Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do muzyki typu rock/metal

rapcuch

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Na wstępie chciałbym się przywitać, jestem nowy na tym forum a to jest mój pierwszy temat/post.

Założyłem ten temat ponieważ mam problem z doborem wzmacniacza stereo do moich monitorów Acoustic Energy Evo One. Gra on teraz na wzmacniaczu ze starej wieży SONY, więc domyślam się, że nie wyciąga z odsłuchu muzyki maksymalnych doznań. Słucham szeroko pojętego rock'a i chciałbym żeby wzmacniacz, który zakupie idealnie sprawował się tylko i wyłącznie w tym gatunku muzyki (oczywiście nie obraże się jeżeli będzie sprawdzał się też w innych). Mój budżet to +- 1000zł, wzmacniacz oczywiście używany bo raczej w tej kwocie nowego nie dostane nic konkretnego. Mój typ typ to Rotel Ra-931 MkII jest jeden taki na allegro ale sprzedawca trochę dużo sobie życzy (870zł + 30zł przesyłka) więc póki co prosiłbym o porady czy ten wzmacniacz nadaje się do muzyki rockowej a także proszę o sugestie co do innych wzmacniaczy, które sprawdziły by się w tym gatunku muzycznym i który mieścił by się w moim budżecie.

Z góry dziękuję za odpowiedzi,

Pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/75507-wzmacniacz-do-muzyki-typu-rockmetal/

Rotel jest OK. Ale niezależnie od wzmacniacza zawsze będzie Ci czegoś brakowało. Za pozostałe pieniądze kup sobie mały subwoofer aktywny z regulowanym basem i wyjściem na monitory. Koszt ok. 300 zł. On doda kolumnom przestrzeni i fundamentu. Bez tego - nie będzie rocka na tych monitorach ...

Jestem zwolennikiem stereo, powiększanie zestawu stereo o subwoofer nie jest dla mnie najlepszym wyjściem. A co sądzisz o zmianie AE Evo One na Wharfedale Diamond 10.2? Czy wtedy było by ok wg. Ciebie? Wole wymienić kolumny niż rozbudowywać zestaw o subwoofer choć przyznam, że dźwięk z Evo przypadł mi do gustu i ciężko mi by było się z nimi rozstać... Proszę o wszelkie sugestie, może uda się wymyślić jakieś alternatywne wyjście. Dodam, że mój pokój ma 3x3,5m2.

Zupełnie nie rozumiem awersji niektórych do sub-ów. Jeżeli to Ci nie pasuje - trudno. Zmieniaj dalej wzmacniacze, kolumny, a po kilku latach i wielu tysiącach zł dojdziesz do tego, że to wszystko jednak nie gra tak jak byś chciał. A teraz - skoro podobają Ci się Twoje AE (co się rzadko zdarza) to po co je wymieniać ? A brakuje Ci przecież tylko taniego wzmacniacza. I suba ...

macc666

A możesz podać konkretne modele Paradigm i B&W w rozsądnej cenie?

justas32

Szkoda, że nie próbujesz zrozumieć innych i ich upodobań odsłuchowym. Być może masz dobrej intencje ale naprawde miałem subwoofer w stereo i zaraziłem się co do takiego rozwiązania...

proplayer

Dzięki za sugestie, będę miał na uwadze ten model Rotela.

Drodzy forumowicze poprosiłbym o więcej sugestii co do wzmacniaczy, na pewno jest tu wiele innych osłuchanych osób, które są w stanie mi pomóc.

Pozdrawiam!

Mam jeszcze jedno pytanie dużo też czytałem pochlebnych opinii na temat YAMAHY RX-797. Miał ktoś styczność z tym modelem amplitunera? Jeżeli tak to prosiłbym o rade czy nadaje się do muzyki rock'owej.

Pozdrawiam!

Tu masz monitory :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a tu podłogówki jeśli nie masz za małego metrażu :

Ukryta Zawartość

Sam jeszcze niedawno słuchałem takiej muzyki na małych monitorach z 13cm wooferem (Infinity Primus II 150) ale dopiero po przesiadce na Bowersy mam to co w tej muzyce jest potrzebne - "mięcho" , dynamikę,dobry bas.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolumny Paradigm Monitor to tylko i wyłącznie od serii .v4 wzwyż, także np. te podłogówki podane przez macc666 odpadają, to stara seria z tragicznym tweeterem, za to te monitory to już .v5 i są ok.

AE EVO gubiły się przy większej ilości instrumentów, sypało to górą niemiłosiernie też, jednym słowem na metalu wg mnie poległy, za to spokojniejsza, wolniejsza muzyka, z mniejszą ilością talerzy, była już przyjemna z tych kolumn. Niestety w tych kolumnach środek jest cofnięty, więc czuć głównie, że gra dół i dużo góry. chyba, że masz wzmacniacz, który gra odwrotną charakterystyką w stosunku do nich. Taki np. jest ra-980bx, stonowana góra, wyraźny środek wysunięty i bas w odpowiedniej ilości.

Polecałbym wymianę kolumn na paradigm jeśli się poruszamy w kwotach poniżej 1tys.

Ja osobiście od wielu lat używam paradigm titan .v2 (czyli starsza seria, małe) w których z konieczności wymieniłem tweetery (aczkolwiek te oryginalne też były dość fajne jak na tą półkę cenową) i rewelacyjnie się te kolumny zgrywały właśnie z tym rotelem. Próbowałem wielu innych kolumn i niestety jeszcze nie znalazłem czegoś, co gra podobnie do tych paradigm z lepszą jakością dźwięku, jedynie pewne aspekty w innych kolumnach były lepsze, ale całościowo żadna konstrukcja nie wyparła zdecydowanie tych paradigm. To nie jest żadna rewelacja, ale żadna inna konstrukcja nie przekonała mnie swoim dźwiękiem+stosunek jakość/cena, abym w końcu dokonał zmiany. Może jakbym miał większy budżet na sprzęt, to bym coś dobrał, ale na prawdę musiałoby to być ok. siedmiokrotnie droższe od tego, ile wydałem na sprzęt, który mam...

Reasumując: polecam albo rotela 980bx do tych AE, które posiadasz, lub wymianę tych kolumn na paradigm monitor.

macc666

Dzięki za przesłanie modeli jednak do mojego pokoju podłogowe kolumny to za wiele a te pardagim'y wyglądają przyzwoicie, poszukam w wolnej chwili informacji na ich temat.

proplayer

Przeglądam allegro i nie ma ani jednego modelu Rotela z serii BX. Czytałem, że nadają się idealnie do rocka (większość modeli z początkiem BX) lecz myślę, że ciężko będzie coś znależć dlatego też tak usilnie proszę o inne modele wzmacniaczy żeby mieć zaczepkę bo może być i tak, że przyjdzie mi czekać wieczność aż ktoś wystawi podany przez Ciebie model Rotela. Tak więc ponownie proszę o modele innych wzmacniaczy, które sprawdzą się w muzyce rock'owej.

Serdecznie dziękuję za zaangażowanie w temacie!

Pozdrawiam!

Zdecyduję się chyba jednak na amplituner stereo YAMAHA RX-797. Do tego zakupie subwoofer jak polecila justas32 bo w moim pokoiku nie wymyślę nic innego a amplituner jak widzę ma pochlebne opinie na forach i sklepach internetowych.

Jednak znów zmieniłem zdanie lecz definitywnie i zakupiłem wzmacniacz stereo ROTEL RA-931mkII w cenie 850zł z przesyłką, wiem, że to wygórowana cena ale napaliłem się na niego czytając, że do muzyki rockowej i metalu jest idealny w wielu opiniach. Mam tylko jedno pytanie a mianowicie do czego służy pokrętło TONE ON/OFF i przycisk SPEAKER REMOTE? Następne pytanie to kolumny moje typy to :

- Wharfedale Diamond 10.2

- Monitor Audio BR2

- Paradigm v6 (musialby byc uzywane - cena)

- Heco metas 301

Proszę o odpowiedzi bo chcę zamknąć już ten temat, z góry dziękuję i życzę Wesołych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia!

Pozdrawiam!

przycisk SPEAKER REMOTE masz do odpinania sygnału na głośniki jak słuchasz na słuchawkach. Obecnie stosuje się gniazda gdzie same rozłączają. Tu natomiast jest osobnym przyciskiem . Natomiast masz 2 pary terminali do głośników. ten przycisk odcina tylko 1 z terminali. Jeżeli nie używasz gniazda słuchawkowego to używasz drugiego terminala gdzie nie działa w/w przycisk ale masz krótszy tor. bardziej audiofilski.omija wzmaczniacz słuchawkowy. uff

TONE ON/OFF zapewne służy do odcinania potencjometrów, no i znów tor jest bardziej audiofilski czyli krótszy. Co do samego wzmaka to do rocka i Metalu Rotel jest stworzony. Co do konkretnego modelu który kupiłeś to szukaj głośników z dobrą skutecznością. (łatwe do napędzenia). Wafle bym odpuścił, Heco polecam. Znam ten dźwięk bo mam na co dzień. Co prawda podłogówki i nieco mocniejszego wzmaka ale ogólnie charakterystyka ta sama.

pozdrawiam i nie spiesz się. Bo trochę przepłacasz.

pool80

Dziękuję Ci bardzo za wyczerpującą odpowiedź! Jeszcze mam jedno pytanko bo widzę, że masz pojęcie o sprzęcie a mianowicie co znaczą te końcówki "mkII" na końcu nazwy modelu wzmacniaczy bo zauważyłem, że w innych markach także to występuje, szukałem już informacji na ten temat ale nie udało mi się nic znaleźć...

Co do tych monitorków również dziękuję za sugestię, żałuję, że mam taki mały pokój i brak perspektyw do ustawienia kolumn podłogowych bo również bym wolał zakupić kolumny podłogowe. Co do przepłacenia to jestem w gorącej wodzie kąpany ale na kolumny już będę polował na spokojnie gdyż moje AE Evo One jak narazie mnie zadawalają ale widzę posty w których ludzie twierdzą, że w tym gatunku muzyki są inne pozycje monitorów, które lepiej sprawdzą się w tej muzyce więc będę miał na uwadze monitory marki HECO, muszę zakupić cos z bass reflex'em z przodu, gdyż w moim pokoju nie mam możliwości odsuniecia kolumienek zbyt daleko od sciany.

Pozdrawiam!

MK2 to kolejna odsłona tego samego modelu. poprawiona. Jeżeli nie chcesz rozwalać pieniędzy to jeżeli Heco to spokojnie Metasy kupisz za polowe celanów. Dźwięk bedzie bardzo podobny ale wykończenie okleina gorsze. Za to 1k w kieszeni. Niestety Heco maja br z tyłu. z tym że jeżeli zakładamy ze w monitorach bas jest mniejszy to w takich z br z tyłu możemy do wzmocnić właśnie dosuwając do tylnej ściany. heco nawet ma w instrukcji opis regulacji basu właśnie w ten sposób. Miałem do Rotela też przez moment AE 100 kultowy model poprzednik Twoich. Bez 2 zdań wole heco. Aha jeszcze może w tych cenach monitory Magnat quantum. Jak chcesz lepiej to większa kasa.

Witam ponownie,

Dzisiaj po południu otrzymałem wyżej wymieniony wzmacniacz czyli ROTEL RA-931mkII. Jakie są moje odczucia w połączeniu z Acoustic Energy Evo One? Po pierwsze, tak jak wczesniej wspomniał użytkownik proplayer w połączeniu z EVO ONE faktycznie gubią się przy większej ilości instrumentów daje to troche "krzykliwy efekt" więc wymiana AE EVO ONE na HECO METAS XT301 będzie raczej nieunkniona. Druga sprawa, gdy podkręcam potencjometr na połowę skali kolumienki zaczynają wariować, membrana skacze jak szalona, choć nie jestem znawcą domyślam się, że wzmacniacz ma za dużo mocy dla nich. Trzecia i najbardziej irytująca mnie sprawa to to, że zauważyłem iż w środku wzmacniacza jest jakaś mała biała nalepka i jest na niej napisane coś długopisem. Allegrowicz twierdził, że sprzęt jest w 100% oryginalny i nie był naprawiany lecz ta naklejka budzi moje wątpliwości co do autentyczności treści aukcji i tu nasuwa się kolejne pytanie czy naprawa wzmacniacza w nieautoryzowanym serwisie ma wpływ na jakość dźwięku? I czy w ogóle powinienem się przejmować tą naklejką czy tak powinno być w fabrycznych wzmacniaczach lub jakie może być inne wytłumaczenie w tej kwestii? Proszę o odpowiedź, zdaję sobie sprawę, że zadaję pytania na poziomie jak dla niektórych może się wydawać - przedszkolaka ale chcę wiedzieć czy nie zostałem oszukany.

Pozdrawiam!

Przedsiębiorczość handlarzy na allegro jest nieprawdopodobna. Sprzedać dziesięcioletni wzmacniacz drożej, niż kosztował 10 lat temu w sklepie, to jest coś! Co do nalepki w środku - zobacz sobie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Tzn. co masz na myśli pisząc "Sprzedać dziesięcioletni wzmacniacz drożej, niż kosztował 10 lat temu w sklepie, to jest coś" czytałem na pewnej stronie(nie będę podawał nazwy bo nie wiem czy nie zostanie to uznane jako reklama), że w 1999 r. kosztował 1100zł. Jest taka sama nalepka jak na zdjęciu z Twojego linku po lewej stronie (ta szeroka, biała) tylko jest na niej coś napisane długopisem.

No fakt, w Polsce tyle pewnie kosztował. W Wielkiej Brytanii kosztował 175 funtów, czyli prawie tyle, ile dałeś. Chodziło mi raczej o to, że za używany sprzęt, nieważne czy roczny czy 10-letni, zwykle płaci się jakieś pół ceny.

Ten wzmacniacz ma raptem 30W, nie wiem czy to za mało, czy w sam raz do tych AE. Najsłabszy rotel jakiego miałem miał 60W i przy tej mocy odkręcenie gały na godzinę 12 dawało naprawdę czadu.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Przedewszystkim rytmiczny z mocnym basem:)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Widzisz, jak już wcześniej wspomniałem, jestem w gorącej wodzie kąpany ale przynajmniej ten wzmacniacz który nabyłem wygląda jak nowy, zero jakichkolwiek przebarwien, rys czy tym podobnych rzeczy. Ale na przyszłość chlapnę sobię zimną wodą w twarz zanim wcisnę "Kup Teraz" ;)

Tak samo jest u mnie, widocznie producent znowu oszukał na swoją niekorzyść klienta jeżeli chodzi o moc wzmacniacza bo na połowie potencjometra membrana latała jak oszalała.

Przedewszystkim rytmiczny z mocnym basem:)

Co masz na myśli? Chodzi o wszystkie produkty marki ROTEL czy o model wzmacniacza o którym jest mowa?

Ogolnie, nie moge Ci konkretnego moedlu doradzic, bo niez nam tych Roteli, ale mowi sie na miescie, ze Rotel sie nadaje;)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Jednak znów zmieniłem zdanie lecz definitywnie i zakupiłem wzmacniacz stereo ROTEL RA-931mkII w cenie 850zł z przesyłką, wiem, że to wygórowana cena ale napaliłem się na niego czytając, że do muzyki rockowej i metalu jest idealny

Ale ktoś zrobił interes życia. Za tyle można szukać 971, a nie prawie najniższy model w serii. W skrócie, wzmak niezły, za kwotę max 400-500 zł. Powyżej nie ma sensu kupować.

Tyle, że z tego co czytałem do muzyki rock'owej o wiele lepszy jest RA-931 ale fakt faktem przeplaciłem nie zorientowałem się w cenie, to mój pierwszy model ROTEL'a, myślałem, że po tyle chodzą...

Tyle, że z tego co czytałem do muzyki rock'owej o wiele lepszy jest RA-931 ale fakt faktem przeplaciłem nie zorientowałem się w cenie, to mój pierwszy model ROTEL'a, myślałem, że po tyle chodzą...

Następnym razem zanim coś kupisz to jeśli masz możliwość to odsłuchaj, jeśli nie to pytaj się i czytaj ile się da na dany temat, a na Allegro uważaj i to bardzo, jest tam mnóstwo handlarzy którzy ściągają z Niemiec paletami złom, który tutaj na odpierdziel reanimują pisząc później, że sprzęt nie był grzebany itp rewelacje, jest to już niestety normalna praktyka na tym serwisie aukcyjnym. Masz nauczkę na przyszłość, też byłem kilka razy podjarany jak szczerbaty na suchary by coś kupić, ale po zagłębieniu się w temat, poczytaniu opinii o sprzęcie czy nawet o kilku tam sprzedających osobach odpuszczałem sobie te `okazje`

Do metalowej muzyki to może jakas dogrzana mocna lampa sie nada.

A z tych polecanych kolumn paradigm to warte sa kupna tylko te z dopiskiem signature.Do takiej muzyki najwazniejsza jest wysoka jakosc srednich tonów a szybkosc basu i atomowe uderzenia stopy to audiofilskie wymysły nie wystepujace w naturze.Dobre i gorące gitarki to sprawa podstawowa.

Grundig High Fidelity

Do metalowej muzyki to może jakas dogrzana mocna lampa sie nada.

A z tych polecanych kolumn paradigm to warte sa kupna tylko te z dopiskiem signature.Do takiej muzyki najwazniejsza jest wysoka jakosc srednich tonów a szybkosc basu i atomowe uderzenia stopy to audiofilskie wymysły nie wystepujace w naturze.Dobre i gorące gitarki to sprawa podstawowa.

Te odsłuchiwałem na utworach kapel death i thrash metalowych i dawały naprawdę radę, Paradigm Monitor 7 v.6:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.