Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w modyfikacji Harman Kardon HD750

kooniuszy

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem ostatnio odtwarzacz Harman Kardon HD750. Jeżeli chodzi o czytanie płyt jak na razie nie ma problemów i czyta wszystkie moje CD-R - nagrywam je zawsze prędkością 4x i na firmowych CD. Choć po rozkręceniu odtwarzacza zauważyłem że nie siedzi tam oryginalny laser - cd od nowości nie był nawet rozkręcany(to pewne) - kupiony od znajomego. Tak mi się wydaje że to nie oryginał bo z tego co poczytałem na forum powinien mieć metalowe tulejki na prowadzeniu a ten ma sam plastik - ale to nie ważne bo czyta bez problemu - jak zacznie pokazywać rogi to go wymienie.

Chciałbym zmodyfikować Harmana bo w oryginale nie gra za ciekawie. Chciałem oddać go do modyfikacji ale próbowałem się skontaktować się z właścicielami stronki CDmods - bezskutecznie. Neel jest dla mnie za drogi. Można tak powiedzieć że mam doświadczenie jeżeli chodzi o elektronikę i jeżeli dostał bym jakiegoś gotowca(czyli schemat z tym co do wymiany) to zrobił bym to sam. Przeszukałem internet i Pan Google nie za wiele mi pomógł:)

A więc chcę zrobić taka modyfikację:

Z tym sobie poradzę:

- gniazdo IEC wraz z filtrem

- osobny zasilacz na analog. Z tego co wiem może to być INDEL - 20/002 20W i 2x8V się zgadza

- wymiana kondensatorów w zasilaczu - wiem że mają być nisko impedancyjne ale jakie? Myślałem na SAMWHA WL

- wymiana kondensatorów w torze audio analog - też nie za bardzo wiem które -sanyo oscon, nichicon muse ES może coś innego?

Z tym nie wiem czy sobie poradzę:

- wymiana wzmacniacza operacyjnego na AD797 - nie wiem skąd wziąć adapter z sil8 na dual dip8/so8 i czy wystarczy dobrze poprowadzić ścieżki czy trzeba wstawiać jeszcze jakieś elementy w torze do zapikowania takiego wzmacniacza

To tyle ile chciałbym zmienić. Prosiłbym o jakieś podpowiedzi co do kondensatorów i zaaplikowania wzmacniacz AD797 oraz ogólnej modyfikacji tego odtwarzacza.

To cienki odtwarzacz i nie wiele tu cokolwiek pomoże montowanie tego co opisałeś to jak bo maluch silnik od Porszaka :)

Czytałem opinie ludzi którzy zrobili podobne modyfikacje i są innego zdania. Ciekaw jestem czy kolega chociaż odsłuchiwał takie przerobionego harmana. Bo rzucić słowa na wiatr potrafi każdy

Witam.

Kiedyś ulepszałem to usztrojstwo.

1 rzecz co powinieneś zrobić to nie gniazdo wymieniać tylko kondy w torze.

Są po 2 kondy na kanal c77 i c132 w prawym

i c136 i c143 w lewym.

Wymień je na:

Olejaki

MKP

Black Bate N

Elna silmic II

w żadnym wypadku nie na sanyo os-con czy te co tam piszesz.

A tak w ogóle to tuning zaczyna się od znalezienia schematu. Podaj maila to Ci wyśle.

Pozdrawiam.

Panowie pytanie trochę z innej beczki - mam jeszcze możliwość zamiany Harmana na Cambridge Audio D500SE. Zamiana niestety bez możliwości odsłuchu. Czy Cambridge jest ogólnie lepszym odtwarzaczem od harmana? Harman jest za ciepły a ja mam wzmacniacz lampowy Yaqin MS34D i jest za słodko na śrdnicy - mało wyrażna. Dlatego chciałem go przerobić.

Czemu HD750 czy PCM1732 ma być cienki? W swojej klasie jest ponadprzeciętny.

Tuning powinien obejmować wymianę prawie wszystkich ceramików i elektrolitów w części analogowej, wokół DACa, za stabilizatorem +5V i w stopniu analogowym oraz pominięcie opampa.

daj jakies fotki bo nic nie widac. nie wiem gdzie te ceramiki..

nick 30 rzucilbys sie schematem to bedziem myslec.

chyba neel ze 3-4 lata temu na audioshow demonstrowal swoj modyfikowany cd i to byl wlasnie ten. jak to mowili: "niedrogi cd, laser to 50zl a efekty wszyscy moga ocenic".

jak bedzie gral zalezy od ciebie. jak dasz fotki to moge ci przekazac odrobine wiedzy na temat kondkow. niestety nie potrafie/nie znalazlem dotad dobrych nadal dostepnych bocznikow.. czyli wiekszosc kondow trzeba dawac samotnie bez bocznikow...

z dobrych bocznikow to chyba tylko cog i x7r wiecej daja niz zabieraja...

wimy mkp10 zamulacze sa straszliwe..

podstawke/stolik pod ad797 kupisz za grosze na ebay'u. jak zebralo by sie wiecej osob to bedziesz mial i transport do podzialu czyli pare zl za plyteczke...

ps. wiedza na temat bocznikow to jakies voodoo jest bo nikt nie chce sie dzielic informacjami..

ps'. sony nie produkuje laserow od paru lat.. wszystkie lasery jakie sa na rynku sa produkowane w tych samych fabrykach ale juz bez oficjalnego nadzzoru sony.

(tak tlumacza niektorzy podrobki i oryginaly) tulejki z brazu spiekanego ci sie nie przydadza bo i tak zawsze wczesniej pada dioda laserowa... plastik utwardzany smarowany smarem silikonowym z teflonem tez daje rade.

Na początku trzeba przeanalizować rozpływ prądów w przetworniku i wstawić kondensatory blisko odpowiednich pinów, żeby zminimalizować szkodliwe pętle. Jakie mają być to kondensatory to zdanie jest podzielone .... wybrałbym foliowe. Kondensatory elektrolityczne mogą być już wtedy nieco dalej ale powinny być to kond. o małej upływności. Dobrze zasilić najbardziej wrażliwe piny np. najprostszym shuntem zbudowanym z dobranych ledów + fet + kond. elektrolityczny + foliowy na samym pinie. Stopień mcz - to nie mam pomysłu jak zmodyfikować poza .... zupełną zmianą. Jeśli umiesz ładnie zaekranować i dodać własny ultraniskoszumny zasilacz z trafem to można wstawić zegar (tu trzeba umieć pogrywać z zakłóceniami wcz ... bo inaczej efekt będzie gorszy niż z kwarcem fabrycznym). Tak więc, sporo finezyjnej grzebaniny. Wstawiłbym też jakieś fajne diody np. BYV27c (jeśli wytrzymają prąd). Dalej to .... koncert życzeń np. dobrać snubber w zasilaczu (najlepiej oscyloskopem), zbalansować zakłócenia (to czarna magia - robię taki myk za pomocą doboru kondensatorów po mostku i nie koniecznie o takich samych wartościach),przeanalizować i w miarę możliwości polikwidować pętle na pcb itd.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Panowie mam teraz dwa odtwarzacze w domu. HK HD750 oraz Cambridge Audio D500SE. I powiem tak D500SE gra lepiej w oryginale. Bardziej kontrolowany bas - do mojego lampowca dobrze pasuje, w harmanie było go zdecydowanie za dużo i mulił. Góra jest lepsza w harmanie ale za to przestrzeń w cambridgu zadecydowała o tym że to ten odtwarzacz u mnie zostanie. Temat podrasowania odtwarzacz jest jak najbardziej aktualny tylko dotyczy teraz D500SE. Chcę na początek wymienić kondziory oraz wzmacniacze operacyjne w analogu. Dodam parę zdjęć.

A tutaj opis z pewnej strony która modyfikowała taki cd ale jak już pisałem nie mogę się z nimi skontaktować.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

co do wymiany wzmacniaczy operacyjnych to doczytałem się że kilka osób wraz z firmą NEEL wymieniło je na LT1001 - dziwi mnie to bo taki wzmacniacz kosztuje 4,20zł tylko że znalazłem go w wersji LT1001CN i nie wiem czy to właśnie mają być takie wzmacniacze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeśli chodzi o op ampy, to rewelacyjnie wyglądają ada4898-1. w szczególności pomiary w otwartej pętli. myślę, że rzecz jest warta spróbowania.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Ciężko z dostępnością ada4898-1 w polsce. Na pewno będę miał go na uwadze. Ciekaw jestem czy ktoś z was miał doczynienia z LT1001 i czy ten LT1001CN jest prawidłową wersją. Kondensatory w torze audio chciałbym wymienić na Nichicin Muse Es, zasilanie na Panasonic FC a resztę na Elne Silmic lun Nichocon MUSE FG Fine Gold. Co wy na to?

Jeszcze jedna uwaga odnośnie HD 750: na PCB przy DACu jest niewielki błąd (przynajmniej w wersji C mainboard), z jednej strony DACa piny zasilające cz. cyfrową i analogową są połączone, a powinnny być rozdzielone jak na schemacie i należy w tym miejscu przeciąć między nimi druk. O ile pamiętam chodzi o piny 8 i 10.

Jeszcze jedna uwaga odnośnie HD 750: na PCB przy DACu jest niewielki błąd (przynajmniej w wersji C mainboard), z jednej strony DACa piny zasilające cz. cyfrową i analogową są połączone, a powinnny być rozdzielone jak na schemacie i należy w tym miejscu przeciąć między nimi druk. O ile pamiętam chodzi o piny 8 i 10.

Molibden - jaki jest sens takiego zabiegu? Ja stoję na stanowisku, że powinna być jedna masa dla dac`a i cz. analogowej. Wiem, że kiedyś były inne poglądy ale najmniejsze pętle i najbardziej optymalny rozpływ prądów to jedna masa i dyscyplina w rozmieszczaniu części.

Ps. jeszcze chciałem coś zadedykować dla WSZYSTKICH zmieniających na "pałę" kondensatory - wypowiedź gościa, którego cenię -Ilimzn:

Ukryta Zawartość

Może wreszcie skończy się, głupawe pytanie w stylu czy jak zmienię na FC będzie dobrze?

Ukryta Zawartość

Nie pisałem o ingerencji w ścieżki masy, jesli wprowadziłem kogoś w bląd to przepraszam - chodzi o doporwadzenie +5V dla cz. cyfrowej i analogowej jednego z kanałów, masa pozostaje bez zmian, zresztą ona tam chyba jest na jednej płaszczyźnie robiona.

Kondensatory wymieniam choćby z tego powodu, że nie lubię kiedy obok wysokiej klasy elementów, DACów znajduje się najtańsza produkcja chińskiego pochodzenia o nienznaych parametrach. Często też zwiększam pojemność - to, że akurat gdzieś jest np 100uF czy 220uF nie wynika z obliczeń czy pomiarów, tylko z rozmiarów, ceny i ilości tego typu kondensatorów zastosowanych w urządzeniu (lepiej kupić np. 100 tys. jednego typu niż kilka różnych - całość wyjdzie taniej). Nie lubię też ceramików jako bypassów tych elektrolitów w sekcji m.cz.

Oczywiście, że kondensator o niskim ESR może spowodować oscylacje na wyj. stabilizatoraz nfb.

Ale nie wtedy, jeśli jest od niego separowany rezystorem. W tym przypadku wymiana na niskoimpedancyjny podnosi skuteczność takiej filtracji i dodanie bypasu do elktrolita też jest wskazane. Także większa pojemność odsprzęgająca wewnętrzne nap. DACa nie zaszkodzi gdy chodzi o jakość napięć DC.

Ogólnie zastąpienie jakiejś pojemności kondensatorem będącym bliższym teoretycznemu idealnemu kondensatorowi jest wg mnie poprawne. Z tym że raczej nie kieruję się przy wyborze właściwościami dźwiękowymi danej serii, a pojemnością, napięciem pracy i rekomendacjami producenta, impedancją no i optymalnym ekonomicznym rachunkiem takiej wymiany.

Nie pisałem o ingerencji w ścieżki masy, jesli wprowadziłem kogoś w bląd to przepraszam - chodzi o +5V, masa pozostaje bez zmian, zresztą ona tam chyba jest na jednej płaszczyźnie robiona.

Kondensatory wymieniam choćby z tego powodu, że nie lubię kiedy obok wysokiej klasy elementów, DACów znajduje się najtańsza produkcja chińskiego pochodzenia o nienznaych parametrach. Często też zwiększam pojemność - to, że akurat gdzieś jest np 100uF czy 220uF nie wynika z obliczeń czy pomiarów, tylko z rozmiarów, ceny i ilości tego typu kondensatorów zastosowanych w urządzeniu (lepiej kupić np. 100 tys. jednego typu niż kilka różnych - całość wyjdzie taniej). Nie lubię też ceramików jako bypassów tych elektrolitów w sekcji m.cz.

Oczywiście, że kondensator o niskim ESR może spowodować oscylacje na wyj. stabilizatoraz nfb.

Ale nie wtedy, jeśli jest od niego separowany rezystorem. W tym przypadku wymiana na niskoimpedancyjny podnosi skuteczność takiej filtracji i dodanie bypasu do elktrolita też jest wskazane. Także większa pojemność odsprzęgająca wewnętrzne nap. DACa nie zaszkodzi gdy chodzi o jakość napięć DC.

Ogólnie zastąpienie jakiejś pojemności kondensatorem będącym bliższym teoretycznemu idealnemu kondensatorowi jest wg mnie poprawne. Z tym że raczej nie kieruję się przy wyborze właściwościami dźwiękowymi danej serii, a pojemnością, napięciem pracy i rekomendacjami producenta, impedancją no i optymalnym ekonomicznym rachunkiem takiej wymiany.

ok ... jeszcze chodzi o kondensatory współpracujące bezpośrednio z prostownikiem. tu potrafią dziać się cuda. I te o niskim ESR potrafią poprawne cd doprowadzić do tragedii.

Panowie ale Harman Kardon już nie będzie tuningowany tylko Cambridge D500SE o czym pisałem wcześniej.

Piszecie tu o kondensatorach wiele ciekawych rzeczy, dlatego ja pytam gdzie i jakie konkretnie włożyć kondziory w tym CD a wydaję mi się że nawet wstawienie na pałę nichicona muse es w torze analogowym przy wzmacniaczach operacyjnych w D500SE na pewno nie zaszkodzi. Myślę tak ponieważ tu są wstawione naprawdę tak gówniane kondensatory - najtańsze chinole. Więc nie wiem czy wstawienie jakichkolwiek kondziorów mogło by pogorszyć brzmienie od seryjnego. Ja nie liczę na cuda ale chce po prostu wymienić to co najistotniejsze aby polepszyć trochę dźwięk. Na początek chcę wymienić właśnie kondensatory, wstawić podstawki do wzm. op. i spróbować wstawić wzmacniacze które wcisną tam zamiast seryjnych NEEL czyli LT1001 - bardzo tani op. Są takie w sprzedaży ale nie wiem czy wersja LT1001CN jest dobra wersją do podmianki oryginalnych philipsów:

Ukryta Zawartość

Co do kondensatorów to jak na razie będę się wzorował tym artykułem bo nic konkretniejszego nie znalazłem.

Ukryta Zawartość

Proszę o wypowiedź na temat tego co tu naskrobałem:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

WSTĘP

Odszukałem ten bubel zwany "produktem roku 2000/2001. Leżała lata w piwnicy po tym jak zaczęła burczeć.

Wymieniłem rozlane elektrolity, wyczyściłem płytkę. Przestała burczeć, ale tackę domykała z trudem. A jak domknęła to rzadko zaczynała czytać płytki. 750 znów trafiła do piwnicy na dwa lata. Postanowiłem ją naprawić, bo dzieci rosną, wiec szkoda, aby barokowa powaga na licznych płytkach leżała w ciszy.

Wyczyściłem mechanizm szuflady, nasmarowałem zesztywniały pasek napędu szuflady, wydmuchałem starannie pająki i kurz z lasera i obudowy, wyczyściłem soczewkę lasera.

Wygooglałem przy okazji, ze transport i laser można tanio wymienić a samą 750-tkę zmodyfikowac do lepszego brzmienia.

Teraz mam garść pytań. Będę zobowiązany za wskazówki.

(...)

Są po 2 kondy na kanal c77 i c132 w prawym

i c136 i c143 w lewym.

(...)

A tak w ogóle to tuning zaczyna się od znalezienia schematu.

Chodzi o kondensatory

C77 i C136 2,2 uF/50V

C132 i C143 10uF/16V

Tak?

Znalazłem schemat i się z nim zapoznałem.

Zadumałem się nad oddzielaniem zasilania częsci analogowej i cyfrowej

750-tka ma wiele odrębnych zasilaczy

A) Dwa -8V +8V zasilane z mostka DB101

- do wzm.operacyjnych i pracujacych za nimi wzmacniaczy audio

B) Kolejny 8V do AN8814 i (zdaje się) do silnika

C) Trzy zasilacze 5V

- do MCU 700A

- do MN662790 D+5V i do czegoś jeszcze A+5V

- do PCM1732 i 74HCU74 (bierze napięcie 8V z zasilacza B)

D) Jeden -24V do wyświetlacza. Zasilany z mostka DB101 przez stabilizator na tranzystorze 8850

Wydaje się, że istotne elementy funkcjonalne urządzenia mają własne stabilizowane zasilacze. Ilość kondensatorów elektrolitycznych po kilkadziesiąt uF i 100pF wokół nóżek scalaków cyfrowych jest wystarczająca. Cześć zasilanych nóżek jest za cewkami po 10uH.

Czy w tej sytuacji należy zapewnić osobne transformatory (lub uzwojenia wtórne) dla w/w obwodów od A do D?

Czy diody prostownicze 1N4004 i mostki DB101 należy wymienić na lepsze? Jakie?

Czy kondensatory elektrolityczne i zwykłe wokół nóżek układów cyfrowych warto wymieniać na lepsze?

Czy warto zmieniać kabel 230VAC na gniazdo sieciowe z filtrem i przewodem PE - takie jak CS-001F/6/FUSE?

Czy gniazdo z filtrem sobie darować, a sprzęt zasilać dwoma kabelkami z listwy zasilającej posiadającej właściwy do sprzętu audio filtr?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.