Skocz do zawartości
IGNORED

Transformator toroidalny > fuszerka?

pietro242

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli wzrośnie długość uzwojeń przy rdzeniu, również wyindukuje się nieco wyższe napięcie :-)

Coś się obawiam, że takie żarty coraz bardziej jednak są nie na miejscu.

Typowi laicy pojawiający się od pewnego czasu na forum bezmyslnie biorą to często do siebie, no niestety.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Ależ to nie żarty.

Wspomnę jeszcze o rozproszeniu magnetycznym…

Pierwotne jest ściśle przy rdzeniu i całą sztuka jest jak najściślej nawinąć wtórne. Oczywiście uwaga na napięcia międzyzwojowe, międzywarstwowe i międzyuzwojeniowe.

Pierwotne to cieńszy drut, wtórne to grubszy. Do tego nawarstwiające się problemy z przyrostem izolacji.

W przekroju poprzecznym do rdzenia, takie trafo może wyglądać na „dziurawe”. Sytuacje pogarsza luźne i przekoszone uzwojenie.

Sytuacja w oczywisty sposób musi mieć wpływ na parametry zasilania.

Oczywiście jest tym gorzej im mniejsze trafo i grubszy drut.

Zasilanie to fundament.

A w takich transformatorach głośnikowych (technika lampowa, choć nie tylko…) to takie bałaganiarskie układanie zwojów jest niedopuszczalne. Od razu ma przełożenie na górę pasma.

W audio większość ma gdzieś zasilanie (nie mówię bynajmniej o prądzie w gniazdku;), ale jakże istotne są dla nich sieciówki i inne kable ;)

PS.

Oczywiście moje wynurzenia maja charakter ogólny. W przedstawionym przykładzie trafo ma zasilać preamp o niskim poborze mocy więc i efekty negatywne trafa są mniejsze.

Dobre :)

W sam raz na święta :)

Szkoda , że na forum nie ma działu HUMOR , warto by to tam zamieścić :)

mistrzu, w imieniu firmy na T, cieszę się, że ci się podoba. jak będziesz zamawiał, to zaznacz w specyfikacji, że chcesz takie jak moje, bo ci się podoba.

na koniec mistrzu taka anegdota > na pewnym przyjęciu socjalistka Bessie Braddock wykrzyknęła: „To hańba, panie Churchill. Pan jest kompletnie pijany!” – on spokojnie odparł: „Ale jutro będę trzeźwy, a pani, madamme, nadal będzie brzydka” ... tobie też jutro się będzie TYLKO wydawało, że wiesz wszystko najlepiej (reszta to głupcy), a na, że dodatek jesteś zabawny.

Ależ to nie żarty.

Wspomnę jeszcze o rozproszeniu magnetycznym…

Pierwotne jest ściśle przy rdzeniu i całą sztuka jest jak najściślej nawinąć wtórne. Oczywiście uwaga na napięcia międzyzwojowe, międzywarstwowe i międzyuzwojeniowe.

Pierwotne to cieńszy drut, wtórne to grubszy. Do tego nawarstwiające się problemy z przyrostem izolacji.

W przekroju poprzecznym do rdzenia, takie trafo może wyglądać na „dziurawe”. Sytuacje pogarsza luźne i przekoszone uzwojenie.

Sytuacja w oczywisty sposób musi mieć wpływ na parametry zasilania.

Oczywiście jest tym gorzej im mniejsze trafo i grubszy drut.

Zasilanie to fundament.

A w takich transformatorach głośnikowych (technika lampowa, choć nie tylko…) to takie bałaganiarskie układanie zwojów jest niedopuszczalne. Od razu ma przełożenie na górę pasma.

W audio większość ma gdzieś zasilanie (nie mówię bynajmniej o prądzie w gniazdku;), ale jakże istotne są dla nich sieciówki i inne kable ;)

PS.

Oczywiście moje wynurzenia maja charakter ogólny. W przedstawionym przykładzie trafo ma zasilać preamp o niskim poborze mocy więc i efekty negatywne trafa są mniejsze.

Grzegorz7, dzięki, właśnie o taki rzeczowy typ pomocy mi chodziło.

Pozdrawiam.

Kable zasilania w urządzeniu nie mają abslutnie żadnego wpływu, akurat w tym przypadku, gdzie pobór pradu wynosi poniżej 1A. (Tu chodzi tylko o spadki napięć) No chyba że połączymy "drucikiem" 0,1 mm czy mniej.

pietro242

Co ma zanczyć ta ironia ?

Skoro o taki rzeczowy wpis ci chodziło, to może coś dodasz od siebie. Uzasadnij to swoim zdaniem.

Bo to dotyczy głównie sygnału audio. Wiesz o czym mówie ?

W sygnale audio ma to znaczenie, owszem. Ale przy zasilaniu 50 Hz, gdzie po pierwsze napięcie po wyprostowaniu jest magazynowane i to w innej postaci na kondensatorze filtrującym, a następnie idzie pod stabiliazacje.

Po co jest ta stabilizacja, o jakich zmainach zasilania mówimy w tym przypadku (gdzie trafo nie ma absolutnie żadnego znaczenia - prąd i napięcie w normie) to już musisz sam sobie doczytać.

Prosze konkrety.

Dokonywałem różnych obserwacji, głównie przy projektowaniu znacznie trudniejszych, czułych przyrządów wzmacniających pracujących w warunkch podatnych na zakłócenia.

A na dedykowanym trafie (nawet przy +/- 10%), na zasilanie gównie wpływa stabilizacja oraz prowadzenie masy w układzie.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Kable zasilania w urządzeniu nie mają abslutnie żadnego wpływu, akurat w tym przypadku, gdzie pobór pradu wynosi poniżej 1A. (Tu chodzi tylko o spadki napięć) No chyba że połączymy "drucikiem" 0,1 mm czy mniej.

pietro242

Co ma zanczyć ta ironia ?

Skoro o taki rzeczowy wpis ci chodziło, to może coś dodasz od siebie. Uzasadnij to swoim zdaniem.

Bo to dotyczy głównie sygnału audio. Wiesz o czym mówie ?

W sygnale audio ma to znaczenie, owszem. Ale przy zasilaniu 50 Hz, gdzie po pierwsze napięcie po wyprostowaniu jest magazynowane i to w innej postaci na kondensatorze filtrującym, a następnie idzie pod stabiliazacje.

Po co jest ta stabilizacja, o jakich zmainach zasilania mówimy w tym przypadku (gdzie trafo nie ma absolutnie żadnego znaczenia - prąd i napięcie w normie) to już musisz sam sobie doczytać.

Prosze konkrety.

Dokonywałem różnych obserwacji, głównie przy projektowaniu znacznie trudniejszych, czułych przyrządów wzmacniających pracujących w warunkch podatnych na zakłócenia.

A na dedykowanym trafie (nawet przy +/- 10%), na zasilanie gównie wpływa stabilizacja oraz prowadzenie masy w układzie.

wybacz, ale po takim początku w twoim wykonaniu, nie jestem zainteresowany ani tym co myślisz/wiesz, ani twoją opinią o mnie i mojej (nie-)wiedzy, ani dalszą wymianą 'korespondencji'. życzę dalszych usmiechów w nowym roku.

Faktycznie Pan lachowski to robi syf

Ja mam jego trafko ala 230 na 110 :)

cud ze nawinięte...

minimalizm gorszy niż w chinach,

składa się z :

rdzenia

2 kompletów uzwojeń ( żadnej separacji - izolacji między zwojami ) pewnie po co

Żadnej izolacji zewnętrznej

Obudowa

Przyklejone wszystko klejem termo ... (parę większych glutów)

Przewód zasilający tak cienki ze chińskie przewody to HiFi

Gniazdo wyjściowe (USA)

Żadnych bezpieczników mega minimalizm ...

Może izolacja wprowadza zakłócenia ?

A bezpieczniki coś oddają od siebie ?

Wniosek taki

Nie polecam transformatorów od Pana Lachowskiego ...

pietro242

W sumie ja też nic nie sugeruje, widzę że nie ma sensu.

Tym samym wybarczam ci również twoją szybką ucieczkę od tematów z dziedziny m.in. elektroniki.

Pozdrawiam i też wyszystkiego najlepszego :)

Od jakiegoś czasu stosuję tylko standardową Talemę i nie chcę nic innego.

Przerabiałem wcześniej toroidy z Breve, Telto i Toroidy.pl(Lachowski) - z czego ten ostatni jest jeszcze najlepszy, ale wszystkie to strata czasu.

Za to Talema nawet jeśli zostanie potraktowana składową stałą z sieci, jesli lekko zacznie "buczeć" to nie przenosi tego na obudowę.

Dobrze wiedzieć. Czyli podobnie jak stare trafa z Unitry Zatry. Mam sentyment do tych traf. Bardzo dobrze się sprawdzają.

Przyznam, że co jak co, ale uszkodzić je trudno nawet gdy popracowły trochę w ciężkich warunkach.

... tobie też jutro się będzie TYLKO wydawało, że wiesz wszystko najlepiej (reszta to głupcy), a na, że dodatek jesteś zabawny.

Już dzisiaj spostrzegłem mój okrutny błąd

Przecież w krzywym drucie krzywo prąd płynie przez co krzywe pole elektromagnetyczne powstaje a zasilacz z takim transformatorem skrzywia odtwarzaną muzę :)

----> pietro242 <---------

1. transformator nie jest szczególnie urodziwy , ale to nie jest do oglądania ( wyjątek AUdiofile....)

2. to nie jest fuszerka , tylko normalna trudność z nawijaniem grubego drutu

3. czy ta "nieobrobiona końcówka" o której piszesz to przewód PE (żółto zielony) ??

----> wielu mistrzów forumowych wogóle go nie podłącza , to po co ma się szwędać odizolowany... ;)

defacto podłączony być powinien...

4. nie wiem czego uczyłeś się w szkole , ale w mojej nic nie było o tym że krzywo nawinięty drut

przy TAK MAŁYM OBCIĄŻENIU może mieć jakikolwiek wpływ na pracę trafo.

5. masz jakieś techniczne uzasadnienie dla zastosowania grubego drutu ?? czy tylko takie że

ktoś tam gdzieś tak ma ... ?? coś mi się wydaje że trafolek zwyczajnie nie jest ładny i stąd twoja frustracja....

nie jestem szczególnym fanem pana Lachowskiego , ale używam jego toroidów od roku we wzmacniaczu i działają bez zarzutu...

podpatrzone u Passa > trafa wyglądają ewidentnie nawiniete pogrubionym (także w pre) > moje będzie siedzieć w Phono Pearl II (klasa A).

witaj

podaj gdzie widziałeś zdjęcia pearl II w wykononaniu Passa,przymierzam sie do tego i chciałbym zobaczy jak to robił Mistrz.

A zta klasa A to nie przesadzaj to tylko przedwzmacniacz gramowonowy .jak pamietam 100 mA na kanał:)

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Kolega nie bardzo oriętuje się w sprawach technicznych, za to bardzo duża rolę u niego odgrywa estetyka. (Myśli że jak u innych coś wygląda w dany sposób, to musi u niego, bo inaczej bedzie źle brzmieć. Niestety...)

Trafo ma rdzeń dobrany do mocy. Nawinięte jest grubym drutem i taki mamy efekt. Gdzieś ten drut się musi zmieścić, a powyżej pewnej granicy nie sposób go ładnie ułożyć.

Tak jak pisali koledzy powyżej - jeżeli drut jest ciasno nawinięty to trafo w porządku. Jak chcesz mieć estetycznie niech nawiną na przewymiarowanym rdzeniu wtedy drut ładnie się ułoży, ale trafo będzie miało większą średnicę.

Kolega nie bardzo oriętuje się w sprawach technicznych, za to bardzo duża rolę u niego odgrywa estetyka. (Myśli że jak u innych coś wygląda w dany sposób, to musi u niego, bo inaczej bedzie źle brzmieć. Niestety...)

Widzisz, estetyka ważna rzecz, zwłaszcza w ortografii. Miałem nie komentować, ale tak ładnie się wystawiłeś...

Literówka, oj przepraszam.

No tak. Nie mam już nic do zaoferowania w temacie, to może w infantylny niejako sposób, ale zwrócę na siebie uwagę. :-)

Najlepszego!

Literówka, oj przepraszam.

No tak. Nie mam już nic do zaoferowania w temacie, to może w infantylny niejako sposób, ale zwrócę na siebie uwagę. :-)

Najlepszego!

Akurat w twoim przypadku problemem nie jest "infantylność", ale protekcjonalny ton wypowiedzi.

i na koniec fuszerka w wykonaniu jak w temacie :)

Trafko 230 / 110

Izolacja a co to takiego ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Widzisz, estetyka ważna rzecz

To zapłać za tę estetykę jak Pass :)

Proporcjonalnie do gównianych kosztów masz równie kupiatą estetykę :)

Chyba jednak pochodzisz z tej specyficznej gałęzi genealogicznej gałęzi homo , która wyżej sra niż tyłek ma :)

To zapłać za tę estetykę jak Pass :)

Proporcjonalnie do gównianych kosztów masz równie kupiatą estetykę :)

Chyba jednak pochodzisz z tej specyficznej gałęzi genealogicznej gałęzi homo , która wyżej sra niż tyłek ma :)

szkoda słów,otwierasz zamknięty wątek tylko po to by komuś dokopać?:(

Kolmen,a czemu wycierasz tyłek Passem,jak to nie Mistrz Nelson skonstruował Pearl II i nie on dobierał do niego transformator?

I skąd wiesz ile kolega zapłacił za ten transformator?A przecież jak zapłacił to ma prawo domagać się poważnego traktowania.Transformator jest wykonany niechlujnie i jeśli producentowi nikt nie zwróci uwagi,to będzie robił takie same wyroby dla wszystkich zamawiających.

A jeżeli chodzi o Passa to używa on transformatorów z seryjnej produkcji renomowanej firmy i nie płaci więcej niż każdy inny ,kto kupuje taki sam ,zwykły,seryjnie produkowany transformator.

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

i na koniec fuszerka w wykonaniu jak w temacie :)

Trafko 230 / 110

Izolacja a co to takiego ?

Człowieku? A jak bys chciał konkurowac z Chinami? Moze teflonowa izolacja i zlocone końcówki? Przeciez to pewnei kosztuje tyle co rdzen i drut do nawiniecia. Nie widze mozliwosci konkurencji z Chinami gdzie sie pracuje za miske ryzu.

Tos bendix specu pojechał po reputacji sobie ?

Ty w ogóle masz jakieś pojecie ?

No pewnie po co cokolwiek coś ? to cud ze tego drutu nie nawinął bezpośrednio na gołym żelazie :) rdzenia

Teraz tylko liczyć na cud aby nie było żadnego przebicia ...

Tos bendix specu pojechał po reputacji sobie ?

Ty w ogóle masz jakieś pojecie ?

No pewnie po co cokolwiek coś ? to cud ze tego drutu nie nawinął bezpośrednio na gołym żelazie :) rdzenia

Teraz tylko liczyć na cud aby nie było żadnego przebicia ...

A ile za to zaplaciles? Mozesz nam tu odpowiedziec na to pytanie? Czy jak za wiertarkę 39 PLN z udarem? Potem sie dziwisz ze ma zębatki z plastiku?

Nie zauwazyles jak ostatnio dziala ŚWIAT? Jednorazówka, gwarancja na rok i jak sie zepsuje to nikt nawet tego nie naprawia tylko wymienia na nowe. A ze mi sie to nie podoba? To oczywiste - ale głupcy wolą mieć wiertarkę za 39 a nie za 500 wiec takie wlasnie mają sprzęty.

ps. Moze byś jeszcze chciał żeby było to poskręcane nierdzewką i zaekranowane permalojem i kosztowalo 30 zyla.

ps2. Wlasnie od P. Lachwskiego przyjechalo trafo audio z pogrubionym drutem. Jeszcze go nie widzialem. Jutro napisze jak wyglada. 650VA.

NC

Ale za wiertarkę z udarem ostatnio dałem 450 :)

To trafo na allegro kosztuje około 180 PLN trochę dużo jak na tyle ?

Nie mam pojecia nawet jakiej to jest mocy wiec Ci nie powiem czy to duzo czy mało. Moge Ci powiedziec ze za trafo 650VA z ekranami pomiedzy uzwojeniami i 4-rema wtórnymi + 1 12v dalem 350 zyla z przesyłką. Czy to duzo czy mało to nie wiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.