Skocz do zawartości
IGNORED

Clone ACCPHASE E-550

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawdzałem kilka razy. Końcówki składałem zupełnie niezależnie, więc prawdopodobieństwo popełnienia dwóch identycznych błędów jest znikome. Tak jak napisałem, wieczorem pomierzę napięcia i pomyślimy. Jeszcze raz (już chyba po raz setny) zweryfikuję poprawność montażu.

Sprawdź też pod lupą, czy gdzieś jakieś ścieżki na siebie nie nachodzą, czy nie ma zwarć. Z poprawności montażu, to sprawdź głównie wszystkie trany wejściowe, od wzmocnienia napięciowego i od biasu. Tam w tych parkach łatwo się pomylić. Ja się na jednej płytce walnąłem, ale w porę znalazłem błąd.

System gra dobrze, albo nie....

Sprawdzałem kilka razy. Końcówki składałem zupełnie niezależnie, więc prawdopodobieństwo popełnienia dwóch identycznych błędów jest znikome. Tak jak napisałem, wieczorem pomierzę napięcia i pomyślimy. Jeszcze raz (już chyba po raz setny) zweryfikuję poprawność montażu.

PCB złożone to było zielone od Tomka czy niebieska od Jaskiniowca?I jedna i druga na pewno działa od kopa obie składałem.Wylutuj wszystkie trany posprawdzaj.Sprawdź rezystory może zamieniłeś wartości.Za 2sc4685 jaki masz tran?

Kilka postów wyżej napisałem, że próbowałem 2SC3964, 2SC4685 i 2SC3420. Dziękuję niemniej za zainteresowanie moim problemem. Odnośnie płytki jestem pewien, że nie zawiera już błędów. Jakiś czas temu przeanalizowałem PCB i rezultatami podzieliłem się tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niemniej posprawdzam wszystko jeszcze raz.

Ukryta Zawartość

Rozumiem.Ostatnio miałem przypadek z biasem związane było z zamienionym tranzystorem npn i pnp.Posprawdzaj dokładnie.Myślałem ,że jest na 100% pnp a był npn.

Witam ponownie.

Jakiś czas temu opisałem błędy jakie znalazłem na płytce od Tomka (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Szczególnie chodzi mi o kondensatory C7 i C8 (serwisówka C2 i C29). Oryginalnie na płytce były one jedną stroną wpięte w -42V (C7) i 42V(C8). Na schemacie idą one nie do zasilania ale do masy. I z płytką w takim stanie starałem się uruchomić wzmaka.

Przed chwilą coś mnie tknęło i wróciłem do umiejscowienia tych kondensatorów sprzed przeróbki, czyli -/+42V. I regulacja zaczęła działać. Mogę ustawić bias i nawet jakaś muzyka wydobywa się z głośnika testowego.

Moje pytanie: WTF??? Jest ktoś mi wstanie odpowiedzieć? Układ zmontowany zgodnie ze schematem nie reaguje, natomiast przy "błędnie" podłączonych kondensatorach wszystko jest w jak najlepszym porządku.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez avs

witam

c2 i c29(470p) mają byś wlutowane do masy sygnałowej, a wg zamieszczonego przez ciebie zdjęcia wpiąłeś je do masy głównej ( tak mi to wygląda - nie miałem tej pcb lecz od Grześka i tam wyrażnie wchodzą do sygnałowej )

pozdrawiam

witam

c2 i c29(470p) mają byś wlutowane do masy sygnałowej, a wg zamieszczonego przez ciebie zdjęcia wpiąłeś je do masy głównej ( tak mi to wygląda - nie miałem tej pcb lecz od Grześka i tam wyrażnie wchodzą do sygnałowej )

pozdrawiam

Doskonale wiem, że mają być wpięte do masy sygnałowej. Sam znalazłem ten błąd na PCB. Zdjęcie zamieścił rafals.

Odsprzedam PCB E-550 Jaskiniowca + 2SJ618 / 2SK3497

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chłopaki mam mały problem z płytkami do 550 , będę musiał wam oddać kasę bo płytki nie wyszły jak trzeba .Dobrze że dużo ich nie zamówiłem .

Ja złożyłem swój na płytce z pierwszego zamówienia od Tomka i po poprawieniu błędów na pcb wszystko śmiga aż miło. Ruszyło od kopa i nie miałem żadnych problemów z uruchomieniem. Jedyna rzecz jaka zmieniłem to wartośc rezystora R12 na 220R bo brakowało regulacj biasu. Może pomyliłeś tranzystory wejściowe i wlutowałeś nie tak jak powinny być. Ja lutując swoją płytkę posługiwałem się schematem oryginału i zdjęciem oryginalnej płytki w celu ustalenia dokładnego miejsca wstawienia właściwych elementów

Edytowane przez grze_sio

cezar504:

Czy będziesz zamawial tranzysorty z japoni czy z powodu płytek rezygnujesz z zamówienia?

Potrzebne mi są trany do 550 i do pre 408.

I tak będę zamawiał inne trany.Jak chceszto mogę Ci zamówić kilka.

Edytowane przez cezar504

Chłopaki mam mały problem z płytkami do 550 , będę musiał wam oddać kasę bo płytki nie wyszły jak trzeba .Dobrze że dużo ich nie zamówiłem .

wielka szkoda...liczyłem na ten piecyk :(

Znam przypadki, że się wwzbudzał bez tych kondów. Najlepiej je wlutować z tyłu płytki, jak najbliżej stopnia wejściowego.

System gra dobrze, albo nie....

Witam ponownie.

Wlutowałem kondensatory 100nF. Wzmacniacz zaczyna wydawać oznaki życia.

Ale po kolei:

1. Przy skręconym potku na maksa (czyli 200R), napięcie w punkcie pomiarowym około -2mV. Dopiero po kilku(nastu) obrotach zaczyna rosnąć. Normalne?

2. Bias nagle bardzo rośnie jak staram się zmierzyć napięcie na rezystorach 22R. To już chyba nie jest normalne zachowanie. A może się mylę?

Zaraz wrzucę zdjęcia w wysokiej rozdzielczości.

EDIT:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-33724-0-86100700-1359492785_thumb.jpg

post-33724-0-31531800-1359492757_thumb.jpg post-33724-0-94958600-1359492804_thumb.jpg

Od spodu na razie syf, bo nie myłem płytki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez avs

Od spodu na razie syf, bo nie myłem płytki.

Ale trzeba zrobić z tym porządek przed uruchamianiem,ja nigdy nie myję płytek,zawsze to zdrapuję na bieżąco takim niby szydłem nie za ostrym żeby nie rysowało za bardzo.Musi być ta kalafonia(może z zanieczyszczeniami i drobinkami cyny gdzieś zwierać)usunięta.Ja miałem taki przypadek że przelotki dawały w kość.Wszystkie przelotki zalutuj wkładając druta w otwór i a obu stron,nawet tam gdzie te diody niewykorzystane w MCSie też są chyba przelotki.Po tranzystorach sterujacych też polutować z obu stron.W jakimś przypadku pod elektrolitami też miałem przerwę pomimo że od spodu PCB było dobrze zalutowane pod kondensatorem nie rozlała się cyna i nie stykała nóżka do wierzchniej części druku.Kondensator po prostu wisiał w powietrzu elektrycznie.Tranzystory wej posmaruj pastą i złącz termokurczką.Powinno wtedy ruszyć bez problemu i jest pioruńsko stabilny w biasie jak raz ustawisz to nie bierze go potem ani głośne granie czy temperatura.Napięcia zasilania czy rodzaj tranzystorów nie są tu krytyczne.Oczywiście jeśli poparowane wg zaleceń.Nie ważne też czy 2SC3420 czy co innego,zmieni się tylko położenie potencjometra biasu stabilny jest zawsze.No może jak się robi dual mono to wtedy są problemy z masą audio żeby nie zapętlać co wcale nie jest takie proste w takiej konstrukcji i w A klasie przy tych poborach prądów,jeśli jest to w jednej obudowie.Po za tym żyleta. Acha i faktycznie przed zalutowaniem wsz przelotek wzbudzał się,później OK.

Edytowane przez boguwoj

Jutro zalutuję przelotki. Tranzystory wejściowe były połączone termicznie, ale w czasie uruchamiania zgłupiałem co się dzieje i rozwaliłem to wszystko, żeby sprawdzić czy nie machnąłem się. Odnośnie tranów sterujących, oczywiście zalutuję z dwóch stron. Po prostu doświadczenie mnie nauczyło, że lepiej jest najpierw troszkę przylutować, niż od razu wszystko zalać cyną. Wtedy przynajmniej nie wyciągam elementu razem z metalizacją otworu:) Zwarć na pewno nie ma. Wszystko przeleciałem miernikiem chyba kilkanaście razy.

Jeżeli ktoś potrafi mi odpowiedzieć na dwa wcześniejsze pytania, będę bardzo wdzięczny.

• 3 tygodnie później...

Witam ponownie wszystkich trochę mnie nie bylo ponieważ musiałem zarobić kasę na wasze pcb do 550 i inne płytki Poprzednie zamówienie nie zostało poprawnie wykonane (moja Wina )wiec zarobiłem, wyłożyłem kasę i pcb będą za ok 7 dni . W związku z tym że wszyscy tak długo czekali będą mieli 50 % zniżki na pcb mojego daca 4x ad1955 którego niedługo będę uruchamiał.

pcb mojego daca 4x ad1955 którego niedługo będę uruchamiał.

rany, Tomek,

zacząłem wątpić, że to dojdzie do skutku;)

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

• Pokaż nowe odpowiedzi