Skocz do zawartości
IGNORED

Clone ACCPHASE E-550

Rekomendowane odpowiedzi

Ja odpaliłem 550 od Tomka i fakt że żaróweczki zapłonęły ale wina była po stronie chińskiego trana z NOTH w biasie 3904 chyba (bom z 9 piw wypił i nie przypomnę sobie teraz) , ale jak wsadziłem oryginał to poszło z kopyta .Filtr wejściowy jast zwalony i pomimo korekty jaka była mi coś tam nie gra. . Wzmacniacz gra całkiem dobrze . Ofset na wyjściu , po konkretnym sparowaniu par różnicowych z ok. 200 szt pnp i npn jest prawie równy 0 ,bias twardy jak skała . Pozdrawiam chłopak to robił za zdjęcia .

Nie ma ludzi idealnych a błędy są do poprawki.

no i może z powodu tych błedow gdy spytałem Tomka o brzmienie tej 550tki - powiedział że jest niezły ale szału nie ma. Jeszcze w odniesieniu do 7100 to deklasacja. Nie chcialo mi sie wierzyć że róznice są aż tak dramatyczne lecz te błedy mogą być faktycznie przyczyną.

Błędy które wymienił avs mogą mieć wpływ na prędkość i stabilność układu. Stąd może się brać jakość brzmienia a w skrajnych przypadkach świecenie wzmacniacza.

Dziś dokonałem przeróbek błędów których dopatrzył się avs w jednym kanale drugi zaś zostawiłem. Porównałem i pomierzyłem . Przed przeróbką w obu kanałach ustawiłem równiusieńko 30mv biasu . Po przeróbce nie drgnął ni 1mv . Płytka Tomka pod względem połączeń półprzewodników jest wykonana poprawnie natomiast Tomek wymyślił własny schemat filtracji.

Wnioski jakie za tym idą to - ( właśnie słucham 1 kanał bez przeróbki drug po) jest dużo lepiej w każdym aspekcie a jak przerobie jutro drugi kanał to mam nowy wzmacniacz i wszystkie płyty przelecę od nowa:) to pewien pozytyw a fakt że projektant to zj..... ł .

Dla zainteresowanych przeróbka jest bardzo prosta.

Pozdrawiam

Cieszę się, że moje spostrzeżenia przydały się komuś.

Osobiście to trochę dziwię się Wam, że uruchamiacie układ, który kosztował około 1000PLN, bez schematu i wcześniejszej symulacji. W tym przypadku może symulacja na niewiele zdałaby się, bo to tylko filtracja zwalona. Jednak mi układ nie chciał działać w LTSpice. Jak tylko na wejście podałem jakiś sygnał, to na wyjściu miałem napięcie stałe. Po poprawkach działa ok.

Ja dopiero kompletuję części. Może zostały komuś Nichicony VR albo ELNA Cerafine? Albo trany 1507 i 3902?

Jakie macie radiatory?

Witam dziś poprawiłem drugi kanał i podłączyłem do prądu . Dostałem wiele wiadomości na priw jak to zrobic , co i jak . Przede wszystkim jest to wzorowo opisane przez kolegę AVS i dla elektronika średnio zaawansowanego powinno byc to doskonale zrozumiane.Ale trzeba sobie pomagac i ja sam nie uażam siebie za jakiegoś wielkiego specjalistę ,tak więc zrobiłem zdjęcia i każdy sobie zobaczy co i jak .

1. Od strony dolnej płytki jest GND ,

2 . Od górnej po prawej vcc+

3 Od górnej po lewej vcc-

patrząc od tranzystorów wyj.

4. br1- napięcie ujemne wyprostowane na mostku na płycie

5.br1+ napięcie dodatnie wyprostowane na mostku na płycie

JA korzystałem z drenela i małego freza ale można skalpelem i oczywiście trzeba sprawdzac czy nie ma zwarc.

Teraz zabawa trzeba odciąc przelotki od gnd kondensatorów c19 20 21 22 jak na zdjęciu

Od strony górnej Vcc+ i Vcc- trzeba zdjąc soldger maskę jak na zdjęciu w miejscu kondów wcześniej wymienionych.

I zalutowac jak na zdjęciu

następnie c 25 i 26 odciąc od vcc+ i vcc- jak na zdjęciu

i zalutowac do masy gnd ( zdjęcie)

Następnie c7 i c 8 z bazy Q17 i Q18 do agdn ( masa sygnału) ja przewierciłem przez płytkę i drutem do agnd w reflone pociądnołem jak na zdjęciu

a reszta to jasna chyba pozdrawiam dobranoc . Grzegorz L

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-24252-0-89311200-1341954374_thumb.jpg

post-24252-0-09137900-1341954658_thumb.jpg

post-24252-0-98334500-1341954764_thumb.jpg

post-24252-0-57810200-1341955379_thumb.jpg

post-24252-0-53200500-1341955688_thumb.jpg

post-24252-0-58133800-1341956024_thumb.jpg

post-24252-0-94158800-1341956106_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

genek

Wg tego co pokazałeś połączenia wyglądają tak jak na obrazku. Nie przypominam sobie żebym wcześniej widział podobny schemat ale to nie znaczy że tak nie można. Zastanawia mnie tylko czemu kondy są na 63V skoro różnica jest "tylko" 10V. Czy na tym drugim dostępnym schemacie też tak jest?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kw

Tak jest na schemacie. Rysunek jest poprawny.

Elektrolity są na 63V np. na wypadek gdyby jedno z zasilań padło. Dostaniesz wtedy większe napięcie na kondensatory.

Błędy na płytce od tomka do których doszedłem:

1. R39 jest wpięty równolegle do C2. POWINNO BYĆ: R39 wpięty jedną stroną pomiędzy C1 i R38, drugą do AGND.

2. C1 jest plusem do wejścia. Ma odwróconą polaryzację. POWINNO BYĆ: C1 minusem do wejścia.

3. Kondensatory C25 i C26. Na przykładzie C25. JEST: C25 pomiędzy -BR1 a VDC-. POWINNO BYĆ: C25 pomiędzy -BR1 a GND. Analogicznie C26.

4. Kondensatory C7 i C8. Na przykładzie C7. JEST: C7 pomiędzy -42V a kolektorem Q17. POWINNO BYĆ: C7 pomiędzy kolektorem Q17 a AGND. Analogicznie C8.

5. Na płytce brakuje kondensatorów 100nF. POWINNY BYĆ: -42V a AGND. Drugi analogicznie +42 a AGND. (pytanie do osób, które polutowały płytkę od jaskiniowca: Wlutowaliście te dwa kondy 100nF?)

6. Kondensatory C19, C21, C20 i C22. Na przykładzie C19 i C21. Są pomiędzy -BR1 a GDN. POWINNY BYĆ: pomiędzy -BR1 a VDC-. Analogicznie C20 i C22. Powinny być pomiędzy +BR1 a VDC+.

Ja nie posiadam oryginalnego schematu poprawiłem według wskazówek Kolegi AVS. Patrzyłem na zdjęcia pcb Jaskiniowca bo zastanawiało mnie to ,i również tak jest. Tomek zrobił to jak na zdjęciu. Jakby znalazła się dobra dusza i podzieliłaby się oryginalnym schematem to byłbym bardzo wdzięczny.

Ukryta Zawartość

post-24252-0-11906700-1342086274_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Elektrolity na pcb wzmacniacza w większości mam jak w oryginale- nichicony vr, vp w zasilaczu mam zamiar dać epcos. Po fotkach widać że koledzy wstawiają nichicony kz i elny.

o ile sie nie myle to orginalnie w zasilaniu na pcb:

470/63 -> nichicon vr

470/50 (zasilacz) -> elna cerafine, nichicon kz

470/50 (przy mosfetach) -> nichicon kz

100/25 -> nippon lxy

Mam E-550 jeszcze nie zmodyfikowaną, ale to nieważne. Przed zmodyfikowaniem i włożeniem do obudowy, chciałem się Was poradzić o dobór tranzystorów. Mam takie napięcia w mV na rezystorach "emiterowych":

Kanał 1

2SJ618 2SK3497

62,7 44,0

51,0 47,6

51,0 61,0

Kanał 2

2SJ618 2SK3497

53,8 61

41,8 46,3

44,8 53

czy mogą być takie różnice? Czy dokupić i poparować bardziej? Można też pozamieniać między kanałami trochę, ale nie uzyskam do końca równych prądów.

Dobrze rozumiem, że najlepiej nie dobierać par, tylko w trójki N i P, aby rozkład prądów był równomierny w danej trójce?

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Witam.

Pytanko odnośnie rezystorów użytych w projekcie. Z tego co zauważyłem, większość z Was (nas) montuje wszędzie rezystory metalizowane. Tymczasem wg serwisówki tylko rezystory w sprzężeniu i może dwóch innych miejscach są metalizowane. Reszta to węglowe. Jak uzasadniacie stosowanie rezystorów metalizowanych? A może ktoś potrafi także odpowiedzieć, dlaczego w manualu większość rezystorów to węglowe? Coś mi mówi, że nie chodzi tutaj o oszczędności.

Komu w ogóle gra e550? Jeżeli możecie, to napiszcie kilka słów o brzmieniu, najlepiej w odniesieniu do innych konstrukcji (prawie) DIY.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Może inaczej się zapytam: czy Accuphase w service manualach podaje napięcia transformatora zasilającego pod obciążeniem? Bardzo proszę o odpowiedź jeżeli ktoś wie.

Edytowane przez avs

Na serwisówce jest 35V napięcie zasilania. Nie mamy chyba odpinać końcówek przed pomiarem, więc to jest napięcie pod obciążeniem. Ja mam transformator 24V+30V, więc 24V*1,44=34,5 bez obciążenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi