Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil coś dłubie

KotD

Rekomendowane odpowiedzi

Z czystej ciekawości tylko Panie Palton zapytam, czemu to Disco ma podać konkurencyjne zestawy w cenie 1500 -1700?

Konkurencja dla produktów Tonsil to 400 - 500, żeście się chyba Palton zapędzili za daleko?!

Z czystej ciekawości tylko Panie Palton zapytam, czemu to Disco ma podać konkurencyjne zestawy w cenie 1500 -1700?

Konkurencja dla produktów Tonsil to 400 - 500, żeście się chyba Palton zapędzili za daleko?!

Tfu sorki Radul

?

Tyle kosztują Fiesty - jeżeli uważasz, że za 400-500zł kupisz lepsze kolumny - to chyba na budżetówce znasz się jeszcze "lepiej" od discomaniaka...

Przepraszam, na temat Fiesty się nie wypowiadam bo nie słuchałem, całą resztę tak, może z wyjątkiem jakiś wynalazków i z przykrością twierdze, że firma w życiu nie wyprodukowała czegoś co byłoby konkurencją w klasie Audioweve 171se lub Audio Academy Phobe...

?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tyle kosztują Fiesty - jeżeli uważasz, że za 400-500zł kupisz lepsze kolumny - to chyba na budżetówce znasz się jeszcze "lepiej" od discomaniaka...

Och Radul znawco (Tonsilu) chylę czoła;-) Ile Ci za to płacą? Podaj jeszcze swoją konfigurację nie zapominając o Technicsie bo ten z Tonsilem gra najlepiej;-)

Przepraszam, na temat Fiesty się nie wypowiadam bo nie słuchałem, całą resztę tak, może z wyjątkiem jakiś wynalazków i z przykrością twierdze, że firma w życiu nie wyprodukowała czegoś co byłoby konkurencją w klasie Audioweve 171se lub Audio Academy Phobe...

Zgoda.

disco sam się do tego wątku "wepchałeś", ale nie odwracaj kota ogonem tylko wymień chociaż kilka konstrukcji znacznie bardziej konkurencyjnych od Fiest w zbliżonej cenie - wymieniasz je już od kilku dobrych miesięcy i ... nic...

AA Phoebe III (aktualny model) - regularna cena 2800zł - cienki midwoofer na blaszanym koszu - Tonsil podobnej klasy przetworniki sprzedaje za 5 dych...

Według konstruktora "Phoebe należy porównywać z kolumnami z przedziału cenowego 6000zł" - więc podobne konstrukcyjnie Pulse chyba nie będą miały aż tak słabego stosunku ceny do jakości...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

A fenomen osobników o nicku RADUL agresywnie zachwalających cuda Tonsila na forach o tematyce audio jest niesamowity. Czy ta nazwa coś znaczy szczególnego, że przyciąga takich fanów?

Bez komentarza.

Jednak nie jesteś w stanie nic sensownego wymienić - po co więc zgrywać forumowego guru (do tego to Ci naprawdę sporo brakuje)

Jeżeli w temacie nie dysponujesz wystarczającą wiedzą rzeczywiście lepiej nie dyskutuj...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jednak nie jesteś w stanie nic sensownego wymienić - po co więc zgrywać forumowego guru (do tego to Ci naprawdę sporo brakuje)

Jeżeli w temacie nie dysponujesz wystarczającą wiedzą rzeczywiście lepiej nie dyskutuj...

Tłumacz sobie to jak chcesz. Nie startuję w konkursie na forumowego guru. W ogóle uważam że audiostereo.pl to jeden wielki śmietnik gdzie ścierają się interesy różnych pseudo znawców zachwalających to w czym mają interes. Zresztą nie Tobie oceniać co mam do powiedzenia. Jesteś tylko anonimowym szczekaczem który zrobi wszystko żeby otrzymać premię. Wystarczy przeglądnąć wyszukiwarki i zobaczyć jak bezwzględny jest Twój marketing. Jesteś obecny niemal na wszystkich forach i potrafisz zmieszać z błotem każdego kto napisze coś złego o Tonsilu. Może i moglibyśmy pogadać o sprzęcie z innej półki ale podejrzewam że o wielu klockach nawet nie słyszałeś co dopiero żeby zadać sobie trud posłuchać i rzetelnie ocenić z własnego punktu widzenia.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Kolego radul, może lepiej nie robić ludziom wody mózgu?

W przedziale cenowym Tonsila nie ma nic (mowa oczywiście o rynku pierwotnym) co nadawałoby się do odtwarzania muzyki na jakim-takim poziomie.

Te kolumny sprawdzić się mogą co najwyżej na rustykalnych imprezach disco polo. A to chyba obecny target Tonsila, Voice Kraft, STX, Omega i temu podobnych.

Tak więc pytanie kolegi radula jest nie dość że przewrotne to i przy okazji czysto retoryczne.

Może i moglibyśmy pogadać o sprzęcie z innej półki ale podejrzewam że o wielu klockach nawet nie słyszałeś co dopiero żeby zadać sobie trud posłuchać i rzetelnie ocenić z własnego punktu widzenia.

Sam widzisz - może masz wiedzę "o sprzęcie z innej półki" ale to jest temat o co najwyżej średniobudżetowym Tonsilu, a w tym temacie jesteś naprawdę cienki, więc czemu tak autorytatywnie się tu wypisujesz?

Jeszcze raz poproszę - jeżeli Siesty/Fiesty są Twoim zdaniem tak mało konkurencyjne - wymień coś lepszego w zbliżonej cenie.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Sam widzisz - może masz wiedzę "o sprzęcie z innej półki" ale to jest temat o co najwyżej średniobudżetowym Tonsilu, a w tym temacie jesteś naprawdę cienki, więc czemu tak autorytatywnie się tu wypisujesz?

Jeszcze raz poproszę - jeżeli Siesty/Fiesty są Twoim zdaniem tak mało konkurencyjne - wymień coś lepszego w zbliżonej cenie.

Siesty są fenomenem tego forum. Nigdzie indziej w sieci nie ma tylu peanów pochwalnych na ich cześć. Ba, niektórzy uważają że są idealne do słuchania pseudo gęstych formatów. Żeby osiągnąć nirwanę wystarczy podobno tanie dvd, mulący wzmacniaczyk plus Siesty. Żałosne to wszystko tak jak i całe audiostereo.pl A.D. 2010/2011. Niestety ze swoim nachalnym marketingiem znakomicie wpisujesz się w tą atmosferę.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

W przeciwieństwie do Ciebie nie jestem żadnym znawcą. Cudzysłów świadczy o braku szacunku dla rozmówcy co jest typowe u przedstawicieli handlowych. Swoją drogą Tonsil mógłby zatrudnić kogoś bardziej przekonującego. Jak dotąd udało mu się zdobyć rynek wśród początkujących miłośników audio lub tych którzy w życiu nie słyszeli niczego innego. Każdy kto zrobił rzetelne porównania zna miejsce Tonsilu w szeregu. Też chętnie zainwestowałbym w dobrą polską markę bo wolę je zdecydowanie od marek zachodnich. Ale także dzięki takim jak Ty miejsce Tonsilu na rynku kolumn głośnikowych (przypominam że kiedyś firma była monopolistą) w różnych przedziałach cenowych zajęli między innymi: Harpia Acoustics, Audio Academy, Studio 16 Hertz czy Sound & Line.

Oczywiście także uważam, że polskie manufaktury wytwarzają lepsze konstrukcje od zagranicznej, markowej konkurencji, ale nawet ich najtańsze produkty są droższe od najdroższych Tonsili, więc na razie bezpośrednią konkurencją dla siebie nie są.

W cenie do 2tyś. ciężko będzie kupić coś lepszego od Fiest - a dla przeciętnego Kowalskiego taka kwota wydana na kolumny jest i tak nie do przyjęcia.

Ogólna dyskusja jest na poziomie "nie lubię sera gouda więc każdy jest do bani" Panowie czytacie to co piszecie?Nie jestem po żadnej ze stron ,przerobiłem kiedyś kilka konstrukcji Tonsila i bez ogólnej rewelacji ale staram się brać odpowiedzialność za to co mówię (piszę) i NIC nie powiem na temat nowych zestawów Tonsila.Sam mam ww. STX MX-140 i jeśli mam wybór kupić coś co daje ten sam stosunek jakość/cena to wybieram Polski produkt, tak już mam i myślę że to dobre,wcześniej piękne słowa padły że krajowe tak nie pompuje ego,ja z tego już wyrosłem.Po za tym na tym forum to najlepiej gra sprzęt złoty i duży (czyt. im więcej złotówek tym lepiej) jest to nie zbyt zachęcające dla nowych.Dla ciekawskich

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) To tylko taki przykład jak to można piać z zachwytu jak się nie wie co siedzi w środku,tanie i Polskie fe...

Serdecznie pozdrawiam,sylw.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja nie zajmuję stanowiska, bo nie ukrywam, że nie mam za dużego porównania. Ale zastanawiam się, dlaczego pytanie o konkurencję dla Siest/Fiest w porównywalnej cenie jest takie głupie? Też bym chętnie się dowiedział na co zwrócić uwagę i mówię zupełnie poważnie, bez podtekstów. Być może będę kupował tego typu budżetowe kolumny i jestem ciekawy, co powinienem brać pod uwagę. Znajdzie się ktoś, kto wymieni ze 3 - 4 konkretne modele warte chociaż najmniejszej uwagi?

Ja nie zajmuję stanowiska, bo nie ukrywam, że nie mam za dużego porównania. Ale zastanawiam się, dlaczego pytanie o konkurencję dla Siest/Fiest w porównywalnej cenie jest takie głupie? Też bym chętnie się dowiedział na co zwrócić uwagę i mówię zupełnie poważnie, bez podtekstów. Być może będę kupował tego typu budżetowe kolumny i jestem ciekawy, co powinienem brać pod uwagę. Znajdzie się ktoś, kto wymieni ze 3 - 4 konkretne modele warte chociaż najmniejszej uwagi?

Teraz to nastąpi pewnie chwila ciszy, bo niby błahe pytanie okazuje się dość trudne. Jakie głośniki siedzą w nowych Pulse czy Fiestach wiadomo, ale trzeba też wiedzieć, co w tej cenie wsadza w swoje skrzynki zachodnia konkurencja. A tu bez odpowiedniej wiedzy łatwo można stracić, tak to nazwijmy, forumowy respekt.

o dźwięku się nie wypowiem - nie słuchałem

design - na pdst zdjęć ogólnie mi się podobają ale... zarówno kształt jak i sposób mocowania znaczka jest dla mnie z estetycznego punktu widzenia nie do przyjęcia

Tak z czystej ciekawości, dla porównania do Siest (cena nowych niecałe 1600 zł) wysortowałem pozostałe kolumny od 1500 do 1800 zł, oczywiście też nowe, ceny z allegro (poniżej linki). Pominąłem altusy i temu podobne:) I zrobiło się z tego ponad tuzin do wyboru. Jest w czym wybierać - od misiowatych Missionów, poprzez słodkie Wharfedale, a na imprezowych JBL E80 kończąc. Proponuję coś na kształt głosowania, byle nie na zasadzie personalnych wycieczek, docinek itd. - które będą lepsze, a które gorsze od Tonsila Siesta/Fiesta?

To samo można by było powtórzyć w odniesieniu do nowych Pulse z pułapem cenowym do 2800 zł. Teraz jest raczej za wcześnie - nie widać żadnych wpisów ich posiadaczy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 27 Grudnia 2010 - pyskówki
Ukryte przez Fr@ntz, 27 Grudnia 2010 - pyskówki

Wharfedale w tej cenie to chińskie gówno którego nie warto nawet patykiem tknąć. Wystarczy się przyjrzeć tym cudom w giętych obudowach oklejanych papierem. JBL w ogóle ma poziom brzmienia Voice Kraftów i Audiomeg tylko cenę bardziej low-endową, chyba najbardziej przepłacone zestawy z marketów.

Ciekawi mnie tez który cymbał będzie robił "imprezki" nagłaśniane PULSami albo Siestami? Gratuluje pomysłu. Do tego nie potrzeba nawet słyszeć Pulse wystarczy znać parametry głośnika z Maestro zbliżonego do GDN 17/50/6F by odpowiedzieć sobie na pytanie o jego możliwości w układzie 2 drożnym.

Nie słyszałem najnowszych propozycji Tonsila, jak pewnie większość na tym forum i trudno tez wypowiadać się na temat tuzinów zestawów marketowych w zbliżonej do nich cenie, bo życia by nie starczyło na przesłuchanie wszystkich. Wiec mogę tylko wypowiadać się na temat ich konstrukcji. A temat jest taki że zachodnio-chińskie badziewie kupowane nawet w wystawnych salonach ze sprzętem audio to wielkie g... szajsem podlewane. Przenoszenie impulsów jak w starych subwooferach Tonsil z filtrem akustycznym, a przebieg charakterystyki wykonturowany bardziej niż na korektorach marki Diora z lat 70-tych. Stuff dla gazetowych audiofilów biegających po sklepach z jedną płytą i słuchających w nieskończoność brzęczących membran z AE One. Pod względem rzetelności wykonania i technicznej poprawności projektów cała wymieniona menażeria low-endowej chińszczyzny, to dno i wodorosty. Tyle na temat obecnego rynku zestawów głośnikowych z kategorii low-end o światowych markach.

O tym jak brzmi PULSE i do czego się nadaje będziemy się mogli przekonać w styczniu 2011. Ze względu na takich właśnie znawców Tonsila zadałem nawet pytanie na Forumtonsil czy nie rozważają zmiany brandu na TAC. Specjalnie dla głupich polaczków, żeby im brzmiało bardziej światowo.

AA Phoebe III (aktualny model) - regularna cena 2800zł - cienki midwoofer na blaszanym koszu - Tonsil podobnej klasy przetworniki sprzedaje za 5 dych...

Według konstruktora "Phoebe należy porównywać z kolumnami z przedziału cenowego 6000zł" - więc podobne konstrukcyjnie Pulse chyba nie będą miały aż tak słabego stosunku ceny do jakości...

AA to zapalony konstruktor i własciciel firmy z własnym podejściem do tematu strojenia zestawów głosnikowych. Ale rynkowo to nisza nisz nieporównywalna z Tonsilem. Ceny nie maja nic wspólnego z jakościa brzmienia tylko sa wynikiem konieczności pokrywania kosztów stałych przy mizernym kapitale własnym. Im mniejsza firma tym większe ceny musi stosować.

Największym rynkowym minusem dla zestawu Tonsil PULSE jest głosnik o wyglądzie kosza identycznym z Vifami TC stosowanymi przez AA i kiedyś przez ESA - głosnik Vifa TC nadaje sie bardziej do chińskiego radyjka niż do poważnej konstrukcji hi-fi z aspiracjami audiofilskimi. Cóż z tego ze AA i ESA wstawiały je w konstrukcje o cenie około 3000 złotych jesli nie osiagnęły masowej sprzedazy. Cenę oczywiście można ustalić dowolnie wysoką. Próba wykonania tego manewru przez Tonsil moze skończyć sie tak samo jak w przypadku modeli AA i ESA na tanio wyglądających głośnikach. I to jest jedyny problem do rozważenia, a nie brzmienie produktów Tonsilu, których dyskutanci nie słyszeli.

Siesta/fiesta zobacz że f3 jest na poziomie 55hz to świadczy o tych tonsilach tylko i wyłącznie żle oraz to, że dziesiątki monitorów będą bardziej liniowe dla f3=50 niż te żałosne w tej kwestii głośniki tonsila.

Lepiej milczeć ryzykując wzięcie za lamera niż poczynić taki wpis i rozwiać wszelkie wątpliwości.

Jakich człowieku przesądów? Wychowałem się na Tonsilu potem ufałem firmie przez wiele lat aż zostałem sprowadzony na ziemię. To było szalenie bolesne .

Wiec udaj się do psychologa żeby ci pomógł oswoić to traumatyczne przeżycie, zamiast o nim ciagle pieprzyć jak potłuczony.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wiec udaj się do psychologa żeby ci pomógł oswoić to traumatyczne przeżycie, zamiast o nim ciagle pieprzyć jak potłuczony.

Kim Ty jesteś człowieku żeby tak się zachowywać i tak traktować innych? Zadałem sobie trud i przeczytałem te Twoje kilkadziesiąt wpisów i potwierdza się moja teoria o tym kto stanowi lobby Tonsilu. W zasadzie na żaden inny temat nie masz nic do powiedzenia. Próżno szukać recenzji klocków z nieco wyższej półki czy nawet kolumn innej niż Tonsil klasy. Dlaczego zatem jesteś tak chamski i pewny siebie? Krell też produkuje w Chinach i co z tego? Jeśli firma ma poziom to zadba o kontrolę produkcji. Czy zatem Krell brzmi gorzej niż Diora bo jest wykonany w Chinach? Żenujące są te niektóre Wasze wynurzenia.

Wharfedale w tej cenie to chińskie gówno którego nie warto nawet patykiem tknąć. Wystarczy się przyjrzeć tym cudom w giętych obudowach oklejanych papierem. JBL w ogóle ma poziom brzmienia Voice Kraftów i Audiomeg tylko cenę bardziej low-endową, chyba najbardziej przepłacone zestawy z marketów.

Ciekawi mnie tez który cymbał będzie robił "imprezki" nagłaśniane PULSami albo Siestami? Gratuluje pomysłu. Do tego nie potrzeba nawet słyszeć Pulse wystarczy znać parametry głośnika z Maestro zbliżonego do GDN 17/50/6F by odpowiedzieć sobie na pytanie o jego możliwości w układzie 2 drożnym.

Nie słyszałem najnowszych propozycji Tonsila, jak pewnie większość na tym forum i trudno tez wypowiadać się na temat tuzinów zestawów marketowych w zbliżonej do nich cenie, bo życia by nie starczyło na przesłuchanie wszystkich. Wiec mogę tylko wypowiadać się na temat ich konstrukcji. A temat jest taki że zachodnio-chińskie badziewie kupowane nawet w wystawnych salonach ze sprzętem audio to wielkie g... szajsem podlewane. Przenoszenie impulsów jak w starych subwooferach Tonsil z filtrem akustycznym, a przebieg charakterystyki wykonturowany bardziej niż na korektorach marki Diora z lat 70-tych. Stuff dla gazetowych audiofilów biegających po sklepach z jedną płytą i słuchających w nieskończoność brzęczących membran z AE One. Pod względem rzetelności wykonania i technicznej poprawności projektów cała wymieniona menażeria low-endowej chińszczyzny, to dno i wodorosty. Tyle na temat obecnego rynku zestawów głośnikowych z kategorii low-end o światowych markach.

O tym jak brzmi PULSE i do czego się nadaje będziemy się mogli przekonać w styczniu 2011. Ze względu na takich właśnie znawców Tonsila zadałem nawet pytanie na Forumtonsil czy nie rozważają zmiany brandu na TAC. Specjalnie dla głupich polaczków, żeby im brzmiało bardziej światowo.

AA to zapalony konstruktor i własciciel firmy z własnym podejściem do tematu strojenia zestawów głosnikowych. Ale rynkowo to nisza nisz nieporównywalna z Tonsilem. Ceny nie maja nic wspólnego z jakościa brzmienia tylko sa wynikiem konieczności pokrywania kosztów stałych przy mizernym kapitale własnym. Im mniejsza firma tym większe ceny musi stosować.

Największym rynkowym minusem dla zestawu Tonsil PULSE jest głosnik o wyglądzie kosza identycznym z Vifami TC stosowanymi przez AA i kiedyś przez ESA - głosnik Vifa TC nadaje sie bardziej do chińskiego radyjka niż do poważnej konstrukcji hi-fi z aspiracjami audiofilskimi. Cóż z tego ze AA i ESA wstawiały je w konstrukcje o cenie około 3000 złotych jesli nie osiagnęły masowej sprzedazy. Cenę oczywiście można ustalić dowolnie wysoką. Próba wykonania tego manewru przez Tonsil moze skończyć sie tak samo jak w przypadku modeli AA i ESA na tanio wyglądających głośnikach. I to jest jedyny problem do rozważenia, a nie brzmienie produktów Tonsilu, których dyskutanci nie słyszeli.

Lepiej milczeć ryzykując wzięcie za lamera niż poczynić taki wpis i rozwiać wszelkie wątpliwości.

Wreszcie jakiś sensowny post w tym temacie!

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Powiem jeszcze jedno: kiedyś po wygłoszeniu jednej z moich prywatnych opinii na temat tego polskiego producenta kolumn dostałem oficjalną groźbę pobicia. Do dziś bardzo żałuję że nie została ona spełniona. Skąd tyle agresji u miłośników tej marki?

Wreszcie jakiś sensowny post w tym temacie!

Zwłaszcza ostatni akapit jest bardzo sensowny.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.