na te i wiecej pytan, odpowiedzi uzyskamy w najblizszej przyszlosci.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

ecamel - nooo były podłączone do prądu. Skąd ja mam wiedzieć jaką elektroniką? Czy ja wyglądam na kogoś kto się na tym zna? Ja nie rozumiem ponad połowy tego o czym piszecie.

justas32 - sęk w tym, że Paweł nie chce ich sprzedawać. A mnie i tak nie stać na taki sprzęt.

Nie rozumiem dlaczego tak na tego człowieka najeżdżacie. I nie rozumiem co z jego sprzętem jest nie tak, że jesteście tak bardzo nieneutralnie nastawieni.

O.

Moja blond głowa tego nie ogarnia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.