Skocz do zawartości
IGNORED

NAD C370 problem z głosnością

zoller

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem posiadaczem wzmacniacza jak w temacie. Mam problem z równą głośnością kanałów. Wyraźnie słychać, że prawy kanał gra ciszej. Scena przesunięta jest w lewo. Nie wiem jaka może być tego przyczyna. Offset i bias wyregulowałem, wydaje się, że potek jest też sprawny. Chociaż potencjometry w NADach to osobna historia. Może ktoś z Was wie lub ma pomysł za co się zabrać.

Pozdrawiam

Nie myśl - słuchaj.

Możesz spróbować wylutować przekaźnik od opóźnionego załączania, otworzyć go i wyczyści styki. Wiele osób ma z tym problemy z tym że u mnie objawiało się to że jeden kanał zanikał, po pogłośnieniu znowu grał. Czy może się to objawiać tym że gra ciszej?- nie wiem

Nie jestem pewien czy to do końca właśnie końcówka. W słuchawkach objaw jest podobny. Jednak dzięki zrobię, to na wszelki wypadek.

Nie myśl - słuchaj.

Wpadłem na taki pomysł by wymienić wszystkie elekrolity i właśnie potek. Jestem na etapie poszukiwań. Zapytałem się chłopaków w rankingu kondensatorów co wmontować. Zastanawiam się też nad niebieskim ALPSem tylko mam problem ze znalezieniem. Jak to zrobię napisze jaki był efekt.

Pozdrawiam

Nie myśl - słuchaj.

Najpierw to trzeba wykumac w jakiej czesci wzmacniacza siedzi ta usterka.Z tylu jest zworka laczaca preamp z koncowka mocy.Odbierajac sygnal z pre albo podajac go na koncowke mozna sie dowiedziec gdzie jest usterka.Jesli zasniedzieje styk przekaznika to zwiekszy sie jego rezystancja a tym samym spadnie poziom sygnalu i bedzie gral ciszej.

.....

Usterka tkwi w przedwzmacniaczu. Stwierdzono. W słuchawkach efekt jest podobny do tego z głośników. Po wpięciu w końcówkę cedeka z regulowanym wyjściem wszystko jest na miejscu jak trzeba.

Pozdrawiam

Nie myśl - słuchaj.

a w przedwzmacniaczu jest potencjometr... to na 99% jego wina było by dobrze jak być podał sygnał ten regulowany zaraz po potencjometrem a przedwzmacniaczem i będzie jasne albo go wylutował i wtedy ,tym bardziej ze dobry alps nie jest tani.

ten potek, który wmontowany jest seryjnie, to też alps. Chcę jednak wmontować niebieskiego (ok 150 zł). Z resztą jest pretekst do jakiegoś tam upgrade'u.

Dzieki

Nie myśl - słuchaj.

NAD montuje we wzmacniaczach tylko Alpsy.Zmierz rezystancje obu sciezek wymontowanego Alpsa a potem wspolbierznosc przy obrocie.Czy tu jest przyczyna ze poziom sygnalu na jednym kanale jest mniejszy?.Niebieski wcale nie musi byc lepszy.

.....

Cały czas go słucham i zaobserwowałem rzecz następującą, otóż ta nierówność pojawia się tylko w pewnym zakresie. Wcale nie jest, to w momencie najcichszym tylko w tym najczęściej używanym między 8:30 a 9:00. Wynika z tego, że to potek. Będę obserwował dalej. W każdym razie wymienię i potek i kondy, ten wzmacniacz jest naprawdę mocno eksploatowany ok. 16 - 18 godzin dziennie, a ma 7 lat. Chyba już pora trochę o niego zadbać :)

Nie myśl - słuchaj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.