Skocz do zawartości
IGNORED

Clone ACCPHASE E-550

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co patrzyłem to 2SK1530 mają mniejszą pojemność bramki co jest wskazane.

Ale prawie dwa razy mniejsze Yfs (forward admittance) co jest nie wskazane... I większy "Vgs treshold ". A czy ta pojemność tutaj będzie problemem? Najpierw by trzeba było policzyć ile to ładunku potrzeba do przeładowania bramki, jaki jest prąd sterujący i czy zdąży odpowiednio szybko dostarczyć ten ładunek...

Zakładam, że to sprawdziłeś. A czy będą te trany grały lepiej, gorzej czy tak samo to już inna sprawa. Do posłuchania i porówannia.

System gra dobrze, albo nie....

Ale prawie dwa razy mniejsze Yfs (forward admittance) co jest nie wskazane... I większy "Vgs treshold ". A czy ta pojemność tutaj będzie problemem? Najpierw by trzeba było policzyć ile to ładunku potrzeba do przeładowania bramki, jaki jest prąd sterujący i czy zdąży odpowiednio szybko dostarczyć ten ładunek...

Zakładam, że to sprawdziłeś. A czy będą te trany grały lepiej, gorzej czy tak samo to już inna sprawa. Do posłuchania i porówannia.

Grają jak dla mnie bardzo dobrze. Z oryginałami nie porównywałem.

Nie, mój radiator jest większy,

wysokość samych żeberek to 7 cm i podstawa radiatora ma 1,5 cm grubości

Nie bedę go powiększał, jeśli się okaże że temperatura wzrasta powyżej 50 st, to zamontuję

cichobieżne wentylatory które będą się włączały po przekroczeniu 50 st

• 2 tygodnie później...

Płytki już są zrobione niedługo będą u mnie .Mam nadzieje że do świąt ogarniemy temat.:)

Tomku udało się coś wysłać?

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Płytki jeszcze nie przyszły jutro będę dzwonił do zakładu gdzie one są .Przepraszam że tak to długo trwa.

Druga sprawa bede zamawiał płytki do p-4100 będzie ktoś chciał taki wzmacniacz???

Edytowane przez tomek0104

Płytki jeszcze nie przyszły jutro będę dzwonił do zakładu gdzie one są .Przepraszam że tak to długo trwa.

Druga sprawa bede zamawiał płytki do p-4100 będzie ktoś chciał taki wzmacniacz???

Tomku czy wyjaśniło się co z płytkami? pozdrawiam

Panowie mam prośbe czy któryś z was lub ty tomku mogłbyś podać na formum liste firm poszczegolnych elementow jakie wchodzą do 550 rezystory i kondensatory. Wiem, że juz były wymieniane jakies firmy chodzi mi o uprządkowanie.

I jeszcze jedno w większości accu pakują tam rezystory węglowe dlaczego?? Metalizowane nie są droge a w tej klasie sprzetu wypadało by się postarać, no chyba ze ma to jakis wpływ na parametry lub dźwięk.

Płytki jeszcze nie przyszły jutro będę dzwonił do zakładu gdzie one są .Przepraszam że tak to długo trwa

Coś już wiadomo?

Czy będzie wznawiane zamówienie na tranzystory do e-550 2SJ618 i 2SK3497.

Wiem, że pare osób chciałoby zamówić orginalne tranzystory z Japoni. Ja potrzebuje 12 par, może zrobić by liste i zamówić.

ja będę zamawiał tranzystory z kashinoki dla siebie,jak ktoś będzie chciał może się podczepić,ale to dopiero jak będą płytki.

To ja napewno dołącze się do zamówienia na min. 12 par.

Cezar będziesz zamawiał wszystkie tranzystory do 550 z kashinoki czy tylko 2SJ618 i 2SK3497.

I czy jest możliwość sparowanie ich?

Tomku czy wyjaśniło się co z płytkami? pozdrawiam

no i nadal cisza.

Już mamy się obawiać?

jak będą płytki to dam znać co i jak.

będzie można zamówić trany tylko te co są w ofercie w kashinoki.

Panowie a co z parowaniem?? Czy ktoś by się tego podjał??

Płytki już są zrobione niedługo będą u mnie .Mam nadzieje że do świąt ogarniemy temat.:)

Witaj tomku.a kiedy będą u nas,toż to już ponad dwa miesiące mineło od zamówienia.

Edytowane przez cezar504

Kiedy będą u nas?.

Edytowane przez cezar504

Witam serdecznie.

Potrzebuję Panowie pomocy. W końcu udało mi się złożyć końcówki do 550ki. Mam jednak problem z regulacją biasu. Kręcenie potencjometrem nie ma żadnego wpływu na wartość prądu spoczynkowego. Cały czas 0. Zauważyłem jednak prawidłowość, mianowicie: w czasie jak mierzę napięcie na którymś z rezystorów R1-R4 (wg serwisówki R20, R27, R49, R55) regulacja zaczyna działać. Jestem w stanie ustawić prąd spoczynkowy. Po usunięciu miernika, bias znowu spada do 0.

Sytuacja jest identyczna w obydwóch końcówkach, także nie mam mowy o błędzie w czasie montażu. Wszystkie luty przeleciałem lutownicą, więc zimny lut także nie wchodzi w rachubę. Tranzystory w stopniu wejściowym to 2SA1376/2SC3478 z zamówienia grupowego poparowane +/-2%. Ale może one są winne?

Bardzo proszę o pomoc, bo ręce zaczynają mi już opadać.

Pozdrawiam

Schemat:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Też tak miałem. Dokładnie to samo. Dotykałem miernikiem w te miejsca i wskakiwał bias. Miałem walnięty tranzystor do kompensacji temperaturowej. Dziwne, ale miernik mikroprocesorowy pokazywał, że tranzystor jest dobry. A w układzie nie działał. Wymieniłem na inny i było ok.

A z którego zamówienia masz płytkę i jaki tran montujesz na kompensacji? Sprawdź, czy na pewno się nie walnąłeś w montażu wejściowych. Bo tam zwierają się trany różnych polaryzacji. Aczkolwiek mierzenie NAPIĘCIA nie powinno nic zmieniać w obwodzie, bo multimetr (zakładam, że mierzysz multimetrem) ma rezystancję wejściową rzędu 10MOhm...

System gra dobrze, albo nie....

Też tak miałem. Dokładnie to samo. Dotykałem miernikiem w te miejsca i wskakiwał bias. Miałem walnięty tranzystor do kompensacji temperaturowej. Dziwne, ale miernik mikroprocesorowy pokazywał, że tranzystor jest dobry. A w układzie nie działał. Wymieniłem na inny i było ok.

Dzięki za trop, ale niestety to nie to. W kompensacji próbowałem 2SC3964, 2SC4685 i 2SC3420. Zawsze to samo. Tranzystory sprawdziłem raz jeszcze. Wszystkie ok. Wszystkie wartości elementów sprawdzone. Macie jeszcze jakieś pomysły? Może w miejsce 2SA1376/2SC3478 spróbować 2SA970/2SC2240?

A z którego zamówienia masz płytkę.

Płytka od tomka z drugiego zamówienia. Płytka miała kilka błędów, które opisałem w wątku. Po poprawkach jest zgodna ze schematem.

• Pokaż nowe odpowiedzi