Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchajcie. W Gigancie 2000 były przekaźniki (prąd 40A ciągły).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Realizowane zabezpieczenia na płytce protektora tego wzmaka:

- termiczne (radiator),

- opóźnione załączanie głośników,

- natychmiastowe wyłączenie przekaźnika po zaniku napięcia na trafo - np przy wyłączeniu (detekcja napięcia na trafo),

- zabezpieczenie przeciążeniowe (obliczone na 40A z transoptorem),

- zabezpieczenie przed DC na wyjściu,

- zabezpiecznie przed CLIPPINGIEM - na płytce są wzmacniacze operacyjne które porównują napięcia na wejściu końcówki oraz na wyjściu i przy wykryciu THD pow 1% wyłączają końcówkę?

Jak oceniacie taki system zabezpieczeń?

Scalaków jest kilka ale kosztują one po 2-4 zł za szt razem z podstawkami.

Może coś takiego sobie zrobimy?

Wygląd PCB

Ukryta Zawartość

Jeśli komuś przekaźnik to za mało, niech zastosuje byle jaki stycznik z obciążalnością 20-30A z cewką na 24V. Gwarantuję że taki wytrzymuje 150A (k dla silników indukcyjnych to 5-8 a przy przełączaniu z trójkąta na gwiazde 3-4).

Do tego będzie można nim klepać 5 razy na minutę przy pełnym obciążeniu.

na 4 polowym obsłuży się 4 końcówki :) :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez muszegozrobic

Wszystkie te zabezpieczenia oprócz clippingu realizuje upc1237. Nie wiem czy warto robić tak skomplikowany układ jak ten z Giganta, ale na pewno będzie działał równie dobrze

a może układ który był pokazywany w wątku -cztery przekażniki upc1237 i układ do wskażników oraz soft start tani praktyczny sprawdzony i mam gerbery do niego płytka zrobiona przez Tomka

a tak to wygląda

Ukryta Zawartość

post-969-0-61313900-1360591764_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Yuras

Yuras - ja go używałem z każdym accu. Obecnie z 4100 i działa bez zarzutu.

Ale jest problem ze scalakiem wskaźnikow - już niemówie o oryginale ale o działającej sztuce.

W takim razie po Waszych sugestiach chętnie skorzystam z tego układu. Można ewentualnie dorobić układ zebezpieczeń przed clipingiem.

Mógłbym to śmignąć w protelu. Układ kolegi obsługuje 4 kanały- przy uszkodzeniu 1 kanału wyłącza wszystkie. Mógłby wyłączyć tylko ten uszkodzony i byłoby od razu wiadomo bez szukania który to jest.

Ale do tego są potrzebne 4 upc1237. Przy prostocie jest to możliwe do zrobienia.

Oczywiście zanik napięcia na 1 trafo przy kilku transformatorach (np UGODOWCY) we wzmacniaczu raczej wymusza jego rozbudowanie na 1 płytce bądź robienie osobno płytek na każdy kanał.

AA , małe zwarcie jeszcze nikomu nie zaszkodziło (((::::: .

No tak 100000 uf na trafie 3kw to już by się fajnie zaiskrzyło ((:::: .

No to juz kupiłem kondensatory 680uf100V - pół tys sztuk dal każdego .

Zestaw kondensatorów będzie taki sam jak na moich pcb , jak pokazał Emil .

Yuras - ja go używałem z każdym accu. Obecnie z 4100 i działa bez zarzutu.

Ale jest problem ze scalakiem wskaźnikow - już niemówie o oryginale ale o działającej sztuce.

Sam nawijasz cewki? Czy masz może gotowe. Nawinięcie to nie problem, ale nie lubie się bawić ze ściąganiem emalii, a mam akurat drut nielutowaln, więc jakby były gotowe...

System gra dobrze, albo nie....

Sam nawijam.

Emalia ładnie schodzi nożem ostrym lub papierem sciernym.

A tak to wygląda:

Ukryta Zawartość

Wiadomo że są wzory itp ale nawijam nieprzesadzając.

Te forum to tylko mnie tak z dnia na dzień coraz gorzej chodzi?

Teraz nawet obrazka się nie da wgrać - tragedia!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez adik82

Witam

Odebrałem elementy z malowania, złożyłem na szybko aby zrobić podglądowe zdjęcie:

Ukryta Zawartość

post-17608-0-86870900-1360612263_thumb.jpg

Piaskowanie + malowanie proszkowe mat/struktura

Co do błędów, jest kilka które w kolejnych projektach nie wystąpią a mianowicie:

Za płytko wygrawerowalem i jeden tylni napis jest mało widoczny, przedni wciąłem głębiej i widać go perfekcyjnie, jedynie muszę wypełnić je czarą farbą aby były bardziej widoczne.

Ta obudowa to prototyp do mojego F5, docelowo już wiem że będzie zmiana frontu na tleniony na biało + poprawienie napisu bo ten jakoś mi się już nie podoba, całość czarno się prezentuje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

Na gołych F5 łapał w spoczynku po godzinie pracy 45C, jutro jak będę miał chwilę to sprawdzę ile jest obecnie, wydaje mi się że tragedii nie będzie bo nie jest to gruba powłoka, wydaje się być taka przez tą strukturę, no ale zobaczymy, najwyżej będziemy zdzierać :D

Co do ceny to coś pokroju F5 w wersji proszkowanej to ok 650zł ( w cenie jest cała złożona obudowa z grawerami itp itd) z takimi radiatorami, ale ja jednak wolał bym zastanowić się nad zmianą radiatorów na całe niełączone, tylko z tymi jest problem w Polsce, obudowę składam na profile konstrukcyjne... całość aluminium 3mm, front 10mm....

Niebawem będę chciał wykonywać także gięcie alu aby obudowa np do Pre składała się z dwóch części + Front

Pozdrawiam

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

Panowie ja też wam się chciałem pochwalić swoją obudową którą dzisiaj skończyłem odbierając szybkę do panelu przedniego od szklarza ale nie jestem z niej do końca zadowolony ponieważ przyjął za duży promień zaokrąglenia.

Miałem wiele zabawy oraz straciłem wiele nerwów budując tego klona ale w końcu się udało. Wzmacniacz zbudowany na modelu e 406.

Front wykonany z aluminium szczotkowany własnoręcznie i potraktowany wodorotlenkiem sodu na koniec pociągnąłem wszystko cieniutką warstwą bezbarwnego (docelowo mial być anodowany) ale strasznie drogo by mnie wyszło a juz nie chciałem się użerać z kolejną firmą

Reszta obudowy to blacha ocynkowana 1mm pomalowana na czarno.

Koszty duże już straciłem rachubę.

I na koniec informacja dla niektórych wścibskich wzmacniacz powstał w całości własnoręcznie w nakładzie jednej sztuki dla celów prywatnych na dodatek takie same logo namalowałem sobie nad łóżkiem. Pozdrawiam

A teraz foty

11022013195.jpg

11022013193.jpg

11022013197.jpg

11022013194.jpg

białe ! tylko że szybka jest lekko przyciemniana może dla tego tak na fotach wygląda ze niebieskie ale naprawdę jest białe

PS Miałby ktoś jakiś preamp od któregoś z modeli do odsprzedania ?

Edytowane przez DJGienek

Gienek!No,nareszcie się przełamałeś!

I jeszcze raz gratuluję wykonania i konsekwencji.

Koszta wysokie,ale obudowa jest taka jak chciałeś Twoja i możesz nazywać ją jak chcesz...

Osobiście dałbym inne śruby do górnej pokrywy,schował te łby.

a co do anodowania,pytałeś w Anodalu?wszyscy ich sobie chwalą,również za ceny,ale i tak jest elegancko...

Edytowane przez freedi

Tak freedi przełamałem sie i to dzięki tobie ;p

tak pytałem generalnie koszty za anodowanie panelu + gałek na kolor szampański bo taki chciałem to koszt 250-350zł kolor czarny i naturalny dużo tańsze. Te śruby też mi się nie podobają albo pójdą na czarna albo zastąpię je innymi czarnymi mniej rzucającymi się śrubkami :)

DJGienek powiedz gdzie mogę zamówić dymioną plexi o grubości 2mm ciętą na wymiar i czarną o grubości 5mm?

też się przymierzam do zamontowania zegarów w moim klonie.

Edytowane przez cezar504

DJGienek powiedz gdzie mogę zamówić dymioną plexi o grubości 2mm ciętą na wymiar i czarną o grubości 5mm?

Myślę że w każdej firmie która wykonuje reklamy taką powinni mieć, ew zostaje Ci Allegro...

u mnie jest to szkło nie plexi ale tak jak gucio pisze nie powinno być z tym problemu wystarczy wpisać w google plexi, pleksa lub na allegro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tylko z małymi wymiarami może być problem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez molu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tylko z małymi wymiarami może być problem.

Chciałem kiedyś zrobić u nich przedni panel. Ale z tego co pamiętam, to nie tną laserem i krzywizny o r~5mm były już problemem. Ogólnie to z czarną pleksi miałem duży problem. Tylko jedna firma z kilkunastu do których dzwoniłem miała czarną pleksi o grubości 5mm.

Ukryta Zawartość

z tym że ja potrzebuję aby w czarnej(matowa) plexi powycinać otwory na wskaźniki,po prostu zrobić taką ramkę.i jeszcze jak taki napis podświetlany zdzielić?

Edytowane przez cezar504

Sprawa prosta powycinaj z blachy 1mm na CNC takie otwory przykreć do niej wskaźniki a fron z rób z tarczy takiej samej jak tarcze do podświetlania zegarów w samochodach ja tak zrobiłem i efekt jak wyzej. Są firmy które robią na zamówienie tarcze tuningowe do samochodów ;p

Te śruby też mi się nie podobają albo pójdą na czarna albo zastąpię je innymi czarnymi mniej rzucającymi się śrubkami :)

Ukryta Zawartość

W rzeczywistości są czarne tylko na zdjęciach tak wyglądają.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi