Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

DJ Gienas.

Powiedz jak wykonałeś panel czołowy? Z jakiej płyty ALU? czy to tak na oko 15mm?

Wszystkie obróbki na tokarce (otwory), frezarce (okno na wskaźniki, wszystkie załamania i wcięcia)?

Jakich wskaźników uzyłeś? - od jakiegoś zasilacza labor?

Czym szczotkowałeś?

Ps. wstaw fotki wnętrza wzmacniacza :)

Na początku zrobiłem rysunek CAD panela i dla obudowy później znalazłem firmę z frezarką CNC wysłałem projekt i otrzymałem produkt

Tak Panel jest zrobiony z alu gr 15 mm gatunek to PA11 wszystkie elementy nawet gałki są wycinane z formatki za pomocą frezarki. Panel szczotkowałem papierem ściernym 120 a następnie wytrawiłem w roztworze wodorotlenku sodu (kret do rur) 250g/2l wody temp. oko 50-60 C i trzymałem przez oko 40s w tym roztworze.

Resztę obudowy jest zrobione z blachy 1mm ocynkowanej wycinanej CNC i giętej na prasach krawędziowych mam firmę 3 km od mojego domu co produkuje lodówki :) malują też proszkowo.

Wskaźniki są wyjęte ze wzmacniacza technicsa zrobiłem w photoshopie nowe tarcze rodem z produktów accu i wydrukowałem w drukarni podświetlone białą diodą (tylko nie wiem dla czego na fotach wygląda jak niebieski może dlatego ze robiłem z tel. i przy złym świetle)

Zrobiony jest też selektor z informacjami na panelu czołowym po przekręceniu lewą gałką wybieramy sobie dowolne wejście a o aktualnym wejściu selektora informuje nas czerwona dioda, mamy możliwość też przełączania z speaker A i speaker B lub oba jednocześnie robi to przełącznik pod prawą gałką (w org to jest otwieranie klapki)

Zdjęcia całości postaram się podać wieczorem. Będę wykonywać obudowę do P5000 rodem z A65 za jakiś miesiąc może półtora, jak by był ktoś chętny to proszę walić na pw a napewno wyjdzie nas wszystko dożo taniej.

a289ac78bbfa2dfd.jpg

2dc563bec99939a2.jpg

17487fbeba4db055gen.jpg

Tak jak już pisałem, lux Ci to wyszło.

Pisał bym się minimalnie na kompletny przedni panel.

Zależy też od kwoty.

Ile mniej więcej kosztował Cię ten panel, z gałkami i przyciskami?

Masz już może jakiś rysunek z wymiarami panela do 5000?

panel kosztował mnie 500zł bo wykonalem tylko jedną szt. przy 3 szt. cena była już 450 zł najwiecej pracy jest podczas ustawiania obrabiarki jak już się to zrobi to sie leci z koksem i koszty spadają.

Do P 5000 jeszcze nie mam dopiero jak jaskiniowiec prześle czesci koncówki i ją poskładam wtedy zaczne działać wszytsko musi pasowac idealnie :)

Resztę budy można zrobić z lakierowanego MDF-u.

Wygląda to ładniej a jest tańsze niż cięcie blach lub aluminium.

Poza tym nie ma kłopotów z RFI.

Panowie jeszcze jedna sprawa wiem że zamawiacie radiatory u piekarza wyszło to z tego co czytałem wczesniej 150zł tylko że są dzielone mi np by to nie przeszkadzało ponieważ chce wykorzystać patent jaskiniowca i tranzystory narpiew przykręcić do płaskownika aluminiowego a następnie plaskownik do radiatora zyskam na tym że ciepło rozłozy mi się równo na wszytskie trany i radiatory. wiec jak już zamawiamy to zamówmy wszystkie jednakowe i jeżeli ktoś bedzie chciał moją obudowę to wtedy ją zrobie pod te radiatory a jeżeli ktoś bedzie chcial inną to sobie zrobi we własnym zakresie ;p

Pozatym mój patent przewidzi wyciągnięcie całej końcówki z obudowy w raz z radiatorem odkręcając tylko kilka śrub

Edytowane przez DJGienek

Witam sprawy się maja tak pcb już mam gotowe wprawdzie jeszcze nie w domu ale już gotowe , myślę że wyszły dobrze .

Myślę że już w nast tyg będę wysyłał barwy i same pcb końcówek itp .

Dziesięciu osobom które zam tranzystory już wysłałem , brałem losowo z listy .

Wszystkie kity będę wysyłał w paczkach - żądnych kopert - kupiłem już kartony itp , wysyłka będzie znacznie droższa ale za to bezpieczniejsza .

Najgorzej się ma sprawa 2sc3478 oraz 2sa1376 ii 2sc3902 oraz 2sa1507 .

Jest w stanie agonalnym , na razie czekamy na odp od skośnych . .

Także to wszystko przeciągnie .

Witam

w sprawie kondensatorów

Dostałem ostateczną wycenę z IT Tronics

Hallo Tom.

Hier die Preise:

24 Stück – 672€ (28€/Stück)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

10 Stück – 180€ (18€/Stück)

Ukryta Zawartość

2 Stück – 76€ (38€/Stück)

Ukryta Zawartość

8 Stück Clamp for Screw-Terminal E-Caps für 47000 63V – € 20,00€ (2,50€/Stück)

Ukryta Zawartość

16 Stück Clamp for Screw-Terminal E-Caps für 47000 80V 40,00€ (2,50€/Stück) – wir haben nur noch 16 Stück dieser Schellen

Typbezeichnung: 124586-0038A

Jak już zauważyliście jest tylko 16 sztuk obejm mocujących dla 47000uf 80V. Niestety nie starczy dla wszystkich.

Pomyślałem że będę je rozsyłał osobom które pierwsze przelały pieniądze, a pozostałym przeleje pieniądze za obejmy (chyba że ktoś zrezygnuje dobrowolnie) brakuje dla 3 osób

Dziś też okazało się że przy płatności payal sprzedawca zażyczył sobie + 30 euro do rachunku. (woli przelew na konto)

Tak więc poszedłem dziś założyć konto walutowe w PKO :) podobno przelew będzie tańszy (ok. 20zł) zobaczymy.

Z konta paypol przelałem pieniądze na walutowe (ehhh) dlatego zamówienie się przeciągnie. Jeżeli kogoś zmartwiłem tym to przepraszam.

Co do IT Tronics, wszystko dograne, sprzedawca czeka na przelew i wysyła przesyłkę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie, nie mówię, że to problem:)tak samo reaguję na pko jak i pkp, i służbę zdrowia. moja ulubiona trója instytucji, które nie zauważyły, że równolegle do ich działania postępuje również na świecie jakiś postęp, a one praktycznie stoją w miejscu.

offtop..przepraszam.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Podzielam zdanie na temat pko, pkp i złużby zdrowia.

Jako przykład dam swój.

Mój półtoraroczny maluch wyszedł w zeszłym tygodniu ze szpitala (zapalenie płuc), przy wyjściu pobierali mu krew do badań z żyły.

Raz że maluch się wydzierał a dwa ciężko u niego trafić w żyłe.

Po pobraniu dziwnie reagował na szarpnięcie za lewą rączkę.

Po weekendzie (wczoraj) żona poszła do chirurga ci go zbadali i zdecydowali się na prześwietlenie, okazało się że ma złamaną jedną z kości przedramiennych.

Lekarz niechciał się wypowiadać ale żona zrozumiała co miał na mysli.

Ale nic z tym nie da się już zrobić.

Któraś krowa musiała go zbyt mocno ścisnąć, a na pobranie jak i założenie welfromu nie można do zabiegowego wejść z dzieckiem.

Siedzą cały dzień, piją kawe i oglądają telewizje - i strajków się im chce bo małe zarobki.

Jest też dużo wyjątków i naprawdę życzliwe piguły - żeby nie było że nadaję ogólnie.

Sorry za offtop ale jak już kolega zaczoł ... nerwy.

Edytowane przez adik82

Tak więc poszedłem dziś założyć konto walutowe w PKO :) podobno przelew będzie tańszy (ok. 20zł) zobaczymy.

Konto walutowe w PKO działa całkiem sprawnie. W zeszłym roku robiłem przelew w ojro do DE i za przelew zapłaciłem coś koło 4zł. Po trzech dniach kaska była na miejscu w SPARDA BANK. Przelew wykonywałem przez internet (nie przy okienku). Nadwyżka wróciła już bez potrącania jakichkolwiek opłat. W każdym bądź razie opłata zależy od stawek banku docelowego. Konto walutowe w PKO trzeba utrzymać min przez 3mce i kosztowało wtedy 5zł/msc.

pzdr

Po przemyśleniu - nic, bo nieudowodnimy że to się w szpitalu stało.

Jeżeli dalej by był na oddziale to już są szanse.

Cały czas o tym myśle, tym bardziej jak biega po mieszkaniu i próbuje zabawki w rączki łapać, a tu narazie szyna i częściowo gips.

Lekarze nieumieli się nadziwić że rzuca piłką i wcale tego niepokazuje aż tak że boli.

Szkoda słów - może to ostrzeżenie dla innych.

Edytowane przez adik82

W dzieciństwie miałem podobną sytuację, miałem złamaną rękę z przemieszczeniem i "odpryskiem" konował spojrzał na prześwietlenie, rodziców nie wpuszczono do zabiegowego, zawołał siostrę podjął próbę "naprostowania" nie miał wystarczająco siły, ja już prawie nie wytrzymałem, więc zawołał pielęgniarkę, kazał jej dać umywalkę na kółkach i stolik także ruchomy, położył mi łokieć na stoliku nadgarstek na umywalce i co dalej zrobił? całym ciężarem ciała na rękę..... tak wyprostował że po 10latach dopiero ręka się wyprostowała na skutek dorastania ....

Niestety jest wśród tych pseudo lekarzy wiele konowałów i to był niestety jeden z nich, ale nie twierdzę że nie ma także takich życzliwych i z powołania .........

Edytowane przez gucio.

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

Powiem wam że przygód ze służbą zdrowia znam setki

najbardziej przykra- kumpel, który w wyniku powikłowań pogrypowych zachorował na chorobę, która paraliżuje cały organizm. Nic zero ruchów ręką nogą tułów. mógł mrugać lekkie ruchy nadgarstkiem. Na ojomie przeleżał więcej jak miesiąc, podtrzymywany przez maszyny. Lekarze (młodzi ludzie) przychodzili i mówili mu że nie przeżyje, i ogólnie nabite mięli. Chłopak ginął w oczach ale choroba się cofnęła. W miedzy czasie zarazili go żółtaczką, a nogę miał wykręconą, przez co musiał uczyć się chodzić jeszcze przez rok. (lekarze coś spierniczyli)

I tak szpitala nie poda do sądu za żółtaczkę bo zadłużony po uszy.

Co do konta walutowego to coś nowego, ala rachunek oszczędnościowy tyle tylko że w euro. Nie płacę za prowadzenie konta ale przelew mogę robić tylko raz w miesiącu. Na razie starczy :) Tak więc następne kondy zamówię dopiero za miesiąc :) (żart)

a ministerstwo tworzy ustawę blokującą możliwość leczenia się poza granicami kraju,a w granicach UE. to jest nowa rzecz,którą EU wprowadziła dla państw członkowskich: możliwość swobodnego wyboru miejsca leczenia."w obawie przed masową emigracją do państw bogatszych w celu leczenia ".

wygląda na to , że państwo jawnie działa na niekorzyść swoich obywateli.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Panowie znalazło się kilku chętnych na moje obudowy do P5000 a to bardzo dobra wiadomość bo przy większych zamówieniach będzie na pewno taniej a więc do rzeczy.

Zmotywowany zasiadłem przed programem i zaprojektowałem obudowę. obudowa będzie oparta o radiatory jakie zamówi freedi od Piekarza oraz o wymiary kondensatorów jakie zamówiliście w Niemczech.

Najistotniejsze rzeczy

panel przedni wykonany z aluminium gr 15mm w komplecie postanowiłem wyfrezować uchwyty takie jak na zdjęciach. Na panelu będzie przycisk power oraz dwa pokrętła pierwsze będzie wybierać wejścia pomiędzy zbalansowanym i niezbalansowanym a drugi regulator wzmocnienia.

obudowa wykonana z blachy 1mm ocynk pomalowana proszkowo pokrywa górna alu 4mm pokrywa dolna blacha perforacja (oczko).

gwinty do przykręcenia np górnej czy dolnej pokrywy będą wykonane za pomocą nitonakrętek bardzo fajne rozwiązanie.

Fajnie by było jak by ktoś podał wymiary płytki końcówki z tranami oraz wymiary trafa jaki będzie zamówiony (mogą być orientacyjne ale bez przesady ;p)

Zrobiłem wstępny projekt co wy na to ?

5c7813a09bad3579gen.jpg

Radiatory będą przykręcone z boku, taka konstrukcja obudowy pozwoli na wyciąganie końcówki z radiatorem bez konieczności demontażu większości elementów. Konstrukcja zostaje sztywna a ty montujesz lub wyciągasz dowolny element :D

Jest to wstępny projekt aby zacząć realizacje będę musiał poskładać końcówkę, posiadać radiatory i fajnie było jak by do tego czasu pojawiły się wszystkie płytki wtedy uwzględnił bym mocowania tak aby wszystko pasowało do siebie idealnie :D

Jak Wy macie płacić po 450-500zł za takie fronty to mogę je taniej wykonać wg projektu, reszta również ...

To tylko mała informacja, nie chce wchodzić Gienkowi w paradę, także proszę nie denerwuj się ....

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

To jest dopiero wstępny projekt jak masz kogoś lub jesteś w stanie zrobić nam taką obudowę za tyle kasy z materiałem to bardzo chętnie narazie jest to zarys tego co będzie chciałbym żeby była bardzo podobna do M 6000 lub A65

Jak najbardziej mógłbym się tego podjąć, dodatkowo mogę zaoferować grawerowanie napisów.

Kwestia wykończenia- proszkowe malowanie jak najbardziej, mam człowieka który to robi dobrze i za niewygórowaną kwotę..

Co do anodowania to jest problem bo żaden dotychczasowy zakład nigdy mi tego ładnie i w dobrych pieniądzach nie wykonał, dlatego robię tak jak Ty szczotkuje, tlenie w krecie, wypełniam napisy np czarnym akrylem i pryskam cieńką warstwę bezbarwnego - wychodzi ślicznie ale to dość czasochłonne ...

Dziesięciu osobom które zam tranzystory już wysłałem , brałem losowo z listy

właśnie dostałem :), ....idę zagrać lotto , warto dobrą passę kontynuować :)

trafa:

7x p4100 / 555zł

12 x p5000 / 592zł

1xp7100 / 682zł

8 x UGODA / 203zł

proszę wszystkich zdeklarowanych o przelanie pieniędzy na moje konto do końca tygodnia.

za chwilę roześlę na PW dane do wpłaty.

chyba, że Wam się nie spieszy:))

UWAGA!

nie we wszystkich wiadomościach pojawiła się informacja o możliwości zamówienie dodatkowego uzwojenia na 250v to kosztuje 15zł ekstra.

• Pokaż nowe odpowiedzi