Skocz do zawartości
IGNORED

Clone ACCPHASE E-550

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki.A jaki kabel mogę użyć dowolny ekranowany?Sygnał na tym nie straci.

Jakieś ekranowane lepszej jakości znajdź. Sygnał nie straci. To są małe odcinki :-)

Witam, czy sa chetni na zamowienie wiekszej ilosci 2sc2240/2sa970 (trany wejsciowe) w celu podobierania? Chce zamowic z pewnych zrodel (rs components, ew z usa). Ja bym wzial po 50 sztuk. Jezeli sa chetni co najmniej po 20szt. to prosze dac znac do niedzieli wieczorem, ew poniedzialku). Jak bedzie wiecej to zamowie z kilku zrodel aby byla wieksza szansa na poparowanie pnp/npn. Sa to w tej chwili chyba najlepsze bjt do stopni wejsciowych o duzym Vcbo. Oczywiscie zajme sie dobieraniem.

System gra dobrze, albo nie....

Witam, czy sa chetni na zamowienie wiekszej ilosci 2sc2240/2sa970 (trany wejsciowe) w celu podobierania? Chce zamowic z pewnych zrodel (rs components, ew z usa). Ja bym wzial po 50 sztuk. Jezeli sa chetni co najmniej po 20szt. to prosze dac znac do niedzieli wieczorem, ew poniedzialku). Jak bedzie wiecej to zamowie z kilku zrodel aby byla wieksza szansa na poparowanie pnp/npn. Sa to w tej chwili chyba najlepsze bjt do stopni wejsciowych o duzym Vcbo. Oczywiscie zajme sie dobieraniem.

A z której grupy BL czy GR

Ponieważ dostaje pytania na priv, to podaję więcej wyjaśnień:

Chętne osoby będą zamawiały ileś tam par (ok 80gr netto/sztuka, może mniej jak będzie więcej chętnych, cena może zejść nawet do ok. 60gr - nie chcę zamawiać z e-baya ani z innych tanich wynalazków, gdzie jest szansa pół na pół, że będą podróbki). I następnie ja z wszystkich zakupionych tranzystorów będę robił, pary (ew. czwórki). Następnie te pary, pogrupowane wg Hfe, będą przydzielane proporcjonalnie do zakupionych tranów. Czyli jak ktoś zakupił 20 niedobranych par, a ktoś inny 60 niedobranych par, a wyszło np. 40 dobranych par, to ten pierwszy otrzyma 10par [+10 niedobranych par odrzutów] a ten drugi 30par [+30 niedobranych par odrzutów]. Odrzuty, też będę się starał jakoś sensownie pogrupować. Odrzut zależy od tego jak się trafią serie, może być 20% a może być i 80%.

@dodo - wolałbym z BL, ponieważ będą szły na stopnie wejściowe, a tam wskazane jest jak najwyższe Hfe, chociaż nie zawsze. Jak będzie większa ilość osób, którym zależy na jakiejś grupie to możemy wybrać wtedy tą grupę. Za BL przemawia też fakt, że produkuje je też Magnatec. Wtedy można pomieszać serie i producentów i większa szansa na dobranie przeciwsobnych par.

Lista na tranzystory 2SC2240/2SA970 do dobierania.

- barmanekm (50+50)

- rick (16+16)

- kogutaudio (20+20)

Listę przeniosę do innego wątku. Sugeruje mieć przynajmniej 100% nadmiaru (czyli jak ktoś chce 8 dobranych par, to niech zamawia 16) a i to nie jest gwarantowane. Postaram się dobierać tak, aby było jak najlepiej dla wszystkich.

Może być i oczywiście, że z 16 wyjdzie i 12 par... zależy od szczęścia....

- barmanekm (100+100)

- rick (16+16)

- kogutaudio (20+20)

- Henryk Kwinto (200+200) BL

- taipan3 (20+20) BL

Zwiększam ilość, w tych ilościach ceny spadną chyba nawet do ok 50gr. Niestety nie pamiętam dokładnie, bo chwilowo nie chodzi strona rs components...

W RS components można zamawiać w opakowaniach pzremysłowych, nie wiem co oni przez to rozumieją, ale być może to chodzi o tśmy/pudełka prosto z fabryk. Było by super, a przy 500szt na pewno nie będzie problemu.

Edytowane przez barmanekm

- barmanekm (100+100)

- rick (16+16)

- kogutaudio (20+20)

- taipan3 (20+20) BL

- avs (30 + 30) BL

Edytowane przez avs

- barmanekm (100+100)

- rick (16+16)

- kogutaudio (20+20)

- taipan3 (20+20) BL

- avs (30 + 30) BL

Moje pytanie brzmi: a jak je dobieracie? zobaczcie jaki prąd przez nie płynie w 550-tce i dobierajcie przy tym prądzie. Należało by jeszcze złapać wzmocnienie przy innym prądzie żeby zobaczyć czy charakterystyka nie ma innego kąta nachylenia.

Pozdrawiam

- barmanekm (100+100)

- rick (30+30)

- kogutaudio (20+20)

- taipan3 (20+20) BL

- avs (30 + 30) BL

Mamy już 400 kompletów. Listę zamykam jutro lub po dojściu do 500.

@bendix, będę je parował na mostku. Pewnie przy 1mA, u mnie na symulacji w accu płynie na nich 0.6mA. Wg datasheetów, przy 0.6mA a 1mA nie ma praktycznie różnicy w Hfe, a te minimalne te co są (przy 2sc2240) to zmieniają się już liniowo (od ok 0.5mA). Poza tym pomiar przy 1mA będzie bardziej uniwersalny bo później jest już stałe Hfe, niemal do samego końca i to pogrupowanie będzie także do użycia w wielu projektach.

Jak już odpaliłeś 550-tkę, to pomierz jaki prąd jest na tych tranach, bo może moja symulacja nie jest dokładna, jak mniejszy niż 0.5mA to wtedy faktycznie się zastanowie i pewnie pogrupuję część pod tym prądem...

Chcę zrobić taki, lub podobny (uproszczony) mostek. Tak by mierzyć na zadanym prądzie. Od razu mówię, że trochę to potrwa...

Oczywiście do pomiarów przy mniejszych prądach. Ew. jak będzie przy jednym prądzie, to zrobię taki całkiem prosty na kilku rezystorach.

- barmanekm (100+100)

- rick (30+30)

- kogutaudio (20+20)

- taipan3 (20+20) BL

- avs (30 + 30) BL

- mirfak (20+20) BL

----------------

- barmanekm (100+100)

- rick (30+30)

- kogutaudio (20+20)

- taipan3 (20+20) BL

- avs (30 + 30) BL

- mirfak (20+20) BL

- kw (30+30)

- dodo(30+30) BL Toshiba

- barmanekm (100+100)

- rick (30+30)

- kogutaudio (20+20)

- taipan3 (20+20) BL

- avs (30 + 30) BL

- mirfak (20+20) BL

- kw (30+30)

- dodo (30+30)BL - wolałbym Toshiba

@bendix - jest jeszcze kwestia dokladnosci pomiarow. W moim dmm mam zakresy 200uA I 200mV sprawdze na jak niskim pradzie pmiary beda jeszcze mialy wymagana dokladnosc I sensowne wyniki. Zostane przy 1-4mA pewnie.

- barmanekm (100+100)

- rick (30+30)

- kogutaudio (20+20)

- Henryk Kwinto (200+200)BL - wolałbym Toshiba

- taipan3 (20+20) BL

- avs (30 + 30) BL

- mirfak (20+20) BL

- kw (30+30)

- barmanekm (100+100)

- rick (30+30)

- kogutaudio (20+20)

- taipan3 (20+20) BL

- avs (30 + 30) BL

- mirfak (20+20) BL

- kw (30+30)

- Rogalaf (40 + 40) BL

Edytowane przez Rogalaf

- barmanekm (100+100)

- rick (30+30)

- kogutaudio (20+20)

- taipan3 (20+20) BL

- avs (30 + 30) BL

- mirfak (20+20) BL

- kw (30+30)

- Rogalaf (40 + 40) BL

- Rambo (30+30)BL - wolałbym Toshiba

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

W takim razie zamowie same toshiby, ale planowany czas dostawy jest na 18.11.

Lista zamknieta I tak jest juz parowania na ladnyxh kilka/kilkanascie dni.

Lista zamknieta I tak jest juz parowania na ladnyxh kilka/kilkanascie dni.

No chłopaki ja jedną 550 złożyłem na cacy a wy??

Musze trochę ściemnić podświetlanie wskaźników bo za mocno świecą .Macie pomysł jak Np.Lm317??? A szybka pasuje jak najbardziej wbrew innym .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tomek0104

Czy jest może ktoś z Warszawy kto zaczał juz skladać wzmaka, jestem trochę zielony i chętnie bym skorzystał z pomocy kogoś bardziej doświadczonego

Ten układ jest logarytmiczny? Dość szybko reaguje, da się go spowolnić? U mnie w cd wstawiłem diodę RGB i do każdego koloru osobny lm317. Mogę uzyskać dowolny kolor i jasność.

Ten układ jest logarytmiczny? Dość szybko reaguje, da się go spowolnić? U mnie w cd wstawiłem diodę RGB i do każdego koloru osobny lm317. Mogę uzyskać dowolny kolor i jasność.

Da sie spowolnić kondami na protector C1 i c2 ja mam 100n jak dasz 330 n będzie wolniejszy czym więcej tym wolniej .

Poprawiłem podświetlanie ,założyłem od dołu żarówki na ledach.Od razu lepiej no i wyregulowałem Vu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam , Ojojoj - z tymi prądami . Już dawno przypuszczałem że temu wzmacniaczowi daleko od prawdziwego opiekacza w klasie A (:. Czyli pobór prądy co najmniej 400 wat na kanał non stop (: .

Na dole strony pomiary mocy E550-tki:

Ukryta Zawartość

Przy 4 omach wzmacniacz dostarcza 114 W.

PS. Czy tytułowy model ma coś wspólnego z takim schematem?:

post-767-0-28343600-1320522579_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@jurek - nie ma. Tutaj wejście masz bardziej, z E-406. W E-550 i w innych nowszych Accu jest sprzężenie prądowe.

Dla spragnionych mocy pracuje nad p-4100.Niedługo dam pcb do produkcji,japonce się kiedyś wkurzą albo przyjmą mnie do siebie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi