Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

Płytka do c2810 juz jest, nie robiłem tam prawie nic jedynie zasilanie i posprawdzałem wszystko, generalnie nie miałem czasu ale do niedzieli to raczej polutuje zobaczymy co z tego będzie;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Odsprzedam , PCB Accuphase P-4100 ( płytki końcówek plus pre/selektor) z dokumentacją + parowane tranzystory mocy od Jaskiniowca

Wszystko nowe ,nielutowane . Cena z przesyłką po kosztach zakupu 280zł.

Niestety zupełny brak czasu na diy.

Będę miał nowe pcb do sterowników , wersja druga :) , znacznie i to znacznie ulepszona i bardziej rozbudowana od wersji pierwszej . No i będzie tez wbudowany układ bazujący tez na tym ta , jednak będzie kilka ulepszeń pozwalających wysterować wręcz dowolnie duże wu-metry .

Co do pree , zresztą widać że wszystko jest w smd .

Jak to z kolega przetestujemy, jak to wo-ogóle zagra . To potem zamówię tez płytki zawierające gołe przedwzmacniacze na elementach przewlekanych , bazujących na 2810 bez potencjometru . Coś dla każdego ,

Edytowane przez jaskiniowiec

Płytka do c2810 juz jest, nie robiłem tam prawie nic jedynie zasilanie i posprawdzałem wszystko, generalnie nie miałem czasu ale do niedzieli to raczej polutuje zobaczymy co z tego będzie;)

Ukryta Zawartość

Extra, trzymam kciuki :-)

Ukryta Zawartość

Będę miał nowe pcb do sterowników , wersja druga :) , znacznie i to znacznie ulepszona i bardziej rozbudowana od wersji pierwszej . No i będzie tez wbudowany układ bazujący tez na tym ta , jednak będzie kilka ulepszeń pozwalających wysterować wręcz dowolnie duże wu-metry .

Mógłbyś coś więcej napisać na ten temat?

Bedzie to kompletny sterownik typowo do końcówek mocy , zawierający wszystkie zabezpieczenia itp , No i sporo poprawek lepiej będzie rozwiązany od wersji pierwszej . Już tak to jest że wszystkiego nie da się zrobić za pierwszym razem idealnie , przy czym wersja pierwsza jest jak najbardziej OK .

sprzedam set tranzystorów do wzmacniaczy accuphase

parowane , oryginalne : nec , toshiba

cena 220zł z przesyłką

tylko w komplecie !

2SA1507 x 2

2SC3902 x 2

2SA1376AK x 10

2SC3478AK x 10

2SC2705Y x 15

2SA1145Y x 15

2SA1837 x 4

2SC4793 x 4

2SC3964 x 4 zamiennik 2sc4685

Panowie mam pytanie . Czy można usunąć kondensator na wejściu przedwzmacniacza z modelu e408 ,gdzieś w któryms popście czytałem że ktoś usunął dając zworę a przecież jest on elementem filtru wejściowego zastanawia mnie to ?

No to i ja można powiedzieć uporałem się z P5000 po 8 miesiącach dłubania przy asyście pomocnika widocznego na ostatnim zdjęciu tydzień temu odpaliłem klonik i już przeżył sylwestra :) Ogromne podziękowania dla jaskiniowca i reszty która inspirowała mnie do ukończenia największego jak dotąd z projektów paradoksalnie najdłużej męczyłem się z uruchomieniem sterownika ze 2 tygodnie mi zeszło w końcu ruszył po radzie jaskiniowca żeby dołożyć jedna diodę :)

Same końcówki choć na płytkach gamy lutowały się miło i szybko oraz co najważniejsze ruszyły od kopa :D, bias ustabilizował się po pól godzinie i bez problemu daje się regulować, DC na wyjsciach +/- 5mV.

Póki co (odpukać :) ) żadnego brumu, przydźwięku i temu podobnych - no może po ustawieniu max głośności i przyłożeniu ucha do tweetera delikatny szum ale to pomijalne.

Nie będę ukrywał, że trochę jestem z siebie dumny :D w sumie to mój pierwszy złożony wzmacniacz :) i tu uwaga do wszystkich radzących gdzieś wcześniej w wątku, że to za poważne projekty itp itd na pierwszy raz - powiem po sobie, uczenie się na TDA czy gainclonach to nie nauka - zanim odpaliłem końcówki klona, połączyłem masy w obudowie skalibrowałem zabezpieczenia itp przeczytałem tone książek i pól internetu - przy prostych projektach nie chciałoby mi się ;)

Obudowa jak już kiedyś pisałem to dzieło pilnika i wkrętarki ( z wyjątkiem gotowej pokrywy z modushop) - muszę jeszcze front dorobić jak już się zdecyduje czy będa wycieraczki czy nie ;)

Teraz trochę o dźwięku :) pierwsze wrażenia niesamowicie "spokojny", niesamowicie "wydajny" - po raz pierwszy (a mam je już kilka lat) usłyszałem żeby Kef IQ5 miały jakiś "bas" a tu nie dosc, że go maja to jeszcze bardzo nisko jak na takie maleństwa schodzi - żadnej fabrycznej końcówce (marantz, denon, pioneer, nad) nie udało sie tego z tych pseudogłosników wyciągnąć :) i musiałem sie posiłkować sub'em. A teraz bas jest jak dla mnie wystarczający już z samych 13cm Kefów w koncu stopa Larsa to stopa a nie jedno dudnienie :) Średnica bardzo ładnie i spokojnie choć przy agresywnej muzyce - w sumie nie wiem jak to opisać porostu chce się słuchać :).

Trochę powalczyłem i w sumie jeszcze walczę z górą pasma - wydaje mi się jakby stłumiona skierowana w kierunku srednicy :? nie wiem może to wina Elny Silmic II na wejściu. Najpierw obwiniałem za to przeciętne kabelki taskera mikrofonowe których użyłem do połączenia wejść, wymieniłem je na srebrny drut w teflonie Sonus Oliva 0,5mm2 (bo to akurat miałem w szufladzie) - poprawiło się ale jeszcze nie tak jak bym chciał, następnym krokiem było bocznikowanie wejściowych eln wimą fkp2 3n3 (mało) ale tez tylko to akurat miałem pod ręką - znowu się trochę poprawiło (muszę w tym tygodniu jakieś porządne kondensatory wejściowe kupić). Na koniec nawinąłem nowe cewki do zabezpieczenia z pierwszymi musiałem coś schrzanić - nie mam ich czym pomierzyć wiec robię je na oko nawijając drut o średnicy 1mm odzyskany ze starej zwrotnicy JABEL'a :D na długopis. Do obliczeń wykorzystując kalkulator

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Pierwsze cewki nawinąłem celując w 2,2 uH bo chyba tak było na schemacie accuphase 17 zwoi na 13mm - w teorii :D. Postanowiłem sprawdzić czy to nie tu leży problem i nawinąłem nowe cewki 15 zwoi na 9mm (teoretycznie +/- 1uH) dźwięk się ładnie rozjaśnił ale jeszcze ciut brakuje.

Jeśli macie jakieś rady gdzie szukać rozjaśnienia dźwięku chętnie posłucham :)

No to chyba na tyle :)

post-34037-0-84657600-1389106661_thumb.jpg

post-34037-0-01053400-1389106666_thumb.jpg

post-34037-0-41472400-1389106669_thumb.jpg

post-34037-0-03825200-1389106673_thumb.jpg

post-34037-0-18251000-1389106676_thumb.jpg

post-34037-0-85310300-1389106677_thumb.jpg

post-34037-0-90353700-1389106781_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I kolejna udana konstrukcja i zadowolony budowniczy :)

Gatuluję !

Co do wysokich tonów to myślę,że te Kefy-już tak mają i przepraszam ale czytałem tylko jakąś tam recenzję ale np.na DaliConcept 8 wysokie dominują nad wszystkim-nie da się słuchać !Już z Infinity RE90 jest prawie idealnie...I zmieniałem też kondy wej-nie słyszałem różnicy,teraz mam najtańsze Mundorfy Ecapy i już tak zostawię.

Może spróbuj z jakimś pre(naprawdę dużo wnosi do dźwięku) albo z barwą z accu.

...

Jeśli macie jakieś rady gdzie szukać rozjaśnienia dźwięku chętnie posłucham :)

...

Spróbuj najpierw od wywalenia tych bypassów (ceramików) z kondów zasilających.

Spróbuj najpierw od wywalenia tych bypassów (ceramików) z kondów zasilających.

Bypassy na kondach zasilających wstawiłem jakoś niedawno - nie zauważyłem wpływu na dźwięk ale!!! od samego początku były wstawione ceramiki 100nF na mostku, idąc za ciosem wywaliłem też i te boczniki i WOW koc z kolumn spadł (przynajmniej na tyle na ile dało się to stwierdzić o 2-giej w nocy, dziś przetestuje dokładniej ale efekty są obiecujące). Pewnie przez ceramiki na mostku te na kondach w zasilaniu juz nie mialy co psuc :). Ile to człowiek może zepsuć 2 małymi lizakami :) ciekawe doświadczenie.

Za to po zdjęciu boczników z mostka pojawiło się delikatne bzyczenie w głośnikach, ktoś już wcześniej opisywał taki problem - wychodzi na to, ze to nie masy sa problemem ale badziewne mostki :? - cos za cos ale jeszcze z tym powalcze.

Może spróbuj z jakimś pre(naprawdę dużo wnosi do dźwięku) albo z barwą z accu.

Czekam na 2810 ;)

2810 jest w trakcie roboty i testów, do niedzieli miało być gotowe a brakło mi 2 tranów...... a w poniedizałek najszybciej bedzie paczka z mausera. Jak narazie wszytko działa jak należy ;) spędziełem troche czasu nad szukaniem błedu w wejsciu, jedno działało a 2 nie, a 2 identyczne układy, po 5 godzinach okazało sie ze płytka jak była lutowana w satlandzie to został mały włosek cyny pomiedzy padami.....

Edytowane przez nerwowyx

Descenic - zastanawiam się czy było wcześniej źle, posłuchaj teraz jakiejś dobrze zrealizowanej muzyki chóralnej oraz jakiś delikatnych żeńskich wokali to może dać odpowiedź czy faktycznie poprawiło się, czy będziesz słyszał czyste glosy, czy utwardzone z nalciałościami: csss..., csss.

Generalnie to wzmak tej klasy nie powinien ciskać wysokimi tonami, one powinny być wyraźnie, otwarte, rozdzielcze i z wielką kulturą, ale tylko tam i gdzie powinny być.

Pozdro

Edytowane przez Zwykły Drut

Bypassy na kondach zasilających wstawiłem jakoś niedawno - nie zauważyłem wpływu na dźwięk ale!!! od samego początku były wstawione ceramiki 100nF na mostku, idąc za ciosem wywaliłem też i te boczniki i WOW koc z kolumn spadł (przynajmniej na tyle na ile dało się to stwierdzić o 2-giej w nocy, dziś przetestuje dokładniej ale efekty są obiecujące). Pewnie przez ceramiki na mostku te na kondach w zasilaniu juz nie mialy co psuc :). Ile to człowiek może zepsuć 2 małymi lizakami :) ciekawe doświadczenie.

Za to po zdjęciu boczników z mostka pojawiło się delikatne bzyczenie w głośnikach, ktoś już wcześniej opisywał taki problem - wychodzi na to, ze to nie masy sa problemem ale badziewne mostki :? - cos za cos ale jeszcze z tym powalcze.

Czekam na 2810 ;)

Może mostki za blisko trafa, może masa audio nie jest połączona do obudowy albo jest w złym miejscu.

Przepraszam za zaśmiecanie ale może ktoś skorzysta:

Kupuję paru kolegom kondensatory idealne do klonów accu:

Ukryta Zawartość

Oczywiście nie z tej aukcji i cena będzie dobra o ile będą jeszcze chętni na 12 szt

Orientacyjnie to 128zł+przesyłka ...

Oczywiście możemy dokupić dedykowane obejmy.

zainteresowanych proszę o nie pisanie w temacie-tylko PW

Ukryta Zawartość

Witam.

Będę wdzięczny jeśli ktoś mi udzieli informacji jakiej wartości jest rezystor przy stabilizatorze LM317 oraz przy PRce tego stabilizatora, chodzi o zasilanie ULN2003 na płytce wzmacniacza instrumentacyjnego.

Dzięki, pozdrawiam

Dzisiaj włączyłem i odsłuchałem c2810, na razie z 1 aktywnym stopniem avaa, gdyż czekam na switche przełączające (1/4 wzmocnienia). Co do dźwięku:)))))) z ipodem (był akurat pod ręką) jako źródło czyli bez szału, i na byle jakich kolumnach gra to jakby wsadzić przed wzmacniacz grzejnik albo jakiś piec. Różnica z a bez jest znaczna, testowałem to pierw bezpośrednio z ipoda a potem z pre i juz tak zostało. Generalnie to mój wzmacniacz ożył po podłączeniu tego pre, bas, wysokie, a największa różnica na średnich, poprostu trza usłyszec:) Niżej zdjęcie z placu boju, generalnie to grzebie jeszcze w tym co poprawić co zmienić, na wyjściu jest silmic II nie zbocznikowany bo nie mam niczego konkretnego pod ręką. W układzie miałem jedynie 1 błąd a tak siedziałem i traciłem czas na szukanie zwarć w lutowaniu płytki pomiędzy padami z firmy która ta płytkę zrobiła.....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez nerwowyx

powoli, dopiero jak dostane switche do regulacji wzmocnienia a nie wiem za ile to bedzie moze za tydzien moze za dwa to układ pokaze na co go stać w 100%,

powoli, dopiero jak dostane switche do regulacji wzmocnienia a nie wiem za ile to bedzie moze za tydzien moze za dwa to układ pokaze na co go stać w 100%,

Regulacja wzmocnienia AAVA jest na tej same PCB?
  • Pokaż nowe odpowiedzi