Skocz do zawartości
IGNORED

DAC S.M.S.L SD-1955 na kości AD1955

viatraco

Rekomendowane odpowiedzi

wracajac do watku chipa Tenor w smslu - mialem ostatnio wersje sd-1955 + (na poprzednich sztukach drugiej wersji, ktore mialem nie pamietam plusa) i ta obsluguje 24bit/96 khz po USB, tj windows wykrywa. wyglada na to, ze poprawili go.

od tego sprzedawcy zamawialem >

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pojawię się i tutaj:) Przed kilkoma tygodniami dostałem od córy w prezencie odtwarzacz plików Phillipsa HMP3000. Fajna zabawka. Na tyle fajna, że na kilka dni opuściłem płyty analogowe! Z wyjścia analogowego gra to skromnie, wiadomo, ale ma na wyposażeniu wyjście optyczne spdf. Mam kilka plików gęstych 24/96 i pytanie.... Czy taki odtwarzacz puszcza taki strumień? mam zamiar kupić SMSL mk ii i słuchać po optyku. Jak w ogóle po optyku brzmi ten dac? Cudów się nie spodziewam, ale czy będzie lepiej niż z analogu z HMP3000? Rozumiem, że 24/96 łyka po optyku SMSL mk II? Pozdrawiam. M.

Ukryta Zawartość

"

Dźwięk

Przetwornik cyfrowo-analogowy: 24 bity, 192 kHz"

SMSL przez S/pdif przyjmuje tyle ile może czyli 24bit/96 khz.

Oczywiscie, ze bedzie lepiej.

Ukryta Zawartość

SMSL przez S/pdif przyjmuje tyle ile może czyli 24bit/96 khz.

Oczywiscie, ze bedzie lepiej.

Wysłałem Ci pytanie na priv. W zasadzie powtórzę je tutaj. Jest pewne, że te nowe wersje z "+" po usb przyjmują 24/96?

Ja kupiłem wersję bez plusa i po modyfikacji pamięci TE7022 puszcza sygnał 96/24 ale tylko na pinie spdif, po I2S tylko 48/24 a tak jest w oryginalnej konstrukcji DAC-a. Dzisiaj próbowałem coś z tym zrobić ale skończyło się to uwaleniem DIR9001 i TE7022 ale już zakupione na podmianę.

Ja kupiłem wersję bez plusa i po modyfikacji pamięci TE7022 puszcza sygnał 96/24 ale tylko na pinie spdif,

To po spdif też nie puszczał?! Może ten z plusem faktycznie am inaczej? Jak brzmi ten dac? Napisz proszę dwa zdania.

SPDIF puszcza gęste formaty, tylko USB w moim DAC-u tego nie robi.

Co do brzmienia to na razie nic nie napiszę ponieważ nie miałem czasu na odsłuch, chciałem zmusić wejście USB do pracy w trybie 96/24 a jak to się skończyło napisałem wcześniej.

Znalazłem po wlutowaniu scalaka jeden błąd na płytce w prowadzeniu ścieżek, myślę, że po wlutowaniu nowego TE7022 powinno być już ok.

• 3 tygodnie później...

mam solo6c i superluxy hd681, widze że polecany jest ten dac, warto go brać pod taki zestaw?

jak wygląda sprawa z słuchawkami na tym DACu, bo nie zamierzam nabywać osobnego wzmaka, wystarczy przelotka rca-jack? wysteruje to słuchawki odpowiednie? czy lepiej w mojej sytuacji szukać dac z headampem, np fiio e10?

• 3 tygodnie później...

Nabyłem ten chiński wynalazek i żałuję.

DAC zgłasza się jako S.M.S.L. SD-1955+. W teorii przyjmuje 24/96 przez USB, ale nie mam czym sprawdzić czy na pewno taki format przechodzi, bo może to jest tylko programowy myk.

Są problemy z obsługą USB. System raz wykrywa, a raz nie. Po restarcie DAC jest wykrywany jako nieznane urządzenie USB. Przy dużym obciążeniu CPU, dźwięk rwie. Gdzie te czasy bezproblemowej obsługi USB jak w PCM2702...

Co do jakości dźwięku, jestem w lekkim szoku. Wcześniej grałem na ALC889, X-Fi XtremeGamer, X-Fi Platinum. Czasami mam wrażenie, że X-Fi grał lepiej...

Nie polecam nikomu, nie oferuje kompletnie nic, prócz problemów. Polecam rozglądać się za czymś innym.

Wierzę w jedynego, kabla grającego.

• 2 tygodnie później...

Znalazłem jeszcze jeden problem, DACa bardzo łatwo przesterować. Wystarczy, że utwór będzie nieco głośniejszy i już mamy charczenie. Czegoś takiego nie miałem na żadnej karcie, a było parę.

Wierzę w jedynego, kabla grającego.

nowy DAC smsl sie pojawil w ofercie - SMSL SD-650 , wlasciwie to DAC + AMP

w linku ponizej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Podłączyłem dzisiaj SMSL SD-1955+ ...pod mini wieżę Philips (przewodem RCA). Źródłem jest laptop Toshiba, chociaż to bez znaczenia. Wykorzystałem wzmacniacz w wieży Philips i kolumny Philips. Kolumny stoją na biurku blisko siebie.

Wiem, gwałcę wszelkie zasady logiki organizacji instalacji do odsłuchu i doboru miejsca. Nie mam póki co możliwości podłączenia do NAD'a 326 + JM Lab Chorus 706S. No i nie przygotowałem pokoju odsłuchowego. Na w/w. prowizorce i tak gra bardzo dobrze. Nie pamiętam żeby ta wieża tak ładnie grała :-) A na poważnie - ustawiłem wieżę aby zagrała jak najbardziej neutralnie (nienawidzę tych programowych upiększaczy). Całość gra bardzo ładnie, bas niski, środek pasma proporcjonalny (a tak go brakuje na głośnikach komputerowych).

SMSL odtwarza pliki 24 bit/96 kHz - potwierdzam.

Po podłączeniu do komputera z systemem Windows 7 instalowane są samoczynnie sterowniki. Gdy urządzenie się włączy, w systemie pojawia się "Interfejs SPDIF" i automatycznie ustawia je jako urządzenie domyślne. Bardzo łatwo i szybko można przełączać się między głośnikami komputerowymi a DAC.

Niestety SMSL przyjechał do mnie z zasilaczem wyposażonym w amerykańskie bolce - te płaskie blaszki. Zakres napięć uniwersalny 110-240 V/50-60 Hz, ale należy zakupić adapter, albo samemu coś wykombinować.

• 2 miesiące później...

Widzę,że temat trochę podupadł.Mam pytanie.Może ktoś się orientuje jak ten dac od SMSL wypada w porównaniu z Audiotrak Prodigy Cube? Oba sprzęty kosztują teraz prawie tyle samo więc pozostaje tylko rozpatrzenie jakości wypuszczanego dźwięku. Prodigy Cube wiem,że gra dobrze i ma wiele pozytywnych opinii.Co do SMSL różnie. Więc który z nich może zagrać lepiej.

• 1 miesiąc później...

Też czekam na opinie w porównaniu do Cube'a... Dla mnie zaletą SMSL'a są dodatkowe wejścia coaxial i optical i możliwość wyboru jednego z 3 wejść... Wtedy można go wykorzystać do jakiegoś marnego dvd, które będzie robić za transport o ile jakość dźwięku z tego czegoś może konkurować z CD w podobnej cenie.

• 5 tygodni później...

A może ktoś miał okazję porównać dźwięk z SMSL'a z dźwiękiem z odtwarzacza Harmana Hd 970? DAC SMSL konta HD 970 albo DAC z HD 970...

Próbował ktoś - przetworniki te same...

• 6 miesięcy później...

Od jakiegoś miesiaca jestem uzytkownikiem SSML-a 1955+ i zupełnie nie rozumiem niezadowolonych. Gra naprawdę przyzwoicie / po wygrzaniu / Porównywałem go z Dac-em wbudowanym w Arcama AVR250 i Pre AVP 700 Arcama. Testy przeprowadziłem, łącząc sprzęty ze zródłem, kablem optycznym. Jako żródło posłużył mi odtwarzacz multimedialny Novatron NTR83 i DVD Samsung HD950. Odsłuchiwałem SSMl-a także w towarzystwie tych 2 zródeł lecz na Pre Denon DAP 2500+ końcówka POA 2800, kolumny Monitor Audio S8. Naprawdę na gęstych formatach gra to wysmienicie / Flac 96/24/ Nawet co jest wręcz zabawne- w tym ostatnim zestawieniu gra to lepiej / moim subiektywnym zdaniem / niz wewnętrzne Dac-e w Arcamach.Mylące jednak jest takie bezposrednie porównanie. Dac SSML daje bardzo niski poziom sygnału na wyjściu analogowym w porównaniu do Daca z Arcamów. Ale odsłuchując różne kawałki na jednym zestawie i póżniej te same na 2 zestawie na tych samych poziomach sygnału od razu rzuca się w uszy na plus dla SSML-a większa scena.lepsza selektywność.Bas jest inny niz w Arcamach .Jest szczuplejszy ,bardziej punktowy i jakoś bardziej urozmaicony i dlatego może mniej zasłania nizszą srednicę.Dzwięk jest jakby rozleglejszy z lekkim pogłosem . Arcam gra potęznym basem ale posiada cos w sobie męczacego.Mam wrażenie że ta potężna lawina niskich dżwięków z Arcama skutecznie maskuje wszelkie niuanse w średnicy tej niższej i tej wyzszej. Szczególnie słychać to w repertuarze "cieżkim"

Utwory które męczyłem / Flac 96/24 wszystkie/ Guano Apes-Lord Of The Boards, Mark Knopfler- Get Lucky, Britten-Cello Symphony, Chris Farlowe-Hotel Eingang, Metalica-Trough The Never

Witam

Czy miał ktoś przyjemność obcowania z takim urządzeniem :) ?

Ukryta Zawartość

Można go kupić za 116 $.

AD1955 ma dobre opinie, a dochodzi jeszcze wejście USB obsługiwane przez PCM2704.

Zawsze omawiana jest też kwestia zasilania tanich DACów.Tu widać dorzucili jakiś zasilacz 24V ,który wygląda lepiej niż g...o za 5zł...

Nie znalazłem opinii na jego temat.To jakiś nowy wypust ? Jak się dźwiękowo sprawdza na wejściach SPDIF vs USB ,pomijając upsampling ?

Im więcej opinii tym lepiej.Mogą być nawet spekulacje po oględzinach zdjęć anatomicznych.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tutaj znalazłem w dobrej cenie i tak po przeczytaniu całego tematu, zastanawiam sie czy nie lepiej kupic tani CD i DAC niż szukac odtwarzacza do kwoty 800pln, bo tyle mogę wydać.

Ten DAC wyjdzie mnie 300pln plus jakies 300-400 odtwaracz z wyjsciem cyfrowym .

Szkoda ze nie ma wyłącznika zasilania ten DAC,.

Bardzo proszę o opinię uzytkowników ktorzy porównywali z odtwarzaczami CD z przedziału cenowego powyzej 600pln

Ukryta Zawartość

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

• 2 miesiące później...

Jest już następca S.M.S.L SD-1955 na kości AD1955, nazywa się SMSL Sanskrit 24BIT/192Khz Coaxial&Optical Input USB DAC Black.

Zapowiada się całkiem smakowicie:

The framme of Sanskrit is SA9027+WM8805+PCM1796+OP275+JRC5532DD,perfect matching chip IC group.For Operational amplifier part,it adopts AD company OP275G&JRC5532DD comparing with Nextorn DIP8 IC socket.All the components for Sanskrit adopts high level famous components, such as US DALE(VISHAY)fever resistors,NICHICON capacitors,BB,PHILIPS capacitors,Germay ERO metal film capacitors,AD,JRC,WOLFSON,gold-plated RCA terminals,etc. ELNA top-level audio components.....

Ciekaw jestem opinii o tym cacku.....

• 4 tygodnie później...

Jest już następca S.M.S.L SD-1955 na kości AD1955, nazywa się SMSL Sanskrit 24BIT/192Khz Coaxial&Optical Input USB DAC Black.

Zapowiada się całkiem smakowicie:

The framme of Sanskrit is SA9027+WM8805+PCM1796+OP275+JRC5532DD,perfect matching chip IC group.For Operational amplifier part,it adopts AD company OP275G&JRC5532DD comparing with Nextorn DIP8 IC socket.All the components for Sanskrit adopts high level famous components, such as US DALE(VISHAY)fever resistors,NICHICON capacitors,BB,PHILIPS capacitors,Germay ERO metal film capacitors,AD,JRC,WOLFSON,gold-plated RCA terminals,etc. ELNA top-level audio components.....

Ciekaw jestem opinii o tym cacku.....

ja mam Smsl Sanskrit miałem wiele róznych dac ale w tej cenie nic lepszego nie słyszałem , wykonanie bajeczne dzwięk jak z o wiele droższych przetworników

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.