Skocz do zawartości
IGNORED

Potrzebny egzorcysta do odtwarzacza DVD

karczka

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dziwną zagadkę. W moim systemie kd gdy włączę płytę DVD (obojętne czy film czy koncert) jest wszystko okej. Gdy po tym włączę płytę cd pojawiają się, a w zasadzie są non stop jakieś dziwne zniekształcenia, najbardziej słyszalne na średnich tonach, chodź i chyba na basie trochę również. Brzmi to może trochę jak jakaś bardzo kiepska mp3-ka chodź nie wiem czy to najlepsze określenie. Oczywiście dvd i cd których uzywam to oryginały. Sytuacja jest o tyle dziwna, że dzieje się tak samo na dwóch różnych odtwarzaczach dvd (philips i harman). Długo mi zajęło dojście do tego że wina leży w odtwarzaczu. A jak do tego doszedłem? Sprawdzałem pod 2 amplitunerami i 2 wzmacniaczami i ciagle to samo. Zmieniałem wszelkie kable (głośnikowe, IC, sieciówkę w ampli i wzmaku) i ciągle to samo. Poza tym, gdy odtwarzacz jest w wejsciu cd a do aux-a podłącze kompa, z kompa gra dobrze. Gdy zaraz przełączę odtwarzacz do wejscia aux dalej występują zniekształcenia. Nie rozkminiłem co powoduje, że dvd "się naprawia" ale jak zostaje czasem na 2 dni to po tym okresie włączam i jest okej na cd ale dotąd, kiedy znów włacze dvd. Ale np wczoraj "się popsuło" a dziś się jeszcze nie naprawiło. No i to co jeszcze muszę dodać to to, że na dvd jest non stop dobry dźwiek. Szwankuje tylko na płytach cd.

Nigdy z taką zagadką się nie spotkałem i nie mam zielonego pojecia o cho chodzi...

Może ktoś miał podobną sytuację, ewentualnie interesuje się magią oraz czarami i jakoś umie przepędzić tego złego ducha??

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

A czy do komputera nie używasz czasem innego kabelka niż do odtwarzacza? I czy jak poruszasz interkonektami, to są większe zakłócenia? To może być kwestia złego ułożenia kabli lub jakości tych kabli - albo walnięty jest interkonekt, albo coś mocno sieje i daje zakłócenia na interkonekty. Napisz jakie to interkonekty, a najlepiej sprawdź na innej parze, tylko takiej na 100% sprawnej.

Obstawiam luźne gniazda/wtyki. Nie ma dobrego kontaktu i powstaje swoisty filtr górnoprzepustowy - wysokie tony jeszcze jakoś "przechodzą" po pojemnościach, a basu prawie nie ma. Do tego dźwięk jest pewnie jakiś taki niewyraźny. Poruszaj wtyczkami i sprawdź czy nie zauważysz zmian...

Jak najbardziej innego, przede wszystkim do kompa jest 1Jack-2RCA, a do dvd 2RCA-2RCA. Nie poruszałem konektem bo siedzi sztywno i nie ma po co, poza tym przy dvd jest okej (bo zapomniałem dodać że te dvd tez słuchałem przy przekazie sygnalu analogowego). Co do jakości to jestem pewien, ze nie. Może nie sa to super hiper extra kable, ale i za 5 zł ludzie mają i im to gra "prawidłowo" - tzn bez tego co jest u mnie. A mój drucik to Wires XS XS031 (700031) Tech+Link - 1m. Dla sprawdzenia podłączyłem inny (no name) i jest tak samo.

No coś jest na rzeczy z tym że "coś" daje i sieje zakłucenia... tylko co? Na prawdę dziwna sprawa

Wcześneij jeszcze zapomniałem dodać, że co prawda nie wierzyłem w spadki napięcia bo nigdy takiego problemu u siebie nei miałem (mieszkam w domu a nie w bloku więc nikt przy instalacji nie mogl kombinoać) ale dla wszystkiego, podłączyłem i ampli i dvd przez ups-a no i nie było poprawy.

Szukałem też jakiś ustawień w dvd, pomyślałem ze może trzeba przełączyć na "tryb" odtwarzania audio cd ale nic takiego nie znalazłem

Obstawiam luźne gniazda/wtyki. Nie ma dobrego kontaktu i powstaje swoisty filtr górnoprzepustowy - wysokie tony jeszcze jakoś "przechodzą" po pojemnościach, a basu prawie nie ma. Do tego dźwięk jest pewnie jakiś taki niewyraźny. Poruszaj wtyczkami i sprawdź czy nie zauważysz zmian...

Jak odpisywałem to Twojej wypowiedzi jescze nie widziałem

Właśnei jeśli o bas chodzi to jest "okej" tzn jest go tyle ile normalnie. A czy jest trochę zniekształcony, chropowaty? to tak nie do końca słyszę. Raz wydaje się ze tak, a innym razem że nie. Głownie zniekształcenia występują na średnich i wysokich częstotliwościach.

Jesli chodzi o te zniekształcenia to brzmi to tak jak by były to stare, zużyte, nadpalone głośniki.

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Jeszcze raz powtórzę... załóżmy, ze plyta cd gra dobrze, włożę dvd (koncert lub film) gra dobrze, od razu po tym włożę cd jest źle, jeszcze raz (od razu) włożę dvd jest okej, jeszcze raz cd jest źle. Te cuda na kiju się dzieją tylko przy cd. więc raczej nie ma mowy o tym żeby coś z prądem do ampli czy dvd było, bo gdyby tak, to by chyba ciągle było źle. Poza tym, wszystkie wtyki od ic i kable głośnikowe i sieciowe pewnie i solidnie siedza na swoim miejscu.

Witam. Na mój gust , to może być problem w oprogramowaniu, kóre nieprawidłowo rozpoznaje typ i źle dekoduje strumień danych. Prawdopodobnie uaktualnienie bios-u by pomogło. To pytanie do producenta raczej.

Pozdrawiam.

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

No faktycznie może coś z oprogramowaniem. Co prawda i tak zamierzam kupić porządne cd, no ale chciałbym jednak w dvd wyeliminować ten defekt.

W sumie to nie ampli tylko wzmacniacz kina domowego Denon AVC-10SE a dvd to hk 23

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.