Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

Spoko, spoko Grzesio. Mi mozesz wysłać w drugiej turze razem z PCB do P-4100 - będzie 1 przesyłka tylko. Pośpiech jest wskazany tylko przy łapaniu pcheł hahah. Co do ilości tranzystorów to doliczyłem się chyba 500par !!!!!!!!

Edytowane przez muszegozrobic

Prototyp obudowy, prawie kompletny;) póki co wersja z radiatorami z piekarza;)

Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W nawiązaniu do mojego wcześniejszego wpisu odnośnie robienia obudów, przesyłam lepszej jakości zdjęcia obudowy do FirstWatt F5:

Ukryta Zawartość

post-17608-0-48029600-1359560364_thumb.jpg

post-17608-0-85474200-1359560356_thumb.jpg

Wersja prosto z warsztatu, brudna i zakurzona sztuka...

Obudowa lada dzień trafi do zakładu aby ją wykończyli, zastanawiam się jedynie jak ją wykończyć raczej będzie piaskowana i anodowana na czarno, ale wykończyć można na wiele sposobów (polerka + anoda, szczotka + anoda, piaskowanie + lakierowanie proszkowe, polerowanie i proszek)

Pozdrawiam jeżeli byli by chętni na pojedyncze sztuki, bądź zamówienie zbiorowe wg. jakiegoś wspólnego projektu mogę się podjąć realizacji...

P.S jedynie co to szukam lepszych radiatorów te z piekarza trzeba łączyć a to do mnie nie przemawia, dobrze by było aby znaleźć coś w jednym kawałku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez gucio.

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

Hej Panowie.

Mam pewną myśl.

We wzmacniaczu Revox B-25 o mocy na kanał 255W/4om, 140W/8om (sprawdzone w teście) przy wysterowanych obu kanałów sygnałem 1kHz jest wykorzystany unikalny sposób ograniczenia mocy strat przez obniżenie napięcia zasilającego stopnie mocy z 59V symetrycznego na 29V symetrycznego przy niezmienionym napięciu zasilania stopnia napięciowego. Napięcie to się obniża przy braku wysterowania końcówek (działa w automacie). Wzmacniacz przechodzi wtedy jakby w STAND BY.

Ps. THD tego wzmacniacza to 0,007% dla P=100W na 4om. Opis i test jest w radioelektroniku 1/98 (mam to przed sobą w tej chwili)

Co sądzicie o tym rozwiazaniu??

Ukryta Zawartość

P.S jedynie co to szukam lepszych radiatorów te z piekarza trzeba łączyć a to do mnie nie przemawia, dobrze by było aby znaleźć coś w jednym kawałku

A co to za profil??

A6023 z kęt?

400mm radiatory mają w tej firmie handlującej obudowami do wzmacniaczy estradowych (zapomniałem nazwy),

Mają je też na zamówienie w alfie-electronic z Alutronica.

Ukryta Zawartość

Ten jest akurat A4291

Znalazłem taki:

Ukryta Zawartość

Cena spora ale radiator konkretny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez gucio.

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

Ten jest akurat A4291

Znalazłem taki:

Ukryta Zawartość

Cena spora ale radiator konkretny

Ano tak cena to ze 40zł za kilo!

Koledzy Słuchajta !!!!

Gadałem z hurtownią Hutnik i jak ktoś jest zdecydowany to mają A6023 po 13,50zł za kilo netto plus koszt wysyłki i VAT.

W cenie jest cięcie ale na konkretny rozmiar (np 20cm a nie na 5cm).

Radiator ma szerokość 195mm (potrzebne idealnie 2 szt i mamy 390mm). Długość żeberek 45mm (o 10 więcej jak u kolegi wyżej - rozstaw taki sam)

Druga sprawa: sama ,,płyta nosna" radiatora ma tylko 5mm więc mało troszkę. Mogłaby mieć z 10mm.

Decyzja nalezy do WAS.

Wyślą dowolna ilość w cenie kuriera do wagi 30kg. (wystarczy kazdemu z osobna tyle radiatora?) to jest jakieś 3,5mb w całości lub kawałkach.

Trzecia sprawa to jakość: były słuchy, że jest krzywy, ale to idzie wyprostować młotkiem przez konkretną deskę albo przez dźwignię.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez muszegozrobic

Już pisałem o tym gdzieś na forum. Dzwoniłem i ceny radiatora

Ukryta Zawartość

przy 12 sztukach:

31,8 Euro netto za cięcie 18cm (takie mi było potrzebne wtedy)

Anodowanie Za 18cm

Ługowanie 7,5 Euro

Czarny 13 Euro od sztuki

Naturalny kolor 10,5 cm (srebrny). Oczywiście anodowanie bardzo drogie i tylko umieszczam dla informacji. Ja bym dał taki, a nie A6023 z dwóch kawałków.

Ukryta Zawartość

31,8 Euro netto za cięcie 18cm (takie mi było potrzebne wtedy)

Wychodzi 8,25Euro netto za 1kg (czyli ze 30-35zł w zalezności od kursu).

Poza tym długość żeberek to tylko 30mm (całkowita 40mm).

Alutronik ma radiatory z żeberkami ponad 60mm i o szerokości 300, 400,500mm.

Jeden z dystrybutorów to alfa

Jeżeli chodzi o moje obudowy, poczekajcie proszę jak wycenią mi w galwanizerni i zobaczymy jak to wykonają... wtedy podam koszta gotowej obudowy pod konkretne radiatory (wg uznania) razem z grawerami itp...

Prototyp składałem na kątowniki aluminiowe co było błędem, teraz będę projektował pod profile konstrukcyjne 20x20 (łatwość montażu/demontażu)

W temacie obudowy...niestety ktoś związany z naszym wątkiem okazał się niesłowny i jestem zmuszony znaleźć chętnych na 3 sztuki takich:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sam mam taką(kupioną 2 lata temu) i wykorzystam ją do P5000-pisałem o tym wcześniej.

Zapłaciłem już za nie,ale ktoś dla kogo to zrobiłem właśnie zrezygnował!a sami wiecie ile jeszcze czeka nas tutaj wydatków!

Nie chcę handlować tym w innych miejscach,bo nie mam na to czasu itp,a tym bardziej wiem,że ktoś na pewno tutaj będzie potrzebował takiego opakowania do swojego klona...

Obudowy będą w u mnie w ciągu 2 tyg i oddam je w cenie zakupu-same radiatory kosztują chyba 400zł.

Szczegóły na PW.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odpowiadając na prośby kilku z was,mogę jeszcze dla 3-4 osób(max.40 kg) zamówić cokolwiek z oferty sklepu i połączyć z moją wysyłką

-ceny jak na ich stronie,nie uwzględniam upustu,bo nie wiem czy jest przy różnym asortymencie(dopiero po zamknięciu zamówienia)

-transport do Pl na osobę wyniesie mnie mniej niż 10 eur/os

-zamówienie mam w realizacji maxymalnie do piątku do godz .15

-w dalszym ciągu dostępne mam obudowy z postu powyżej

Proszę o szybkie i przemyślane decyzje na PW-to nie jest zakup zbiorowy,raczej sytuacja awaryjna :)

Edytowane przez freedi

Oprócz kondensatorów wejściowych cztery sztuki , tutaj każdy wedle gustu będzie sobie musiał kupić . Przedział cenowy jest tutaj spory także .

Oryginalnie siedzą elektrolity , osobiście nie polecam najlepiej sobie kupić jakieś kondensatory np. Intertechnik Audyn Cap Reference .

w jaki przedział pojemności tych kondensatorów celować?

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Jeżeli chodzi o moje obudowy, poczekajcie proszę jak wycenią mi w galwanizerni i zobaczymy jak to wykonają... wtedy podam koszta gotowej obudowy pod konkretne radiatory (wg uznania) razem z grawerami itp...

Prototyp składałem na kątowniki aluminiowe co było błędem, teraz będę projektował pod profile konstrukcyjne 20x20 (łatwość montażu/demontażu)

wykonałbyś obudowy do ugody ? Ile bys sobie liczył?

Sprawa obudów z modushop zamknięta !

Musielibyśmy wysłać TIR-a po to co chcecie,więcej nie dam rady !

Nie piszcie więcej,bo mam zapchaną skrzynkę i jeśli chcielibyście coś jeszcze z ich oferty możemy pomyśleć pod koniec lutego ale na innych zasadach.

Najlepiej kupować u nich z jednego asortymentu,wtedy dają 15% rabatu i poprosić o wysłanie w paletach max 30kg,bo potem każde 10kg(mniej więcej waga 1 obudowy) kosztuje dziwnie więcej...

Także jedna obudowa to dodatkowy koszt ok 12 euro plus oczywiście wysyłka po kraju,także nie jest to tania impreza...

Mogę się tym zająć,ale jak mówiłem pod koniec lutego.

...kosz...

Edytowane przez gucio.

Witam no nic wpłaty po spływały , brakuje jeszcze wpłat od chyba 5 osób w całości list na trany i pcb . Lista mi się ładnie uporządkowała .

Pcb już pozamawiałem , błędów opisowych itp nie powinno być żądnych , wszystko o czym wiedziałem w stosunku do prototypów , poprawiłem .

teraz ten soft start - pokarzę jeszcze dzisiaj .

Pytanie czy coś takiego odpowiada .

Na pcb jest miejsce na transformator taki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Rozruch jest na triaku przez 2x3 rezy plus termistor ntc .

Jest miejsce na dwa bezpieczniki główny i ten od transformatorka pomocniczego , jest miejsce na warystor oraz dwa kondensatorki przeciwzakłóceniowe . optotriak należy zastosować bez wykrywania przejścia przez zero , triak 25-40 amper-owy . Sterowanie może się odbywać za pomocą dowolnego przełącznika nie spełniającego norm bezpieczeństwa , 230 V nie wychodzi z pcb - obojętnie jakiego .

Jest miejsce na stabilizatory 12v i 5 v . Sterowanie może odbywać się bezpośrednio z wyjścia procka .

Jest prosty układzik czasowy tak skonstruowany że po nagłym chwilowym zaniku napięcia zawsze wykona ponowny rozruch . Wymiary to 137mm na 130mm .

Schematu nie rysowałem bo jest banalny nawet nie wiem czy go rysować .

Ja na tego tupu układach odpalałem trafa 2.5 kw i nic się z tymi triakami nie dzieje , ma to zaletę że nie wypalają się styki w tych przekaźnikach które po chwili zwierają triaka .

Jakieś sugestie ???? .

Ukryta Zawartość

Czy stosowałeś u siebie coś na wzór zabezpieczenia z Accu tego "zbiorowego": zasilanie, zabezpieczenie wyjścia i chyba obsługa wskaźników, nie miałbyś może możliwości zrealizowania takiej hybrydy?

Jako amator w dziedzinie elektroniki, byłbym wdzięczny za schemacik, tak na poczet ewentualnych problemów z uruchomieniem. (brrr !)

Skoro soft start będzie sterowany z procesora, to rozumiem, że "pojawi" się jeszcze układ zabezpieczeń ?

Jeszcze chciałbym zapytać o wskaźniki analogowe, czy jest na to jakaś szansa ?

Edytowane przez okularek

Skoro soft start będzie sterowany z procesora, to rozumiem, że "pojawi" się jeszcze układ zabezpieczeń ?

Sterowanie prockiem to opcja. I co ma softstart do zabezpieczeń?

Jeszcze chciałbym zapytać o wskaźniki analogowe, czy jest na to jakaś szansa ?

Nie jeden na to czeka. Co najważniejsze na scalaku ogólnie dostępnym.

nie miałbyś może możliwości zrealizowania takiej hybrydy?

Fajnie by było. Wtedy by się pcb zamontowało nad trafem i miejsca sporo zostanie na resztę.

A co do BA6138 to go kupie, zamontuje na Tomkowej "hybrydzie" i potestuje, zobacze co z tego będzie - chyba że kolega Jaskiniowiec już coś ma na oku.

Edytowane przez adik82

Użytkownik okularek dnia 02.02.2013 - 20:17 napisał

Sterowanie prockiem to opcja. I co ma softstart do zabezpieczeń?

Oczywiście, że nic, miałem na myśli powstanie pozostałych elementów, do zbudowania "pełnowartościowego" wzmacniacza.

Opcja procesora pewnie się wiąże z możliwością sterowania za pomocą pilota ?

Padła kiedyś ze strony jaskiniowca deklaracja, że pracuje nad C 2810, na co po cichu liczę.

W związku z tym, chciałbym się dowiedzieć jak skonfigurować P 5000, aby w przyszłości podłączyć go z C 2810 bez zbędnych kosztów.

To znaczy, czy np. potrzebny będzie procesor ?

Wybiegłem trochę za mocno w przyszłość ? :-)

W związku z tym, chciałbym się dowiedzieć jak skonfigurować P 5000, aby w przyszłości podłączyć go z C 2810 bez zbędnych kosztów.

Coś ala oryginał.

Zrobić dwa klocki.

Końcówka mocy + preamp.

Zakładając w/w softstart możesz wyprowadzić na zewnątrz np gniazdo jack (coś ala trigger) i włączać go preampem.

Zanim dojdzie do realizacji C2810 (o ile w ogóle się pojawi na forum) to masz spokojnie 2-3 miesiące żeby dopieścić końcówkę i zacząć się bawić zrobieniem obudowy do pre.

Jak narazie to za szybko i za dużo kosztów się pojawia (przynajmniej dla mnie

Edytowane przez adik82
  • Pokaż nowe odpowiedzi