Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

Wiec i ja sie skuszę na na komplet do 450-tki

Aktualna lista na 450

1. Adik82

2. Micha7n

3. TD5

4. freedi

5. slawo10

6. INTOXDM

Lista zamknięta.

Jutro wyślę pw z namiarami do wpłaty.

Na wpłaty czekam do piątku wieczora i zamawiamy.

Będziecie sprowadzać trany pod ten projekt?

Tam jako wejściowe siedzą 2SC3478 i 2SA1376 w ilości 8 sztuk na kanał. Można zamienić, ale....

Jakby co to z chęcią bym się pisał na jakąś zbiorówkę np. do Kashinoki

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Odpaliłem dzisiaj p-7100. Jak na razie grało przez godzinkę na starych, antycznych tonsilach. Przyznać muszę, że głośniki mocno nie domagają a ten sprzęt i tak potrafił z nich sporo wykrzesać. Mam jednak pewien problem.

Problem 1 - cichutkie bzzz.... wydobywające się z transformatora w wersji audio z toroidy.pl

Problem 2 - takie samo cichutkie bzzz... w rytm bzzz... transformatora :) wydobywajęce się z głośników. Słychać to niezależnie czy pre jest podłączone, czy nie - na jednakowym poziomie.

Co radzicie?

parę fotek :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-46703-0-91237900-1387434315_thumb.jpg

post-46703-0-73577600-1387434325_thumb.jpg

post-46703-0-78597800-1387434333_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i piękności ,Michał,w moim stylu-kolejeczka ode mnie !

Z tym dźwiękiem z toroida to raczej nic już nie zrobisz-mam podobnie w p5000,chociaż zauważyłem,że pojawia się momentami jakby trafo było przeciążone i trwa dosłownie parę sekund,myślę że to wina jakichś śmieci,DC u mnie w sieci ale generalnie nie przeszkadza mi to w niczym.7100 miałem po uruchomieniu tylko kilka dni na testach ale tutaj jest kompletna cisza,także myślę że to już kwestia samego wykonania transformatorów...niestety.

I możesz powalczyć z kabelkami sygnałowymi w środku jeśli przeszkadza Ci to bzyczenie z głośników,czasem niewielka zmiana ma znaczenie...Tutaj nie ma jakiegoś konkretnego sposobu oprócz oczywiście ogólnych zasad.

pozdrowionka

Z tym dźwiękiem z toroida to raczej nic już nie zrobisz-mam podobnie w p5000,chociaż zauważyłem,że pojawia się momentami jakby trafo było przeciążone i trwa dosłownie parę sekund,myślę że to wina jakichś śmieci

Potwierdzam, u mnie nie przechodzi to na głośniki.

U mnie trafo bzyczy cały czas. Na początku mocniej zanim prąd spoczynkowy się nie ustabilizuje, potem trochę mniej. Samo bzyczenie trafa by mi nie przeszkadzało ale w głośnikach mnie drażni. Co prawda jest to bardzo cicho ale jednak... Sprawdzałem na zasadzie dotykania poszczególnych przewodów sygnałowych, minimalnego ich przesuwania ale to nic nie zmienia. Spróbuję jeszcze zabrać końcówkę w inne miejsce. Tu gdzie została uruchomiona jest stara instalacja (większość jeszcze aluminiowej), pracuje sporo komputerów, drukarek i światła jarzeniowego również antycznego jak ta instalacja.

Zastanawiam się czy pomogło by zalanie całego trafa w puszce jak w nowej wersji supreme?

Jeśli chodzi o połączenie mas. Wszystkie masy się schodzą na jeden zacisk kondensatora a z niego jest połączenie przez 10R do obudowy. Dodatkowo masy z wejść RCA są połączone razem i wspólnym przewodem podłączone do obudowy przy gniazdach RCA. Masy do głośników idą z tego wspólnego punktu, czyli zacisku na kondensatorze. Raczej nic nie pochrzaniłem?

sprawdziłem. nic to nie zmienia - ani na plus, ani na minus

Niestety musisz kombinować. Zewrzyj ten R10 do budowy, zwieraj rozwieraj masy na gniazdach (wszystkich) do obudowy. Gdzieś jest pętla masy. Ciężko się z tym walczy.

czy taki jednostajny dźwięk w takt transformatora, na tym samym poziomie głośności, niezależnie od rozkręconego potencjometru w pre. jest wynikiem pętli masy? W zasadzie po rozkręceniu pre do końca bzyczenie transformatora zostaje zagłuszone przez szum powstający z pre. Nie ma żadnych przydźwięków, przesterów, buczenia. Nie jest to typowe buczenie trafa tylko raczej bzyczenie dochodzące z wnętrza trafa i przenoszone na głośniki. Jest to dźwięk jakby w środku było coś luźne.

Zanim odpaliłem końcówki na dobre, nie podobała mi się praca tego trafa. Mając jeszcze wszystko na wierzchu posłałem trafko do toroid celem sprawdzenia. Werdykt - trafo jest sprawne.

Masy mam prowadzone następująco:

1) z pcb każdej końcówki 2-ma osobnymi przewodami na wspólny zacisk na kondensatorze,

2) z wejść RCA/XLR na pcb wejściową (gniazda RCA/XLR odseparowane od masy obudowy),

3) z PCB wejściowej przewodem 2żyły+1 żyła będąca oplotem na wejście każdej z końcówek mocy,

4) ze wspólnego punktu (na kondensatorze) 2-ma osobnymi przewodami na PCB protektora wyjściowego,

5) z protektora wyjściowego na zaciski głośnikowe.

Dokładniej opisz pkt3-ten oplot to wisi Ci w powietr zu czy też jest na którymś pinie wej końcówki-nie napiszę jak powinien być i jak mam u siebie ,bo jestem poniekąd w robocie;)

Dokładniej opisz pkt3-ten oplot to wisi Ci w powietr zu czy też jest na którymś pinie wej końcówki-nie napiszę jak powinien być i jak mam u siebie ,bo jestem poniekąd w robocie;)

oplot jest na pinie GND, a pozostałe żyły IN+,IN-

Zanim odpaliłem końcówki na dobre, nie podobała mi się praca tego trafa. Mając jeszcze wszystko na wierzchu posłałem trafko do toroid celem sprawdzenia. Werdykt - trafo jest sprawne.

Jeżeli człowiek wysyła firmie jej trafo, z zapytaniem, czy jest sprawne, to zapewne zmierzyli napięcia i stwierdzili, że tak, jest. To nadal Polska. Toroidy uważałem, za solidną firmę. ALE trzy trafa, które od nich mam (nie wersja audio) buczą niezależnie od obciążenia, na forum czytam, że nawet audio buczą, a na innym czytam, że np. poltrafo nie dość, że nie buczy, to jest o wiele tańsze. Nie ufam im, po prostu : )

Edytowane przez sbl

Myślę że można by ten oplot spróbować z jednej strony odpiąć. Ewentualnie puścić trzema żyłami w oplocie który by był podpięty do masy jedną stroną. Trzeba generalnie powalczyć z masami czyli sprawdzić co będzie jak zewrzesz np. gniazda wejściowe do masy obudowy. U mnie w 550-tce musiałem zewrzeć bo miałem lekki przydźwięk. Jak zwarłem jest cisza.

Czyli robisz tak: pęseta w rękę i zwierasz najpierw masy tam gdzie są izolowane i słuchasz.

Edytowane przez bendix101

A zobacz czy same płytki mocy buczą. Odepnij od niech wejścia, albo jeszcze zewrzyj wejścia do masy. Ja mam uruchomioną A-45 i brumią trochę płytki wzmacniaczy same z siebie.

Podobnie miałem w klonie 406. Problem był w źle wlutowanych tranach w stabilizacji napięcia (2SC3902 i 2SA1507). Płytka była zrobiona pod zamiennik, a ja wlutowałem oryginał. Czyli jakbym wlutował go na odwrót. Też miałem delikatne bzyczenie w głośnikach. Nie wiem jak jest w 7100, ale ten układ stabilizacji Accu stosuje w każdym wzmaku, sądzę, że w 7100 też tak jest

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Podobnie miałem w klonie 406. Problem był w źle wlutowanych tranach w stabilizacji napięcia (2SC3902 i 2SA1507). Płytka była zrobiona pod zamiennik, a ja wlutowałem oryginał. Czyli jakbym wlutował go na odwrót. Też miałem delikatne bzyczenie w głośnikach. Nie wiem jak jest w 7100, ale ten układ stabilizacji Accu stosuje w każdym wzmaku, sądzę, że w 7100 też tak jest

PCB były składane przez jaskiniowca więc nie sadzę aby był jakiś babol w montażu.

Nie może ci nic buczeć w głośnikach , ni szumieć czy coś w tym stylu .

Głównym powodem przydźwięku w tych końcówkach jest zasilenie stopni napięciowych każdego kanału ze wspólnych uzwojeń , wtedy powstaje niewielki przydźwięk, i nie da się tego zlikwidować . Powinno to być w ten sposób rozwiązane że byłby jeden wspólny zasilacz na osobnej pcb do stopni nap . a są dwa na każdej pcb końcówek .

Problem nalezy rozwiązać ;

- nie podpinać wyższego napięcia zasilania do stopni napięciowych .,

- albo zasilić je z osobnych uzwojeń , każdy kanał osobno . Wtedy problem całkowicie znika .

Problem dotyczy chyba każdego wzmaka .

Masy z tych płytek łączyć grubymi przewodami 4mm , oraz żeby te przewody były jak najkrótsze .

Zwykle problemy z masą są proste do rozwiązania jak wezmę to na biurko :) .

Org jest to rozwiązane tak ze na stopnie vas jest podane tylko jedno nap zasilające , a masa tworzona jest tzw wirtualnie .

Edytowane przez jaskiniowiec

walczymy, walczymy... są pewne postępy. Udało się doprowadzić do stanu, że przy odłączonych przewodach RCA brum jest zlikwidowany w 95%. Trzeba włożyć ucho do głośnika, żeby coś usłyszeć. Przy podłączonych przewodach RCA pojawia się lekki brum. Odpowiednio manewrując przewodami doprowadzającymi sygnał ze wzm. instr. do końcówek brum można przyciszyć ale nigdy do końca nie znika.

Jakimi przewodami ciągniecie sygnał do końcówek 2+ekran czy 3+ekran? Nie mam akurat nawet kawałka 3+ekran żeby wypróbować opcję zaproponowaną wyżej.

A zobacz czy same płytki mocy buczą. Odepnij od niech wejścia, albo jeszcze zewrzyj wejścia do masy.

Sprawdzałem zanim przerobiłem łączenie mas. Brum się utrzymywał na tym samym poziomie.

parę fotek jak to wygląda pod spodem

Ukryta Zawartość

post-46703-0-51347200-1387549419_thumb.jpg

post-46703-0-92041900-1387549424_thumb.jpg

post-46703-0-98961700-1387549433_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja u siebie łączyłem przewodem mikrofonowym 2 żyły + ekran, który robił za GND i jest Cisza! przy uruchamianiu miałem brum gdy zapominałem podłączyć obudowę do pcb wejściowego. (przy wejściach zbalansowanych)

Oryginalnie w accuphase e-206 przewody są dwa + ekran, ekran jest wpięty tylko od strony płytki końcówki.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Nie dość że te trafa są marnej jakości to jeszcze je pchacie do tyłu jak najbliżej gniazd wej wyj ,wszelakich kabli sygnałowych i płytek wejść instrumentacyjnych.Miast umieścić przy płycie czołowej a kondy bliżej tyłu.Nawet kable głośnikowe,jeżeli coś się w nich zachaczy z rozproszonego pola trafa , podadzą przez sprzężenie dziadostwo z powrotem na wejście wzm. Te trafa są faktycznie fatalne,im większe tym większą ma pojemność pasożytniczą między uzwojeniami pierwotnym a wtórnymi np z 1.5 nF podczas gdy zwykłe EI 200-300pF i zaczynają się różne jaja dziać,szczególnie z klasą A wzm. Np mam w zasilaczu 2x 47000uF trafo kształkowe-byle jakie i jest cudownie.Wkładam toroida i zaczana się walka z bzyczeniem buczeniem brumieniem-żadnych pętli mas nie ma.Dopiero podniesienie pojemności zasilacza przynajmniej dwukrotne tak na 2x100 000 uF załatwia sprawę przy toroidzie-szok.Tak miałem kilka razy,z tym że robiłem wzmaki w klasie A.Tam jest trochę gorzej z zasilaczami jak w AB. Cóż,pewnie trzeba będzie przebudować zasilacz,może ekranowanie pomoże.

no cóż, jak będzie trzeba to się przerobi wszystko. Na dobrą sprawę to co teraz jest zrobione z 10 cm jest niesłyszalne, ale... jest.

A dodatkowe zalanie całego trafa powinno zredukować w jakimś większym stopniu rozpraszanie pola? Czy nie ma to znaczenia?

Cóż,pewnie trzeba będzie przebudować zasilacz,może ekranowanie pomoże.

Miałby ktoś w razie czego pożyczyć jakieś 2x33/2x47mf na wypróbowanie?

Miałby ktoś w razie czego pożyczyć jakieś 2x33/2x47mf na wypróbowanie?

Ja Ci moge pożyczyć. Ale wyślę w poniedziałek?

A próbowałeś pogrubić i skrócić połączenie między kondensatorami? W moim A-45 pogrubienie połączenia 2,5mm2 pomiędzy kondensatorami zmniejsza chyba brum. Ogólnie poszedłem za radą Grześka wczoraj i zmieniłem na 4mm2 masę i chyba się zmniejsza brum. Chyba docelowo połączę kondensatory blachą miedzianą, bo mam ich aż sześć. W tej chwili A-45 jest na 2 kondach 47mF z 7100, bo nie chciało mi się łączyć tej szóstki.

• Pokaż nowe odpowiedzi