Skocz do zawartości
IGNORED

Transformator toroidalny > fuszerka?

pietro242

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

zamówiłem trafo toroidalne w manufakturze p. Lachowskiego > 'AUDIO', 100VA, 2x22V, wtórne nawinięte pogrubionym drutem. po 3 tygodniach dostałem takie coś > patrz zdjęcia (na zdjęciach trafo wygląda lepiej, niż w rzeczywistości).

nie moge się oprzeć wrażeniu, że to najmniej starannie wykonane trafo, jakie u nich zamówiłem > nieforemne, niechlujnie nawinięte zwoje, niewykończona jedna z końcówek.

mam pytanie do fachowców > czy to jest poprawnie wykonane trafo? czy ze względu na pogrubiony drut, dopuszcza się takie niechlujnie nawijanie/wykonanie? może się czepiam... z góry dzięki za odpowiedź.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12298-068037700 1292951637_thumb.jpg

post-12298-006971400 1292951645_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/75781-transformator-toroidalny-fuszerka/

Nie widzę nic szczególnie niepokojącego w wykonaniu tego transformatora. Fakt, wygląda niezbyt ładnie ale jeżeli druty nawojowe nie odstają od poprzedzającej je warstwy (muszą ściśle przylegać)to nie masz czym się przejmować.

dzięki za odpowiedź. odstawać, nie odstają, nawinięte są natomiast szalenie nierównomiernie > znaczne wklęsłości i zgrubienia, ukośnie (w porównaniu do sąsiadujących) prowadzone druty (na żywo niestety wygląda to jeszcze mniej efektownie)... o estetyce całości nie wspomnę... na razie wyleczyłem się z zamawiania w tym 'źródle'.

Trafo niezbyt chlujnie wykonane. Podobnie jak twoje fotki, które trudno było zmniejszyć?

Widzisz, w życiu tylko byśmy wymagali od innych…

na wystawę fotograficzną nie wysyłałem... co do trafa > widzisz, tutaj sprawa jest prosta > płacę (niemało), to wymagam. wszystko w temacie.

Zupełnie normalne trafo. Większość traf od nich nie wygląda idealnie równo - im trafo mniejsze tym bardziej krzywe. Ale w działaniu są OK. Mam od nich trafa od 700VA do 30VA. Jedyne co mi sie nie podba (w kwestii wyłącznie estetycznej) to to, że masz nieco porozlewaną żywicę.

System gra dobrze, albo nie....

napisałem i po świętach prawdopodobnie odeślę. myślę, że niestety pośpiech nie był/jest przyjacielem jakości.

zawsze byłem zadowolony z ich transformatorów, a to wyraźnie odbiega jakością wykonania od poprzednich. myślałem, że jak odpowiedział producent "bardzo grube druty nawojowe nie układają się tak pięknie jak te cienkie", ale jak poszukałem w sieci, da się jednak wykonać estetycznie tego typu transformator. myślę, że tego typu wykonanie, MOŻE mieć/ma wpływ na dzwięk i tego się najbardziej chciałem dowiedzieć zadając pytanie na forum.

Zupełnie normalne trafo. Większość traf od nich nie wygląda idealnie równo - im trafo mniejsze tym bardziej krzywe. Ale w działaniu są OK. Mam od nich trafa od 700VA do 30VA. Jedyne co mi sie nie podba (w kwestii wyłącznie estetycznej) to to, że masz nieco porozlewaną żywicę.

ano porozlewane, nie mówiąc o niewykończonej końcówce. święta widać się zbliżają. ;)

Czyli do specyfikacji audio w zamówieniu dodać "starannie nawinięte druty", "wysoka estetyka wykonania"?

Przypuszczam, że nierównomiernie nawinięte trafo może brumić. Ale tylko gdybam sobie.

www.myspace.com/loszmi

Powodem tego stanu rzeczy ( nawiniętego w ten sposób uzwojenia ) jest to, że zażyczyłeś sobie nawinięcie pogrubionym drutem ... być może za dużo pogrubionym ... Efekt jest taki, że grubszy (sztywniejszy) drut nie układa się na rdzeniu tak pięknie ... jakbyśmy chcieli. Drut jest nawijany maszynowo i zazwyczaj wychodzi ładnie :))) Drut wydaje się być mocno za gruby względem wielkości rdzenia :((((

Powodem tego stanu rzeczy ( nawiniętego w ten sposób uzwojenia ) jest to, że zażyczyłeś sobie nawinięcie pogrubionym drutem ... być może za dużo pogrubionym ... Efekt jest taki, że grubszy (sztywniejszy) drut nie układa się na rdzeniu tak pięknie ... jakbyśmy chcieli. Drut jest nawijany maszynowo i zazwyczaj wychodzi ładnie :))) Drut wydaje się być mocno za gruby względem wielkości rdzenia :((((

podałem, że drut ma być pogrubiony i pojedynczy, ale nie określiłem średnicy, licząc, że dobiorą właściwy/optymalny. nie wiem, czy jest zbyt duży (?)

myślę, że gdyby umiejętnie/starannie się przyłożyli do nawijania, nie byłoby dzisiaj problemu (przeglądałem z ciekawości wnętrza urządzeń Passa, patrząc na transformatory ewidentnie nawinięte pogrubionym drutem i były o niebo lepiej wykonene). na moim trafie (zwłaszcza przy wyprowadzeniach), choć tego może na zdjęciach nie widać, są miejsca gdzie drut jest nawijany dookoła (na szerokości 1cm), tworząc zgrubienia. w innym miejscu, są duże przekoszenia (na dodatek drut wygina się w kształt litery 's').

na nieszczęście trafo ma zasilać przedwzmacniacz gramofonowy, więc boję się, że może być kiepsko...

w każdym razie następne zamówię w trafber.

pozdrawiam.

Koledzy wyżej piszą prawdę, transformator jest wykonany prawidłowo i jeśli na rdzeń użytego dobrego materiału - nie ma zastrzeżeń. Poprzez grubszy drut możesz uzyskać chwilowo (nie ciągle) prądy większe od znamionowych (większe pobierane ciągle - uszkodzą termicznie trafo). Jeśli Ci się nie podoba to zamknij je w metalowej puszce, jak to często robią różne firmy :) Przez taką puszkę wykonaną z odpowiedniego materiału można dodatkowo ekranować magnetycznie trafo od reszty.

Trafo jest wykonane niestarannie, jak na wykonanie firmowe - porażka.

BTW. Pietro - na ch.. ci pogrubione druty do pre?!

podpatrzone u Passa > trafa wyglądają ewidentnie nawiniete pogrubionym (także w pre) > moje będzie siedzieć w Phono Pearl II (klasa A).

To przewymiaruj trafo, zwiększenie średnicy drutu nie zmniejszy za bardzo impedancji tylko rezystancje uzwojenia wtórnego(nieznacznie) a co za tym idzie zmniejszy straty termiczne.

W preampie to chyba nie jest problem.

A w Passie może były mniejsze napięcia , większa moc trafa, lub inny obiektyw.

Co to za pogoń wizualna?

Znasz impedancje traf Passa, straty cieplne, pojemność miedzy-zwojową,etc...

To przewymiaruj trafo, zwiększenie średnicy drutu nie zmniejszy za bardzo impedancji tylko rezystancje uzwojenia wtórnego(nieznacznie) a co za tym idzie zmniejszy straty termiczne.

W preampie to chyba nie jest problem.

A w Passie może były mniejsze napięcia , większa moc trafa, lub inny obiektyw.

Co to za pogoń wizualna?

Znasz impedancje traf Passa, straty cieplne, pojemność miedzy-zwojową,etc...

znam moc użytych transformatorów w jego urządzeniu (z tabliczek znamionowych) > mamy więc określony przedział wielkościowy trafa (z tolerancją) > na tej podstawie i z posiadanych przeze mnie toroidów tej samej mocy (nawinietych przez p.Lachowskiego standardowym cienkim drutem), mogę stwierdzić (z dużym prawdopodobieństwem), że w trafach Passa zostały użyte DUŻO większe przekroje. ale pewnie ta informacja Cię nie zadowala.

P=IxU,

jeżeli UPass=Upearl to mnie zadowala... wizualnie

w obu przypadkach oscylowało w okolicy (2x)22V

wiesz (-cie), mnie najbardziej w tej całej sprawie boli to, że cała produkcja schodzi na psy.

jest drożej i gorzej niż było.

w obu przypadkach oscylowało w okolicy (2x)22V

wiesz (-cie), mnie najbardziej w tej całej sprawie boli to, że cała produkcja schodzi na psy.

jest drożej i gorzej niż było.

A zmierzyłeś jakiekolwiek parametry tego trafa? Czy tylko nie podoba Ci się jak są nawinięte druty?

W kategorii audiofilskiej wszystko może wpływać na jakość dźwięku, ale od pewnej granicy zdecydowanie większy wpływ ma kreowanie brzmienia przez sugestię. Myślę, że w tym przypadku sugestia, że jest brzydko, a, że brzydko, to źle pogorszy dla Ciebie znacznie jakość, a trafo to po prostu trafo, możliwe, że takie niechlujnie nawinięte jest lepsze od nawiniętego ładnie, do tego potrzebne są dokładne pomiary.

Na przyszłość ja widzę inną radę, zamawiaj trafo ekranowane w puszce, nie będziesz widział zwojów.

Zwoje będą krzywo, bo przecież owijają rdzeń od początku do końca a nie w miejscu, jeśli użyto grubego drutu na małym karkasie to nie ma co się zdziwić że odstaje czy coś, w przeciwnym razie dociśnięty - popękał by na zakrętach. Po za tym czy to na prawdę ma jakiekolwiek znaczenie przy pracy? Transformator to maszyna elektryczna, na górnym uzwojeniu po prostu indukuje się napięcie... nie, nie panuje reguła że jak jest równy drut to równe napięcie... po prostu napięcie! Jeśli wszystkie parametry są w porządku to nie ma najmniejszego sensu kłócić się o jakość wykonania.

Zwoje będą krzywo, bo przecież owijają rdzeń od początku do końca a nie w miejscu, jeśli użyto grubego drutu na małym karkasie to nie ma co się zdziwić że odstaje czy coś, w przeciwnym razie dociśnięty - popękał by na zakrętach. Po za tym czy to na prawdę ma jakiekolwiek znaczenie przy pracy? Transformator to maszyna elektryczna, na górnym uzwojeniu po prostu indukuje się napięcie... nie, nie panuje reguła że jak jest równy drut to równe napięcie... po prostu napięcie! Jeśli wszystkie parametry są w porządku to nie ma najmniejszego sensu kłócić się o jakość wykonania.

dobra, żeby zakończyć sprawę... NAJWAŻNIEJSZE > moim zdaniem, jeśli wtórne zostało nawinięte niechlujnie (+ wyprowadzenia, + zalewanie/rozlane), co widać i z czym nie ma co polemizować, nie mam pewności, ba, nawet z dużą dozą prawdopodobieństwa można przypuszczać, że z taką samą 'starannością' został wykonany na przykład ekran czy impregnacja rdzenia. krótszych wyprowadzeń (pierwotne) to się chyba nie dało zrobić (około 5cm).

druga sprawa to to, że jak się chce, to można wykonać lepiej, prawda? są przykłady dostępne w sieci.

jeśli dziś odpuszczę, jutro ktoś z Was, dostanie podobnie wykonane (albo jeszcze gorsze), bo wytwórca stwierdzi, że skoro przechodzi/przechodzą, to można wciskać. te hipermarketowe, bo się przeszedłem z ciekawości, wyglądają lepiej (też gruby drut). końcąc informuję, że trafo zostało odesłane.

pozdrawiam.

dobra, żeby zakończyć sprawę... NAJWAŻNIEJSZE > moim zdaniem, jeśli wtórne zostało nawinięte niechlujnie (+ wyprowadzenia, + zalewanie/rozlane), co widać i z czym nie ma co polemizować, nie mam pewności, ba, nawet z dużą dozą prawdopodobieństwa można przypuszczać, że z taką samą 'starannością' został wykonany na przykład ekran czy impregnacja rdzenia. krótszych wyprowadzeń (pierwotne) to się chyba nie dało zrobić (około 5cm).

druga sprawa to to, że jak się chce, to można wykonać lepiej, prawda? są przykłady dostępne w sieci.

jeśli dziś odpuszczę, jutro ktoś z Was, dostanie podobnie wykonane (albo jeszcze gorsze), bo wytwórca stwierdzi, że skoro przechodzi/przechodzą, to można wciskać. te hipermarketowe, bo się przeszedłem z ciekawości, wyglądają lepiej (też gruby drut). końcąc informuję, że trafo zostało odesłane.

pozdrawiam.

A sprawdzałeś kto nawija te marketowe trafka ?;)

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Polecam Trafber ,na zamówione u nich trafo czekałem 3 dni (w czwartek zamówiłem a w poniedziałek już miałem w domu)a nie miesiąc jak u Lachowskiego,poza tym trochę taniej a trafo nawinięte bez zarzutu.

Polecam Trafber ,na zamówione u nich trafo czekałem 3 dni (w czwartek zamówiłem a w poniedziałek już miałem w domu)a nie miesiąc jak u Lachowskiego,poza tym trochę taniej a trafo nawinięte bez zarzutu.

wiem, następne z pewnością będą od nich. trzeba się uczyć na błędach.

Reczywiście, to dobre.

Kolega po prostu Początkujący i nie ma zielonoego pojecia jakie występują zależności w trafie, co na coś może wpływać.

Nie mniej stwierdzenie to też rozbawiło mnie i kumpla :-)

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Jak trafo zostanie nawinięte niechlujnie; poprzez przekoszone i luźne ułożenie uzwojeń, ich długość może zwiększyć się o kilkanaście procent. O tyle też wzrosną spadki napięć na nich…

Jak się słyszy różnice pomiędzy kablami o takim samym przekroju ;) to słyszenie tandetnie nawiniętego trafa to chyba oczywistość?

A kilkanaście traf w życiu już nawinąłem…

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.