Skocz do zawartości
IGNORED

Moje pierwsze Hi-Fi

oiad

Rekomendowane odpowiedzi

To i ja się dołączę z pytaniem:

Jaki wzmacniacz polecilibyście do kolumn Magnat Monitor 220?

Pokój ma 12m^2 i jest w kształcie kwadratu.

Kolumny będą rozstawione szeroko i dość blisko miejsca odsłuchu tj. utworzą z punktem odsłuchu trójkąt równoramienny o podstawie dłuższej niż boki.

Muzyka jakiej słucham to głównie rap, oprócz tego rock (starsze zespoły w stylu Led Zeppelin, Pink Floyd, AC/DC), muzyka filmowa, elektroniczna (ale nie techno-łupanki) i jazz.

Kwota jaką mogę przeznaczyć jest dość elastyczna, ale chyba bezsensowne jest kupowanie wzmaka za 500zł do takich kolumn?

Nie umiem określić swoich preferencji muzycznych, bo słuchałem zbyt mało sprzętu audio. Aktualnie korzystam ze wzmacniacza Diora WS-502, odtwarzacza CD-502 i kolumn ZgC 70-8-904. Wystarczy, że nowy system będzie grał lepiej. :)

Krytyczne są Twoje kolumny, nie wzmacniacz. Najpierw kup sobie dobre kolumny i zobacz jakie będziesz miał brzmienie. Dopiero wtedy będziesz wiedział czego Ci będzie brakowało w dźwięku i ew. będziesz mógł wznowić poszukiwania. Zamiana sprzętu dla samej zamiany naprawdę nie ma sensu.

Opublikowano · Ukryte przez dskrzyp, 29 Października 2010 - offtopic
Ukryte przez dskrzyp, 29 Października 2010 - offtopic

Wątpię, aby to powyższe założenie Administracji jako takie przyniosło zakładany/pożądany efekt.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Krytyczne są Twoje kolumny, nie wzmacniacz. Najpierw kup sobie dobre kolumny i zobacz jakie będziesz miał brzmienie. Dopiero wtedy będziesz wiedział czego Ci będzie brakowało w dźwięku i ew. będziesz mógł wznowić poszukiwania. Zamiana sprzętu dla samej zamiany naprawdę nie ma sensu.

Zdaję sobie sprawę, że Magnaty to kolumny z niskiej półki, ale na początek powinny mi wystarczyć. Podobno grają lepiej niż nowe Magnat Monitor Supreme 200.

Kolega przecież napisał że interesują go Magnaty. Tak więc jeśli będą one już w domu to nic tylko podłączyć pod Diorę i podzielić się wrażeniami.

Kolumny będę miał pod koniec przyszłego tygodnia, gdy znajomy wróci z Niemiec.

Co do podłączenia zastanawia mnie jedna rzecz. Producent podaje, że impedancja kolumn wynosi 4-8 Ohm - co to oznacza w praktyce? To, że waha się pomiędzy tymi wartościami? Mogę je podpiąć do wzmacniacza Diora WS-502, który ma na wyjściu 8 Ohm?

Opublikowano · Ukryte przez dskrzyp, 29 Października 2010 - offtopic
Ukryte przez dskrzyp, 29 Października 2010 - offtopic

Wątpię, aby to powyższe założenie Administracji jako takie przyniosło zakładany/pożądany efekt.

Oczywiście.Każde pytanie/odpowiedź nie odnosząca się do pierwszego pytania to OT. To przecież wątek, jeśli każdy będzie w nim zadawał pytania jako osobne "tematy" to po kilkudziesięciu wpisach będzie taki galimatias, że nikt się nie połapie kto z kim i o czym.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

• Administratorzy
Opublikowano · Ukryte przez dskrzyp, 29 Października 2010 - odpowiedź na offtopic
Ukryte przez dskrzyp, 29 Października 2010 - odpowiedź na offtopic

Violet, fox733: Jeśli takie wpisy jak Wasze będą się pojawiać to na pewno będzie tu galimatias. Na bocznicy jest temat dotyczący tego wątku, dlaczego tam się nie wypowiadacie?

Forum ma opcję cytowania postów - wystarczy jej użyć odpowiadając nowicjuszowi na pytanie i będzie wiadomo do kogo kierowana jest odpowiedź.

Pewności czy pomysł się sprawdzi oczywiście nie ma, ale chyba warto spróbować? Wcześniej wszyscy narzekali na mnożenie takich tematów, a teraz gdy jest jeden do tego celu to też niedobrze? Trudno wszystkim dogodzić...

Sprawdź nasze recenzje sprzętu w Magazynie Audiostereo:

https://www.audiostereo.pl/magazyn/

Chcesz zostać partnerem audiostereo? Zajrzyj tutaj.

Opublikowano · Ukryte przez dskrzyp, 29 Października 2010 - uwagi można wziąć pod uwagę, ale niech zgłasza je gdzie indziej, a nie tutaj
Ukryte przez dskrzyp, 29 Października 2010 - uwagi można wziąć pod uwagę, ale niech zgłasza je gdzie indziej, a nie tutaj

Zgadzam się, sądzę, że w odpowiednich do tego sekcjach (audio, kino domowe itd.) dobrze by było podkleić tematy np. który wzmacniacz tranzystorowy, który wzmacniacz lampowy, jakie kolumny, który dac, jaka karta muzyczna do pc, który amplituner itp. ,pojęcie hifi jest zbyt ogólne.

Witam!

Poniewaz posiadam dosc spora liczbe orginalnych CD ( ok.500 ? ) , a nie mam zadnego konkretnego sprzetu do sluchania,postanowilem sobie kupic zestaw Hi-Fi.

Wedlug wskazowek Friza:

-bedzie to moj pierwszy zestaw w zyciu, chce przeznaczyc na niego do 12 tys. zl.

-aktualny system to waalkman Philisp ,ktory sie pomalu psuje :) przedtem mieszkajac z rodzicami sluchalem muzyki na jakims normalnym zestawie CD za ok. 400 zl ??

- rozmiar pokoju: ok. 25m2(salon) forma zblizona do kwadratu plus ok. 25m2 (kuchnia), ogolnie jest to parter domu w ktorym nie ma zadnej sciany pomiedzy pokojem a kuchnia.

-sluchana muzyka: glownie Presley,mnostwo nagran studyjnych w ostatnim czasie wydawanych w bardzo dobrej jakosci, do tego mnostwo nagran koncertowych, muzyka lat 60 -tych, 70-tych. NIE slucham muzyki klasycznej,jazzu,metalu,techno,czy jakis wspolczesnych przebojow. Nie interesuje mnie tez dudnienie bassow !!

Chcialbym poprostu w jak najbardziej orginalnych i czystym brzmieniu sluchac muzyke.

Z tego co wyczytalem na tym forum to paowalo by do kupna:

-odtwarzacz CD i wzmacniacz ROTEL serii 06 SE

-kolumny focal 726

Czy taki zestaw pasuje do siebie ? czy jakies tam moce czy czestotliwosci sa dobrze ze soba dobrane ?

Mam jeszcze do opisania przezycia i wnioski z pierwszej wizyty w sklepie hi-fi i z pierwszego odsluchu sprzetu, ale to w drugim poscie.

Na początku miałem zestaw kina domowego NADa T-754 i dvd do tego. Kolumny Tonsil Voyager 350 od starej diory.

Przekonałem się na własnych uszach dość szybko,że kino domowe nie nadaje się do słuchania muzy i wówczas zacząłem mysleć o odtwarzaczu CD i jakimś lepszym wzmaku.

Kolumny i tak były do wymiany, bo "system" grał wręcz żałośnie, a nawet tragicznie.

pojechałem więc do Trimexu- dystrybutora NADa w celu dobrania jakiś kolumn do niego.

Tam trafiłem nowe Dali Grandy,które tak bardzo mi sie spodobały,że je kupiłem, ale to qrestwo i tak ostro grało. :-(

W międzyczasie przerobiłem wzmak Denona PMA 700 AE,który siał za bardzo wysokimi rejestrami,co mi też nie pasowało,ale ciułałem kasę dalej.

W salonie Audionova usłyszałem lampę Kt-88 i cd z wyjściem lampowym i kolumny Casiopeje do tego.Grało to znacznie lepiej jak mój NAD w domu.

Tak się zraziłem do tranzystorów,że postanowiłem złożyć sobie tańszy system lampowy do tych moich Grandów.

Dzisiaj mój system jest już prawie kompletny, brakuje mi tylko przedwzmacniacza i kabli,ale wszystko pomalutku. ;-)

Kolumny przednie: Dali Grand

Kolumny tylne : Marker Audio Casiopeja Superrieur

CD: CARY AUDIO DESIGN CD 303/300

wzmacniacz: McIntosh MC-2102 (8xKT-88)

IC: Audionova Aurora

Taki system gra dla mnie już dobrze,chociaż nie głośno.

Nie ma tego tranzystorowego nalotu,zapiszczenia i agresji - W NADzie jest tego aż nad to! :D

Mój McIntosch bez problemu napedza moje Grandy,ale muszę mieć jeszcze preamp do tego.

Takie zestawy typu Focal/NAD czy ROTEL/Focal czy też Krell/Focal są dobre dla masochistów,którym tryska krew z ucha podczas słuchania Rocka, albo Death Metalu! :D

L.G. life is BRUTAL...

Takie zestawy typu Focal/NAD czy ROTEL/Focal czy też Krell/Focal są dobre dla masochistów,którym tryska krew z ucha podczas słuchania Rocka, albo Death Metalu! :D

napisz jaki model tych focali i tych wzmacniaczy ze tak krew z tych twoich uszuf idzie,mam focale i jakos na ostre granie nie narzekam,gory czasami wrecz brakuje,jak kazde kolumny i focale nie ze wszystkim zagraja,zle ustawione kolumny,zle dobrana elektronika wtedy moze byc za ostro,a nie pipszyc bzdury ze te ostre tamte lagodne ale w jakim zestawieniu

>>> Adam Sikora

"Wedlug wskazowek Friza:

-bedzie to moj pierwszy zestaw w zyciu, chce przeznaczyc na niego do 12 tys. zl.

-aktualny system to waalkman Philisp ,ktory sie pomalu psuje :) przedtem mieszkajac z rodzicami sluchalem muzyki na jakims normalnym zestawie CD za ok. 400 zl ??

- rozmiar pokoju: ok. 25m2(salon) forma zblizona do kwadratu plus ok. 25m2 (kuchnia), ogolnie jest to parter domu w ktorym nie ma zadnej sciany pomiedzy pokojem a kuchnia.

-sluchana muzyka: glownie Presley,mnostwo nagran studyjnych w ostatnim czasie wydawanych w bardzo dobrej jakosci, do tego mnostwo nagran koncertowych, muzyka lat 60 -tych, 70-tych. NIE slucham muzyki klasycznej,jazzu,metalu,techno,czy jakis wspolczesnych przebojow. Nie interesuje mnie tez dudnienie bassow !!

Chcialbym poprostu w jak najbardziej orginalnych i czystym brzmieniu sluchac muzyke.

Z tego co wyczytalem na tym forum to paowalo by do kupna:

-odtwarzacz CD i wzmacniacz ROTEL serii 06 SE

-kolumny focal 726

Czy taki zestaw pasuje do siebie ? czy jakies tam moce czy czestotliwosci sa dobrze ze soba dobrane ?"

Kolego Adamie,

Co do Twojego wpisu, to przede wszystkim wg wskazówek nie Friza a Fr@ntz'a, bo taki jest nick szacownego Kolegi.

Co do Twoich zamiarów zakupowych.

Kwota którą chcesz przeznaczyć na sprzęt jest bardzo duża zważywszy na fakt, że przechodzisz z odsłuchów na walkmanie na stereo wyższej jakości. Jeżeli nie jesteś specjalnie osłuchany, to raczej nie kupuj nowego sprzętu i nie dawaj się wkręcać właścicielom sklepów tzw. audiofilskich w ich propozycje. Jesteś dla nich idealną karmą aby wcisnąć Ci sprzęt, na którym mają największy zysk. Ciężko Ci będzie od razu za pierwszym razem znaleźć złoty środek i zakupić sprzęt marzeń więc lepiej zacząć od używanego (acz w stanie bardzo dobrym lub idealnym). Ja na Twoim miejscu pochodziłbym po sklepach (bo czemu nie) i słuchał. Określ charakter dźwięku, który Ci się podoba. Co do zakupów to zacznij od kolumn. Niech to będzie coś w stanie bardzo dobrym z używanych (lub nowe). Możesz zakupić coś z podłogówek np. Audio Academy, Dynaudio, Audio Physic, Epos, Proac czy choćby bardzo dobrej polskiej manufaktury Studio16Hz. Nie twierdzę, że tylko te firmy warto brać pod uwagę a podaję jako przykład marki, na które na pewno warto zwrócić uwagę.

Potem wzmacniacz.

Tu znowu nie polecam zakupu nowego. Kup dobry używany a jak za jakiś czas okaże się, że nie spełnia do końca Twoich oczekiwań, to sprzedasz bez większej straty. Jak wydasz kasę na nowy, to przy sprzedaży uzyskasz cenę 30-50% niższą niż cena nowego. Zwróć uwagę na takie marki jak rzeczony Rotel (choćby model 1072), Creek (5350SE czy Destiny), Roksan Caspian (model M1), Nad (model S 300), Primare, Batlab (choćby epoca1.3), Accuphase czy Luxman. I znowu nie są to jedyne a tylko przykłady. Wszystkich po prostu wymienić nie sposób.

Źródło (CD) możesz kupić na razie jakieś do 1000-1500 z używanych w stanie bardzo dobrym i na początek wystarczy w zupełności.

Kupując w ten sposób:

1. Oszczędzasz pieniądze,

2. Przy sprzedaży nie tracisz zbyt wiele,

3. Masz większe możliwości dopasowywania sprzętu do Twojego gustu (który zapewne będzie się zmieniał i rozwijał),

4. Zostaje Ci sporo pieniędzy na zakup kolejnych płyt aby słuchać muzyki, bo o to przecież w tym wszystkich chodzi :-)

Co do twojego pytania końcowego czyli czy coś tam do siebie pasuje, to powiem Ci tylko tyle. Sam musisz niestety skonfigurować sobie system i będzie to trochę trwać ale zapewniam Cię, że jest to bardzo przyjemne :-) Jeżeli ktoś poda Ci gotowca pod ukrytego pod nazwą "idealny system", to albo jest on idealny dla niego (co wcale nie oznacza, że będzie Ci się podobał)albo po prostu chce Cię naciągnąć.

To chyba tyle, bo się rozpisałem. Życzę udanych odsłuchów!

napisz jaki model tych focali i tych wzmacniaczy ze tak krew z tych twoich uszuf idzie,mam focale i jakos na ostre granie nie narzekam,gory czasami wrecz brakuje,jak kazde kolumny i focale nie ze wszystkim zagraja,zle ustawione kolumny,zle dobrana elektronika wtedy moze byc za ostro,a nie pipszyc bzdury ze te ostre tamte lagodne ale w jakim zestawieniu

Pojechałem do trimexu dobrać kolumny do mojego NADa i tam sprawdzałem właśnie Focale: Chorus 936V,Profile 928 i Electrę 1027 bez BE.

Grało to bardzo ostro,wręcz agresywnie.-I jest tak jak piszesz,źle dobrana elektronika.

NAD i Rotel są agresywnie grającymi klockami.

Do rocka z focalami się może nadawać,ale kiedy zapuścisz coś z klasyki,opery,czy new age, to zaczyna grać sztucznie.- wiem,bo sprawdzałem.

Focale są dobrym partnerem do spokojnie grających klocków.Wzmacniacz lampowy już ładnie utemperuje ich żywiołowy charakter.

P.S.

Użytkownik "Morven" wyżej napisał: ROTEL + FOCAL = KREW Z USZU

- Miał rację bo takie zestawienie gra wrecz aggresywnie. Powiedziałbym nawet, że ROTEL jest jeszcze bardziej agresywny od NADa w zestawieniu z FOCALEM.

NAD i Rotel taki już jest i albo się to komuś spodoba,albo nie.

Owszem,na początku to mi się podobało takie granie, ale kiedy zacząłem słuchać klasyki i opery,to NAD zaczął mnie wqrwiać i meczyć przy dłuższym słuchaniu.

Odkąd zmieniłem system, to słuchanie muzyki sprawia mi wreszcie frajdę, bo nic nie KŁUJE mnie w uszy.

L.G. life is BRUTAL...

metal z lat 80 i czesc z lat 90 wydany na plytach cd jest po prostu zje..ny,zle zmasterowany w tych nagraniach sa ostre gitary i ostra gora ale to gra nedznie nie z winy sprzetu a zwiny realizatorow dzwieku,ktorzy masteruja tak plyty cd zeby dobrze graly na boomboxach i miniwiezach sanyo

fido 33 dziekuje za podanie wskazowki w szukaniu sprzetu uzywanego.

Nie zakladalem takiej opcji, nastawilem sie na nowy sprzet .

Teray jednak pogrzebie po aucjach internetowych.

Użytkownik "Morven" wyżej napisał: ROTEL + FOCAL = KREW Z USZU

- Miał rację bo takie zestawienie gra wrecz aggresywnie.

To moze dlatego focale mi sie spodobaly ?

Gdy sie odsluchuje pierwszy raz i trwa to ok. 10 min. to niewiele mozna wnioskow wyciagnac.

Jako dla niedoswiadczonego sluchacza spodobaly mi sie agresywne dzwieki... to jest bardzo mozliwe.

Witam!

Mój aktualny system to CD Sony XB 630QS; amp. Sony TA-F 550ES i kolumny AA Phoebe III; IC Sommer Spirit XXL; głośnikowe to zwykłe 2,5mm.

Nie mam jasno sprecyzowanych oczekiwań dot. brzmienia - żeby było lepiej, by nie dudniło i nie ssssyczało.

Pokój to 20m2; kolumny stoją ok. 70cm od ściany pod kątem ok.45. Słucham okolic jazzu (klasyka), klasyki(Monteverdi; du Pre) i coraz rzadziej rocka.

Myślę o kupnie DACa (Ruby 2, rDAC, V DAC), gdyż mam dużo muzyki we FLAC, a jednocześnie nie wiem czy zmiany chcę zacząć od "dobrej strony" - czy nie powinienem zacząć od np wzmacniacza lub CD.

Lubię słuchać nie głośniej niż na 12-ej (na tym wzmacniaczu) potem jest coraz kiepściej. Zrobić ciszej to nie problem, chciałbym jednak by było bardziej dynamicznie , detalicznie a nie dudniąco czy jazgotliwie.

Proszę Kolegów o wszelkie sugestie.

" MÓW JEŚLI MUSISZ "

fido 33 dziekuje za podanie wskazowki w szukaniu sprzetu uzywanego.

Nie zakladalem takiej opcji, nastawilem sie na nowy sprzet .

Teray jednak pogrzebie po aucjach internetowych.

To moze dlatego focale mi sie spodobaly ?

Gdy sie odsluchuje pierwszy raz i trwa to ok. 10 min. to niewiele mozna wnioskow wyciagnac.

Jako dla niedoswiadczonego sluchacza spodobaly mi sie agresywne dzwieki... to jest bardzo mozliwe.

Nie chodzi mi o to, że focale to złe kolumny.

Chodzi mi o to,że to właśnie NAD i ROTEL do nich chyba się nie nadaje.

Jak krótko słuchasz NADa to jest o.k.,ale na dłuższą metę jest on męczący.

W salonie audio posłuchasz sobie te 30 min i żadnych wniosków nie wyciągniesz z takiego odsłuchu.

- Tak właśnie kupiłem swoje kino domowe NADa, czego do dzisiaj żałuję. :(

Inaczej jest, kiedy bedziesz prosił sprzedawcę o wypożyczenie klocka do domu na weekend za kaucją.

Wtedy będziesz słuchał sprzętu intensywnie przez cały dzień na różnych gatunkach muzyki i wtedy po takim długim odsłuchu będziesz wiedział,czy dany klocek ci pasuje.

W salonie nie ma takiej możliwości, ponieważ są jeszcze inni klienci czekający na odsłuchy.

L.G. life is BRUTAL...

Nie chodzi mi o to, że focale to złe kolumny.

Chodzi mi o to,że to właśnie NAD i ROTEL do nich chyba się nie nadaje.

Jak krótko słuchasz NADa to jest o.k.,ale na dłuższą metę jest on męczący.

Na poczatku rozwazalem opcje Focale plus Rotel CD i Rotel wzmacniacz.

Potem rozwazalem opcje focale plus NADy poniewaz na NADy mozna uzyskac 5 letnia gwarancje.

Obecnie rozwazam kupno Focale plus ARCAM CD17 i ARCAM A18.

ARCAM ma podobno tez 5 lat gwarancji.

Nie znam jednak zadnych opini na temat ARCAM CD17 i A18.

Szukam sprzetu ktory nie pochodzi z Chin i ma dlugi okres gwarancyjny.

adam sikora

dobrze kombinujesz tylko radze posluchac przed zakupem zeby potem placzu nie bylo,a18 to chyba ciut za slaby wzmacniacz do 726,pomysl tez nad 816v niewiele drozsze a dzwiek znacznie lepszy,bardziej szczegolowy i poukladany

Witam wszystkich na forum!!!

Składam swój pierwszy zestaw stereo. Mam kupione:

wzmacniacz - Rotel RA-972

CD - Rotel RCD-965BX

kolumny - Monitor Audio BR5

Przyznam się szczerze, że przy wyborze kierowałem się opiniami, nie miałem możliwość kupując na allegro posłuchać całego zestawu.

Muszę jeszcze dokupić kable (głośnikowe i interkonekt) i tutaj zwracam się do was z prośbą czy możecie mi polecić jakieś w miarę dobre i tanie w sam raz na początek? Do tej pory wydałem na zestaw 2300 zł więc planowałem wstępnie przeznaczyć na to ok. 200 zł. (używane lub nowe z allegro)

Słucham przeważnie ciężkiego grania: metal, rock i chciałbym żeby zestaw dobrze się sprawdzał w takiej muzyce. Jeśli chodzi o brzmienie to lubię dobrze zaznaczony, nisko schodzący bas, nie przepadam natomiast za mocno kłującą w uszy górą.

Dzięki za pomoc.

>>> Adam Sikora

"Szukam sprzętu ktory nie pochodzi z Chin i ma dlugi okres gwarancyjny."

Nie wiem Adam dlaczego koniecznie szukasz czegoś co ma długi okres gwarancyjny. W swojej historii miałem kilkanaście wzmacniaczy różnej maści, wszystkie były używane i z żadnym nigdy nie było kłopotu. No chyba, że masz zamiar nagłaśniać wesela czy inne imprezy taneczne, to pewnie gwarancja by się przydała.

Co więcej, mam teraz wzmacniacz który ma ok. 20 lat, gra pięknie i jest tak wykonany, że pewnie przez kolejne 10 lub 15 nie będzie z nim problemów. Oczywiście przy zakupie trzeba sprzęt sprawdzić i kupować w stanie bardzo dobrym. Wtedy i że sprzedażą nie będzie żadnych kłopotów. Chcesz koniecznie nowy, ok. Twój wybór ale to jak z samochodami - wyjeżdżasz z salonu i masz auto o 10-15 % tańsze. Nikt Ci już nigdy tych pieniędzy nie zwróci.

Co do chińskich wyrobów to też bym podjął dyskusję, bo mój poprzedni wzmacniacz lampowy Bewitch 6550 grał znakomicie, wykonany był solidnie i kilka innych dużo droższym nie chińskich wzmacniaczy, nie potrafiło zagrać na podobnym lub nawet zbliżonym poziomie. Jednak rozumiem,że część z nas nie może się przemóc aby dopuścić do siebie myśl, że w Państwie Środka może powstać coś solidnego.

Pozdrawiam

>>> Adam Sikora

Aaa i jeszcze jedno. Jeżeli koniecznie chcesz NAD'a to z Twoim budżetem rozważ tego S300. Z Rotelem też nie schodź poniżej 1072. To sprawdzone i dobre wzmacniacze choć sam bym ich nie kupił, bo wolę bardziej muzykalne granie.

Pozdrawiam

Witam,

podpowiedzcie w jaki wzmacniacz i CD celować aby dobrze zagrały z Monitor Audio RS8 (już mam). Muzyka przeróżna: rock, trochę jazzu, art, progrock, alternatywa, przez jakis funk w stylu starego Jamiroquai, troche hardrocka i jeszcze mocniejszego grania, no i sporo starej muzyki z lat 60 i 70.

Pokój 20m2 w prostokącie, budżet do 3000 zł niekoniecznie nowe klocki, ale najlepiej jeszcze na gwarancji. Obecnie mam Pianocratfa e400.

Witam wszystkich jako nowy użytkowników forum!

Chciałbym zasięgnąć rady, u Was doświadczonych użytkowników sprzętu grającego. Mianowicie chciałbym zakupić wzmacniacz/amplituner i 2 głośniki. Może po kolei:

Wzmacniacz stereo, ewentualnie amplituner, ale czytałem, że wzmacniacz w podobnej cenie co amplituner jest lepszy. Cena, jaką mogę dać za ten sprzęt to około 400zł.

Głośniki - 2 kolumny, cena podobna jak wzmacniacza, okolice 400zł.

Teraz może ogólnie o zestawie. Jestem świadom, że za tą cenę nie kupię sprzętu z najwyższej półki, ale nie o to chodzi. Chciałbym uzyskać poprawny dźwięk, ze wszystkimi dźwiękami, od niskich po wysokie. Wzmacniacz oczywiście używany w tej cenie, głośniki fajnie gdyby udało się znaleźć nowe, ale zdaję sobie sprawę, że to też może być trudne. Sprzęt będzie używany do słuchania muzyki oczywiście, grania (PlayStation 3) i oglądania filmów w pokoju o wymiarach ok. 4x3m.

Przeglądałem już sprzęt na Allegro, w cenie <450zł i znalazłem wiele ofert, ale niestety nic mi one nie mówią, bo nie mam żadnego doświadczenia. Dlatego mam nadzieję, że pomożecie mi wybrać pierwsze grające ustrojstwo :-)

Witam,

podpowiedzcie w jaki wzmacniacz i CD celować aby dobrze zagrały z Monitor Audio RS8 (już mam). Muzyka przeróżna: rock, trochę jazzu, art, progrock, alternatywa, przez jakis funk w stylu starego Jamiroquai, troche hardrocka i jeszcze mocniejszego grania, no i sporo starej muzyki z lat 60 i 70.

Pokój 20m2 w prostokącie, budżet do 3000 zł niekoniecznie nowe klocki, ale najlepiej jeszcze na gwarancji. Obecnie mam Pianocratfa e400.

Co myślicie o używanym Audiolab 8000S i 8000CDE?

Zgra się z tymi kolumnami?

z pianocraftem zle ci gra

Nie mam możliwości sprawdzenia ich razem fizycznie nie znajdują się w tym samym miejscu, ale nie spodziewałbym się tutaj rewelacji. W końcu to duże kolumny a ja i tak szukam czegos do salonu wiec piano wyląduje pewnie w sypialni

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.