Skocz do zawartości
IGNORED

Projektor - WIELKIE ROZCZAROWANIE....

colgate

Rekomendowane odpowiedzi

"Przyjmuje się, że do oglądania obrazu w dobrze zaciemnionym pomieszczeniu potrzeba jasności około 600 ANSI Lumenów. Częściowo zaciemnione pomieszczenie będzie wymagało jasności na poziomie 1000 ANSI lumenów. Dobrze oświetlone pomieszczenie wymaga jasności na poziomie około 1500 ANSI lumenów, a jeśli do pomieszczenia dostaje się bezpośrednie światło słoneczne potrzeba 2500 ANSI lumenów lub więcej."

"Pomiar jasności w ANSI lumenach jest bardziej wiarygodny od pomiaru w „zwykłych“ lumenach, ponieważ jest dokonywany w 9 specjalnie wyznaczonych punktach ekranu. Zmierzone wartości są sumowane, a następnie wyciągana jest z nich średnia, która to jest ostateczną wartością podaną w specyfikacji technicznej urządzenia."

Ale z jakiej powierzchni i z jakiej odległości? :-(

To jakas abstrakcja bo gdziekolwiek sie nie spojrzy to powoluje sie na standard IT7.215 w ktorego posiadanie niesposob wejsc, a zreszta zostal juz zastapiony wersja 227, 228 i cholera juz wie jaka jest jego aktualna wersja i gdzie ja znalezc (bo na stronie ansi takowego nie ma). Jest tez inny standard (BS EN 61966-6:2006) ale nie wydam kilkuset baksow zeby sie dowiedziec czy jest w nim definicja lumena. :\

server unreachable;--

Migrena: Także kopałem... i cieszę się że są ludzie którzy lubią zastanowić się nad takimi "drobnostkami" :-D Lumen to... strumień światła. No ale jak można mierzyć lumeny w 9 punktach?

Ha ha ha :-)

Lumeny można odnieść ogólnie do samego źródła. Czyli w tym wypadku lampy w projektorze.... Tak samo jak można podać ilość lumenów dla świetlówki czy żarówki czy czegokolwiek co świeci.

Podejrzewam że te ansi lumeny to takie "luxy" z nazwa lumen w środku... Lux to ilość światła padającego na daną powierzchnię.... I to da się zmierzyć bezpośrednio i bezpośrednio porównywać.

Być może rzucają obraz na powierzchnię proporcjonalną do rozdzielczości przy 1m2 mierzą w tych swoich 9 punktach sumują dzielą przez 9 i mają ansi lumen. Na logikę inaczej nie idzie. Pytanie jak to się ma do ekranu 1m od projektora a 5 merów od projektora (przy tej samej powierzchni naświetlenia choć zoom nie jest nieskończony...) i jak to się będzie miało do wielkości ekranu? W tym ostatnim także logika podpowiada że powinno być 4 razy ciemniej gdy przekątna wzrośnie 2 razy. No ale...

Czy tak jest czy tak nie jest? :-) Bez 3 projektorów o różnych parametrach i miernika nie da się tego stwierdzić. Chyba że jest źródło na które jeszcze nie trafiliśmy a które dokładnie opisuje tą nową jednostkę spoza układu SI ;-) Bo inaczej można przypuszczać że chodzi tylko i wyłącznie o... moc lampy....

To najbardziej denerwuje mnie w tym świecie audio-video że jak chce się człowiek dowiedzieć co znaczy dany symbol po cyferkach to nagle trzeba być po studiach kierunkowych lub nawet taki studia nic nie dadzą bo trzeba być praktykiem związanym zawodowo z producentem ;-)

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

@bravo32

Rozumiem iż potrzebujesz określenia jasności obrazu, bo ta nas tak naprawdę interesuje. Określa się ją w foot Lambertach lub nitach. Zalecana wartość to 16 fL (55nt), ewentualnie zakres 12...22 fL.

Jasność obrazu można wyliczyć dzieląc jasność projektora (w ANSI lumenach) przez powierzchnię ekranu (w stopach kwadratowych) i całość mnożąc przez współczynnik gain ekranu.

Wartości katalogowe jasności projektora w większości przypadków można se włożyć (mimo iż prawdziwe, podawane są dla trybów nieprzydatnych w kinie); jeśli masz na myśli jakiś konkretny projektor, to wyszukaj jego test z pomiarami jasności.

Wstępnie można oszacować jasność obrazu używając kalkulatora z portalu Projector Central. Jeśli wartość jasności obrazu uzyskana w kalkulatorze jest za niska, to mamy pewność że zestaw jest zbyt ciemny, ale do dokładnej oceny lepiej trzymać się zmierzonych wartości jasności projektora.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Wiatrak: Bardzo dziękuję!!!! Dokładnie o to mi chodziło.... :-)

Czyli ANSI Lument to takie lepsze czy bardziej miarodajne określenie samej mocy lampy którą standardowo podaje się w Lumenach dla całego wyemitowanego strumienia. A tu niby dla strumienia wyemitowanego przez przedni otwór z uwzględnieniem strat na odbiciach itp itd. To ma sens ;-)

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

To może ktoś mi doradzi jaką powierzchnie wybrać ... po świętach przychodzi mi projektor JVC DLA-X7 jeszcze ekranu nie zamawiałem chce poczekać na na projektor co by zobaczyć jaki rozmiar ekranu zamówić ... nie wiem tylko na jaką powierzchnie się zdecydować 0,8 czy 1,0 ? Dodam że pokój nie jest duży 19mk i mam jasne ściany i biały sufit ...

Powierzchnię czy przekątną? ... jeśli przekątną i masz na myśli metry, to nawet 1 metr sprawia, że nie warto iść w projektor.

ekran bedzie miał coś kolo 105' po zawieszeniu ekranu do ścian bedzie po 0,5m wolnego i tyle samo do sufitu... wiedz nie będzie ekran kończył się przy samych ścianach...

Najlepiej spróbuj sprawdzić. Co poleca sprzedawca? Z tego co wiem, kłopotu z kontrastem w JVC mieć nie bedziesz :) Za to, gdy będziesz używal 3D jasność jest dość istotna. Wybrałbym chyba jasny ekran. Z drugiej strony Ani kontrast ani jasność w JVC nie może być liczona jak w innych projektorach. JVC Mojej Dziewczyny ma tylko 800 lumenow, ale nawet na zwykłej białej ścianie wydaje się znacznie jaśniejszy niż mój. A czerni nigdy dosyć. zazdroszczę Ci projektora.

JVC Mojej Dziewczyny ma tylko 800 lumenow, ale nawet na zwykłej białej ścianie wydaje się znacznie jaśniejszy niż mój. A czerni nigdy dosyć. zazdroszczę Ci projektora.

Jeśli Twój ma więcej lumenów a jest ciemniejszy to znaczy że Twoja dziewczyna ma ustawioną niższą gammę, albo producent zełgał przy podawaniu jasności.

Kyle. Nie do końca jest tak prosto. Zwyczajnie JVC ma natywny kontrast 50000:1. Dlatego nie korzysta z automatycznej przysłony. Dzięki temu nie przyciemnia strumienia światła, gdy pojawi się dużo cienia w klatce. Po drugie, mimo oficjalnej jasności mojego epka na poziomie 1600, tryby wyglądające naturalnie korzystają tylko z części mocy lampy. Trybów jasnych nie da się dłużej oglądać. Dodając do tego automatyczną przysłonę, mamy wrażenie mniejszej jasności i dynamiki obrazu.

Nie mamy wrażenia mniejszych dynamiki i jasności, one są niższe. ;)

Kyle. Nie do końca jest tak prosto. Zwyczajnie JVC ma natywny kontrast 50000:1. Dlatego nie korzysta z automatycznej przysłony. Dzięki temu nie przyciemnia strumienia światła, gdy pojawi się dużo cienia w klatce. Po drugie, mimo oficjalnej jasności mojego epka na poziomie 1600, tryby wyglądające naturalnie korzystają tylko z części mocy lampy. Trybów jasnych nie da się dłużej oglądać. Dodając do tego automatyczną przysłonę, mamy wrażenie mniejszej jasności i dynamiki obrazu.

Jak działa ta automatyczna przysłona? Przyciemnia w ciemniejszych scenach cały strumień światła z lampy? Coś jak "kontrast dynamiczny"?

Tak działa:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No właśnie też tak zrobiłem zapytałem sprzedawcy ale nie wiem czy opinia jaką wyraził jest słuszna bo powiedział mi że bez względu na powierzchnie czy to będzie szara 0,8 czy biała 1,0 obraz będzie w obu przypadkach lux ... więc nadal nie wiem na jaką powierzchnie się zdecydować ?...

Najlepiej spróbuj sprawdzić. Co poleca sprzedawca? Z tego co wiem, kłopotu z kontrastem w JVC mieć nie bedziesz :) Za to, gdy będziesz używal 3D jasność jest dość istotna. Wybrałbym chyba jasny ekran. Z drugiej strony Ani kontrast ani jasność w JVC nie może być liczona jak w innych projektorach. JVC Mojej Dziewczyny ma tylko 800 lumenow, ale nawet na zwykłej białej ścianie wydaje się znacznie jaśniejszy niż mój. A czerni nigdy dosyć. zazdroszczę Ci projektora.

"Lux" to raczej malo precyzyjne okreslenie. Najlepiej by bylo po prostu przetestowac jak projektor sie sprawuje w docelowym pomieszczeniu przy roznych powierzchniach. Czyli najlepiej by bylo zrobic ekran wlasnorecznie. ;)

PS Reasumijac definicja ANSI lumena jest tak skonstruowana, ze ich ilosc zalezy glownie od pomyslowosci ekipy dokonujacej pomiaru.

server unreachable;--

No raczej nie będę robił ekranu własnoręcznie bo nie mam na to czasu i chęci a nikt nie zrobi mi na zamówienie konkretne 2 ekranów z różnymi powierzchniami tylko po to by jeden sobie zabrał z powrotem.. cena takiego ekranu nie jest mała bo wyjdzie coś kolo 5000zł... chce kupić dobry ekran tylko nie mogę się zdecydować na powierzchnię

"Lux" to raczej malo precyzyjne okreslenie. Najlepiej by bylo po prostu przetestowac jak projektor sie sprawuje w docelowym pomieszczeniu przy roznych powierzchniach. Czyli najlepiej by bylo zrobic ekran wlasnorecznie. ;)

PS Reasumijac definicja ANSI lumena jest tak skonstruowana, ze ich ilosc zalezy glownie od pomyslowosci ekipy dokonujacej pomiaru.

Porażką to jest nazywanie kinem domowym systemów opartych na telewizorach z amplitunerem, gdzie ogrom dźwięku jest niewspółmienry do wielkości obrazu.

Oczywiście, że oglądanie na projektorze wymaga pewnych wyrzeczeń. Zaciemnienie pomieszczenia to podstawa, tak jak w kinie. Dla mnie jednak to plus - po pierwsze, liczy się tylko seans, nic więcej. Wszystko to tworzy odpowiedni klimat, którego w zestawie z "telewizorem" nie uświadczysz.

Projektory szumią, to fakt, ale nie wiem czy na tyle mocno, aby dyskredytować te urządzenia.

Co do jakości obrazu - trudno oczekiwać, aby projektor w cenie plazmy świecił obrazem 100 calowym lepiej niż plazma.

Jeżeli szukasz obrazu porównywalnego do plazmy, to nowy Mitsu HC4000 wg mnie świeci lepiej niż wszystkie telewizory LCD i lepiej niż większość plazm. Ma jednak wady, jak to DLP - brak LS oraz efekt tęczy. Optoma HD87, którą niedawno oglądałem generuje obraz nieosiągalny nawet dla plazm. Poza tym, ma LS, mimo, że to DLP!

Poczciwy Sim2 D80E to już w ogóle inna liga. Nie mówiąc o projektorach JVC w technologii I-DLA.

Reasumując - jeżeli chcesz jakości porównywalnej do plazm, musisz zainwestować.

Ja przymierzam się do zmiany projektora. Teraz oglądam na TW2000 i bez dwóch zdań jest lepszy od mojego Loewe Concpet czy telewizorów teścia - Sharpa Aquos czy Sony Bravia...

Porażką to jest nazywanie kinem domowym systemów opartych na telewizorach z amplitunerem, gdzie ogrom dźwięku jest niewspółmienry do wielkości obrazu.

Nie przesadzajmy. Nie każdy ma warunki żeby urządzić sobie salę kinową w domu. Nie wspominając już o tym że żeby uzyskać podobną jakość obrazu z projektora co z plazmy trzeba wydać kilka razy więcej pieniędzy.

Tak działa:

Ukryta Zawartość

Dzięki za link. Wygląda na to że działa identycznie jak kontrast dynamiczny w TV LCD (ciemna scena = przygaszanie lamp. podświetlających, jasna scena = rozjaśnianie lamp ... tutaj w tym rzutniku zamiast regulacji mocy lampy, wygląda na to że jest po prostu przysłaniany strumień światła na ciemnej scenie a na odpowiednio jaśniejszej scenie przysłanianie jest odpowiednio mniejsze - czyli efekt identyczny).

Ukryta Zawartość

...Nie wspominając już o tym że żeby uzyskać podobną jakość obrazu z projektora co z plazmy trzeba wydać kilka razy więcej pieniędzy.

Z tym kilka razy to przesada, ale nie ważne.

Możesz podać ceny 82..130 calowej plazmy? Możesz podać roczny koszt eksploatacji (rachunki za prąd) 130-o calowej plazmy?

Wtedy będziemy porównywać... ;) :D

Ponieważ wątek zrobił się "bardziej ogólny", pozwolę sobie na parę pytań:

Chodzi za mną Mitsu HC4000. Nie mam żadnego doświadczenia z DLP, i zastanawiam się: gdzie on właściwie świeci? W tej chwili mam Benq W500 zamocowany na stałe 53cm od sufitu (dolna krawędź), i ekran 53cm od sufitu (górna krawędź), lens shift na maksa w dół, keystone na 0, świeci więc właściwie "pod siebie". HC 4000 lens shifta nie ma, - jak daleko więc musiałby być od sufitu, najlepiej bez korekcji keystone?

W W500 tak kombinowałem, by korekcję trapezową pominąć, - ma negatywny wpływ na obraz widoczny wyraźnie na obrazach testowych. Czy w DLP jest podobnie, czy można bez bólu stosować?

Czy oprócz instrukcji fabrycznych, jest jakaś strona gdzie można by wyczytać o tym, w jakim zakresie projektor może świecić pod/nad siebie?

Pozdrawiam.

Czy oprócz instrukcji fabrycznych, jest jakaś strona gdzie można by wyczytać o tym, w jakim zakresie projektor może świecić pod/nad siebie?

Poniżej masz linka ze strony gdzie uzyskasz wystarczające dane:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.