Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki TV 37'-40' do 3tyś. pln

Epi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie, na wstępie pragnę powiedzieć iż zupełnie nie mam pojęcia na ten temat gdyż moim toważyszem jest 14' GoldStar;)) Przyszedł czas na zmiany więc postanowiłem poprosić Was o pomoc w wyborze TV. Tak naprawdę nie wiem czy wybrać LCD czy LED plazma raczej nie wchodzi w grę, służyć będzie jak to TV do oglądania telewizji z UPC oraz grania na PS, tak więc kolory powinny być żywe a obraz ostry i bez smurzenia co czasem występuje oglądając mecze itp. Odległość jaka mnie dzieli od TV to 3m, optymalna wielkość myślałem o 37' ale 40' ewentualnie też mogę kupić, cena max.3tyś. Co do moich typów zastanawiałem się nad LED SHARP AQUOS LC-40 LX810 gdyż 37' SHARP nie produkuje, ale może doradzicie mi coś lepszego niekoniecznie SHARP.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/76497-jaki-tv-37-40-do-3ty%C5%9B-pln/

Telewizory "LED" to to samo co LCD :] ... hehe (tak ... umyślnie się nabijam z biednych użyszkodników dających się mamić marketingowym bełkotem)

Obecnie LCD z podświetleniem LED to zwykle wyrzucanie pieniędzy w błoto ... a kiedy LCD LED ma gorszy obraz od LCD z podświetleniem CCFL to po prostu pękam ze śmiechu (poczytaj o SONY EX500 i EX 710 czy jakoś tak na forum HDTV)

Telewizory "LED" to to samo co LCD :] ... hehe (tak ... umyślnie się nabijam z biednych użyszkodników dających się mamić marketingowym bełkotem)

Obecnie LCD z podświetleniem LED to zwykle wyrzucanie pieniędzy w błoto ... a kiedy LCD LED ma gorszy obraz od LCD z podświetleniem CCFL to po prostu pękam ze śmiechu (poczytaj o SONY EX500 i EX 710 czy jakoś tak na forum HDTV)

Tyle, że w potocznej mowie (słusznie czy niesłusznie to inna sprawa) przyjęło się stosować pewien skrót myślowy:

* LCD = CCFL

* LED = LCD z poświetleniem LED

Natomiast czy TV z podświetleniem LED to wyrzucanie pieniędzy w błoto - jest kwestią conajmniej dyskusyjną. Ja się z nią nie zgadzam. TV LCD LED z wygaszaniem strefowym mają parametry lepsze od zwykłych LCD i od PDP.

a ja i tak polece Panasonic TXP 42G20. Czyli plazme zdecydowanie nalepszy telewizor w tym przedziale cenowym. I nie przejmu jsie ze ebdziesz go uzywal do PS w pewlni sie do tego nadaje. To sa mity ze LCD sa lepsze do gier. Ja na moim Panasie 37X smialo gram w Pro Evolution Soccer 2011 :)

Natomiast czy TV z podświetleniem LED to wyrzucanie pieniędzy w błoto - jest kwestią conajmniej dyskusyjną. Ja się z nią nie zgadzam. TV LCD LED z wygaszaniem strefowym mają parametry lepsze od zwykłych LCD i od PDP.

No tak ... poniekąd masz rację że jest kwestią dyskusyjną (miałem na myśli TV LCD CCFL za np. 2500 PLN i LCD LED droższy o np. 700zł a nie różniący się niczym poza innym typem podświetlenia (oba krawędziowe) - taka różnica w cenie nie jest warta zachodu)

Co do wygaszania strefowego - daje ono pewne możliwości ale też powoduje pewne problemy. Możliwości to łatwiejsze osiągnięcie równomiernego świecenia na całej powierzchni (przez to że diody muszą być bezpośrednio za ekranem a nie na krawędziach), czy astronomiczny kontrast statyczny. Problemy to nieprecyzyjne wygaszanie tego podświetlenia (efekt "halo" - łatwo widać na drobnych jasnych elementach na czarnym tle).

Kyle śmiech to zdrowie, więc na zdrowie;)) Co do mojego problemu może dodam, że u mamy w pokoju stoi Samsung LE-37 A551 i szczerze powiem, że mnie osobiście obraz z tego TV nie zadowala;)) Tak naprawdę skreśliłem plazmę ale tylko z jednego powodu, kumpela ma ale jedną z pierwszych wywaliła za nią kupę kasy obraz ma lepszy od stojącego u mnie Samsunga, jednak jak ogladałem u niej meczyki powstawały smugi to mnie w sumie zniechęciło, pewnie w nowych ten efekt wyeliminowano. Wybór Sharpa padł bo druga znajoma posiada AQUOS tyle, że LX700 czy coś takiego obraz mnie satysfakcjonował ale też się nie upieram;)) Wiem, że za 3tyś. czy ciut więcej nie kupię nic super ekstra;)) ale chociaż żeby był pożądny obraz bez jak to nazywam pikselowania;)) widzę, że chyba ciężko będzie się pożegnać z kineskopem;)) haha

Pozdrawiam

Samsung 551 jest jak dobrze pamiętam na PVA i jeśli charakter tej matrycy przypadł Ci do gustu to nie radzę iść w IPS. Pooglądaj w jakimś salonie SONY EX500 40" ... swoją drogą model 46" kosztuje niewiele ponad 3 tys.

Kyle śmiech to zdrowie, więc na zdrowie;))

I nawzajem (dobrze że się nie obraziłeś) ;)

nie różniący się niczym poza innym typem podświetlenia (oba krawędziowe) - taka różnica w cenie nie jest warta zachodu)

efekt "halo" - łatwo widać na drobnych jasnych elementach na czarnym tle).

Może ja nieuważnie czytałem, ale jest coś takiego jak CCFL z bocznym podświetleniem? Czy CCFL nie jest z definicji TYLNE?

Nie wyolbrzymiałbym zjawiska halo. Wiem, że to stał się jeden ze sztandarowych straszaków przewciwników LCD. To, że zjawisko występuje - nikt nie ma wątpliwości. Ale czy to jest problem rzeczywisty czy raczej wydumany? Często staje się dokuczliwy? Codziennie oglądasz na ekranie gwiazdy na tle ciemnego nocnego nieba?

Może ja nieuważnie czytałem, ale jest coś takiego jak CCFL z bocznym podświetleniem? Czy CCFL nie jest z definicji TYLNE?

Nie jest ... zwykle świetlówki CCFL są na krawędziach ... przynajmniej w monitorach ... w TV bardzo prawdopodobne że też.

EEEEjjjjj nie można tak pisać bo będzie znowu wojna.

Tylko proszę mnie nie wciągać w jej wywołanie;) hahaha

byłem w EuroAGD mam koło domu spodobała mi sie też Toshiba;) ale muszę się udać jeszcze raz i pospisywać modele moim zdaniem najbardziej mi odpowiadających i tu je wymienię. Pewnie razem coś wykombinujemy;)

Troche zle podchodzisz do sprawy, bo obraz ktory widzisz w EuroAGD nie ma nic wspulnego z tym co bedziesz widzial w domu. Ja bym sie jeszcze raz przyjzal plazmie, bo w podanej kwocie dostaniesz lepszy telewizor (do sporto rowniez).

Troche zle podchodzisz do sprawy, bo obraz ktory widzisz w EuroAGD nie ma nic wspulnego z tym co bedziesz widzial w domu.

Fakt ... zwykle TV są tam ustawione na jaskrawość nad jaskrawościami ... oświetlenie jest już różne
Ja bym sie jeszcze raz przyjzal plazmie, bo w podanej kwocie dostaniesz lepszy telewizor (do sporto rowniez)
Plazma/LCD w podanej kwocie to kwestia preferencji. Dla Ciebie lepsza jest plazma a dla mnie LCD ... chcesz się przez 5 stron i kilka dni przekonywać? - już to nie raz przerabiałem

chcesz się przez 5 stron i kilka dni przekonywać? - już to nie raz przerabiałem

Napewno nie z Toba, przeciez ty nie masz zadnego telewizora w tej technologi (monitor komputerowy to co innego), nie chce mi sie ogladac dziesiatek stron internetowych z roznymi numerkami.

Napewno nie z Toba, przeciez ty nie masz zadnego telewizora w tej technologi (monitor komputerowy to co innego), nie chce mi sie ogladac dziesiatek stron internetowych z roznymi numerkami.

aha ... w takim razie z Tobą też nie ma sensu dyskutować bo masz TV w jednej z tych technologii więc jesteś nieobiektywny i stronniczy :]

, nie chce mi sie ogladac dziesiatek stron internetowych z roznymi numerkami.

Dokładnie to nie chce Ci się oglądać opinii naocznych światków niepokrywających się z Twoimi (czyli nie tolerujesz odmiennego zdania innych) a numerki udowadniające że jesteś w błędzie w pewnych kwestiach też są dla Ciebie niewygodne lub ich zupełnie nie rozumiesz .... to chciałeś powiedzieć ?

Co do podświetlenia w lcd w sumie mniejsze ma znaczenie czy ccfl/led ważne jest jaka matryca została zastosowana i lepiej na tym się skupić oraz jak sobie radzi elektronika.

Wg mnie pełne podświetlenie led (wspomniany sharp lx700) jest lepsze niż ccfl, ale krawędziowe to już sprawa dyskusyjna, zależy na jaki egzemplarz się trafi

123... test

TV LCD LED z wygaszaniem strefowym mają parametry lepsze od zwykłych LCD i od PDP.

znaczy mają idealną czerń tam gdzie nie ma obrazu, tam gdzie są ciemne sceny i już muszą "generować" obraz aby widać było jakiekolwiek detale - odbierają już tak jak każdy inny zwykły LCD/LED bez local dimming

Witam ponownie;) wróciłem z wycieczki i tak moimi fawofytami są;)

1.Sony KDL-37EX500

2.Toshiba 40SL733

3.Sony KDL-40EX500 (nie wiem czy to złudzenie optyczne czy był źle wyregulowany lecz wydawał mi się mniej ostry od 37 czy to mozliwe)

LG 42LE500 i Samsung LE40C630 (podobne lecz stały za daleko do bezpośredniej konfrontacji z Sony i Toshiba)

Co do plazmy to

Panas TX-P42S20E nie powalał

Panas TX-P42GT20 fajny ale za drogi

ps. obraz z plazmy był jakby mniej żywy stonowany jak przez (mgiełkę ciemniejszy) od czego to zależy, wszystkie oglądałem na klasycznym filmiku jaki puszczają w euro.

EEEEjjjjj nie można tak pisać bo będzie znowu wojna.

Więc pozwolę sobie wkleić tutaj to, co napisałem w innym watkui w rozmowie z Mczajem:

Natomiast Tobie i wszystkim wielobicielom PDP pragnę zacytować kilka wyimków z tegoż numeru 52/2010 periodyku "Płaskie Ekrany i Dobry Dźwięk". Testy - Telewizory 37-42 cali - str. 28 i 29 - LG42LE8500 Infinia (jakby kto pytał: LCD):

"To autentycznie świetny telewizor".

"A zatem jeżeli ktoś twierdzi że >>plazmy mają lepsze kolory<<, niech obejrzy Infinię w trybie THX Kino. Jeżeli mimo wszystko nie zmieni zdania, to niech idzie do okulisty, albo od razu na ostry dyżur".

"(Kontrast) na wsprost jest on ekstremalny!"

"Co tu dużo mówić: czerń jest fantastyczna!"

"Układ strefowego wygaszania naprawdę działa, redukując luminancję czerni z kiepskich 0.15 cd/m2 (Lokalne przyciemnienie LED: Wył) do wartości poniżej 0.009 cd/m2, co ma oczywisty wpływ na wielkość kontrastu. Zmierzone wartości kontrastu ON/OFF są porażające: 7.1 miliona dla trybu THX Kino oraz 13.7 miliona dla THX Bright Room. W trybie THX Kino kontrast ANSI wynosi 2446:1, natomiast w THX Bright Room wzrasta aż do 4702:1".

Rozumiem, że zwolennicy wdeptywania w ziemię LCD i wychwalania pod niebiosa PDP (również, a może przede wszystkim ze względu na te właśnie parametry) czują się teraz mało komfortowo.

Więc pozwolę sobie wkleić tutaj to, co napisałem w innym watkui w rozmowie z Mczajem:

Natomiast Tobie i wszystkim wielobicielom PDP pragnę zacytować kilka wyimków z tegoż numeru 52/2010 periodyku "Płaskie Ekrany i Dobry Dźwięk". Testy - Telewizory 37-42 cali - str. 28 i 29 - LG42LE8500 Infinia (jakby kto pytał: LCD):

"A zatem jeżeli ktoś twierdzi że >>plazmy mają lepsze kolory<<, niech obejrzy Infinię w trybie THX Kino. Jeżeli mimo wszystko nie zmieni zdania, to niech idzie do okulisty, albo od razu na ostry dyżur".

"Układ strefowego wygaszania naprawdę działa, redukując luminancję czerni z kiepskich 0.15 cd/m2 (Lokalne przyciemnienie LED: Wył) do wartości poniżej 0.009 cd/m2, co ma oczywisty wpływ na wielkość kontrastu. Zmierzone wartości kontrastu ON/OFF są porażające: 7.1 miliona dla trybu THX Kino oraz 13.7 miliona dla THX Bright Room. W trybie THX Kino kontrast ANSI wynosi 2446:1, natomiast w THX Bright Room wzrasta aż do 4702:1".

Rozumiem, że zwolennicy wdeptywania w ziemię LCD i wychwalania pod niebiosa PDP (również, a może przede wszystkim ze względu na te właśnie parametry) czują się teraz mało komfortowo.

Wiesz, my razem oraz inni strasznie dużo już napisali na ten temat i chyba nie ma sensu dalej to ponawiać w tym temacie.

Gdyby Lcd był lepszy od PDP to kupiłbym go ponieważ do szewskiej pasji doprowada mnie green ghosting. (zaraz zapewne odezwie się hojlo1 ze swoimi durnotami jakoby ten problem nie istnieje i został załatwiony definitywnie w 2009 roku.)

ps. obraz z plazmy był jakby mniej żywy stonowany jak przez (mgiełkę ciemniejszy) od czego to zależy, wszystkie oglądałem na klasycznym filmiku jaki puszczają w euro.

Chodząc po różnych euro, media i innych tego typu sklepach zauważyłem,że w większości przypadków obraz w telewizorach LCD zawsze jest tak ustawiony żeby na pierwszy rzut oka wydawało się że ma on lepszą jakość. To znaczy kolory żywsze itd. Ale to tylko pierwsze wrażenie bo oglądać się tego dłużej przy takich ustawieniach nie da. Wydaje mi się że plazmy są przez sprzedawców trochę olewane i po prostu stawiane na wystawkę z pierwszymi lepszymi ustawieniami i stąd takie wrażenie. Mi osobiście takie przesycone kolory nie odpowiadają ale przecież w LCD też można sobie ustawić odpowiednio parametry obrazu. Ostatnio byłem z odwiedzinami u rodzinki i akurat kupili leda LG 42 cale. Dokładnie nie interesowałem się jaki to był model ale obraz wcale nie był ostry i przesycony. Bardzo przyjemnie się to oglądało. Bardzo dużo zależy od ustawień obrazu.

LG42LE8500 nie widziałem był LE4500, który był na równi z Samsungiem LE40C630, co do Panasa to GT20 był dobry ale cena niestety nie dla mnie 3800pln G20 nie było, a S20E był taki sobie ale w moim zasięgu 2600pln, lecz Sony EX500 czy Toshiba SL733 były w podobnej cenie a uważam, że zdecydowanie lepsze od S20E.

Co myślicie o Sony KDL 37-40 EX500 vs Toshiba 40SL733

jaka czerń ? jak można się podniecić wyłączonym ekranem, podczas gdy jak tv ma coś wyświetlić, np nieco jaśniejszy odcień czerni w jakiejś ciemnej scenie to nie wyświetli nic, ewentualnie od razu przeskoczy na te dumne 0,15cd/m2 ? a gdzie pozostałe odcienie ? 0,15cd/m2 to już wyraźna szarość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.