Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz specjalnego zastosowania P180W/0.1R

MarcFos751

Rekomendowane odpowiedzi

Wzmacniacze niskiej rezystancji wyjściowej nie są

produkowane, ale nie znaczy że nie możliwe do wykonania.

Tego typu wzmacniacz ma sens aby zasilać wiele głośników

nie wielką mocą i w pomieszczeniu wymagane jest równe

nagłośnienie. 40sztuk głośników daje moc akustyczną

efektywniejszą o 16dB i jest to pewny zysk mocy, bo mała

moc na głośnikach to też ich efektywna liniowa moc, która

nie ulega kompresji, tak jak jest dla dużych mocy i dla

nieliniowego wychyłu membrany (mam na myśli liniowe

zniekształcenia). Moc wzmacniacza to P=180W i dla 40szt.

głośników odpowiada mocy P=700W i 1400W muzyczna, na

jeden kanał. Wzmacniacz pobiera prąd Ic=60Ap i dlatego

chłodzony jest wodą. Jest to kosztowna i biznesowa rzecz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz dość prosty. Części z epoki kamienia (tranzystora) łupanego. Czy fakt, że jest go 10 szt. wnosi coś nowego? Czytelność schematu tragiczna, autor miał ambicje zmieszczenia na jak najmniejszej powierzchni?

P.S.

Tak naprawdę to po co to wklejasz?

Jestem Europejczykiem.

są podobne rozwiązania na dużo nowszych tranzystorach

Po za tym nie ma czegoś takiego jak wzm do niskich impedancji

Wzm ma określoną wydajność prądową przy określonym współczynniku tłumienia

I teraz czy sie z niego wyciśnie np 100 A ( i np 3000W) to prócz zastosowanych tranzystorów zależy od zasialcza itd ...

Są budowane takie wzm firm jest kilka najsłynniejsze i najpotężniejsze to np MarkLevinsoy

A zbudowanie takiego wzm jest dość trudne w domowych warunkach

transformator musi być gigantyczny cały ukłąd filtrowania rówanież

Po za tym cały układ wzm ... ska wziaść odpowiednie radiatory elementy to jest problem no i koszty tak duże jak sam wzmacniacz .....

Wzmacniacz jest stacjonarny do biznesu i radiatory nie bardzo odgrywają rolę, bo chłodzeniem jest bieżąca woda. Sam transformator jest liczony na średnią moc skuteczną i rolę magazynów energii spełniają kondensatory elektrolityczne, ale jest to przepisowo za groźne i zasilacze impulsowe były by właściwe, plus filtry zasilnia kondensatorami i łatwe stabilizatory napięcia na MOSFET. Podawałem technikę węzłów prądowo napięciowych i tak trzeba robić i też trzeba stosować ekrany wewnętrzne. Tranzystory mocy i tak pracują liniowo i szybko na rezystancji dynamicznej Rd=1R i dają prąd Ic=6Ap i czym się różnią od nowoczesnych tr.MOSFET. Koszt wzmacniacza i jego pracochłonność jest plusem w audio biznesie, bo nie każdego na to stać. Moje schematy są skompensowane i nic daje je powiększać, a lepszą czytelność mają jeśli je drukować nie na A4 formacie a na A5.

Odnośnie zasilania to powinno wynosić 2x25V a nie 2x22.5V, i takie drobne pomyłki zawsze same sobie wchodzą w schematy. Taki schemat podałem ze względu na szanowanie jakości i przy dużej mocy, oraz głośniki np.Rg=8R pracują liniowo dla wychyłu membrany tylko do 3.5Vp i Hi Fi jakość samochodowych głośników jest pewniejsza dla mniejszej mocy i są ludzie co dbają aby ciepło na cewkach głośników wydzielało się normalne, a baza równego nagłośnienia dźwiękiem też jest inaczej nie możliwa.

Mam wrażenie, że MarcFos751 nie jest człowiekiem. Podobnie do jego wpisow czytuje się chińskie instrukcje obsługi tłumaczone elektronicznie na język polski.

Mam wrażenie, że MarcFos751 nie jest człowiekiem. Podobnie do jego wpisow czytuje się chińskie instrukcje obsługi tłumaczone elektronicznie na język polski.

Już niejeden próbował to MarcFos751 uświadomić. Moim zdaniem to tłumaczenie z googla. Wzmacniacz "do biznesu" oznacza w tym wypadku profesjonalne zastosowanie a podejrzewam że chłodzenie "bieżącą wodą" oznacza po prostu chłodzenie wodą bo nie sądzę żeby ktoś lał wodę na wzmacniacz. Przynajmniej to udało mi się rozszyfrować.

Wzmacniacze niskiej rezystancji wyjściowej nie są

produkowane, ale nie znaczy że nie możliwe do wykonania.

Tu chciałbym uświadomić kolegę MarcFos751 że prawie każdy wzmacniacz mocy produkowany obecnie ma impedancję wyjściową rzędu ułamków Ohma i impedancja 0.1 Ohma jest raczej typową wartością. Wyjątkiem są wzmacniacze lampowe i wzmacniacze transkonduktancyjne. Kolega zapewnia chciał napisać wzmacniacz do głośników o niskiej impedancji. Zakładam że błąd ten wynika nie z niewiedzy ale z braku umiejętności formułowania zrozumiałych zdań w języku polskim.

Nawet jeżeli jest to po prostu nie ma sensu karmić trolla czy nabijać się z gościa

Mnie w zasadzie też nie. To trochę jak rozwiązywanie łamigłówki. Jego posty trzeba po prostu rozszyfrować.

Za to schematy ma karygodne. Kawałek to nawet wkleił do góry nogami. Nawet nie przeglądam czy jest w tym jakiś sens bo mnie na po prostu odrzuca na pierwszy rzut oka.

Mnie w zasadzie też nie. To trochę jak rozwiązywanie łamigłówki. Jego posty trzeba po prostu rozszyfrować.

Za to schematy ma karygodne. Kawałek to nawet wkleił do góry nogami. Nawet nie przeglądam czy jest w tym jakiś sens bo mnie na po prostu odrzuca na pierwszy rzut oka.

Może chłop ma jakiś problem? Życie...

Zmusiłem się do spojrzenia na ten schemat. Po co te cewki 68mH a za nią pojemność 10000 uF. Toż taka cewka będzie wielkości słoika litrowego i to z rdzeniem no chyba że założyły dużą rezystancję tylko pytanie jak długo będzie to ładować te 10000u do napięcia znamionowego. Poza tym dlaczego na tranzystorach wyjściowych nie ma rezystorów emiterowych. Każda para będzie miała inny prąd spoczynkowy a do tego jak się nagrzeje to będą po kolei padać jak muchy.

Inne pytanie za 10 punktów. Jakie zasilanie ma ten wzmacniacz. Symetryczne czy niesymetryczne. Z masy na dolnej gałęzi zasilania i pojemności 4700u wynikałoby że niesymetryczne. Ale brak kondensatora oddzielającego głośniki od składowej stałej że symetryczne.

Inne pytanie. O ile dobrze naliczyłem to wzmacniacz ma o jeden stopień napięciowy więcej niż typowa końcówka mocy. Czyli że do wyjścia odwracającego pary różnicowej dochodzi sygnał w odwróconej fazie czyli oba wejścia działają jak wejścia nie odwracające. To teraz pytanie za 100 punktów. Jak zrealizowana jest pętla ujemnego sprzężenia zwrotnego.

Czy autor mógłby trochę więcej w tych kwestiach napisać.

Policzyłem prąd pary różnicowej. Wprawdzie dalej nie wiem czy zasilane to jest z 22V czy z +/-22 ale dla zasilania 22 wychodzi mi pi razy drzwi 10mA dla symetrycznego będzie dwa razy więcej. Toż to będzie szumowa tragedia. Takie prądy stosuje się dla stopnia wzmocnienia napięciowego. Na parze różnicowej powinno być z 10 razy mniej bo inaczej szumi niemiłosiernie.

Mnie też nie przeszkadza, że źle obliczyłem bo i tak liczę sensownie i profesjonalnie i liczyłem na to że ktoś z forum mnie poprawi, co do sprzężenia zwrotnego. Znaczy to że tylko wiem jak się liniowo sterują tranzystory, ale tylko to liczy się dla dobrego projektu wzmacniacza. Odnośnie wzmacniacza różnicowego to nie ma co się przejmować, bo inne racje bronią tego mojego rozwiązania, czyli luźne sprzężenie stopni wzmocnienia też nie daje dużych szumów i na dodatek poprawia jakość. Nowy schemat podaję i poprawiony i na wejściu wyliczyłem 1,2Vp. Dla rezystora sprzężenia zwrotnego 4.7k można dać kondensator zwierający 100uF a na schemacie jest 333uF.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.