Skocz do zawartości
IGNORED

Clone ACCPHASE E-550

Rekomendowane odpowiedzi

W każdym pre Accu jest część aktywna. Ogólnie dostępny jest schemat C-200. Popatrz.

A tak np. wygląda stary C-275:

Napisałem że "głównie". Wiem że tam jest wzmacniacz zapewne o wzmocnieniu około 10x. (tyle miał od 406-tki)

Właśnie obydwa mają wielki wspołczynnik tłumienia, dużą wydajność prądową. I to jest to. :-)

Jak wspominałem miałem okazje słuchać mocne koncówki z moimi Innfinity (nie tylko) i dałbym się pociąć, że wreszcie czuć bas i jest ok.

Dopóki nie usłyszałem takiej P-5000. Teraz to wiem, że niby "super mocne" wzmacniacze po prostu bez tych przetoczonych odpowiednich parametrów, dławią się na trudnym obiciążeniu i tu jest pies pogrzebany.

Dokładnie tak jest. Mam glosniki w obudowie "linia transmisyjna" i na nich jest słychać tak kolosalne różnice pomiedzy wzmacniaczami w basie że aż tego nie potrafię opisać. 550-tka tak zamiata że szok. Kiedys ktoś do mnie przyniósł Marantza PM-66 KI i miałem go przez tydzień. Po jednym dniu go wyłaczyłem bo się tego nie dało słuchac taka to padlina była :-) Problemem przy potężnych accu jest konieczność dorobienia tłumika na wejsciu lub zmniejszenia wzmocnienia żeby ci ktoś po pijaku na imprezie membran nie wydmuchał :-)

Problemem przy potężnych accu jest konieczność dorobienia tlumika na wejsciu lub zmniejszenia wzmocnienia żeby ci ktoś po pijaku na imprezie membran nie wydmuchał :-)

Hehe, to i tak lekko. Ppowiem, że koniecznie do konstrukcji trzeba dodać potek do regulacji głośności.

Bo co by było, gdy ktoś, przypadkowo by podłączył taką końcówkę do wyjścia CD czy innego źródła ? (bo postąpił jak z każdym innym sprzętem)

Nacisnał by przcisk play, i rozpoczął lawinową rekcje rozwlalenia nie tylko sprzętu, czy szyb w pomieszczeniu, ale może i własnego zdrowia :-)

Edytowane przez Robertus

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

P-7100 ma 2 x 250 W przy 4 Ohmach, czyli nie tak znowu masakrycznie, ale tu raczej chodzi wydajność i trzymanie głośników "za gardło" bez forsowania sprzężenia zwrotnego

Mój Rotel RB990BX ma 2 x 360 W przy 4 Ohmach i pięć par tranzystorów końcowych i DF=1000 ,ale nie sądze żeby mógł się mierzyć z Accu...

Hehe, to i tak lekko. Ppowiem, że koniecznie do konstrukcji trzeba dodać potek do regulacji głośności.

Bo co by było, gdy ktoś, przypadkowo by podłączył taką końcówkę do wyjścia CD czy innego źródła ? (bo postąpił jak z każdym innym sprzętem)

Nacisnał by przcisk play, i rozpoczął lawinową rekcje rozwlalenia nie tylko sprzętu, czy szyb w pomieszczeniu, ale może i własnego zdrowia :-)

Z potencjometrem to oczywistość ;-))))))

Ale o tłumiku tez myślalem. Dorobię jakiś mały pstryczek z tyłu który będzie ograniczał moc :P 250-350W w chacie to już gruba przesada :-) Oczywiscie nie chodzi mi o moc wzmacniacza tylko o moc na głosnikach w momencie odsłuchu :P

550-tka odkręcona i już mi się szyby trzęsą w oknach :-)

Z tym DF to Rotel nagminnie kłamal. Bezczelnie wręcz.

Jak sie natknę to wrzuce tu artykuł, w którym jakiś redaktor pozwał za kłamstwa i wyssane z palca co niektóre parametry. Bo sam dokonywał pomiary i przedstawiał wyniki trzech ich wzmaków. Można to było znaleźć w necie, zupełnie zawyżone były zwłaszcza DF.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

P-7100 ma 2 x 250 W przy 4 Ohmach, czyli nie tak znowu masakrycznie, ale tu raczej chodzi wydajność i trzymanie głośników "za gardło" bez forsowania sprzężenia zwrotnego

Mój Rotel RB990BX ma 2 x 360 W przy 4 Ohmach i pięć par tranzystorów końcowych i DF=1000 ,ale nie sądze żeby mógł się mierzyć z Accu...

Oczywiście że o to chodzi Bogdanie. Rozmawiamy tylko o tym że nigdy nie słuchasz przy maksymalnej mocy - więc na wszelki wypadek (pijana koleżanka na imprezie) jakis ogranicznik by się przydał. Bo a nuż ci pokreci gałką do oporu :-)

Moje pewnie ze 150W zniosą (18W8535 ScanSpeaka) ale już 300 moze je zabić.

Za to nie rozumiem podejścia Accuphase, nie raz natknąłem się że moc wyjściową, moc pobieraną z sieci oraz właśnie DF zaniżają w stosunku do pomiarów mierzonych w rzeczywistości.

Z tym DF to Rotel nagminnie kłamal. Bezczelnie wręcz.

Jak sie natknę to wrzuce tu artykuł, w którym jakiś redaktor pozwał za kłamstwa i wyssane z palca co niektóre parametry. Bo sam dokonywał pomiary i przedstawiał wyniki trzech ich wzmaków. Można to było znaleźć w necie, zupełnie zawyżone były zwłaszcza DF.

Tak jak z nowymi głosnikami ScanPeaka made in china. Ktoś chyba tutaj albo na elektrodzie odkrył że do wszystkich modeli dają ten sam wykres charakterystyki. Masakra.

Za to nie rozumiem podejścia Accuphase, nie raz natknąłem się że moc wyjściową, moc pobieraną z sieci oraz właśnie DF zaniżają w stosunku do pomiarów mierzonych w rzeczywistości.

Ja to zrozumiałem na przykladzie 550-tki. Piszą że pure class A i o to im chodzi - chociaz tego pure A nawet tyle nie ma co się nim chwalą. Marketoidalny bełkot. A moc z sieci to pewnie przez greenpeace zaniżają żeby ich nie pikietowali :P

Jako fan cherlawych kilkuwatowców zapytam przwrotnie.

Na co te kilowaty dla wszystkich? Tyko kilka modeli głośników potrzebuje elektrowni.

U mnie "słabiutki" accu e-210 trzyma za mordę jak należy.

Żeby tak było nawalczyłem sie. Ale nie ze wzmacniaczem ale z pozostałą częścią toru.

Bogdan

Hehehe, niech i tak będzie dla spokoju duszy właściciela.

Edytowane przez Robertus

co, ja sobie wypraszam, rotel nigdy nie klamie ... :-) YAMAHA TAK, ALE ROTEL NIE ! :-)

Ty mi tu jamahahy nie szkaluj. Jeżdżę od lat takimi motocyklami i trzy kamertony wymiatają :P

To w końcu kiedys była tylko fabryka fortepianów.

Na co te kilowaty dla wszystkich? Tyko kilka modeli głośników potrzebuje elektrowni.

Żeby tak było nawalczyłem sie. Ale nie ze wzmacniaczem ale z pozostałą częścią toru.

Wiesz jak to jest. Zawsze gonimy tego króliczka - a M-6000 trzyma lepiej niz e-210 ;-))))

Edytowane przez bendix101

z moimi Dali Grandami słabeusze się pocą i dlatego marzy mi się taki mocarz jak P7100 , to z pewnością będzie udany duet

Rotel jest mocny i to taki bardzo dobry rzemieślnik, dobrze zrobiony, dobrze grający , kompaktowy , bezproblemowy piecyk na lata,

ale dla mnie to napewno przystanek a nie cel , miałem Electrocompanieta AW250 i miał tendencję do delikatnego uwypuklania basu,

co u mnie było nie do zniesienia - kolega który chciał go kupić ukatrupił jeden kanał podczas testowania i wtedy okazało sie ,że

w Danii gdzie go kupiłem był wczesniej naprawiany - leży biedny az ktoś się nad nim zlituje... :-)

może kiedyś ,a może posłuży jako obudowa do klona Accu a bebechy sprzedam - zobaczymy

Podsumowując on grał z grandami super, ale podkreślał to co one i za dużo było tego miodu, Rotel też trochę idzie w tym kierunku.

Grandy to genialne kolumny , ale one same w sobie intesywnie grają skrajami pasma i trzeba ten efekt łagodzić, bo będzie łomot.

A do tego dwa duże woofery trzeba sztuwno trzymać za membrany - accu da radę ,ale tylko siłacz

Takich naprawdę "cieżkich" kolumn jest też sporo. Zwłaszcza modele wyższej klasy mające sporo do zaoferowania.

Posuchaj takich kolumn z różnymi dobrymi wzmacnaczmi, nie tylko Accuphase, potem podłącz do takich pudeł-elektrownii.

Rożnica w brzmieniu rozwieje jakiekolwiek wątpliwości.

Posuchaj takich kolumn z różnymi dobrymi wzmacnaczmi, nie tylko Accuphase, potem podłącz do takich pudeł-elektrownii.

Rożnica w brzmieniu rozwieje jakiekolwiek wątpliwości.

Potwierdzam. Zdecydowanie rozwieje wątpliwości w zakresie basu.

ja już jestem trochę zmęczony poszukiwaniami, myślałem wcześniej o budowaniu klona np. o Nada s300 ( Gryphon ), McIntosha , Krell KSA 50 ogólnie daje radę,

ale wydaje mi sie ,że dla mnie Accuphase to projekt docelowy.

Dotychczas problemem były wiarygodne schematy nowszych Accu, ale teraz mamy eldorado, tylko robić

Dla mnie taki oryginalny piec Accuphase jest nieosiągalny, bo po prostu nawet jak bym sie napiął

i zebrał kasę na jakąś fajna uzywkę , to nie wydam tyle pieniędzy na wzmacniacz - są inne wydatki jak się ma rodzinę.

a zbudowanie własnoręcznie takiego cuda to dodatkowa satysfakcja.

Czas zaczać słuchac muzyki a nie sprzętu, choć narazie jeszcze nie potrafię, ale z Accuphase wiem ,że tak będzie :-)

o tu jest ciekawy P450 - za rozsądne pieniądze, ale wolę klona 7100 za powiedzmy 3000 zł niż tego oryginała 4 x drożej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a ceny nowych to już wariactwo - za najprostsze klocki prawie 15000 zł - żarty.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bogdan

ja już jestem trochę zmęczony poszukiwaniami, myślałem wcześniej o budowaniu klona np. o Nada s300 ( Gryphon ), McIntosha , Krell KSA 50 ogólnie daje radę,

ale wydaje mi sie ,że dla mnie Accuphase to projekt docelowy.

Dotychczas problemem były wiarygodne schematy nowszych Accu, ale teraz mamy eldorado, tylko robić

Dla mnie taki oryginalny piec Accuphase jest nieosiągalny, bo po prostu nawet jak bym sie napiął

i zebrał kasę na jakąś fajna uzywkę , to nie wydam tyle pieniędzy na wzmacniacz - są inne wydatki jak się ma rodzinę.

a zbudowanie własnoręcznie takiego cuda to dodatkowa satysfakcja.

Czas zaczać słuchac muzyki a nie sprzętu, choć narazie jeszcze nie potrafię, ale z Accuphase wiem ,że tak będzie :-)

Zapewniam Cię że 550-tka Ci w zupełności wystarczy. Nie musisz się napinać.

ja kupiłem pcb do E550 ale bez entuzjazmu, bo nie chciałem ani fetów ani klasy A, nie przekonuje mnie to

nie będę go robił, bo wstęnie zbuduję E407 z czterema parami tranzystorów końcowych ponieważ mam już większość części z obudową włącznie i wtedy powoli biorę się za P7100 - niech trwa to nawet i rok czy dwa :-)

Słucham sobie E407 a buduję monstera , fajna perspektywa .

Edytowane przez Bogdan

ja kupiłem pcb do E550 ale bez entuzjazmu, bo nie chciałem ani fetów ani klasy A, nie przekonuje mnie to

nie będę go robił, bo wstęnie zbuduję E407 z czterema parami tranzystorów końcowych ponieważ mam już większość części z obudową włącznie i wtedy powoli biorę się za P7100 - niech trwa to nawet i rok czy dwa :-)

Słucham sobie E407 a buduję monstera , fajna perspektywa .

Ta klasa A niech cię nie przeraża. Bo to jest AB. A mosfety zapewniam Cię że właśnie dają to o co Ci chodzi. Chyba że te dali na vifach jakoś nie potrafią grać bo nie słuchałem nigdy. Zasadniczo nie przepadam jakos za bass reflexem. Z dwojga złego wole już obudowy zamknięte.

z tym bass reflexem , to zaczynam Cie rozumieć - u mnie jest w dodatku z tyłu - jebał pies - przepraszam za wyrażenie - łomot jest że głowa mała

ale nie potrafię zrezygnować z wysokich , średnich , przeeeeeeeestrzeni i rozciągnięcia basu grandów - tu może pomóc tylko dobry piec

dlatego jestem taki uparty na 7100 , ale oczywiście nikogo nie zamierzam naciskać, a raczej zachęcam żeby iść w tym kierunku, jak nie będzie

chętnych to powoli mozolnie będe robił go sam od spodu - najgorzej będzie z projektem pcb , ale co robić ... umiem już wiele różnych rzeczy

to i tego spróbuję sie nauczyć :-)

z tym bass reflexem , to zaczynam Cie rozumieć - u mnie jest w dodatku z tyłu - jebał pies - przepraszam za wyrażenie - łomot jest że głowa mała

ale nie potrafię zrezygnować z wysokich , średnich , przeeeeeeeestrzeni i rozciągnięcia basu grandów - tu może pomóc tylko dobry piec

dlatego jestem taki uparty na 7100 , ale oczywiście nikogo nie zamierzam naciskać, a raczej zachęcam żeby iść w tym kierunku, jak nie będzie

chętnych to powoli mozolnie będe robił go sam od spodu - najgorzej będzie z projektem pcb , ale co robić ... umiem już wiele różnych rzeczy

to i tego spróbuję sie nauczyć :-)

Jak jest z tylu to powinny stać dosyc daleko od ściany. Kombinowaleś cos z długoscią rur?

nie , nie tykam ich , nie chcę ich modyfikować

ja wiem, odstawiłem je od ściany i oczywiscie jest lepiej, ale do pełni szczęścia brakuje accu

uparty jestem, ale mam podstawy

to są zawsze kompromisy, z zamkniętej nie uzyskasz takiego rozciągnięcia i swobody od dołu , no chyba że kolumny będą badzdo duże, ale z kolei bass reflex trochę ten bas spowalnia - coś za coś - moje wywody są oczywiście uproszczeniem, ale raczej zasadniczo prawdziwe

Ja sobie chyba z serii P odpuszczę. Oczywiście mogę zakupic manuala, żeby chociaż troche dorzucić się do biblioteki. Do tego DACa. Otóż mam na bipolarach E-406, która mnie w zupełności zadowala (gra to zajebiście) 180W/8 i 240W/4ohm. U mnie wyciągnie nieco więcej, bo mam sporo nadmiarowy zasilacz. Dlatego chcę zbudować A-35/45/65. Z jednej strony mocniejszy piecyk na bipolarach (bipolary Accu to nie jest tanie granie) a z drugiej coś bardziej finezyjnego (A-klasa) i na mosfetach. Zresztą taki A-35 co ma niby tylko 30W(8ohm) w klasie A, chodzi do ponad 60W(8ohm) i 120W(4ohm) w AB. Przy A-45, który ma nieco większe napięcie zasilania, powinno być jeszcze lepiej.

Zresztą w ogóle w tym przypadku (Accu) jestem zwolennikiem kotłowni bipolarnych i wyrafinowanych unipolarnych generatorów zadowlenia. Chociażby z racji wymagań wobec MOS-FETów.

I tak nie wiem czy troszkę nie zrobię czegoś pomiędzy A-35 a A-45 (tak 40W A klasa) bo mam dokładnie 8 par mosfetów 2sk3497/2sj618 sparowanych co do ok. 0.015V, ale przy nieco wyższym prądzie (1A).

I tak nie wiem czy troszkę nie zrobię czegoś pomiędzy A-35 a A-45 (tak 40W A klasa) bo mam dokładnie 8 par mosfetów 2sk3497/2sj618 sparowanych co do ok. 0.015V, ale przy nieco wyższym prądzie (1A).

Chcoiaż to P - chyba też zrobię. Będą dwa piecyki na BJT. Ten jest jednak troszkę inny...

System gra dobrze, albo nie....

Tak przy okazji ... dysponuje może ktoś oryginalnym skanem SPISU ELEMENTÓW Accuphase E-305V ????

A niestety nie dysponuje. Ale raczej są OK z dużą dokładnością i 305V gra lepiej niż 406.

A niestety nie dysponuje. Ale raczej są OK z dużą dokładnością i 305V gra lepiej niż 406.

Zawsze wolę mieć pewność ... skoro to tyle schematów Koledzy mają :))) Prototypowa płyteczka zrobiona, więc przydałoby się polutować ją właściwie :)))

• Pokaż nowe odpowiedzi