Skocz do zawartości
IGNORED

Czy zakup budżetowego odtwarzacza CD ma sens?

Ravel75

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zastanawiam się nad wymianą odtwarzacza. Obecnie używam Pioneera PD-S 802 . Pytanie czy warto zamieniać go na budżetowego NAD-a lub odpowiednik ? Reszta zestawu to NAD 316 bee oraz podłogowe Qba Moderator.

Pozdrawiam

Ravel 75

Różnica w brzmieniu będzie ogromna, czasem wręcz kolosalna, choc nie w kategoriach lepsza-gorsza. Chodzi o to że producenci odtwarzaczy CD, podobnie zreszta jak producenci wkładek gramofonowych niejako striją swoje produkty, często wychodzi z tego tzw. firmowe brzmienie.

Podsumowując- kupisz odtwarzacz Arcama, to dxwięk uzyskaz podbarwiony, muzykalny, kupując taniego Nad-a dźwięk uzyskasz dość mało wciąfający. Nie wolno mylic tego z jakościa dxwięku, po prostu kazdy taki odtwarzacz gra tak jak go zestrojono stosując takie czy inne wartości kondensatorów, takie czy inne układy DAC itp.

jeśli zechcesz poprawić dźwięk przesiądziesz się na gęste pliki, czy BluRay, w przypadku 16 bitowego CD jak to mówią z G..na nie ulepisz.

pozdrawiam

przesiądziesz się na gęste pliki, czy BluRay, w przypadku 16 bitowego CD jak to mówią z G..na nie ulepisz.

Slowo klucz ... "geste pliki".

Ostatnie zdanie czyli "nie ulepisz" tyczy sie takze gestych plikow.

Jak nie masz czym ich dobrze przetworzyc i dalej odtworzyc, to i z plikow bedzie tak jak z CD.

To slowo klucz robi furore obecnie jak niegdys hi-end.

Ale my juz wiemy ze nie kazdy hi-end gra porywajaco.

Ciekaw jestem ile czasu zajmie gawiedzi nim sie zorientuja ze slowo klucz takze nie daje gwarancji sukcesu.

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Myślę, że w Twoim przypadku nie warto. Lepiej zainwestować w DACa zdolnego do przetwarzania gęstych formatów.

Czy ktoś zechciałby mnie zaprosić na odsłuch "gęstego formatu"?

Bo tak czytam i widzę że te moje sidi to jakieś strasznie kiepskie jest.

Mam trochę znajomych z przeróżnymi zabawkami,jak na złość u nikogo nie widziałem "gęstego formatu".

Jakby co:to na życzenie zdejmę buty przy wejściu,kawę mogę mieć swoją w termosie i nie pluję na podłogę.

Piszę poważnie:śląskie/małopolskie.

Aha,dodam jeszcze że jak mnie się gęsty plik nie spodoba to napiszę coś na forum wymijająco/dyplomatycznie-jakby kto pytał oczywiście.Jak mnie się gęsty plik spodoba to znaczy że to jest kool staff i w ogóle PRO.Tak że obciachu nie będzie:)

l'enfant sauvage

Czy ktoś zechciałby mnie zaprosić na odsłuch "gęstego formatu"?

Bo tak czytam i widzę że te moje sidi to jakieś strasznie kiepskie jest.

Mam trochę znajomych z przeróżnymi zabawkami,jak na złość u nikogo nie widziałem "gęstego formatu".

Jakby co:to na życzenie zdejmę buty przy wejściu,kawę mogę mieć swoją w termosie i nie pluję na podłogę.

Piszę poważnie:śląskie/małopolskie.

Aha,dodam jeszcze że jak mnie się gęsty plik nie spodoba to napiszę coś na forum wymijająco/dyplomatycznie-jakby kto pytał oczywiście.Jak mnie się gęsty plik spodoba to znaczy że to jest kool staff i w ogóle PRO.Tak że obciachu nie będzie:)

oczywiscie podstatwowe pytanie, w jakim jestes wieku? ja juz mniej wiecej wiem w jakim nie jestes i dlatego zamilowanie do tego a nie innego...

a dlaczego to pytanie uwazam za glowne przy takim podejsciu? ano kolejnej podstawowej sprawy takie osoby nie przyjmuja, te geste pliki niczego nie zepsuja, jedynie nie zawsze poprawia, ale od czasu do czasu jak ktos sie postara i wyda dobry material to juz inna sprawa...

chwilowy brak działalności w audio.

oczywiscie podstatwowe pytanie, w jakim jestes wieku? ja juz mniej wiecej wiem w jakim nie jestes i dlatego zamilowanie do tego a nie innego...

Wiek,nazwijmy to średni,niezbyt przystojny-tak że żona/dziewczyna/córka w razie czego bezpieczne.

l'enfant sauvage

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

a dlaczego to pytanie uwazam za glowne przy takim podejsciu? ano kolejnej podstawowej sprawy takie osoby nie przyjmuja, te geste pliki niczego nie zepsuja, jedynie nie zawsze poprawia, ale od czasu do czasu jak ktos sie postara i wyda dobry material to juz inna sprawa...

Jeden z najbardziej kretyńskich wpisów ostatnio.

Jeden z najbardziej kretyńskich wpisów ostatnio.

wiem ze tak moze sie wydawac, ale poczytaj bocznice to zrozumiesz dzisiaj mi to wpadlo do glowy bo rzeczywiscie znalazlem cos ciekawego w wypowiedziach, ci starsi rekami i nogami byli za starszymi rozwiazaniami... i do tego mieli pewna przypadlosc, tzw. JECHANIA MLODYCH I GESTYCH PLIKOW wiec taki wpis i nic w nim dziwnego nie zauwazam, sama prawda

w twoich wpisach czesto zauwazam to samo podejscie wiec oburzenie mnie nie dziwi

a tak wracajac do tematu, po co wymieniac spzet na tej samej klasy i tracic kase? nie lepiej poczekac uzbierac i pojsc 1-2 klasy wyzej? inaczej sie nie oplaca

chwilowy brak działalności w audio.

a tak wracajac do tematu, po co wymieniac spzet na tej samej klasy i tracic kase? nie lepiej poczekac uzbierac i pojsc 1-2 klasy wyzej? inaczej sie nie oplaca

Właśnie o to chodzi . Ale co zaliczamy w takim razie do 1-2 klasy wyżej . Jak mądrze robić mądrze upgrade ?

Pozdrawiam

Ravel75

No właśnie - jak w temacie - ma sens ?

Ja obecnie się zastanawiam nad kupnem nowej yamahy as500 (lub coś podobnego w tej cenie) i wiadomo, że kiedyś dokupię CDika - bo obecnie jadę na prodigy hd2 i nie wiem czy zakup takiej budżetówki ma sens, czy lepiej się pchać w SH (ze wzmakiem też).

ludzie kochani !!!! o jakim modelu NADA mówimy ???!!!!!!!!!! :):) po drugie dlaczego NAD ? nie ma innych ??? po trzecie ile chcesz wydac ?

To jest sedno mojego problemu. Tu nie chodzi o to ile chce wydać . Problem jest aby w takiej ilości dostępnego sprzętu się jakoś zorientować , wybrać mądrze a nie tanio.

Pytałeś o NAD-a . To jest mój punkt odniesienia, mam wzmacniacz C 315 , wiem jak brzmi, podoba mi się. Ale chciałbym zmieniać swój sprzęt na lepszy aby rozwijać się. Chciałbym obrać "dobrą" ścieżkę rozwoju i w miare możliwości nie popełniać idiotycznych błedów.

Pozdrawiam serdecznie.

Ravel75

Pytałeś o NAD-a . To jest mój punkt odniesienia, mam wzmacniacz C 315 , wiem jak brzmi, podoba mi się. Ale chciałbym zmieniać swój sprzęt na lepszy aby rozwijać się. Chciałbym obrać "dobrą" ścieżkę rozwoju i w miare możliwości nie popełniać idiotycznych błedów.

Masz już jakiś,powiedzmy "wzorzec" do którego chcesz dążyć.Wzorzec brzmienia oczywiście.

Czyli pytając wprost:czy wiesz już czego chcesz?

l'enfant sauvage

wiem ze tak moze sie wydawac, ale poczytaj bocznice to zrozumiesz dzisiaj mi to wpadlo do glowy bo rzeczywiscie znalazlem cos ciekawego w wypowiedziach, ci starsi rekami i nogami byli za starszymi rozwiazaniami... i do tego mieli pewna przypadlosc, tzw. JECHANIA MLODYCH I GESTYCH PLIKOW wiec taki wpis i nic w nim dziwnego nie zauwazam, sama prawda

to co piszesz to ta trzecia czyli gów.o prawda

od m-ca słucham laptok-teralink-dac i co? - ano to, słuchać się da, nieosłuchanym gra to pięknie, detalicznie, przestrzennie, blablabla

faktycznie - kiepskie nagrania można podsamplować i jest niby lepiej ale i one i gęste grają sztucznie - tylko żeby to stwierdzić trzeba: 1-mieć na czym, 2-wiedzieć jak brzmi prawdziwa muzyka, nie taka po stole mikserskim a to już można tylko w nieznanej przez "młodych" filharmonii

za to D-classe od 50W w górę, jak dobrze dobrać elementy, dziś nie ustępuje już rasowym piecom

jak widzisz, staremu lampiarzowi wcale nie tylko ciepełko w głowie

CD ma sens jedynie jako transport, dalej musi być sensowny dac - przy diy to do tysiaka

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Rzeczywiście powinienem napisac co mam a czego oczekuje:

Teraz w pokoju około 36- 40 m2 gra NAD 315 bee +Pioneer PD-S802 +Qba Moderator-y. Chciałbym etapami zmieniać klocki . Myślę o zmianie CD a potem wzmacniacza .

Słucham rocka progresywnego, muzyki filmowej. Zmierzam do dobrej sterefonii, wyrazistości . Lubię gdy wszystko jest "poukładane" .Lubie słyszeć instrumenty na "swoich" miejscach. Audiofile pewnie mówia na to scena.

Pozdrawiam wszystkich

Ravel75

Korzystając z okazji moi mili - szukam aktualnie jakiegoś w miarę dobrego odtwarzacza CD który byłby podobny klasą do Kambodży A5 tudzież Marantza PM78 (w planach mam zmianę Kambodży na Marantza).

Powiedzmy że mogę wydać max 400-500zł.

Pzdr

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

w twoich wpisach czesto zauwazam to samo podejscie wiec oburzenie mnie nie dziwi

Nie przyszło Ci do głowy że wybór wynika z DOŚWIADZCZENIA a nie jakiś cholernych uprzedzeń związanych z wiekiem? Poza tym co to ja stary jestem? Żałosne. Wkraczam dopiero w najlepszy wiek dla faceta.

Gość

(Konto usunięte)

Chciałbym obrać "dobrą" ścieżkę rozwoju i w miare możliwości nie popełniać idiotycznych błedów.

Pozdrawiam serdecznie.

Ravel75

tak rozumując, nie da się zrobić postępu ! ...nie da się podglądać żony sąsiada, by wiedzieć jak to z nią jest, należy tego samemu spróbować :)

Całkiem fajna dyskusja: ) Serio , czegoś się dowiedziałem. Bardzo podoba mi się przełożenie na żonę sąsiada :)

A więc diecezja jest taka:

Pioneer idzie na transport. Dochodzi DAC . A potem żonglerka wzmakami . Po drodze Squeezebox jako uzupełnienie.

Kabelki to temat na póniej , teraz grają całkiem fajne dobrane przez kolesia od kolumienek .

Z tym NAD-em 315 to właśnie taki wypadek przy pracy ale kupiłem nowy w bardzo dobrej cenie i nie będe płakał przy zmianie.

Dziękuje wszystkim za rady , pewnie jeszcze będzie wiele powodów do dyskusji .

Ravel75

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.