Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

Witam płyteczki przyszły tak to wygląda .

Na paru sztukach jest takie dziwne przybarwienie solder maski jak sie spojrzy pod światło , ale to taka wada dla koneserów , normalnie tego nawet nie widać . Po za tym ok

Spodu nie pokazuje ze względu na skośnych niech sobie sami kombinują .

Pętli mas nie ma żadnych itp , Masy z kondensatorów są sprowadzone w fajna gwiazdeczkę , tylko ja na pcb nie robię żadnych kółeczek itp (::: .

Grubość laminatu jest wręcz pancerna te 2mm jest naprawdę solidne .

Teraz tylko grzać lutownice (:: .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-35540-0-65698000-1327678344_thumb.jpg

post-35540-0-65032600-1327678357_thumb.jpg

post-35540-0-79689400-1327678514_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jaskiniowiec

Dzisiaj znów trochę posiedziałem przy moim E407, dołożyłem kolejne 2 x 17000 uF do zasilacza , wymieniłem kabelek sygnałowy , bo oryginalny był cały pośniedziały i ogólnie "posprzatałem" , wyrzucilem konektorki a kable polutowałem , trochę zmodyfikowałem połączenie masy przy okazji wzmacniania zasilacza - konektorki kompletnie się nie sprawdziły, miałem czasami przydźwieki - szczególnie przy włączaniu, a teraz jak ręką odjął, a dźwięk dodatkowo się otworzył i nabrał dynamiki, jednocześnie bas jest jescze bardziej zdyscyplinowany - nie mam kluchy , która mordowała mnie od chyba dwóch czy trzech lat !!! byłem bliski sprzedania Grandów, a teraz zupełnie nie ma żadnego dudnienia.

Napewno bateria elektrolitów 4 x 17 000 uF + 4 x 3300 uF na PCB robi swoje :-)

Scena jest bardziej odsunięta od słuchacza niż z Naka AV10 , ale też jest duuuuużo szersza i głębsza, dźwięk odrywa sie od głośników, które znikają.

Fajny jest ten wzmacniacz. Udał się :-)

Słucham i słucham - muszę jeszcze wbudować zabezpieczenie , bo mam dyskomfort ,że coś sie sfajczy i zakatrupię głośniki i do podłączenia zostały wskaźniki wychyłowe Palladium LA1200.

Ale nie ma żony i dzieciaków, więc nie dokończyłem wszystkiego tylko poskładałem i zakmnałem obudowę żeby w spokoju posłuchać.

Jest naprawdę super.

Edytowane przez Bogdan

Wczoraj odpaliłem dwa kanały tych kloników E-550 , wszystko super , ruszyły prawie z kopyta ,

Jednak wkradł mi się drobny chochlik , w projekcie - w programie , zaginęło gdzieś kawałek ścieżki , Noo głowy sobie nie urwę - to są prototypy i czasami człowiek coś pominie , Ale usunięcie tego jest proste wystarczy wlutowanie od spodu kawałka zworki o długości ok 1 cm . Jest to w zasilaniu pierwszego stopnia wejściowego , Po za tym lutowałem układ żeby sprawdzić opis resztę - tak jak laik i błędu żadnego . Każdemu dołączę fotkę od spodu jak zalutować tą zworkę żeby nikt nie kombinował .

Co do reszty opis i schemat 100 procent zgodności z oryginałem , Z boku jest tylko miejsce na ten sub miniaturowy przekaźnik , za pomaca którego będzie można przełączać prąd spoczynkowy , ale to jest opcja .

Tak to wygląda ; Uruchomione na jednej parze mosfetów .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .post-35540-0-21635000-1327844400_thumb.jpg.post-35540-0-94461500-1327844429_thumb.jpg.

Przydźwięku nie ma nawet jak miałem to na pajęczaka połączone bez kondensatorów w filtrach na biurko na pojedynczym zasilaniu .

Tak opropo to jest najprostszy układ pomiarowy do tranzystorów końcowych bipolarnych , i na zdjęciach sa w podstawce dwa tranzystory 2sa1943 z tej samej grupy , i serii , czym większe napięcie na rezystorach to tranzystor ma większe wzmocnienie . Potem ludziska się dziwią że kupili parowane tranzystory tylko parowane pnp z npn i połączyli dwie lub trzy takie pary równolegle ze sobą i wzmacniacz przy większym wysterowaniu pościł dymka .

Jestem w stanie jeszcze raz zamówić te pcb do 550 , nawet z uzupełnionym tym kawałkiem ścieżki dla spóźnialskich ,

I to będzie ostatnie zamówienie na E-550 . Także jeżeli ktoś się nie załapał do do wtorku ma ostania szansę .

Co do 407 realizację zacznę jak najszybciej tylko muszę ogarnąć pocztę , także jeżeli kogoś pominę niech się upomni .

potwierdzenia wyślę jutro w poniedziałek .

potem tą 408 - ale jeszcze w tym tygodniu .

Muszę to jeszcze raz sprawdzić żeby nie znalazł się jakiś nawet drobny błąd . Potem ten przedwzmacniacz .

Cena za te pcb do 407 będzie ok 130-140 zł z przesyłkami a za 408 może być troszkę więcej ponieważ jest mniej osób .

Pree na razie nie wiem . Musze to wszystko ogarnąć .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

LISTA NA E-407:

1. freedi - 1 kpl.

2. Bogdan - 1 kpl.

3. deuter - 1 kpl.

4. nowy18 0 1 kpl.

5. nowyx - 1 kpl.

6.martin78- 1kpl.

LISTA NA E-408:

1. mirfak - 1 kpl.

2. rs2512 - 1 kpl.

LISTA NA PRE E-408

1. kw - 1 szt.

2. mirfak - 1 kpl.

3. deuter - 1 kpl.

4. martin78- 1kpl.

LISTA NA P-350 - (mam nadzieje ze tez można złożyć zlecenie?)

1.martin78

Edytowane przez martin78

jaskiniowiec pisał, że 408 jest lepsza, a myślę, że wie co mówi. Więc dla mnie nie ma specjalnie problemu z wyborem :)

Fajnie gdyby coś więcej napisał na temat porównania tych dwóch wzmaków.

----------------

Witam nie ma się co bawić wysyłam te PCB do realizacji do układów 407 oraz 408 , Co do 450 , 550 , p-4100 , 407 oraz 408 , także jeżeli ktoś się nie załapał ma pecha , nie będę wznawiał zamówień w najbliższym czasie , może kiedyś tam , tak ale na pewno w tym roku , o ile kiedyś . A PCB na zapas nie zamawiam , żeby potem odsprzedać .

Układzik do dobierania tranów końcowych to jest coś takiego banalnego

.

Tylko należy mieć dobry stabilizowany zasilacz . Można zmieniać wartości rezystorów bazy oraz obciążenia ,napięcia zasilania , ale ogólnie po zrobieniu kilku takich pomiarów , i odnotowaniu ich dojdzie człowiek do wniosku że nie ma to sensu , ponieważ charakterystyka idzie praktycznie liniowo dla każdego trana .

Tak ta 408 powinna lepiej grać ale to jest opinia moja .

Jak każdy złoży to będzie się później testował ((((:::: .

Ale te kloniki układowe się nie maja czego wstydzić , troszkę już to trochę porównywałem , i praktycznie pod każdym aspektem te końcówki są górą .

A prawdziwe testy dopiero się zaczyna jak to wszystko opakuje w obudowy .

Co do 407 to cena jak pisałem 140 zł laminat 2 mm 2x70 um itp i reszta solder maska niebieska .

408 - 150 zł - Mniejsza ilość - reszta tak samo . Są to ceny po doliczeniu kosztów wysyłek itp - .

Jeszcze aktualne są listy na .

LISTA NA Przedwzmacniacz z modelu .

E-408

1. kw - 1 szt.

2. mirfak - 1 kpl.

3. deuter - 1 kpl.

4. martin78- 1kpl.

oraz na E-350- ten układ to jest identyczny wzmacniacz co model E-250 tylko w wersji przewlekanej - nie smd - łatwiejszej do budowy w diy .

LISTA NA E-350 - 1.martin78

LISTA NA Przedwzmacniacz z modelu .

E-408

1. kw - 1 szt.

2. mirfak - 1 kpl.

3. deuter - 1 kpl.

4. martin78- 1kpl.

5. omirp - 1kpl.

oraz na E-350- ten układ to jest identyczny wzmacniacz co model E-250 tylko w wersji przewlekanej - nie smd - łatwiejszej do budowy w diy .

LISTA NA E-350 - 1.martin78

LISTA NA Przedwzmacniacz z modelu E-408

1.kw - 1szt.

2.mirfak - 1kpl.

3.deuter - 1kpl.

4.martin78- 1kpl.

5.omirp - 1kpl.

6.boguwoj- 1kpl.

LISTA NA E-350

1.martin78

Edytowane przez boguwoj

1.kw - 1szt.

2.mirfak - 1kpl.

3.deuter - 1kpl.

4.martin78- 1kpl.

5.omirp - 1kpl.

6.boguwoj- 1kpl.

7.jurek- 2kpl.

LISTA NA E-350

1.martin78

1.kw - 1szt.

2.mirfak - 1kpl.

3.deuter - 1kpl.

4.martin78- 1kpl.

5.omirp - 1kpl.

6.boguwoj- 1kpl.

7.jurek- 2kpl.

8.jacel_l - 1kpl.

LISTA NA E-350

1.martin78

1.kw - 1szt.

2.mirfak - 1kpl.

3.deuter - 1kpl.

4.martin78- 1kpl.

5.omirp - 1kpl.

6.boguwoj- 1kpl.

7.jurek- 2kpl.

8.jacel_l - 1kpl.

9.crossover64 - 1kpl.

LISTA NA E-350

1.martin78

1.kw - 1szt.

2.mirfak - 1kpl.

3.deuter - 1kpl.

4.martin78- 1kpl.

5.omirp - 1kpl.

6.boguwoj- 1kpl.

7.jurek- 2kpl.

8.jacel_l - 1kpl.

9.crossover64 - 1kpl.

10.Wieslawa - 1 kpl

LISTA NA E-350

1.martin78

Witam pcb do 550 już wysłałem priorytetem każdy powinien dostać je jeszcze w tym tygodniu ,

Napięcia do 408 dla stopnia końcowego podają + - 2x66 volt dc a dla stopni napięciowych 2x 59 v ac .

Także taki sam transformator można bez problemu zastosować .

Witam nie ma się co bawić wysyłam te PCB do realizacji do układów 407 oraz 408 , Co do 450 , 550 , p-4100 , 407 oraz 408 , także jeżeli ktoś się nie załapał ma pecha , nie będę wznawiał zamówień w najbliższym czasie , może kiedyś tam , tak ale na pewno w tym roku , o ile kiedyś . A PCB na zapas nie zamawiam , żeby potem odsprzedać .

Układzik do dobierania tranów końcowych to jest coś takiego banalnego

.

Tylko należy mieć dobry stabilizowany zasilacz . Można zmieniać wartości rezystorów bazy oraz obciążenia ,napięcia zasilania , ale ogólnie po zrobieniu kilku takich pomiarów , i odnotowaniu ich dojdzie człowiek do wniosku że nie ma to sensu , ponieważ charakterystyka idzie praktycznie liniowo dla każdego trana .

Trochę za infantylne by było prawdziwe. Otóż do dokładnego parowania tranzystorów należy zdjąć charakterystykę tranzystora i porównać ja z drugim, względnie z pozostałymi (przy większej ilości). I tu się zaczynają schody, bo tranzystory mają duże rozrzuty różnych parametrów.

I tak dla tranzystorów mocy zasadnym byłoby dobrać charakterystykę Ib=f(Ic). Ale to nie wszystko bo pozostaje jeszcze napięcie Ube różne dla różnych egzemplarzy nawet przy tych samych charakterystykach Ib=f(Ic). Tak więc parowanie tranzystorów to większy problem. Także należy pamiętać o stałości temperatury przy pomiarach, gdyż wraz z temperaturą parametry "płyną" w dość dużym zakresie.

• Pokaż nowe odpowiedzi