Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś na spokojnie posiedziałem -posłuchałem ,nooo dzwiek bajka :) takie tylko określenie jest adekwatne do tego jak to gra ,cieżko sie oderwac od wyłączenia CD ,przepiolem na kilka chwil na pasywke -i tak samo szybko wróciłem do pre

Myśle ze warto sie nim zainteresować i zestawic z 7100 ,- kilka zdjec pre , obudowa narazie tymczasowa taką miałem pod reką docelowo coś wymyśle -zakupie ,jest kilka jeszcze spraw do ogarniecia ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17090-0-31913200-1381858717_thumb.jpg

post-17090-0-78165700-1381858722_thumb.jpg

post-17090-0-12945600-1381858729_thumb.jpg

post-17090-0-73804200-1381858734_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wybaczcie co teraz napiszę, ale odpaliłem przed godziną wzmacniacz Shure z ebaya za 33 dolary w konfiguracji widocznej na zdjęciu , wymieniłem tylko kondensatory wejściowe z elektrolitów 22 uF jakiś tam na 4,7 uF Wimy i niestety przestrzeń Sura jest lepsza niz klona 7100 :-)

Ale jaja na resorach, nie spodziewalem się czegoś takiego ! Bas nie ma takiej kontroli jak 7100 , ale napewno nie jest żle, reszta , bardzo dobra , przestrzeń wybitna , córka mówi że Shura przyjemniej się slucha !!!!! jak jej odetne internet na miesiąc to zobaaczymy...... pozwala sobie , do lekcji a nie do sluchania high endu !!!!

................ za pięć lat chyba będzie ostatecznie pozamiatane i nikt na "analogowe" wzmacniacze nawet nie spojrzy :-(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bogdan bardzo mocno gonisz tego zajęca ;) dużo składasz tych różnych wzmaków czy wszystkie osiągają wersję finalna w obudowie ?

możesz podlinkować tego Shure z Ebay?

niepotrzebnie wyskoczyłem z tym tematem w niniejszym wątku, zrobi się mętlik , zakładam nowy temat - rewelacja czy rewolucja - Sure klasa D

My za to z freedim i Jackiem potestowaliśmy sobie troche 7100.

Były małe niedogodności ale było też mało czasu na kombinowanie i dokładniejsze testy.

W każdym bądź razie końcówki serii P to bardzo dobre sprzęty.

4100 i 7100 to identyczne układy i grają podobnie po za mocą, różni się tylko 5000.

Porównywałem też px.

5000 gra tak jakby podłączyć pre z 408 do mocniejszego 4100.

Ja nieumię aż tak pisać o dźwięku więc mogę tylko powiedzieć czy mi się podoba czy nie, podpasowując pod mój gust :-)

A np zamiast kombinować z prostymi a zarazem mocnymi wzmakami, bez regulacji wzmocnień i tylko na rca, bez potrzeby schodzenia poniżej 4 om jak najbardziej polecam klona e-450 ktrego z chęcią na kiedyś bym przygarnoł. A gra identycznie co 4100 czy 7100 (jakościowo).

Jest to mój pierwszy i tak naprawdę nie wiem po co mi był potrzebny ten wyścig.

No cuż, dokończę 7100 i tak jak freedi kończe, bo im człowiek głębiej w to wchodzi tym jest bardziej głupszy.

Kolego Bogdan nie mieszaj ludziom w głowach oj nie mieszaj ;-D. Wzmacniacze analogowe były od zawsze i zostaną na długie jeszcze lata. Wpierw były same lampy , potem radość z wzmacniaczy tranzystorowych po czym boom na scalone wzmacniacze (nie lubię ich) . Jednak tranzystory i lampy cały czas popularne i tak już zostanie do końca świata i 1 dzień dłużej.

Słuchaliście kiedyś końcówki mocy Accuphase ( oryginalnej ) bez przedwzmacniacza lub z kiepskim pre ?.

Z własnego doświadczenia wiem, że bez dobrego pre dźwięk jest raczej przeciętny . Nie kiepski lub tragiczny, ale przeciętny.

Trzeba wziąć pod uwagę, że P-7100/5000 lub 4100, to końcówki, które były projektowane pod współpracę z przedwzmacniaczem ( nie tylko firmowym ), ale odpowiednim pre z podobnego przedziału cenowego . To, że Bogdan odpalił wzmacniacz w klasie D i zgrał się z Jego kolumnami, to nie powód do deklasowania tych konstrukcji i wyciągania pochopnych wniosków.

Każdemu pasuje co innego.

Jedni wolą klade A, drudzy AB, inni lampe, jeszcze inni cyfrowe czy scalaki..... i można by tak w nieskończoność.

Ja Bogdana w cale nierozumię.

Po postach wnoszę iż każdy nowo zlutowany wzmak jest lepszy od poprzedniego :-)

Ps. A to, że kolega Bogdan jest wiecznym poszukiwaczem, to wiadomo .

Bogdanie ! Psie sabo nie idźcie tą drogą. Nie obraź się kolego forumowy, ale za każdym razem jak coś odpalisz mówisz, że to jest To!.

Edytowane przez kogutaudio

trochę moje słowa nadinterpretujecie lub ja w momentach zachwytu wyrażam sie zbyt entuzjastycznie, jako lepszą oceniłem jedynie przestrzeń, natomiast o reszcie napisałem ,że bardzo dobre ( ale nie lepsze , gorsze itd ), stosunek ceny do jakości to mistrzostwo świata,

w mojej konfiguracji Sure zagrał znakomicie - Accuphase również lecz inaczej - Sure jest bardziej "otwarty" bezpośredni i selektywny, Accuklon - kulturalny, dynamiczny, wyrafinowany i dzisiaj juz to moge napisać - jednak dość specyficzny w bardzo przyjemny sposób.

Mój zachwyt wywołany był dźwiękiem Sura , ale przede wszystkim stosunkiem ceny do jakości, polecam spróbować.

O właśnie Fanar. Te moje też są z fanaru.

Dawno mnie nie było.

Też polecam te z FANARU - żadnych chinczyków.

kosztują około 20-30zł komplet i gwintują świetnie.

Do gwintowania w alu - koniecznie denaturat jak ktos wspominał bo wtedy się nie zaklejają aluminium.

Do gwintowania w nierdzewce - albo WD-40 albo chesterton 388 - taki płyn do gwintowania.

Ja gwintowałem w nierdzewce - dokładniej w kwasówce - bardzo cięzko - 1 komplet starczał na około 30-40 otworów w blachach 5mm. Potem się tępił i wyłamywał ostrze skrawające.

Do wiercenia tylko wiertła kobaltowe i wiercenie na wolnych obrotach - koniecznie smarowanie WD-40. Na szybkich obrotach wiertła się palą.

Tutaj fragment recenzji Pacuły odnośnie porównania P-7100 i A-60:

"Pewnych rzeczy przeskoczyć się najwyraźniej nie da nawet w tak wyjątkowym urządzeniu, jak P-7100. Przestrzeń w głąb jest rzucana z pewnym ograniczeniem głębi i definicji poszczególnych planów. Daje to gęsty, intymny przekaz, ale bez wyraźnego zaznaczania i opisywania pomieszczeń nagraniowych, wnętrz kościołów, użytych pogłosów itp. W tej mierze A-60 był lepszy, dokładniejszy, bardziej akuratny."

nic dziwnego że porównanie klona 7100 i A-30 (no niższy model ale też klasa A) dało podobny efekt.

Odnośnie wpływu pre pisałem mniej więcej w lutym/marcu w tym wątku. Spotkałem się tylko z zarzutami, że do pełnego wysterowania końcówki wystarczy sygnał z CD. Z biegiem czasu jak widać pojawiło się kilku zwolenników wykorzystania przedwzmacniacza:-)

Z resztą poniżej też fragment recenzji Pacuły. Tym razem dotyczy to zestawu P-4100 i C-2110:

" Po tych próbach wydaje mi się, że głównym odpowiedzialnym za brzmienie zestawu jest preamp. Końcówka okazała się bardzo liniowa i przezroczysta"

Edytowane przez osimar

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Dokładnie

Tutaj fragment recenzji Pacuły odnośnie porównania P-7100 i A-60:

"Pewnych rzeczy przeskoczyć się najwyraźniej nie da nawet w tak wyjątkowym urządzeniu, jak P-7100. Przestrzeń w głąb jest rzucana z pewnym ograniczeniem głębi i definicji poszczególnych planów. Daje to gęsty, intymny przekaz, ale bez wyraźnego zaznaczania i opisywania pomieszczeń nagraniowych, wnętrz kościołów, użytych pogłosów itp. W tej mierze A-60 był lepszy, dokładniejszy, bardziej akuratny."

nic dziwnego że porównanie klona 7100 i A-30 (no niższy model ale też klasa A) dało podobny efekt.

Odnośnie wpływu pre pisałem mniej więcej w lutym/marcu w tym wątku. Spotkałem się tylko z zarzutami, że do pełnego wysterowania końcówki wystarczy sygnał z CD. Z biegiem czasu jak widać pojawiło się kilku zwolenników wykorzystania przedwzmacniacza:-)

Z resztą poniżej też fragment recenzji Pacuły. Tym razem dotyczy to zestawu P-4100 i C-2110:

" Po tych próbach wydaje mi się, że głównym odpowiedzialnym za brzmienie zestawu jest preamp. Końcówka okazała się bardzo liniowa i przezroczysta"

Dokładnie. Jak ktoś myślał, że połączy CD z końcówką i szczęka zjedzie do ziemi, to się grubo mylił.

Nie ma Pre, to nie zagra. Proste.

Dokładnie tak jest jak pisze Pacuła i kolega kogutaudio.

Przekonałem się o tym juz wcześniej przy zabawie z P5000 a teraz z 7100.

Podpiąłem na szybko do pre od 406 i nie dość że ma toto duże wzmocnienie to faktycznie nadaje ciekawego zabarwienia ,wypełnienia do dźwięku.

Czuć więcej "mięsistego basu" i muzyka jest jakby gęstsza ...Nie wiem czy to dobrze,że pre wnosi swój charakter ale mi odpowiada.

I 7100 brzmi najlepiej na 0dB ma porażającą dynamikę wtedy a jeśli komuś brakuje ciśnienia wystarczy odkręcić potek na pre i jest już piekło :)

Edytowane przez freedi

Zastanawiam się nad zastosowaniem do P-5000 baterii kondensatorów 4700/80V 16X ( rubycon USR ) . Pamiętam jak testowałem E-406 na oryginalnych płytkach z kondensatorami nippon niebieskie 47000uf/80 i 4700uf X 16 rubycon.

Lepsze wrażenie zrobiły rubycony. Co prawda konfiguracja 4700uf dawała w przybliżeniu 2x 37600uf, a nie 2x47000 !

W odsłuchu dźwięk był bardziej selektywny i otwarty na + dla rubyconów . Jeśli chodzi o niskie zakresy, to były bardziej zróżnicowane w baterii niż w niponach.

Czy stosowaliście takie rozwiązanie w dowolnym klonie Accuphase?

Eeee, no co Ty?

Diy gorzej rzucić niż papierosy :-)

Ostatnie w sensie świerze.

Edytowane przez adik82

Witam mam znowu pcb do tych 7100 sześc kompletów , także osoby zainteresowane niech się przypomną na pw . Na pcb jest jeden błąd opisowy , ale jest on takimi dużymi literami ze nie sposób zauważyć ;)

Protektorki już porozsyłałem , ale jeszcze nie wszystkim bo mi się skończyły koperty do pakowania , siedmiu osobom w tym tygodniu wyśle . Ster zab złożone tak samo .

Marek, a nie znalazłbyś więcej?

Wiem,że te od Ciebie są sprawne a jeśli zdradziłbyś swojego dostawcę,to może jakieś zbiorowe zamówionko?...poświęcę się :)

pozdro

Edytowane przez freedi

Panowie,zróbmy wstępną listę i znajdźmy pewne źródło(liczę na Marka:)...

Lista na ta 7318p

1.freedi - 3 szt.

Edytowane przez freedi

Lista na ta 7318p

1.freedi - 3 szt.

2. mariusz.o - 2szt.

Lista na ta 7318p

1.freedi - 3 szt.

2. mariusz.o - 2szt.

3. zbymar - 2 szt.

Lista na ta 7318p

1.freedi - 3 szt.

2. mariusz.o - 2szt.

3. zbymar - 2 szt.

4. crossover64 - 1szt

Lista na ta 7318p

1.freedi - 3 szt.

2. mariusz.o - 2szt.

3. zbymar - 2 szt.

4. crossover64 - 1szt

5. descenic - 1szt

• Pokaż nowe odpowiedzi